czwartek, 12 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Gwarancje ubezpieczeniowe.

Kto może polecić mi firmę , która na dobrych warunkach udzieli gwarancji ubezpieczeniowych jako zabezpieczenie realizacji Zamówienia Publicznego. Każda podpowiedź może być przydatna.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Gwarancje ubezpieczeniowe.

Bank który prowadzi konto twojej firmy, lub prawie każde towarzystwo ubezpieczeń.
Jest przy tym bardzo dużo roboty papierkowej. Ubezpieczenia finansowe nie są takie proste do zawarcia, więc przygotuj się na szereg barier biurokratycznych.

Przesyłam wykaz dokumentów jakie Firma ubiegająca się o gwarancje finansowe powinna najczęściej przedstawić:

1. Aktualny wyciąg z KRS,wpis do ewidencji działalności gospodarczej, statut i umowa spółki,
2. Numer statystyczny REGON,
3. Wykaz majątku właścicieli firmy (druk w załączeniu)
3. Sprawozdanie finansowe za rok poprzedni zawierające bilans, rachunek zysków i strat, informację dodatkową, a w przypadku gdy sprawozdanie podlega corocznemu badaniu również opinię i raport biegłego rewidenta oraz zestawienie zmian w kapitale (funduszu) własnym i rachunek przepływów pieniężnych,

4. Sprawozdanie F-01 za ostatni okres rozliczeniowy,
5. Aktualne zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o nie zaleganiu z podatkami
6. Aktualne zaświadczenie z ZUS o nie zaleganiu z płatnościami składek na ubezpieczenie społeczne
7. Opinia banku prowadzącego rachunek bieżący
8. Opinie banków, w których firma ma zaciągnięte kredyty
9. Inne wymagane dla danego rodzaju działalności zezwolenia i koncesje przyznane Zobowiązanemu,
10. Zeznanie podatkowe za ostatni rok oraz miesiąc wraz załącznikami składane przez osoby fizyczne prowadzące dzialalność gospodarczą, i o ile podmioty te nie są zobowiązane do prowadzenia ksiąg rachunkowych,

11. Opinia beneficjenta opisująca przebieg dotychczasowej współpracy i rozliczeń ze Zobowiązanym
12. Specyfikacja istotnych warunków zamówienia w przypadku ubiegania się o gwarancję wadium, kontrakt, którego gwarancja dotyczy w przypadku ubiegania się o gwarancje dobrego wykonania kontraktu.

Mając te wszystkie dokumenty - pozostaje tylko udać się do banku, albo zadzwonić po swojego agenta ubezpieczeniowego, by załatwił resztę formalności.

Sądząc jednak po zadanym pytaniu, nie masz swojego agenta, bo przecież poprowadziłby całą sprawę i udzielił takich informacji jakie ja przedstawiłem.

Dobry agent ubezpieczeniowy - to oszczędność czasu, a czas - to pieniądz.

Jeśli mogę jeszcze w czymś pomóc - chętnie pomogę.

POZDR.

Banki nie bardzo chcą tym się zajmować , dlatego strasznie wywindowały ceny i procedury tam nie są proste. Dlatego pytam o ubezpieczeniowe. Być może będę chciał z tego skorzystać i wtedy się odezwę. Pzdr.

W towarzystwach także te procedury sa skomplikowane. Robiłem takie ubezpieczenie dwóm klientom i wiem, że to niełatwa sprawa.

By towarzystwo ubezpieczeniowe mogło określić cenę za taką gwarancję - potrzebne są te dokumenty, które wcześniej wymieniłem.

No tak, ceny w banku i u ubezpieczyciela będą podobne i zależne od Twojej kondycji finansowej. Masz dobrą zdolność kredytową (mniejsze ryzyko transakcji z Tobą) = niższa cena.
Polecam Twój bank -> mniej (zapewne) formalności.

Pozdrawiam.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org