środa, 05 marca 2025 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Trybunał [nie]Konstytucyjny

fajnie na stronie głównej pisze ;-))

"Policjanci świętują

Przed południem kilkudziesięciu łomżyńskich policjantów otrzymało odznaczanie i awanse, na Skeate Parku przy ul. Księżnej Anny odbywa się policyjny piknik, a po południu na strzelnicy w Piątnicy odbędą się zawody strzeleckie o puchar Komendanta Miejskiego Policji w Łomży - to wszystko w ramach uczczenia święta Policji, które wypada jutro."

chyba Skate Parku

rudy błazen z druhem

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Trybunał [nie]Konstytucyjny

Ty Damianolo nie bądź taki kozak z tym wychodzeniem z domu 2/3 września bo pierwszy będziesz uciekał.

chcecie mam3 koty na oddanie młode ale szybko sie ucza, u mojego wujka wygonily wszystkie myszy i szczury ze stodoły

rudy błazen z druhem

"haczyk jest prosty. Oni (TP SA) podaja szybkośc w kilobitach na sekundę a nie w kilobajtach jak to zazwyczaj jest."

Marcin135, a która firma podaje "zazwyczaj" prędkość w KB? Bo Ja jeszcze się z taką nie spotkałem.

Pabloz4, haczyk może być w limitach :) Może to promocja... A może podaj nam link do tej oferty!

Leszek

Z tego co słyszalem taką cenę osiągniesz po jakims czasie użytkowania ( nie pamietam ile), na początku placisz więcej i co miesiąc maleje Ci abonament o ileś tam zł aż osiągniesz cenę 25 zł. Tak było chyba w przypadku poprzedniej promocji w Multimedia, więc może to o to chodzi.
Pozdrawiam

Widzisz, bo teraz jest trend taki, iż człowiek ma dobre samopoczucie jeżeli czuje się dobrze w swoim ciele i jest atrakcyjny dla płci przeciwnej. Stąd takie parcie na te tematy a że przy okazji można zarobić sprzedając produkty to jeszcze lepiej dla wydawców.
Natomiast czy jest to głupie to ciężko powiedzieć. Jeżeli czyni to ludzi szczęśliwymi to czemu tego zabraniać? Ja na przykład jak się zrobię na bóstwo czuję się lepiej niż zarośnięty i w byle jakich ubraniach :)

Zuza

„Wystarczy bierność dobrych ludzi, aby zło zwyciężało” (E. Burke)

Nikt Cię nie ma prawa stąd wyrzucić, piszesz co chcesz i już, chociaż nie wiem co pisałeś bo nie czytałem dawno. Ale po co taki temat zakładać?

Leszek

Jako, że era lepperowska też wytłumaczę bardziej przyswajalnie.
A kogo mają wyrywać? Siebie?
Najskuteczniej jest się przeglądać w oczach innych. Co z tego, że mogę spojrzeć w lusto i powiedzieć: "Ha! Wyglądam świetnie!" jak nie da mi to tyle co zainteresowanie i komplementy ze strony płci przeciwnej.

Inna sprawa to gust, dobry smak itp; ale to już kwestia konkretnej jednostki ile z tych porad wykorzysta.

Zuza

„Wystarczy bierność dobrych ludzi, aby zło zwyciężało” (E. Burke)

Heheh, jesli inne firmy podaja predkosc lacza w kilobajtach, to ja biore pierwsza z brzega oferte i jestem happy, nawet jak zaplace 100zl/mc za 512KB/s ;) Marcin135 poczytaj troche, bo chyba slabo z liczeniem... 512KB/s to 1MB w 2s. Przy takim laczu pelnometrazowy film zajmujacy 700mb sciagalby Ci sie na dysk w 1400 s, czyli ok. 23 minuty.
A co do promocji, to wczesniej bylo tak jak pisze M@ster, na poczatku placilo sie duzo wiecej, a pozniej z miesiaca na miesiac powiedzmy po 1zl mniej, az do uzyskania tej ceny (po jakichs 2-3 latach pewnie). Do tego mocne ograniczenia na ilosc sciagnietych danych i wszystko jasne. Ja juz nawet nie zagladam na ich strone, bo jest tak zagmatwana i promocje sa tak "chytrze" skonstruowane, ze sie odechciewa miec z nimi cokolwiek wspolnego.

rob co chcesz, nie bedziemy beczec za Toba, ale patrze, ze lubisz pisac posty bezsensowne :) oby zajac miejsce...
oby tak dalej

Dzisiaj pokażę Stacje Drogi Krzyżowej. Każda ze stacji namalowana jest na desce i pochodzą z pierwszej połowy XIX wieku

W kruchcie kościoła krucyfiks o charakterze barokowym z pierwszej połowy wieku XIX i kropielnica z czarnego marmuru puklowana koniec wieku XVIII.

Przy wejściu z kruchty po prawej stronie, prawie w samym rogu jest epitafium inskrypcyjne chorążego lebgwardii Floriana Tyszkiewicza zm. 1831 rok, fundacji brata Eustachego. Neogotycka z marmuru czarnego i białego kararyjskiego

Obok epitafium Floriana Tyszkiewicza znajduje się wmurowana niżej pokazana tablica.

Nigdzie nie znalazłem wzmianki na temat tablicy.
Może ktoś z forumowiczów wie coś na temat tej tablicy.

Epitafium Leopolda Staniszewskiego, marszałka, posła i sędziego ziemi łomżyńskiej znajduje się nad arkadowym przejściem zakrystii, tylko od strony prezbiterium, neogotycka z marmuru
czarnego i białego kararyjskiego.

Po lewej stronie nawy obok wejścia z kruchty znajduje się tablica pamiątkowa świadcząca o pobycie Panien Benedektynek w tym miejscu w latach 1628 – 1763. Tablicę ufundowali w 2004 roku Bracia Mniejsi Kapucyni i Mniszki Benedyktynki jako wotum wdzięczności Bożej Opatrzności za dar nieustannej modlitwy zakonu Św. Benedykta i zakonu Św. Franciszka.

Obok w/w. tablicy pamiątkowej znajduje się znajduje się tablica z wizerunkiem Papieża Leona XIII.

Źródło:

1. Donata Godlewska
Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XIw - 1795)

2. Maria Kałamajska - Saeed.
Katalog Zabytków Sztuki w Polsce. Łomża i okolice.

3. Czesław Nicewicz.
Województwo łomżyńskie - przewodnik.

4. Witold Jemielity.
Łomża w okresie międzywojennym.

5. Witold Jemielity.
Parafie Łomży i okolicy.

6. Czesław Brodzicki.
Łomża w latach 1529 - 1795.

7. Adam Dobroński.
Łomża w latach 1866 - 1918

Zdjęcia autora tematu.

Wszystkie zdjęcia pokazują stan obecny, zarówno kościoła, jak i jego wyposażenia.

Pozdrowienia.

P.S.
Autor: Gazela (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 21-07-06 00:53

Główny ołtarz jest rzeczywiście piękny po renowacji tylko zastanawiam się dlaczego jest jaśniejszy od ołtarzy bocznych i ambony.Czy to celowy efekt czy też oświetlenie sprawia ,że takim się wydaje.

Oto odpowiedź Ojca Waldemara na moje zapytanie:

Szczęść Boże. Pierwotnie ołtarz byl jaśniejszy. Poza tym powinien być jaśniejszy aby skupiać uwagę, jako centrum światyni.

O. Waldemar

rudy błazen z druhem

prawdomuwny zgadzam się z toba 100%

każdy ma swoje zdanie kurde ja to mam w dupie jak toś mie jedzie i hu,,j rob co chcesz nikt ci nienakaże odejść

życie niema sensu zależy dla kodo np dla mnie niema

a ja jestem za " STOP PIJANYM DZIECIOM " w łoży zawsze było widać małolatów napitych , jacy mieszkańcy takie miasto.

Raczej nie , w Łomży zawsze tak było .

Któregoś filozofa starożytnego zapytał uczeń o to samo i wiesz co mu odpowiedział? COKOLWIEK BYŚ NIE ZROBIŁ - TO BĘDZIESZ ŻAŁOWAŁ!

moja kolezanka byla kiedys bardzo gruba, poddala sie operacji i stala sie laska, ze hoho
no i maz ja zostawil dla innej laski

Taki sam poziom intelektualny "prawdomuwnego" jak i "tygryska".

Zamiast walczyc, moze nalezy zaczac pozwalac(np na kupno piwa od 16 roku zycia). Mlodziez w tym wieku(a nawet wczesniej) ma ochote dla przyjemnosci(nie tylko dla fazy)wypic sobie piwko. A i tak znajdzie sposob(jestesmy slowianami, lubimy wypic), poprosi starsza osobe, podrobi legitymacje szklolna. Prawo powinno sie dostosowywac do obywateli, a nie wiecznie zabraniac.

albo poske ... ;DD

Ma zowsze Łomża

Po ile piwo na gościńcu bo nie wiem czy iść:):?!?!!?

tygrysek....jeb sie cwelu

ę

A jak zaprezentowal sie delfin i holywater? :)

Zbych

halina dlaczego p.cholewicki ma walczyc z alkoholem wsrod ludzi doroslych?? kazdy czlowiek ktory osiagnal wiek 18 lat moze chyhba wyjsc od czasu do czasu na to piwo..

Zbych

A jak holywater?

brak podpisu

ptysiu a może chcesz pysiora połnąc co??

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org