czwartek, 12 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
JAKA SPółKA?

Razem z przyjacielem chcemy założyć działalność. Jaką spółkę najlepiej zawiązać? Nie znam się na tym. Proszę o pomoc.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: JAKA SPółKA?

Czy ktoś się orientuje w tym temacie?

Czesc ja sie orientuje w temacie, wszystko zalezy co to ma byc za dzialanosc jaki kapital spółki przewidujecie itd. Jesli to bedzie mala firma o niskim kapitale pocztakowym to polecam spółke jawną która w świetle prawa nie posiada osobowości prawnej, nawet jej założenie nie wymaga zbyt wielu formalności poczytaj na necie o tej spółce.
Pozdrawiam i powodzenia

Dziękuję za podpowiedź. Poczytam. A co ze spółką cywilną?

www.google.pl - twoim przyjacielem

monia skocz se do radcy prawnego on ci najlepiej we wszystkim doradzi he
i w tym czego barkuje w lm. i w wyborze rodzaju dzialanosci etc.,

Dziękuję za poradę. Ale ten nick mnie przeraża (urząd skarbowy)...

Co do spółki cywilnej łatwo jest ja założyc itd ale jest jeden zasadniczy minus tzn odpowiedzialność za zobowiązania spółki. Wspólnicy sp. cywilnej odpowiadają całym swoim majątkiem czyli majątek spółki plus majątek prywatny to co posiadasz (ruchomości i nieruchomości), w spółce jawnej w pierwszej kolejności egzekwowany jest majątek spółki, dopiero pózniej gdy zaspokojenie wierzyciela nie jest możliwe z majątku spółki wierzyciel może egzekować swoją należność z majątku prywatnego wspólników jest to tkzw. odpowiedzialnośc subsydiarna.

Chyba bardzo poważną firmę chcesz założyć skoro zasięgasz rad na forum zamiast udać się do księgowej.

Hellou

Opinie internautów mogą uzupełniać badania mające na celu rozpoznanie rynku natomiast moim zdaniem, nie należy korzystać z wiedzy internautów w tak poważnej sprawie. Szkoda czasu i energii. Chyba, że się nudzisz albo jest to prowokacja do innego celu niż zawarty w pytaniu.

Nie rozumiem, co masz na myśli pisząc o prowokacji.

Prowokacja jest określeniem opisującym uzyskanie informacji lub wymuszenie zachowania ofiary przez podstępne i celowe działanie osoby trzeciej.

Wiem co to jest prowokacja. Ale nie wiem skąd taka myśl. Czyżby nieczyste sumienie... Chciałam się po prostu dowiedzieć tego co w temacie. Co się bardziej opłaca. Każdy jakoś kombinuje...To wszystko.

Napisz co to ma być za działalność, bo jeśli wykonujecie wolny zawód to załóżcie spółkę partnerską!!

Nie.to nie jest wolny zawód. Chodzi o działalność np.gastronomiczną.

Ja mam S.C., problem w tym, ze S.C. nie ma osobowosci prawnej. Nie firma odpowiada finansowo a bezposrednio oboje (lub wiecej) wspolnikow. Jednak co kupisz na firme -jest prawnie Twoje (tzn wspolne, ale wasze). Jest pare mankamentow ale jest tez pare plusow. Na poczatek moze byc.

Acha, co do gastronomii, przewiduje utrudnienia: SANEPIDy, zezwolenia... W kazdym razie trzymam kciuki. Tylko nie oczekuj cudow, poczatki sa baaaaaaardzo trudne.

-.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)

jeśli chcesz mieć nadal przyjaciela, nie zakładaj z nim spółki....
to refleksja z moich i nie tylko, doświadczeń...

atikoo

kasę pożycz w banku, dołóż posiadane 25 tys. zł i prowadź parzenie tej kawy samodzielnie. Znane jest powiedzenie: "spółki zjadły jaskółki". Jak już rozwiniesz firmę to ewentualnie dopiero wtedy --->>> spółka akcyjna.

Pozdrawiam
Ile nie karmić faceta i tak cycka szuka.

Chodzi o to, że ja mieszkam mój przyjaciel to dosłownie mój przyjaciel. Razem mieszkamy. Chcemy założyć działalność, ale nie jesteśmy małżeństwem.

A może jest jakieś inne wyjście niż spółka?

Chodzi też o kwestie prawne. I ominięcie pewnych spraw. O opłacalność.

Każda ze spółek a swoje wady i zalety. Wg mnie, na tym etapie rozwoju mogłaby to być sp. z o.o. Winnaś jednak posłuchać rady doradcy finansowego a nie teoretyków z forum.

ADALL

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org