Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Odsunąć polityków od mediów publicznych! |
"Loosac, mozna powiedziec, ze to kwestia wyboru... Tylko wytlumacz dziecku, ze nie bedzie gralo na komputerze, bo tatus lubi linuxa i koniec ;) A ze wiekszosc osob w pewnym momencie kupuje komputery glownie dla dzieci, to o wyborach mozemy tu sobie poteoretyzowac ;)" Ja jasno napisalem, ze polecam linuxa do wszystkiego oprocz grania. Prosze czytac ze zrozumieniem :P "Jesli chodzi o robactwo... fakt, jest to plaga na Windowsach. Ale czy ktos sie zastanawial czemu? Po pierwsze, przez dlugi czas, a nawet i dzis, wiekszosc tego typu scierwa jest adresowane do tych wlasnie systemow..." Tak sie sklada, ze jestem znawca tematu, gdyz zajmuje sie bezpieczenstwem informatycznym. Zainfekowac Linuxa jest niezwykle trudno, gdyz posiada on odmienna budowe, gdzie kierowano sie inna polityka bezpieczenstwa i innymi regulami. W czasie, gdy w windowsie stawiano na latwosc, tutaj rozwijano bezpieczenstwo i stabilnosc. Wiele rozwiazan w dziedzinie bepzieczenstwa (jak np. prawa dostepu do plikow, czy szyfrowany system plikow) sa wzorowane wlasnie na systemach unixowych. Systemy linux i inne z tej rodziny, posiadaly takie funkcje jako wbudowane i wrecz codzienne, kiedy M$ dopiero sie nad tym zastanawialo. Dodam, ze wbudowane w system szyfrowanie systemu plikow znalazlo sie (chyba, o ile w ogole) dopiero jako ROZSZERZENIA do windowsa XP i byc moze M$ w koncu dojrzal i zaimplementowal to w VIsta (za co glowy nie dam uciac). Nadal wielu rzeczy nie potrafia osiagnac. " Po za tym, w przeciwienstwie do Linuxa, z Windowsa korzysta mnostwo laikow, z ktorych wielu nie widzi nawet potrzeby instalowania antyvirusa, nie wspominajac o firewallu... To co sie dziwic?" Czemu sie dziwic, ze wiekszosc laikow uzywa Windowsa? Sadze, ze za to winny jest nasz system edukacji, ktory sprawia, ze wiekszosc ludzi o Linuxie nie ma pojecia, ze takie cos istnieje. No chyba, ze slyszeli od znajomych ze jest takie cos -chyba jakis pingwin ;) "Dobrze skonfigurowany i zabezpieczony Windows, bedzie sobie chodzil i rok i dwa i nie bedzie wcale uciazliwy." W poprzednim zdaniu napisales, ze uzytkonwicy nie maja w wiekszosci pojecia o zabezpieczeniach typu firewall czy antywirus, o koniecznosci ich instalowania. Odnies to do tego zdania i wywnioskuj ile mamy zabezpieczonych windowsow? A potem zastanow sie, skad tyle spamu? Skad ataki na policja.pl i inne windowsowe wynalazki? To sa tzw botnety. Siedzisz w necie, windows ci dziala, a ze zadnych problemow nie zauwazyles to sadzisz ze wszystko jest ok, a Twoj komputer jest grzeczny i wcale nie probowal zablokowac strony policja.pl (taki przyklad, bo sa ich miliardy na codzien). A czemu Vista lepiej dziala na markowym sprzecie? Poza tym rownie dobrze mozna by powiedziec, ze jesli komus nie szkoda kasy na markowy sprzet, a szkoda mu na porzadne oprogramowanie, to ja czegos nie rozumiem ;) A ja uwazam oprogramowanie Linuxowe i Unixowe za porzadne. Gdybys sie orientowal, wiedzialbys, ze np Gwiezdne wojny czy Titanic, to efekty dzialania systemow linuxowych. Poza tym, widzac mozliwosci Windowsa (np w sieci) uwazasz, ze to super system itp, bo nie wiesz co w tej samej kwestii potrafia unixy. Wezcie pod uwage, ze na Windowsie dziala praktycznie wszystko... <- ? I tu sie nie zgodze. Np mam ogromny problem, bo win sobie nie radzi z moja macierza RAID i sterownikami do SATA II. Podczas ladowania sterownikow do macierzy system sie wyklada. Problem w tym ze wszystkie te urzadzenia dzialaja na "Dziendobry" na linuxie. To samo z moja (zdziwisz sie) WEBCAMERKA. W linuxie wystarczy pozyskac informacje z systemu nt. chiposetu jakiegos urzadzenia (da sie to sprawdzic klikajac lub wpisujac) -by znalezc w internecie sterowniki. A poniewaz kamerka dostala mi sie uzywana to nawet nie potrafie stwierdzic jakiej firmy byla. Szukanie sterownikow pod windowsa - kilkaset linkow na google z zerowym rezultatem. Pod linuxa ? kilkanascie i wgrany sterownik. Dodam, ze przyjrzyj sie jak czesto wychodz nowy windows i jaka jest szansa ze twoje nowe stery obsluzy. Linuxy wychodza po kilka razy w roku i za kazdym razem obsluza wieksza ilosc sprzetu. Aha, linuxa uzywasz czesciej niz sadzisz. Jest niemal wszechobecny w otaczajacych Cie urzadzeniach sieciowych, dzieki kotrym masz internet. Urzadzenia sieci przewodowych, bezprzewodowych itp. Na nich opiera sie wiekszosc serwerow internetowych. Codziennie laczysz sie z miejscami w sieci z ktorych wiekszosc to linuxy. IBM zmigrowal cala firme na Linuxa, bo okazalo sie, ze na linuxie ich serwery dzialaja o 30% wydajniej -oswiadczenie IBM'a ktorego bylem swiadkiem osobiscie. Swiat idzie w kierunku Linuxa i technologii otwartych. Biznes juz zaczal, teraz czekac na reszte. Acha, co do gier, niektore firmy pisza pod win i wydaja tez wersje pod linuxa. Okazuje sie ze ta pod linuxa dziala szybciej. Wgrywanie windowsa do urzadzen moze sie skonczyc tak, jak to mialo miejsce w przypadku jednego komputera pokladowego w samochodzie, gdzie ludzie uratowali sie wybijajac szybe, by sie wydoistac. Spowodowane to bylo zawieszeniem sie Windowsa, a w efekcie -blokada centralnego zamka i rozkrecona instalacja z ogrzewaniem. Gdyby komputery sterujace centrami obrony strategicznej USA, zawierajace glowice nuklearne byly sterowane windowem, to co by bylo...? -nic by nie bylo ;-) .
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Odsunąć polityków od mediów publicznych! |
KrzyzaK no cale szczescie... juz bylem przerazony, ze wszyscy maja klapki na oczach ;) A mi chodzi dokladnie tylko o to samo co napisales. I tez uwazam, ze nierealne jest praktycznie, zeby system byl super bezpieczny i szczelny, a zarazem w pelni multimedialny i cholera wie co robiacy, darmowy i do zgryzienia dla laika. Moze kiedys... ale, ze swiat sie kreci wokol pieniedzy, to niepredko...
|
|
hej dla młodocianych to chyba tylko roznoszenie ulotek, np. w pizzerii na długiej wcześniej potrzebowali, a takze na polowej jest taki budynek na przeciwko urzędu skarbowego, tam potrzebują do roznoszenia ulotek nawet poza miastem. udanych łowów
|
|
Ptysiu 91 zanieś tablice do wydziału komunikacji znajdą właściciela, albo na Wojska Polskiego do takich miłych Panów na niebiesko ubranych może tobie medal dadzą Pozdrawiam PS. Nie wszyscy mają internet i kradną auta którym tablice odkręcają
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |