piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Czy Czesław Niemen powinien mieć w Łomży nazwę ulicy,placu ?

To co piszecie pokazuje tylko, że jest duże " społeczne przyzwolenie" na podskubywanie państwa. Chyba jednak państwo przesoliło z tymi kasami? Prawo beż skutecznej egzekucji to czysta głupota. Zwłaszcza w kontekście zdarzeń, o których pisze Zbych. A moze ktoś jest na tyle naiwny, że uwierzy w cudotwórcze działanie kas u prywatnych prawników i lekarzy ? To samo dotyczy wszystkich usług dla osób prywatnych. A może tak VAT od łapówek i nierządu ? Co myślicie o kasach fiskalnych u tirówek ?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Czy Czesław Niemen powinien mieć w Łomży nazwę ulicy,placu ?

Tak, poczucie humoru jest fajne, a boscy szaleńcy też są fajni :-) Wogle fajne rzeczy są fajne. Ale ja nadal nie rozumiem o co chodzi z tym biebrznięciem.

Z poważaniem...

Jak podaje "Dziennik Łódzki" policjanci z łódzkiej drogówki kazali 77-letniej kobiecie dmuchać w alkotest , bo... przewróciła się w ostro hamującym tramwaju. Gdy odmówiła , zagrozili jej przymusowym pobraniem krwi.
Jechała tramwajem , któremu zajechał drogę samochód.Pod naporem pasażerów chodząca o lasce kobieta przewróciła się.Zabrało ją pogotowie , a po opatrzeniu karetka odwiozła do domu. Wkrótce zapukali do niej policjanci z alkotestem. Początkowo się opierałam, bo nie mieściło mi się w głowie , że mogłabym dmuchać - opowiada pani Cecylia. Uległam , gdy policjanci zagrozili , że zabiorą mnie radiowozem na pobranie krwi. Oczywiście alkotest niczego nie wykazał , bo od wielu lat stronię od alkoholu.
Może ktoś z Was miał jakieś śmieszne przypadki tego typu?

Dziekuje to wszystko w tym temacie:)?

Ciągle nie wiem dlaczego Łomża na uczelnię (lub jakiś jej kawałeczek) poważną i państwową nie ma szans ? Czy ktoś probował ? Czy sposób "załatwienia" sprawy z Poliotechniką Białostocką można nazwać poważną próbą zrobienia czegoś dla miasta czy raczej załatwieniem białostockich interesów kosztem Łomży ? Czy zrobiono cokolwiek z ciągle aktualną propozycją senatu SGH (w Wawie jest sporo "naszych") ? Czy opinia o ogolnej niemożności nie wynika przypadkiem z ogólnopolitycznych, łomżyńskich stanów maniakalno - depresyjnych ?

Długotrwały (i długo kosztowny w domyśle) proces tworzenia szkoły zawodowej - ok. - ale nie za nasze pieniądze. Jeśli taka uczelnia skupiałaby doświadczenia kilku renomowanych uczelni i była miejscem koordynowania ich działań (ośrodek konsultacyjno - doradczy) w celu jak się domyślam stworzenia spójnej polityki edukacyjnej w zamian za co pobierałaby czesne - to po co ją tworzyć ? Czy obecnie funkcjonujące, PŁATNE uczelnie nie są do podjęcia takiego wyzwania przygotowane? Czy ktokolwiek im to proponował i zapytał: za ile ? Czy to jest taniej, czy też drożej niż pomysł tworzenia wyższej uczelni technicznej ?

Każda uczelnia państwowa zaczyna od studiów zaocznych ? Moim zdaniem jest odwrotnie (na całym świecie) - każda uczelnia państwowa (szkoła) tworzy bazę dla zajęć regularnych i w oparciu o tą bazę organizuje zajęcia wieczorowe, sobotnie, niedzielne, przygotowawcze, kursy wszelakie itp. Nie pańswtowe lecz prywatne szkoły zaczynają od tego typu działań... Jeśli państwowa uczlenia zachowuje się tak samo jak prywatna to oznacza dla nas jedno: u siebie wydaje pieniądze z podaków (płaconych także przez nas) a na nas dodatkowo chce jeszcze zarobić - prawdopodobnie żeby jeszcze więcej pieniędzy wydać u siebie... Przy okazji (jeśli się da) zlikwiduje lokalną konkurencję (zniszczy parę lokalnych "inetresów"). Och - zaiste szlachetna jest jak diament postawa konkurujących własnym kapitałem prywatnych szkół wyższych w walce o studenta w porównaniu z brudną jak sadze opisaną wyżej postawią szkoły państwowej...

Nowoczesne trechniki (internet). Najważniejszy nie jest dostęp do informacji (czyli symulatory jakieśtam, czy też książki, czy też zramolały profesor mówiący do pustej sali) - najważniejsza jest INTERAKCJA z przedmiotem nauczania (czyli: doświadczanie, ścieranie się poglądów itp) - czyli kontakt z maszynami i urządzeniami oraz wykładowcami - doświadczenia na obu i wymiana poglądów w grupie oraz między grupą a pomagającym (np. jakimś doktorem nauk).

Studia bezpłatne dla mieszkańców nie są bezpłatne bo wiążą się z koniecznością wyjazdu i poniesienia kosztów tego wyjazdu i dojazdu. Jeśli ktoś mieszka w Łomży, to może okazać się, że płatne studia w np. Agrobiznesie są tańsze od "bezpłatnych" w Warszawie. Najbiedniejsi nie mają wyjścia - muszą studiować na miejscu (jak ktoś nie wierzy - proszę przeliczyć).

Stypendia są pomysłem dobrym - ale tylko za promowanie Łomży (jakkolwiek by to rozumieć). Publicznych pieniędzy zgodnie z prawem nie wolno przeznaczać na finansowanie przedsięwzięć komercyjnych (chyba, że - tu lista wyjątków czyli zadanie dla prawników). Publiczne pieniądze nie mogą naruszyć panujących na rynku warunków konkurencji (ustawa).
Moim zdaniem jeśli w Łomży znajdzie się miejsce na szkołę wyższą to pod następującymi warunkami:
1. Tylko uczelnia renomowana (Łomża jest mała a uczelni jest kilka - do dobrej uczelni mogą także przyjechać studenci ze sporego obszaru obecnych 3 województw - w tym także z Białegostoku, do takiej uczelni powinni dostawać się wyłącznie najlepsi studenci)
2. Studia dzienne i bezpłatne MUSZĄ być (mogą być i dodatkowo też inne);
2. Pomoc samorządu powinna ograniczyć się tym bardziej im mniej studiów dziennych - bezpłatnych. W przypadku studiów całkowicie płatnych należy podejść do przedsięwzięcia jak do każdego innego o charakterze gospodarczym - życzyć szczęścia...

Panie Tadziu czerpanie korzyści z uprawiania nierządu jest nie moralne i karalne, choćby nie wiem ile ta kasa wykazała to nie wolno, a wogle gdzie by miała być zamontowana?
Co chodzi o podskubywanie państwa to przykład idzie z góry - tamci jak pan widzi nie skubią ale drą. Może Żeromski miał na myśli właśnie obecne czasy pisząc ,,Rozdziobią nas kruki i wrony"

Jak mówił mój profesor - "w przeciwieństwie do marksistów w cuda wierzę, ale na nie nie liczę". I nie ma w tym niczego z " ogólnopolitycznych, łomżyńskich stanów maniakalno - depresyjnych". Uczelnia to nie kurnik; nie wystarczy zagrodzić siatką i kupić koguta. Do jej powstania potrzebna jest pewna "masa krytyczna" potencjału intelektualnego, której nie da się kupić. Dorastanie do miana uczelni wymaga także dużo czasu. Można z powodzeniem zadekretować utworzenie czegoś takiego ekspresowo i za duże pieniadze, ale trzeba mieć świadomość, że będzie to tylko kurnik. Nie bardzo jednak widać chętnych do inwestowania. Wspomniana przez Ciebie SGH też zamierzała zacząć od płatnych studiów, częściowo w Łomży, częściowo w Warszawie. Problem w tym, ze żaden student się nie zgłosił. Niektórzy żartowali, że to zasługa miejscowych organizatorów. Być może to samo będzie z PB ? Tu nie ma drogi na skróty. Którąkolwiek uczelnię do naszego miasta może przyciągnąć tylko wizja konkretnych korzyści, bynajmniej nie apanaży budżetowych. Czy to oznacza, że trzeba stawiać na tym, krzyżyk ? Uważam, ze zdecydowanie nie. Istniejące kolegium językowe może stanowić zalążek. Można próbować zainteresować również inne uczelnie. Trzeba tylko trochę zgody, konsekwencji i zrozumienia realiów, a to w Łomży towar szczególnie deficytowy. Niektórzy nadal myślą, że decyzja egzekutywy wszystko rozwiaże.
Szkoda, że ktoś bezmyślnie zlikwidował istniejący oddział zamiejscowy WSP w Olsztynie, a bylibyśmy już w zupełnie innym miejscu. Zmarnowano 15 lat.

Dziekuje to wszystko w tym temacie:)?

Co Wy mówicie. Kiedyś ścigałem się z gościem moją Samarą 1.5 (przeciwnik miał Poloneza 1.9) i było fajnie, a wcześniej zatankowałem za 50 zł. Bujanie jest dobre :P

Bujańcy wszystkich łomżyńskich wsi - łączcie się :D

Dnia 5 stycznia 1920 r. w dziewiętnastą rocznicę powstania Towarzystwa odbył się bal, który zgromadził około 200 osób. Wzięły w nim udział dwie wioślarki z Warszawskiego Klubu Wioślarek E. Sobolewska i J. Borzecka.
Dnia 23 stycznia 1920 r. społeczeństwo Łomży witało w siedzibie Towarzystwa po raz pierwszy od czasu odzyskania niepodległości przedstawiciela rządu polskiego. Był nim minister spraw wewnętrznych Stanisław Wojciechowski, późniejszy prezydent.

Studia Łomżyńskie nr V cdn. ...................................

Wydawnictwo Łomżyńskiego Towarzystwa Naukowego

---
PGG

28 stycznia (środa) godzina 18:00. Tylko gdzie?

Witam,

Odpowiem na kilka postów.

Do MrS :
nie wiem czemu tak bronisz taksówkarzy ? Czemu nie pomyślisz o drobnych zakładach handlowo usługowych które ledwo wiążą koniec z końcem a już od dawna mają urządzenia fiskalne. Oni nie protestowali. Z taksówkarzami jest tak że zawsze dużo krzyczą, ale trzeba im również przyznać że jest to zgrana grupa zawodowa.
UWARZAM, ŻE JAK WPROWADZAĆ KASY TO WSZYSTKIM I NIKOGO NIE WYRUŻNIAĆ. Odpowiedzcie sobie sami, a dla czego taksówkarze mają być wyróżnieni.

Do autochton :
Masz racje, jeśli oni tak postępują to też się z tym nie zgadzam. Brak nam kultury podatkowej, a to jest najgorszy wzór do naśladowania. Tym właśnie sposobem będą uczyć młodzież cwaniactwa. Pora to zmienić. I nie mówmy tu o małych kwotach, bo jak to ktoś napisał nie należy brać pod uwagę jedną taxi, a bardziej w skali kraju. Pamiętajmy jeszcze o jednym „ Kij ma dwa końce” może jutro ten taksówkarz nadzieje się na urzędnika skarbowego. Osobiście tego nie życzę.

Panie Tadeuszu :
dziwię się, czemu widzi Pan tak wielką głupotę we wprowadzeniu kas lub jakiś innych ścisłych systemów rozliczeń dla prywatnych praktyk lekarskich oraz prawników. Przecież to jedne z dwóch najlepiej zarabiających grup na świecie. Czy tylko dla tego maja mniej płacić podatku? Mówi pan, że to głupota i że się nie uda. Wystarczyłoby wydać odpowiedni przepis o odliczeniach za takie usługi i gwarantuje Panu, że każdy poprosiłby o paragon by móc go odliczyć. Czy nie zasługuję na drobny odpis od podatku skoro płacę ZUS a z niego nie korzystam lecząc się prywatnie? Jeśli Państwo dba o swoje interesy to niech zainwestuje trochę w to żeby nikt nie bał się iść do prawnika o poradę, która będzie bardzo potrzebna w labiryncie przepisów UE.

Podsumowując to wszystko to ja mam inną prośbę. Nauczmy taksówkarzy kultury tak i jazdy jak i zachowania. Robią, co chcą na drodze i wydaje się im, że są na niej jedyni. Szczególnie chodzi mi o tych Łomżyńskich. Pozdrawiam Pana z niebieskiego opla, który nie cenzuralnie odezwał się, gdy zwróciłem mu uwagę, że stoi w bramie a ja nie mogę wyjechać. No i te ich parkowanie, robią to gdzie chcą włącznie ze skrzyżowaniem i przejściem dla pieszych.

Pozdrawiam

dabz

autodebilizm :)

Koteria! ...

Zbych

nie widze nic dziwnego w tym ,ze kazdy taksówkarz ma miec kase fiskalną. Na poczatku bronili się przed nimi a teraz oszukują . Teraz widac naprawde o co im chodziło o ukrycie swoich dochoów.

było wczoraj przyjść do YAM CAFFE TO BYŁA IMPREZKA !!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam wszystkich :-)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org