poniedziałek, 07 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Napiszemy historyjke?

Za górami za lasami bylo sobie i rozwijało miasteczko o dźwięcznej nazwie Łomża . Miasteczko żylo sobie swoim wlasnym zyciem , jakby odseparowane od reszty swiata ..............

piszczie dalej ludzie !!!!!!! :)

anik

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Napiszemy historyjke?

A wszystko dlatego, że panował tam despotyczny Marian. Ostatnio nasiliły się represje, bo jego pozycja została zagrożona. Mieszkańcy nie spali spokojnie. Ale pojawił się dzielny Roman, który...

pozdrawiam
Breezoo

Co wy p..rdolicie . Ludzie ??

To jest moja pierwsza wypowiedz na tej stronie . Naprawde nie macie lepszego tematu niz marnowanie polaczenia i dysku na tym serverze .
Na razie kocham was wszystkich ,(Przepraszam za ortografie tylko 3=)
Mariusz.

Heja,
Pozdowienia , dla znajomych , z klasy 8A(Ciboroswka) roku 89\' reprezentacja 3-ki na starego Waltera kolo zakaznego .Bylem w 2000 w Pazdzierniku jakos sie pojebaly nazwy ulice bary , dzielnice . Ale to ne zmiemilo mojego uczucia do tego miasta.KH

po pierwsze mariuszu : nie interesuja tu nikogo twoje pozdrowienia, po drugie jak jestes pierwszy raz to sluchaj i sie ucz a nie sie udzielasz od razu z pretensjami po trzecie primo nikt nie marnuje polaczenia nie tylko w USA sa stale lacza

majki

Wracam do głownego tematu, bo lubię historyjki, więc:
...Roman, który chciał inaczej, ale czy lepiej dla innych? ...
Bo przecież ludzie tego miasteczka byli co prawda genetycznie zapyziali, ale sporo z nich polizało już dalekiego, zamorskiego i bogatego kraju skąd przywieźli oczywiście tylko to, co było im najbliższe, czyli wszystko kolorowe i głupkowate. Wiedział o tym Dyktator i dlatego obwiesić kazał miasteczko swoimi przepięknie "podbrasowanymi" portretami: nich podziwiają, bo tylko to rozumieją - pomyślał sobie. On naprawdę rozumiał swój lud! Więc lud był mu wdzięczny. A że jest takie powiedzenie: "chłop jak nie ma pana, to jest zły" więc zrobiono wszystko, żeby ten chłop zły nie był....

Zbych

i stała się jasność
zbliżał się dzień sądu ostatecznego
zatrzęsło całym pałacem, bo znak zapytania który wyrósł przed wrotami wielki był, a za razem straszny, uuu..!
a jesień była piękna tego roku...

...każy wiedział że cos sie wydaży prędzej czy później , lepiej prędzej niż później bo wiadomo że czas nie działa na kożyść , ale to nie przerażało Romana on był silny wewnetrznie. Jego rodzina tak jak tysiące innych , ucieleśnienie dobroci i wzoru była dla niego podporą . Kiedys chciał wyjechać zostawić to wszystko , wrócić na wieś zająć się gospodarką jednak miasto w którym spędził większość zycia Łomża nie pozwalała mu.....

.....spocząć na laurach.........

- NIEEEEEEEEEEEEe!!!!
Roman z przeraźliwym krzykiem poderwał się z łóżka. Nocne majaki wycisnęły stado słonych kropli z Jego dostojnych skroni. Wizja potężnego znaku zapytania uderzyła niczym grom w struchlałe serduszko Jego Wysokości Romana.
Ugryzł się z wściekłością w palec sedeczny , aby rozgonić resztki sennego koszmaru, jednak to był błąd.......
Okazało się że wyostrzony kieł polityczny podparty protetycznym rusztowaniem odciął palec, niczym żyletka odcinająca metkę drapiącą w szyję.
Fontanna krwi trysnełą spod obrączki Wielmożnego, a On upojony widokiem purpury którą tak uwielbiał, zamyślił się nad losami fontann łomzyńskich.......

klepisko czy fontanna oto jest pytanie?

...może jednak fontanna - to zapryskam im gały (żeby za dobrze nie widziały), a może klepisko także - bo gdzie będą się przede mną płaszczyć i skamleć? Tak sobie rozmyślał On.
Tymczasem spieniona gorzałką krew zaczęła się burzyć i - o dziwo - szybko zmieniała barwę: czerniała z sekundy na sekundę! Na dodatek zaczęły mu rosnąć dłonie, dorastało coraz więcej palców i poczuł jak są coraz bardziej chwytne i dłuższe! W co ja się zmieniam? -pomyślał z przerażeniem. Zerwał się więc i pędem podbiegł do lustra. To, co zobaczył zdumiało go niepomiernie: w lustrze potrzyła na niego postać.....

Zbych

zmieniał sie bowiem w wielką obrzydliwą kreaturę - znana mu poniekad z opowiadań najstarszej wieszczki w miescie - Brunchildy.
Ta twarz... o Boże! NIEEEEEE!!! - ostatnim aktem desperacji zawołał
W lustrze pojawiła sie twarz bestii nosząca krawat w biało-czerwone paski...

pozdrawiam
Breezoo

Kiedyś ten krawat był jedynie bielą dziecięcia, później czerwienią pierwszomajowych pochodów. Jednak minęły dawne dni dziecięctwa,
przyszły czasy zachodnich proszków z wybielaczami.
Oblał się czerwienią ze wstydu i udaje patriotyzm. W bieli i czerwieni krawat dumnie zwisa, a właściciel już nie myśli, węzeł się na szyi zaciska.
Spod węzła coś wystaje - błękitu kolor piękny, a na nim coś tam błyska. To gwiazdy chyba - na pewno jedna... jest i druga, trzecia. Węzzeł gruby, masywny, materiał zakręcony i nie widać dokładnie..... jak one poukładane...? ....czy w koło, czy liniami?

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

A piętnaście ich było...
Bogów pradawnych skronie i diademy...
Zakrzyknął zrozumiawszy: Oto jestem Wybrańcem narodu i świata. Jestem początkiem i końcem, alfą i omegą, jestem światłością!
Wypiął więc dumnie pierś swą do przodu i postanowił:
koniec rządów Mariana! ja dzielny Roman nie pozwolę na ukrzywdzenie mojego ludu!
obmyślił więc przebiegły plan:
postanowił zablokować ulicę Długą przy pomocy krwią robotników uswięconych bron...

pozdrawiam
Breezoo

Ale co sie okazało konkurencja była. Inna partia to zrobiła.Chciał zablokowac mównice w ratuszu ale co - zabrakło mu animuszu, zreszta pomysł był nieświeży- w sejmie już to zrobili i na ratuszowej mównicy cukier polski leży. Roman przyjął miano "Waleczny".Na rynku czerwonym przysiegę przed ludem uciśnionym złożył .Odtąd "Waleczny" swą walkę rozpoczął na nowo.
-nadchodzą cieżkie czasy -powiedział Roman.................

karinka

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

nieruchomości
Do wynajęcia ogrzewana hala 500 m2 z węzłem sanitarnym, rampą załadowczą pod produkcję, magazyn itp z dużym przydziałem mocy. Aleja Legionów niedaleko Farbexu. Konkurencyjna cena.
tel. 509094086
auto-moto
Mieszkanie do sprzedania ok. 45 m2 2 pokoje, kuchnia, łazienka, przedpokój. Do zamieszkania z pełnym wyposażeniem lub remontu. Blok, nowe budownictwo w dobrym miejscu.
tel. 513896322
auto-moto
Do wynajęcia tylko 24 miejsca parkingowe niedaleko jednostki wojskowej. Liczy się kolejność zgłoszeń. Blisko, niedrogo, bezpiecznie i na wyłączność. Nie chcesz codziennie szukać parkingu to zadzwoń.
tel. 509094086
Więcej ogłoszeń

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org