czwartek, 12 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Torebki plastikowe

Czy uważacie że wprowadzenie przez Łódź wprowadzenie zakazu używania torebek plastikowych przez sklepy jest dobrym pomysłem?
W ślad za łodzianami idzie Warszawa, która również przymierza się do wprowadzenia tegoż zakazu u siebie. Może i Łomża powinna. Z jednej strony wydaje się to bardzo ciekawy pomysł. Jednak koszty pojedynczej torebki są znacznie wyższe. W zamian za to jednak dostaniemy czystsze środowisko. Z drugiej strony nie jest tak pięknie - w końcu te torebki będą z celulozy, a celuloza to nic innego jak drewno. Wtedy może pojawić problem wycinania drzew.

Co Wy o tym sądzicie?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Torebki plastikowe

bardzo dobry pomysl- wroca do laski jak kiedy torby szmacianki i tyle

czekam kiedy wprowadzą zakaz korzystania z plastikowych butelek

pamiętacie mleko w szkle? :)

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

kiernek...wszystko byloby ok, gdyby drzewa byly sadzone... za jedno drzewo np. dac dwa...tylko, ze mamy taki problem...jak wycinamy drzewa to zaraz robi sie na nim pole z kartoflami...

ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!

ale tez mozna robic je z kukurydzy

Jestem jak najbardziej za. Zawsze można kupić torbę wielorazowego użytku z materiału a do supermarketu zabierać wiklinowy kosz :)

Prawda nie ma żadnych bogów ponad sobą. Wiara w prawdę zaczyna się od zwątpienia we wszystkie prawdy, w które się uprzednio wierzyło.

dokladnie....kupujesz tylko raz...kazdy tak powinien robic

poza tym jeszcze jest makulatura - z której to właśnie robi sie szare papierowe torby...

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Kefas: tylko pytanie czy wystarczy tej makulatury. Raczej więcej zużywamy niż oddajemy do makulatury.

Ja jestem za czyli przeciw! Za wprowadzeniem zakazu używania plastikowych woreczków jednorazowych a przeciw jednorazówkom!

Dodajmy do tego zakaz napoi w plastiku

elmar1973

Są torby z kukurydzy, całkowicie ulegające biodegradacji z taniego; łatwego w pozyskiwaniu surowca.

For "Autor: Cleric"
Z tymi wiklinowymi koszami może być problem. Doskonałym materiałem do przenoszenia dużej ilości zakupów są wykonane z tektury pudełka wykorzystywane w supermarketach (do przenoszenia jakiejś partii towaru np. 30 serków waniliowych), będąc na wakacjach, nie tak daleko bo w Piszu, w markecie (jakaś zagraniczna sieć) nie dostałem żadnej reklamówki tylko taki kartonik, jaki sens pakować towar, który posiada własne opakowanie w następny plastik.

no zależy jak dla kogo ale czsami się przydają choc jestem raczej przeciwko i np jak ide kupic tylko mleko albo picie to dziękuje za torebkę i niosę w reku po co mi nieśc a pozniej to wypierdzielic bez sensu ... xD

no dokladnie...

Najpierw moze bysmy sie doczekali w Lomzy (chyba cudem) ekologicznych pojemnikow na smieci ? Dlaczego w Lomzy nadal nie widze oddzielnych kontenerow na szklo, plastik i papier? Jezeli takowe istnieja to raczej sa to przypadki sporadyczne.

Pomysl z torebkami jest dobry. Oczywiscie z uwzglednieniem produktow, do ktorych przehcowywania folia jest niezbedna.

-.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)

u mnie na osiedlu są oddzielne pojemniki na: szkło, papier i plastik ;)

ale co z tego jak podjezdza jedna smieciarka i wsypuje wszystko do tego samego?

Taka sciema lomzynska

-.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org