Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Potrzebny ktoś kto się na rzeczy zna... |
Czym rózni się odpis aktu urodzenia od wyciągu z odpisu aktu urodzenia????
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Potrzebny ktoś kto się na rzeczy zna... |
A jam myślał, że jest akt urodzenia i odpisy od tegoż. To istnieją jeszcze wyciągi z odpisów?! Litości...! Biuriokracjo, proszę... zmiłuj żesz się ty nad nami!!! --- Iota Geminorum
|
|
Ja bym obstawała za tym że odpis aktu urodzenia - to jest "przepisanie" wszystkiego co jest w tym akcie, coś tak jakby ksero. A wyciąg z odpisu to wersja skrócona - tylko najistotniejsze rzeczy. Ale upierać się przy tym nie będę....;)
|
|
Krótko mówiąć jest wersja pełna i skrócona. Przetrenowałem to. Pełnej wersji żądają na przykład w ambasadzie USA ADALL
|
|
WItam!!! Dzieki za odzew. Dla zakończenia sprawy opowiem co wiem. Sprawę dzisiaj załatwiłem i na moje szczęście miałem własciwy dokument. Otóż Urzędy Stanu Cywilnego wydają odpisy aktów urodzenia SKRÓCONE i ZUPEŁNE (mikan i ADALL mieli rację). Urzedniczka mi wyjasniła, że kiedyś urzędy wydawały własnie wyciągi z aktów urodzenia, ale że nie była to sprawa ujednolicona wprowadzono druk skróconego odpisu w zamian za wyciąg. Tak przynajmniej to zrozumiałem. Podsumowując USC wydają, jeśli chodzi o akty urodzenia, skrócone i zupełne odpisy. Jeszcze raz dziekuję za odpowiedź.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |