wtorek, 03 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Łomżyński szpital

Dlaczego łomzyńscy lekarze przedkładają swoje korzysci finnansowe nad zdrowie i ŻYCIE pacjentów. Jak można mieć szacunek dla takich ludzi. Kogoś takiego nie można nazywać lekarzem. Oni sa gorsi od łódzkich łowców skórek.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Łomżyński szpital

hej hej nie przesadzaj..
nikt ich nie słucha dlatego posuwają się do odchodzenia od łóżek pacjentów..
a czy szacunek mają osoby które, patrzą na sprawę z jednej strony i tylko krytykują i narzekają...?

Mała

A z jakiej racji ktoś ma pracować za zupełnie niesatysfakcjonujące go wynagrodzenie? Czy to, że są lekarzami, czyni z nich niewolników, którzy muszą pracować i jedynie domagać się pieniędzy, a jak coś skapnie, to dziękować?
I nie odwracać kota ogonem, że lekarze dużo zarabiają.
Owszem duża, ale w prywatnym sektorze, który po części rozwija się dzięki ułomności sektora publicznego.

Dzis starajkuja lekarze,straszac ze zwolnia sie z pracy.Moze jutro zrobia to strazacy,potem moze policja
To TERRORYZOWANIE powinno sie skonczyc.
Lekarze powinni popatrzyc na tych ludzi ktorzy codziennie stoja pod ich gabinetami i nie maja pieniedzy na drogie leki. Nie maja tez mozliwosci strajkowania.
Czy lekarze strajkuja rowniez w swoich prywatnych gabinetach?

Pozdrawiam:
Grey

tez sie zgadzam z tym ze jak nie chcą płacić tyle ile się chciało to szuka się innej pracy. zawsze mogą kostkę układać przecież nie muszą być na gwałt lekarzami. we współczesnym swiecie człowiek nie może pracować całe życie w jednym zawodzi. może i dla nich przyszedł już czas...

No właśnie kiernek. Można strajkować i rządać jakiejś tam zapłaty i dojść do porozumienia, albo rozstać się z pracą. Natomiast takiego rozumowania jak Grey zupełnie nie rozumiem. To czysta demagogia. Idąc dalej tym tropem, to ludzi należało by zmusić do wykonywania zawodu, bo taka jest potrzeba, a zapomina się o tym, że ludzie idą do pracy przede wszystkim po to, aby zarobić na swoje utrzymanie. W następnej kolejności idzie powołanie i zainteresowania oraz predyspozycje. Powiedzmy sobie szczerze - mało prawników jest dobrych z matematyki, biologii, chemii, czy fizyki.

Co do strajku we własnych gabinetach - przecież oni sami są pracodawcami dla siebie i ustalają sobie taką pensję, jaką chcą. Najwyżej pacjenci nie przychodzą. Czy rozróżniasz - Grey - pracę na własnym od pracy na etacie ??? Ile ty masz lat, że takie argumenty rzucasz?

Pawel_W: z drugiej strony mając takie mieszkania też musiałbyś żadać takiej płacy. z kostki nie zarobisz na takie rachunki ;)

Z jakiej 'kostki' ???

pewnie brukowej...

Biedny, niedowartościowany , niskoopłacany, wręcz głodujący "LEKARZU - POKAŻ CO MASZ W GARAŻU" !!!

W szpitalu sa tzw. dyzury kontraktowe.Moze jakis lekarz wypowie sie na forum i odpowie na pytanie.Ile za taki dyzur zarabia,oraz ile dyzurow w miesiacu taki lekarz srednio moze miec.
Najlepiej jednak ,jesli ktorys by pokazal roczne rozliczenie, to wtedy moglbym powiedziec czy lekarz moze dobrze zarobic.Ale na to raczej zaden sie nie odwazy i nadal beda opowiadac ile zarabiaja ,ale tylko z etatu.

Już odpowiadam.
W moim szpitalu w 'stolycy' za dyżur płacą 10zł netto za godzinę lekarzowi specjaliście (szefowi dużuru). Lekarzowi bez specjalizacji płacą 150zł na rękę (za dobę pracy). Prawda, są inne szpitale w Warszawie, które płacą 45zł brutto za godzinę dyżuru szefa dyżuru (zwykle lekarz z II stopniem specjalizacji). Ale jest to zawsze praca dodatkowa ponad godziny, więc czasu na prywatne życie mało.
Ja mam mieszkanie i samochód. Jak na to zarobiłem?
hmmm...
Nie zarobiłem. Kupili mi rodzice i teściowie.

Wg.ostatnich danych lekarz specjalista zarabia średio 2500zł brutto. Średnia krajowa ok.2800zł brutto. I proszę bez argumentów typu:
- lekarz to sobie dorobi
- lekarz to weźmie do kieszeni i ma z czego żyć
bo to jest patologia, która jest podtrzymywana przez nędzne zarobki w służbie zdrowia

Równie dobrze właściciel sklepu może powiedzieć: 900zł, które płacę moim pracownikom jest OK, bo wiem, że i tak dobrze zarabiają, bo dorabiają sobie do pracy.

ja akurat mam sporo lekarzy w rodzinie i żaden biedy nie zna...
te kwoty 2500 zł to jakaś kpina...

ciekawe jak z takiej kwoty zmieniać co dwa lata samochody i budować domy za dużą bańkę lol

---------------------------------------------------------------------------------------------------

SaneOne - to się spytaj!

nie no ja wiem, że młodzi lekarze to akurat nie mają najlepiej...
ale Ci, którzy w połowie lat 90tych byli bardziej na stanowisku, to trochę się nachapali...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

To wychodzi ze powinni sie starac o zapomogi z Miejskiego Osrodka Pomocy Społecznej.
Naprawde to NAJBIEDNIEJSZA GRUPA SPOŁECZNA HA HA HA!!!

Pozdrawiam:
Grey

Jak likwidowali województwo łomżyńskie i śledzie próbowali wyrwać co się da ze szpitala wszyscy stawali w obronie. A co teraz nam przyszło będziemy się tułać po okolicach żeby się leczyć bo rozłożyli szpital od środka DYWERSANCI- nie lekarze.

Na pożegnanie powinni pościć przez wąskie dzrzwi i gumą przez plecy.

ja mysle ze dla lekarzy dobro pacjenta jest na samym koncu lekarze mysla tylko o pieniadzach a zapomina sie o przysiedze ktora skladaja lekarze ogladajc tv i sluchajac radia odnosi sie wrazenie ze jest to grupa lekarzy ktorym tak naprawde nie wiadomo o co chodzi nie chca przejsc na kontrakty i zarabiac wiecej bo to jest kosztem ich rodzin a kto sie pyta mnie jak i z czego utrzymuje swoja rodzine za1100 zl pracjac po 14 godzin ciekawa jestem jak lekarz utrzymalby swoja rodzine moja praca tez jest kosztem mojej rodziny ogladajac to wszystko widac kto rzadzi w tym szpitalu to wlasnie to wlasnie ci lekarze a nie kto inny robia wszystko aby ten szpital rozwalic a wine chca zlozyc na dyrektora szpitala przeciez on wam z wlasnej kieszeni nie dolozy pozostli lekarze powinni szeroko otworzyc oczy i zobaczyc kto jest macicielem w tej calej sprawie a panu panie dyrektorze wspolczuje pracowac z takimi lekarzami chociaz napewno pracuja tam rowniez lekarze z prawdziwego zdarzenia i ich serdecznie pozdrawiam

a kto to jest "lekarz z prawdziwego zdarzenia"?
czy ten ktory jest ciagle w pracy i zaniedbuje rodzine po to by moc zapewnic jej byt?
czy ten ktory przez to ze ciagle jest w pracy i jest przemeczony do granic fizycznych mozliwosci popelnia blad/jest opryskliwy itp.itd.?
czy moze ten ktory przez to dostaje glodowa pensje za ktora nie jest w stanie utrzymac rodziny i MUSI kombinowac jak tych pieniedzy miec wiecej?

lekarze swietnie kombinuja ja gdybym mogla to tez bym dorobiła 20 godzinami nawet kosztem rodziny a te glodowe pensje to smiech lekarzom 500zl podwyzki za malo i 6000 tys zl za kontrakty tez za mało to ile chcą?! a lekarzami z prawdziwego zdarzenia to moze sa z gabinetach prywatnych. czemu w czasie strajku ich nie było w szpitalu a w gab. prywatnych zarabiali krocie. zadnego z lekarzy nie było w szpitalu!! Zacznijcie w koncu zajmowac sie pacjentami tak jak powinni lekarze, czasem trzeba isc na kompromis aby pacjent wiedział ze lekarz sie nim interesuje. jak tak ciezko pracuja to niech ktos sprawdzi do ktorej godziny przyjmuja pacjentow w poradniach szpitalnych, zostawiam to bez komentarza
WAM LEKARZOM ZAWSZE BęDZIE MAłO MIMO, żE OPROCZ WAS PRACUJE JESZCZE INNY PERSONEL, BEZ KTOREGO SZPITAL RóWNIEż BY NIE ISTNIAł!!!
I nie zwalajcie całej winy na dyrekcje tylko szukajcie przyczyn w swoim srodowisku, w srodowisku lekarzy. A rodziny lekarzy mają takie same zołądki jak rodziny pajcentów czy innych pracownikow szpitala. NIkt nas nie pyta jakie pieniadze zarabiamy. Kazdy z nas wykonuje swoja prace jak najlepiej i wy tez postaracje sie robic tak samo. Wiec dosyc kreceniai lenistwa: CZAS DO PRACY!

tak, tak cornelia, a najlepszy argument to ten "wszyscy mamy rowne zoladki" :)
PRL'em zajechalo....

a ty psilocyber co masz do PRL'u? teraz mamy demokracje i nie rozgrzebuj starych spraw. moja córka studiuje i wiemy co znaczy znaczy mieć pusty żołądek, czesto tez nie stac nas na wykupienie lakow nie wspominając o wizytach w prywatnych gabinetach. To tez są argumenty aby lekarze w koncu zaczęli myslec o ludziach biednych czy nie mających gunduszy na leczenie prywatne. to do czeg oteraz dochodzi przechodzi ludzkie pojecie bo nie tylko zamykaja droge na leczenie dorosłych ale przede wszystkim malutkich dzieci ktore maja małe szanse na przezycie zaraz po urodzeniu a w czasie transpotu moga przeciez zginąc prawda? czy to ma jkais sens? ci lekarze sa egoistami mysla tylko o wlasnym tułku, trafiaja sie jednak tacy ktorzy potrafia i chca pomagac nawet za "marne" poniadze a ich chęć wypłwa z dobrej woli nie szczycą się tym ze maja tytuły ale to co im daje ich praca czyli zadowolenie z tego ze moga pomagac innym

sa tez tacy ktorzy chca pomagac ale za godziwe pieniadze a nie za glodowe pensje. dosyc mamy "judymowania" bo i w imie czego. ludzie i tak bezinteresownie tylek obrabiaja zeby sie na uszach stanelo. wszystko jest wina lekarza i kolejka do badania i brak pieniedzy na leki. nie majac zadnego szacunku spolecznego dobrze zeby chociaz pensja wynagradzala stres w pracy, nie?

nie trzeba byc judymem zeby pomagac ludziom.
"CZŁOWIEK JEST WIELKI NIE PRZEZ TO CO MA, NIE PRZEZ TO KIM JEST, LECZ PRZEZ TO, CZYM DZIELI SIĘ Z INNYMI" JPII

no wlasnie!! nie trzeba byc "judymem". mozna dobrze zarabiac i tez pomagac ludziom. i nawet mozna dzieki temu robic to lepiej bo:
a) mozna byc bardziej wyspanym
b) mozna sie za te pieniadze doksztalcic
c) mozna sie bardziej starac bo praca jest dzieki temu bardziej atrakcyjna
nieprawdaz?

aha jeszcze jedno...
skoro lekarze chcą podwyżek, to i pielęgniarki powinny je dostać...

ale tu wypisałeś tylko punkty które są dobre JEDYNIE DLA CIEBIE czy to nie jest egoistyczne podejście? jest wielu lekarzy którzy tak myślą ale są też(jak wcześniej pisałam) wyjątki. jednak wy, m.in. Ty, kroczycie ścieżkami egoizmu i chytrości. nie jest tak? czy kiedykolwiek pomyślałeś o innym człowieku, który potrzebował pomocy i jej nie uzyskał? jak on może się czuć? postaw sie czasem z czyjejś sytuacji, bo nie wiadomo kiedy ty będziesz potrzebował pomocy.
ps. ATRAKCYJNA PRACA NIE POLEGA NA TYM, żE SIę WIęCEJ ZARABIA! ATRAKCYJNA PRACA POLEGA NA PROFESJONALIZMIE ( A TOBIE DO TEGO DALEKO)

oczywiscie ze powinny! i to niemale. zarabiaja smiesznie malo w stosunku do swojej ciezkiej i odpowiedzialnej pracy. na szczescie pielegniarki sa darzone wiekszym szacunkiem niz lekarze. tego mozemy im pozazdroscic choc to my podejmujemy trudne decyzje.

SaneOne racja :))

cornelia
a) jak mozesz oceniac czyjs profesjonalizm przez internet? czy swietny lekarz, ktory dopomina sie o godziwa zaplate i godne zycie jest juz nieprofesjonalny?
b) a co powiesz tysiacom ludzi umierajacym z powodu za malych nakladow na leczenie? dla porownania naklady zdrowotne na jednego obywatela Czech to ponad 100zl a w Polsce ponad 40zl. czy musze to komentowac?
c) wbrew pozorom i rozsiewanym przez takie jak ty niedoinformowane osoby my nie walczymy jednie o pieniadze dla siebie. chcemy reformy calego systemu. ale skad ty mozesz o tym wiedziec?
d) uwazasz ze to sprawiedliwe ze jeden placi caly Zus a drugi maly krus?
i tak dalej i tak dalej

myślisz, że nie orientuję się tym w wszystkim, mylisz się. tylko łomżyński SZPITAL nie wprowadzi reformy w służbie zdrowia. chory nie zastanawia się nad reformami z służbie zdrowia on oczekuje jedynie pomocy ze strony specjalistów i godnego traktowania. lekarze traktują pacjentów w gabinetach jak intruzów. wystarczy wejść do lekarzy okulistów i nie tylko. skoro tak ciężko pracujecie to dlaczego o 14 w waszych gabinetach jest pusto, bo nie chcecie przyjmować pacjentów?
MOżE DOKTORKU STANIESZ O 5 RANO W KOLEJCE DO REJESTRACJI DO LEKARZA POSTOISZ PARE GODZIN I ODEJDZIESZ Z KWITKIEM BO WłAśNIE SKOńCZYłY SIę NUMERKI. OGLąDADASZ SZPITAL TYLKO JAKO LEKARZ A MOżE CZASAMI WARTO POCZUć SIę JAK PACJENT?powinieneś być nim chociaż raz.zobaczjak to przyjemnie. a może chcecie sprywatyzować szpital i podzielić się oddziałami, to by wam pasowało nie?
najlepiej będzie jak reformą służby zdrowia zająlby się rzad a wy leczeniem pacjentów.

i wlasnie udowodnilas jak malo wiesz o sluzbie zdrowia. twoim zdaniem to wina lekarzy ze:
-trzeba przyjsc o 5 rano i w kolejke do poradni sie rejestrowac?
-ze sa wogole kolejki?
-ze lekarz 50-tego pacjenta traktuje jak intruza?
a nie sadzisz ze to wina systemu? ze jest za malo lekarzy w stosunku do liczby pacjentow?
nie sadzisz ze to czesto wina pacjentow, ktorzy przychodza do poradni specjalistycznych w blachych sprawach typu przedluzanie recept, czym wydluza sie kolejke dla innych?
nie sadzisz ze przyjmowanie kilkudziesieciu pacjentow dziennie to lekka przesada? jak tu byc fachowcem w takich warunkach? jestesmy tylko ludzmi i nie win jedynie nas za wadliwie dzialajacy caly system
zapewniam cie ze nie wiesz o czym piszesz. nie masz otym nawet bladego pojecia. jesli ja reprezentuje swiatopoglad wylacznie lelarzy to widzisz sprawe jedynie oczyma pacjenta. a prawda jak zwykle lezy gdzies posrodku.

ja jestem tylko pacjentem a Ty jestes tylko lekarzem . od reformowania sluzby zdrowia jest rzad i minister zdrowia. lekarze sa od leczenia. a ja jestem od wykonywania swojej pracy. wszyscy robmy to co do nas nalezy i wtedy kazdy bedzie zadowolony. piszesz o reformowaniu sluzby zdrowia jestes politykiem czy lekarzem? a recepte moge sobie sam wypisac a jak tak to na jakim druczku ?? a jestem chory diagnoze sam mam sobie wystawic i przyjsc po recepte?? czy moze kupic apap ktory dziala na wszystko ?? zapamietaj sobie doktorku: pacjent nie zaglebia sie w reformowanie sluzby zdrowia.
Chory czlowiek oczekuje od wizyty u lekarza pomocy. A Ty piszesz jak byś byl tylko lekarzem a nigdy pacjentem. Dla was wypisanie recepty to straszny probelem. lekarz rodzinny nie wypisze recepty np. na leki do oczu, wiec gdzie ten pacjent ma isc. najlepiej jakby stal przed wejsciem do szpitala.
miales kiedys w rodzine chorego ?? i musiales prosic o recepty. swojej rodzinie sam zapewniasz opieke lekarska ( wypisywanie recept, zwolnien itp.) a co z innymi ?? nie próbuj sam reformowac służby zdrowia. Gdyby tak wszyscy podchodzili jak Ty to nie byloby komu leczyc ludzi. ale na szczescie sa w tym szpitalu uczciwi i pomocni lekarze, ktorzy nie nadstawiaja kieszeni i nie traktuja pacjentow jak intruzow ale to sa tylko jednostki. Chyle przed nimi czlo.Moze czas zmienic zawod ?? Nie myslcie ze zagranica czekaja na was z otwartymi ramionami. tacy specjalisci bez jezyka, sprzataja szpitale.
Dobranoc ;]

mnie to tylko dziwi czemu patrzą wyłącznie na zachód. Może czas spojrzeć na wschód i powiedzieć sobie że nie jest tak źle

kiernek, w sumie masz rację, ale:
- mnie zawsze uczyli, że nalezy porównywać sie do lepszych a nie gorszych bo to to żadna sztuka
- kto się nie rozwija ten sie cofa
- mam nadzieję, że nikt nie chce iść do szpitala na wschód.

A właśnie , swoja drogą też popatrzcie na wschód, na tamtejsze szpitale, tamte kolejki to dopiero zobaczycie jak ludziom jest ciężko jak muszą jeszcze więcej cierpieć.

Czytam uważnie posty Cornelii i niestety widzę, że najłatwiej zwalić wine na lekarzy. A sama widzisz, że to nie nasze błędy tylko jakże "kulawego" systemu. A za to to możesz winić tylko PiSowców.... za którymi mam nadzieje nie stoisz

Do Cornelii:
Cornelio - spójrz na lekarzy też jak na ludzi. Oni też mają rachunki do zapłacenia, też mają rodziny na utrzymaniu i nie wyżywią ich satysfakcją ze swojej pracy!
Druga rzecz to to, że każdy chce być jak najlepiej opłacany. Stawki lekarzy w Polsce są skandalicznie niskie. Oczywiście mówię o płacach w placówkach, w których Ty jako ubezpieczony w NFZ masz prawo otrzymać pomoc w ramach tego ubezpieczenia.
Trzecia sprawa to zarobki lekarzy ogółem - ok, nie jest tak źle, ale weźcie ludzie przeliczcie to na godziny, albo wyliczcie sobie ile wychodzi średnio godzina pracy lekarza w Polsce. Nawet na tle ogółu są to małe pieniądze. Dopiero prywatnie lekarz zarabia.
I jeszcze jedno. Mówisz, że pacjenta nie interesuje reforma, jemu chodzi o pomoc. Strasznie to egoistyczne z twojej strony. Żądasz pomocy, a nie obchodzi cię, co za pomoc otrzyma lekarz i czy w ogóle! Wybrał tak, niech robi za psie pieniądze. Lekarza też to nie powinno interesować, ale niestety nasi rządzący przez tyle lat nie poczynili w sprawie służby zdrowia żadnych istotnych kroków, to lekarze musieli zacząć się interesować. Nie możesz zmuszać ludzi do pracy.
Acha - takie podejście - od tego są rządzący - jednak pachnie komunizmem. Tak kończono zwykle próby racjonalnej argumentacj:" A kto ty jesteś, żeby wiedzieć lepiej? Są od ciebie mądrzejsi i oni się tym zajmują." Tak się składa, że Ministrem Zdrowia jest w naszym kraju lekarz (taki głupi zwyczaj się utrwalił) - a co on się zna na zarządzaniu, reformach, planowaniu strategicznym? Jeszcze gorzej wypadł minister, który jest prawnikiem i siedzi w Ministerstwie Sprawiedliwości, bo pomimo ukończenia studiów w tym kierunku wykazał się swoją niebywałą nieznajomością prawa.
I oni nami rządzą ! :(

Lekarze, lekarze... to już nudne zaczyna być.

Już się zaczynam zastanawiać kto z kim walc. Pacjent z lekarzem, lekarz z rządem ?
A prawda jest taka, że np NFZ ma się dobrze.
Może niech lekarze zaczną od bojkotu NFZ. Niech NFZ podniesie stawki za wykonane usługi, zniesie limity przyjmowanych pacjentów.

To może wtedy Pan psilocyber nie będzie patrzył z nienawiścią w oku na kolejnego pacjenta?

Domagacie się nie wiadomo jakich pieniędzy od Dyrektora Szpitala a zastanowiliście się skąd ona ma je wziąć ?

Nie podoba Ci się, że rolnik płaci mały Krus, a byłeś choć raz na wykopkach ziemniaków? Zbierałeś choć jeden dzień? Czy tylko poszedłeś do sklepu i kupiłeś sobie kilogram albo worek. To też nie jest lekka praca.

Już słyszę lekarza Kołakowskiego ".. zwolnić z administracji bo tam jest za dużo..."
No i co? zwolni się z połowę i wam się wydaje, że automatycznie dostaniecie swoje tysiące? Może wam się wydaje, że tam ludzie grubą kapustę zarabiają?

I nie piszcie mi tu, że lekarze z głodu umierają. Bo takie osiedla na rogu al Piłsudskiego i Szosy Zambrowskiej czy na St. Łomży przy Szosie to nie powstały z państwowych darowizn czy ze środków unijnych. Może trzeba było skromniej się budować albo w bloku mieszkać tak jak większość?

Wszyscy wiedzą, że dbacie o siebie. Mało was obchodzą pielęgniarki czy salowe. Które nie znajdą pracy jak oddziały zostaną pozamykane.

Niech dotrze to wreszcie do was, że jesteście zwykłymi ludźmi, których można zastąpić. Szpital jest jak każda inna firma, świadczy usługi i dostaje za nie pieniądze. I jeśli zacznie przynosić same straty to i Wy pójdziecie do zwolnienia.

I pamiętajcie, że jest to już ostatnia tak duża firma w Łomży.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org