czwartek, 20 lutego 2025 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Berlin przesuwa granicę Polski. Rząd PO milczy.

do ADALL:
- z tymi piwami to była ironia... chodzi o to że co niektórzy wolą wydać te 5zł na jakiś alko niż na inne dużo bardziej pożytecznie rzeczy.

:: die Zeitgeist ::

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Berlin przesuwa granicę Polski. Rząd PO milczy.

O wow! Nawet na onet.pl piszą o festiwalu Walizka w Łomzy.Nieźle jestem pod wrażeniem!!!
http://czytelnia.onet.pl/0,1546841,0,0,0,teatr_lalek_wzial_walizke_2007,wiadomosci.html

Sylwia twoja reakcja organizmu jest naturalna-zawsze tak jest po pierwszych treningach-tzw zakwasy.W miarę wzrostu stażu treningowego dolegliwość mija
Dawny RELAX ja sobie chwalę.Uczęszczałem tam kilka lat--był dobry sprzęt za rozsądną cenę.
Zobaczymy jaka będzie reaktywacja :)Do zobaczenia :)

Popieram punkty 1,2 i 3. Przy reklamie rozum także jest potrzebny, gdy go sie nie użyje wychodzi anty reklama.

Dziwicie się, że Polacy są tak a nie inaczej postrzegani na świecie? Popatrzcie na ten wątek: kradniecie i jesteście wielce obruszeni że ktoś chce was za to złapać za ucho.

IMO o wiele za mało czasu wymiar sprawiedliwości poświęca srodków na ściganie tego typu przestępstw - przecież jest to normalna kradzież i paserstwo efektów pracy ludzi np. z przemysłu fonograficznego.

A co do nalotów to prokuratura ma prawo zwolnić operatora internetowego z tajemnicy handlowej i zażądac listy klientów a na jej podstawie sporządzic nakazy. A żeby to robiła dba właśnie BSA.

makmarc - podaj linka bez www :)

livescore.com

17:00 Polonia Warsaw ? - ? LKS Lomza

Poki co. Trzymam kciuki!

Treść jest ukryta

Ale Mi chodzi o trasmisje ....... meczu .......

GKS Bełchatów nie kryje, że chciałby pozyskać na stałe wiślaka Boguskiego. Zimą został wypożyczony na rok, ale Wisła Kraków zastrzegła sobie prawo powrotu tego pomocnika już po jednej rundzie. Boguski wiosną spisywał się bardzo dobrze. - Rozmowy są bardzo trudne, ale chcemy Rafała zatrzymać. Zresztą on też chciałby zostać w naszym klubie. Mam nadzieję, że jego zdanie będzie bardzo ważne w negocjacjach z Wisłą - twierdzi prezes GKS-u Jerzy Ożóg.

- Nie będę ukrywał, że liczymy na powrót Boguskiego - powtarzał tymczasem prezes Wisły SSA Mariusz Heler. Nie wiadomo jednak, czy i tym razem sprawa nie rozstrzygnie się za plecami zarządu. W styczniu Adam Nawałka, wtedy jako wiceprezes ds. sportowych, planował oddanie na rok Boguskiego, ale do innego klubu I ligi - Odry Wodzisław. Tymczasem trener bełchatowian Orest Lenczyk załatwił, że młody napastnik pozostał w jego klubie, gdzie jesienią wiodło mu się kiepsko (w całej rundzie tylko raz wyszedł w podstawowym składzie). Jak tego dokonał słynny Orest? Z pominięciem zarządu - zadzwonił do właściciela klubu Bogusława Cupiała i od niego uzyskał akceptację na roczne wypożyczenie Rafała. Należy się spodziewać, że trener Lenczyk swój kontakt z właścicielem wykorzysta i tym razem.

Autor: Dran (---.elomza.pl)
Data: 03-06-07 16:55

Jeszcze jedna wazna kwestia. Ile pracy kosztuje amerykanina chocby Windows? 2-3 godziny? Polaka? Pare dni albo i 2 tygodnie?

Tak się składa,że parę dni (i mniej) na Windowsa pracuje w Polsce nie tak duże grono ludzi.Realnie rzecz biorąc będzie to raczej od tygodnia do trzech,ale są jeszcze przecież takie rzeczy jak wydatki,potrzeby,nie tylko sam Win...
Według mnie Dran masz zupełną rację w tej kwestii. Smutna prawda.

dystroier http://www.youtube.com/watch?v=qrmrLCX_zJ0&feature=related/

Mówią że miłość to choroba psychiczna - i coś w tym jest:) Bez urazy, ja tam popieram. Niech szuka swojego szczęścia a nóż widelec to TA?

Zbych

Kupić samochód w worku. Giełda samochodowa. Mariampol 40 km od granicy polsko-litewskiej. Pole zastawione samochodami . Tysiące a może dziesiątki tysięcy aut lśniących w słońcu . Kupując tutaj samochód można zarobić , ale tez stracić . Zyskać nawet pięć tysiecy złotych , albo utopić kilkadziesiąt . Każdy musi ocenić ryzyko sam.
Turgus (giełda) czynna jest dwa dni w każdy wtorek i środę. Termin nie jest przypadkowy . W piątki Litwini jeżdżą po towar do Niemiec , Holandii i Francji .Giełda w Mariampolu to ich pierwszy przystanek. Później auta trafiają do komisu albo czekają na następny turgus. W Mariampolu biznes kwitnie od rana . Pierwsze transporty przyjeżdżają skoro świt .Rezerwacji nie ma . Zasada wiec prosta : pierwszy na placu , pierwszy w szeregu. Ustawiają samochody , polerują , czyszczą . Znalezienie choćby śladu kurzu na masce graniczy z cudem. – To bandy – opowiadają kierowcy taksówek , oczekujących na klientów wzdłuż szosy – Firmy handlujące autami. Na giełdzie pracują pionki . Szefowie liczą pieniądze. Kilkuhektarowy plac zapełnia się z minuty na minutę. Są wszystkie samochodowe marki i bodajże wszystkie modele. Najstarsze auto , które udało mi się znaleźć miało 10 lat. Litwinom nie opłaci się przywozić wraków. Transport kosztuje , a zysków tyle , co kot napłakał .Obrzeza giełdy blokują wyładowane autami lawety. Towar zjeżdża na plac tylko na życzenie klienta . Większość jest uszkodzona. Właściciele suwalskich warsztatów samochodów uważają , że tylko tam można „znaleźć coś dobrego”. Przynajmniej widać , ile kupić szpachli. Od rana targowy plac przesłania dym z kilkunastu kopcących, metalowych grillów . Kawałek podgrzanej kiełbasy 6Litów (ok. 8 zł) . Południe .Giełda przypomina mrowisko . Tłumy Rosjan , Ukraińców, Białorusinów , a nawet Kazachów . Przyjechali po auta . Dla nich to jedyna szansa na zagraniczny wóz . Do wyjazdu na Zachód potrzebują wizy , na Litwę – nie . Chodzą , oglądają , targują się kłócą . –W maju zaroiło się od waszych , znaczy się Polaków – Śmieje się taksówkarz . – Teraz trochę mniej. Dlaczego ? Pewnie paru straciło.

Oferta goni ofertę
-Pan , kup sobie maszynu – zaczepia mnie młody Litwin .
-Za droga , nie mam tak dużo pieniędzy . – odpowiadam .
-Pan , targować chcesz ?! – zachęca
-Ile masz dolarów ? A może będzie płaci na części ?Czteroletni opel corsa , któremu poświeciłem kilka minut , kosztował prawie 5 tys. Dolarów .Właściciel obiecał obniżyć cenę o 500 dolarów , a może „jeszcze troszka”
-Więcej nie mogę – zapewniał. Ale miał inne propozycje .Resztę pieniędzy mogę zapłacić w trzech , a nawet czterech ratach . Podsuwał plik dokumentów w języku litewskim.
-Podpisz umowę i możesz jechać – zachęcał .
-Ale ja nie potrafię tego czytać?! Co to ja oszust jaki?!!!
-Nie chcę – Ot durny rzucił i zajął się puszką piwa.....
Chwilę później mam kolejną ofertę .Tym razem rosły Litwin chce być moim wspólnikiem . Głośno kalkuluje , że rejestracja samochodu w naszym kraju to kiepski interes. Jeśli zgodzę się na wspólnika , zaoszczędzę nawet kilka tys. Złotych.
-No co pan. Różnica taka , że czerwone tablice mieć będziesz . – przekonuje .
Przypominam sobie , jak znajoma z firmy ubezpieczeniowej opowiadała mi o wspólnikach .Oferta podobno skusiła jednego z suwalszczan . Pare tygodni później odwiedził go wspólnik
-Brat , dawaj maszynu – miał powiedzieć Teraz moja kolej.

Można stracić , można zyskać.

-kupowanie na giełdzie , w obcym kraju , to bardzo ryzykowny interes – uważa oficer suwalskiej policji, który woli pozostać anonimowy . –Ludzie często kupują kota w worku .podpisują umowy , których nie potrafią odczytać. To ryzyko . Można zyskać , można stracić. Piotr B., z podsuwalskiej wsi , kupił w Mariampolu trzyletniego volkswagena . Zapłacił osiem tysięcy dolarów. Takiej okazji nigdzie nie było . Państwo B. Jeździli autem cztery dni . W niedzielę , rano szykowali się do kościoła . –Przyjechali do domu – opowiada Piotr B. machnęli papierami przed nosem : dawaj maszynu !!!!!

Oddał kluczyki i pobiegł do prawnika . Ten bezradnie rozłożył ręce . Piotr B. Posiadał umowę użyczenia . Nie było sensu informować policji. Inny przypadek opowiadają pracownicy suwalskiego wydziału komunikacji . Kilka tygodni temu jeden z mieszkańców miasta zgłosił się do urzędu , aby zarejestrować kupione na litewskiej giełdzie auto. Z dokumentów niemieckich , skąd pochodził pojazd wynikało , że jest to złom. Zgodnie z przepisami , takie auta nie podlegają rejestracji.
Stefan K. Miał więcej szczęścia. Z Mariampola wrócił do domu zielona Astrą. Po drodze samochód zaczął szwankować . Zaniepokojony augustowianin pojechał do mechanika. Usterka była niewielka. Podczas naprawy mechanik zauważył zapasowy komplet kluczyków , przymocowany do podwozia.
- Mafia ma ludzi w Suwałkach i Puńsku –twierdzą nasi rozmówcy , związani z policją Mają informacje o kliencie . To wystarczy , aby samochód wyparował z parkingu. Halina N. Zrobiła interes życia. Tak przynajmniej wydawało się jej przez dwa miesiące. Przekonała Litwina do wystawienia zaniżonej faktury. Zamiast 6 tys. Dolarów , w dokumencie wpisano 4 tys. $ - Zapłaciłam mniejszą akcyzę – tłumaczy .
Kobieta miała wypadek . Z kupionego na litewskiej giełdzie peugota posypała się szpachla. Naprawiła auto i pojechała do Mariampola . Bez trudu odnalazła handlarza . – Zabieraj tego wraka i oddaj kasę - zaatakowała go . Odliczył cztery tysiące – Nu szto choczesz ? zdziwił się tak tu napisane.
I tak to jest . Tanie mięso psy jedzą , pamiętajcie o tym moi koledzy.

co o tym sadzicie? lepiej jechac do rajchu poszukac se auta niz tam jechac i na mine sie wwalic .

Nie powinienem tego robić i nie myślałem, że będę musiał, ale ze względu na niektórych forumowiczów, chyba powinienem to wyjaśnić:

cały ten temat i dołączona doń sonda miały być w założeniu ironiczne

(vide: moja opinia o tej reklamie i proteście w temacie "Niezła sztuka! To Cię obraża?")

to jest fakt nie podpisuje sie papierow, ktorych sie nie przeczytalo a co dopireo tych ktorych sie nie rozumie jadac tam napewno ryzyko jest duzo wieksze niz w niemczech ale jak ktos sie nie zna na samochodach to i u niemca kupi wrak ktory stanie na autostradzie poniewaz jak polak jedzie do niemiec po samochod to zaraz mysli ze kupi nie wiadomo jakie luksusowe auto za bezcen i tak to siedzi tam sobie wydaje euro przeznaczone na kupno samochodu a potem kupuje "dobrze" zrobiony czteroslad:) takze milych wyjazdow i udanych zakupow

Tak w temacie konieczności posiadania nakazu to proponuję przeczytać art 220§1i3 kpk i 217§3 kpk a dopiero potem się cieszyć.
Dla ułatwienia przytoczę:

Art. 220. § 1. Przeszukania może dokonać prokurator albo na polecenie sądu lub prokuratora Policja, a w wypadkach wskazanych w ustawie - także inny organ.
§ 2. ...
§ 3. W wypadkach nie cierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie sądu lub prokuratora nie mogło być wydane, stosuje się odpowiednio art. 217 § 3.

Art. 217. § 1. ...
§ 2. ...
§ 3. Jeżeli wydania żąda organ nie będący prokuratorem, przedstawia osobie mającej u siebie rzeczy podlegające wydaniu postanowienie sądu lub prokuratora, a gdy uzyskanie postanowienia nie było uprzednio możliwe, okazuje nakaz kierownika swojej jednostki lub legitymację służbową, a następnie zwraca się niezwłocznie do sądu lub prokuratora o zatwierdzenie zatrzymania rzeczy. Osobie tej należy doręczyć, w terminie 7 dni od zatrzymania rzeczy, postanowienie sądu lub prokuratora w przedmiocie zatwierdzenia tej czynności.

Ignorantia iuris nocet jak to się ładnie mówi.
kłaniam
I.

the thruth tracker

Autor: marcin135 (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 09-06-07 14:35

nie chcę byc wredny, ale TV się ogląda a nie słucha =D ale to nie ważne

Widzisz, ja ostatnio słucham bo mam trochę roboty w domu, więc włączam i gra. Gdyby usiąśc i oglądać to by mi cały dzień zleciał na niczym:)

z Listu św. Pawła do Efezjan:
"Obleczcie pełną zbroję Bożą, byście mogli się ostać wobec podstępnych zakusów diabła".

w zimie rowniez mozna korzystac z odkrytego basenu.

Bimbo !

Ja polecam Sony DSC-W50. Naprawdę świetny. Spodobał się widocznie komuś, również bo ukradli mi go w czwartek. Może ktoś zechce Ci go sprzedać, węc pamiętaj nie bądź obojetny!

popytaj gosci ;] z pewnoscia to ktos z nich, albo osob towarzyszacych.... nie wiem na jakiej zasadzie ich zapraszalas :)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org