niedziela, 15 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
milowy krok w kierunku likwidacji pieniądza

apropo "wstawaj szkoda dnia"kiedys swego czasu moja trzy letnia coreczka mowi do 2 miesiecznej siostrzyczki"Wstawaj szkoda dnia",text ten rozbawil biesiadnikow ucztujacych chrzest malej istotki,do dzis text ten jest uwazany jako cytat dnia:-))))))))))
do wszystkich spioszkow: Wstawajcie szkoda dnia:-)))))))))))
pozdrowionka

..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: milowy krok w kierunku likwidacji pieniądza

Aj, pokręciłem. Mir się nie spalił, a dotarł na Ziemię i wpadł do Pacyfiku. No, ale dobra, nieważne ;)

NAJWIĘCEJ OSZCZĘDZA
KTO UNIKA KSIĘDZA

W dzisiejszym odcinku o ornatach zachowanych w opactwie Benedyktynek.

Ornat biały barokowy z 1753 roku, restaurowany w 1855 roku z przeaplikowanym na atłas płaskim haftem z jedwabiu z motywem sfalowanej gałęzi z dużymi płaskimi kwiatami.

Ornat fioletowy z mory z około 1850 roku, z haftem cieniowanym z symbolami i narzędziami Męki Pańskiej

Velo fioletowe

Ornat biały z 1853 roku z haftem płaskim cieniowanym, z użyciem złotej blaszki: na bokach wić kwiatowa , w kolumnie data 1853, Duch Św. w postaci gołębicy i Oko Opatrzności.

Velo białe z 1853roku.

Ornat biały z 1857 roku z haftem płaskim cieniowanym, w kolumnie Madonna Apokaliptyczna, boki z wicią różaną.

Ornat biały z haftem wypukłym nicią złotą, o charakterze klasycystycznym z 2 połowy XIX wieku, z arabeskami w układzie kandelabrowym i monogramem IHS w krzyżu.
Zdjęcie z książki Marii Kałamajskiej Saeed. "Katalog Zabytków Sztuki - Łomża i okolice"

Źródło:

1. Donata Godlewska
Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XIw - 1795)

2. Maria Kałamajska Saeed.
Katalog Zabytków Sztuki w Polsce. Łomża i okolice.

3. S. Alojza Piesiewiczówna
Kronika Panien Benedyktynek
Opactwa Świętej Trójcy w Łomży

(1939-1954).

4. Donata Godlewska, Czesław Brodzicki
W Opactwie Benedyktynek Łomżyńskich

5. Czesław Nicewicz.
Województwo łomżyńskie - przewodnik.

6. Foto - Wrzos
Zdjęcia

Pozdrowienia

luz

Wszystko, czego dziś chcę
pamiętaj o tym
polecieć chcę
tam i z powrotem
z ramion twych wprost do nieba, do nieba
wszystko, czego dziś chcę
pamiętaj o tym
odlecieć raz
tam i z powrotem
więcej mi nic nie trzeba, nie trzeba
Izabela Trojanowska "Wszystko czego dziś chcę"

zagadka:
"Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam"

..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.

Witam. Czy może zna ktoś DOBRY program do tworzenie piosenek Techno.:P
Mam zamiar sobie troche stworzyc miksów ale niemam programu. Bardzo proszę o odpowiedz, tytuł i w miare możliwy link do ściągnięcia(jezeli ktoś ma)]

Pozdrawiam

Treść jest ukryta

Hehe pod sceną z kumplami odwalilismy niezłe fazy starsza część publiki nie umie sie bawić...

666,palnąłeś głupotę,po której każdy by przypuszczał (bo wcale tego nie stwierdziłem),że nie miałeś styczności,więc sam "posyp głowę popiołem".To po pierwsze,bo po drugie,gdybyś przeczytał ze zrozumieniem mojego posta,to napewno byś się niepotrzebnie nie spinał.
P.S. Dosrać możesz co najwyżej swojemu sedesowi.

Pozdrawiam :)

Rozumiem mieszkańców miasta, którym przywrócenie ruchu tzw. TIR-ow utrudni życie. Ale powinniśmy się zjednoczyć i tym razem okazać cierpliwość. W innym przypadku doczekamy się obwodnicy miasta nie za 6-7 lat (aż tyle trwa faza projektów, wykupienia ziemi?), a za 15-20 lat. Działanie GDDKiA w Białymstoku jest działaniem celowym, mającym za zadanie wymuszenie przez protesty mieszkańców Łomży poprowadzenie drogi przez Białystok. Jak nasze miasto i jego mieszkańcy są traktowani przez władze wojewódzkie, to nawet dżdżownice i mrówki wiedzą. Po macoszemu.

"literowka to nie blad" - więc czymże jest literówka ?. A we wcześniejszym poście piszesz "...nie masz kasy, to porzycz i otworz, skoro to taki dochodowy interes to kazdy ci da kredyt a ty bedziesz tylko czerpal zyski...", je chcę otworzyć taki "interes" porzycz mi lub daj kredyt. Sam tak napisałeś - "kazdy ci da" !. Pewnie zaraz będziesz się dziecinnie usprawiedliwiał że o bankach pisałeś ?!.

apostata

miało byc tak pięknie...

Treść jest ukryta

Oprócz cennych przedmiotów zabytkowych w Opactwie Benedyktynek znajdują się w archiwum klasztornym cenne źródła pisane, dotyczące historii opactwa i miasta Łomży, dwie kroniki: najstarsza z 1774 roku i współczesna z lat 1922 – 1954, oraz „Książka do wpisywania braci i sióstr w Bractwie Szkaplerza Świętego NMP 1863 roku. Do książki włożone są dwa zniszczone, brązowe szkaplerze z wizerunkiem Matki Bożej Szkaplerznej, Serca Pana Jezusa, Świętego Józefa, Świętego Szymona, używane podczas przyjmowania członków do bractwa. Najwięcej wpisów było w drugiej połowie XIX wieku od 1863 roku po Powstaniu Styczniowym, stanowiły one swego rodzaju manifestację religijną - patriotyczną. Książka prowadzona była do 1959 roku. W księdze spotyka się takie nazwiska z drugiej połowy XIX wieku: Lutosławskich, Trzeszczkowskich, Godlewskich, Piaścików, Chętników, Śmiarowskich, Milbergów, Niklewiczów, Nosarzewskich, oraz innych mieszkańców Łomży.
Kronika z 1774 roku została wykorzystana przy opracowaniu „Dziejów Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XI w. – 1795 rok” (Donata Godlewska). Kronika współczesna przedstawiona jest w publikacji „Kronika Panien Benedyktynek Opactwa Świętej Trójcy w Łomży (1939 – 1954)” wg S. Alojzy Piesiewicz. W 1994 roku zakon liczył 22 siostry po ślubach wieczystych i 1 siostrę oblatkę. W tym samym roku opactwo przyjęło nazwę Mniszki Benedyktynki Opactwa Trójcy Przenajświętsze. W jubileuszowym 2000 roku klasztor Benedyktynek to 17 sióstr profesek, 1 nowicjuszka i 1 oblatka.
Benedyktynki to nie tylko szerzenie kultu Matki Bożej, prowadziły także szkółki i internaty dla dziewcząt, ochronki dla dzieci, udzielały prywatnych lekcji. Trudniły się także ziołolecznictwem, otaczały opieką ubogich i potrzebujących.
Najcięższymi okresami w historii opactwa były czasy zaborów Koniec wieku XVIII, wiek XIX i początek wieku XX. Najgorszy był chyba jednak okres II wojny światowej. Szczególnie mocno dali się we znaki wojska sowieckie w okresie od 17 września do 22 czerwca 1941 roku, później okupacja niemiecka do września 1945 roku. Po zakończeniu II wojny światowej rząd Polski będący pod wpływem sowieckiej polityki też nie ułatwiał życia zakonom i wszystkiemu, co wiązało się z kościołem.
Łomżyńskie Opactwo Benedyktynek śledząc jego historię, to nie tylko zabytkowe budowle sakralne, ktore wpisały się na zawsze w panoramę Łomży, to żywy organizm kościoła spełniający ważną rolę w społeczeństwie łomżyńskim, mający wpływ na życie religijne, oświatę i kulturę Łomżan i Ziemi Łomżyńskiej.

Kto chciałby szerzej poznać historię opactwa w okresie 1939 – 1954 radzę przeczytać publikację „Kronika Panien Benedyktynek Opactwa Świętej Trójcy w Łomży (1939 – 1954)” wg S. Alojzy Piesiewicz.

Źródło:

1. Donata Godlewska
Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XIw - 1795)

2. Maria Kałamajska Saeed.
Katalog Zabytków Sztuki w Polsce. Łomża i okolice.

3. S. Alojza Piesiewiczówna
Kronika Panien Benedyktynek
Opactwa Świętej Trójcy w Łomży
(1939-1954).

4. Donata Godlewska, Czesław Brodzicki
W Opactwie Benedyktynek Łomżyńskich

5. Czesław Nicewicz.
Województwo łomżyńskie - przewodnik.

6. Foto - Wrzos
Zdjęcia

Pozdrowienia.

Kamil

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

różne
Brykiet drzewny (opał ze zrębki liściastej). Możliwy transport. 800 zł/tona (40 worków po 25 kg).
tel. 509094086
rolnictwo
Skup zbóż: żyto, przenżyto, pszenica, owies, jęczmień oraz zboża z przeznaczeniem na gorzelnie. Odbiór od gospodarstw niskim samochodem wygodnym do załadunku. Szybkie płatności lub gotówka.
tel. 512763637
rogluk27a@wp.pl
auto-moto
Sprzedam Mercedesa W124 (klasyk) w bardzo dobrym stanie. Automat, klimatyzacja, benzyna + LPG, pojemność 2,2, 1995 rok, cena 10 900 zł.
tel. 796979154
Więcej ogłoszeń

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org