Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Nowe wcielenie Milera |
Te dane, które ja przedstawiłem pochodzą z ksiąg parafialnych, a nie miejskich. Zresztą można się o tym przekonać wchodząc na stronę, którą podałem na prośbę Tigera!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Nowe wcielenie Milera |
Zgadza się - na tą stronę wpadł już "ktoś" wcześniej - jest cykl artykułów o wyznawcach prawosławia na www.lomza.info w dziale "Z kart naszej historii" ... :) Pozdrawiam wszystkich miłośników historii naszego regionu Tiger
|
|
Re: Nowe wcielenie Milera |
Z kolei w 1904 Łomżyńska Straż Pożarna obchodziła swoje 25 lecie podjęcia działalności operacyjnej. Dla upamiętnienia tego zdarzenia już w roku 1903 przygotowano "....projekt Sztandaru Jednostki przez Antoniego ROGIŃSKIEGO. Na sztandarze tym z jednej strony św. Florian unoszący się w obłokach dymu i lejący wodę na palące się gmachy kościoła farnego i gimnazjum męskiego, z drugiej strony herb miasta na złocistej tarczy z insygniami straży otoczony od dołu wieńcem laurów i liści dębowych z cyfrą XXV i datami lat krańcowych straży...." Obchody 25 lecia odbyły się jednak z rocznym opóźnieniem 23 lipca 1905 roku - "....Poświęcenie Sztandaru i udekorowanie medalami pamiątkowymi zasłużonych strażaków. Uroczystości w Kościele Farnym. Wspólne zdjęcie pamiątkowe strażaków...." A swoją drogą że w tym roku mija dokładnie 220 lat (1784) od wystąpienia z inicjatywą założenia straży przez WOJCIECHA MARIANA ŚMIAROWSKIEGO herbu Rawicz - rejenta magistratu łomżyńskiego. Źródło: www.lomza.com/straz Pozdrawiam Tiger
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |