Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Jakie predyspozycje powinien posiadać przyszły prezydent Łomży? |
Górnik Łęczyca 1-1 ŁKS Łomża
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Jakie predyspozycje powinien posiadać przyszły prezydent Łomży? |
Dziękuję. Szczerze. Z częścią zarzutów muszę się z pokorą zgodzić. Jak napisałem w pierwszej wiadomości, do błędów się przyznaję i dopuszczam błędy we własnym przekonaniu. Część błędów, które udało się Kefasowi wychwycić, zauważyłem już podczas ponownego czytania postu po umieszczeniu go na forum. Niestety, mogłem jedynie czekać na głosy takich czytelników jak Kefas, ponieważ forum nie posiada opcji "edit" (w przeciwieństwie do stron internetowych, na których zamieszczane są m.in. felietony), nad czym ubolewam. Przykładem może być napisane przeze mnie: [..]czytelnikom, u których czytanie Pana felietonów wywołuje reakcję podobną do tej jaka towarzyszy posłyszeniu zgrzytu paznokci po tablicy. Ponieważ jestem formalistą dopisałbym "rysujących" przed "po". Zauważyłem to tak samo jak ową "szykę" itd. Proszę mi wierzyć - poprawiłbym w tym samym momencie w którym to zobaczyłem, gdyby tylko forum dawałoby mi taką techniczną możliwość. Teraz mogę się tylko bić w pierś. W kwestii Makbeta, Hamleta i Shakespeare'a - sam Pan widzi, Panie Kefas, że sens wypowiedzi pana Mariusza tak czy siak pozostaje płynny. Dopuszczam tak samo Pana interpretację dot. fikcji literackiej, jak też swoją. Prawdę mówiąc, zwrócił mi Pan uwagę na aspekt, którego nie rozpatrywałem. Mimo wszystko, zdanie jest błędne, mimo mojej (nad)interpretacji. Odniesienia - tutaj jest Pan niestety w częściowym błędzie. Przede wszystkim, dlatego, że gdy uwzględnimy prawidłowe zasady stawiania dwukropka, nie można wysnuć Pana wniosku. http://slowniki.pwn.pl/zasady/629853_1.html Przede wszystkim, cytuję: "Nie stosuje się też dwukropka, gdy wymieniamy tylko dwa wyrazy lub wyrażenia połączone spójnikiem i, np." Zatem mój pierwszy dwukropek wskazuje na to, że będę wymianiał więcej niż dwa odniesienia (w Pana interpretacji wymianiłem dwa - o Kwaśniewskim i straszeniu komornika). Następnie, aby zachować zasady stawiania dwukropka i wymieniania, aby dojść do Pana wniosku musiałbym usunąć dwukropek zza znaku ')' i postawić go po wyrazie "przez", bo wymieniam wg Pana więcej niż dwa organy straszące komornika. Pomijam fakt, że nazwisko pana Ziobry jest odmienione jako "Ziobry" czyli przez dopełniacz (kogo? czego?), ewidentnie odnoszący się do słowa 'do', a nie do słowa 'przez' (wtedy byłby biernik - kogo? co?, zatem "Ziobrę"). Niestety w chwili obecnej nie mam dostępu do żadnej listy priorytetów znaków przestankowych i nie mogę w pełni odpowiedzieć tak jakbym chciał. A dlaczego napisałem, że jest Pan w częściowym błędzie? Bo sam przyznaję się do tego, że gdybym postawił średnik po "Samoobrony" to nie byłoby kompletnie problemu. http://slowniki.pwn.pl/zasady/629768_1.html Proszę natomiast uwzględnić zasady deklinacji i dot. stawiania dwukropka. Nawet pan ZOVO przyzna, że wyrażenia "posiadają spokój ponad wszystko" i "zachowują spokój ponad wszystko" nie są tożsame. Naturalnie, bo spokój się zachowuje, a nie posiada. Dlatego celowo zmieniłem to zdanie tak, by było równoległe z tym, co pan Mariusz miał na myśli, a nie powielało złych nawyków. Posiada się wiedzę i zachowuje się wiedzę. Posiada się umiejętności i zachowuje umiejętności. Ale cechy człowieka jak: spokój, wyrachowanie, umiar i powaga, się zachowuje, a nie posiada. Komicznie brzmi "posiadam spokój", "posiadam powagę", dlatego mówi się "zachowuję powagę", "zachowuję umiar", "cechuje mnie spokój" etc. O "przypadłości" - rzecz ma się tak samo jak do rzeczonej "szyki" (jeśli chodzi o zaimek), natomiast jeżeli chodzi o samo użycie tego słowa sprawa ma się tak, że użyłem go z ironią - właśnie dlatego, że pan Mariusz traktuje tą cechę języka polsiego jakby była czymś złym (czytaj, nie zmienia szyku tam, gdzie byłoby to raczej wskazane). Natomiast dziwi mnie, że niektórzy nie rozumieją różnicy między błędami popełnianymi przez pana Mariusza, a tymi popełnianymi przeze mnie. Prawda jest taka, że pan Mariusz ma tysiąc okazji dziennie zmienić swój tekst po opublikowaniu, tak by nie miał błędów, ja - nie, mimo tego, że od razu je wyłapuję i chciałbym móc. Bo ja nie uważam się za kogoś kto błędów nie popełnia, wtedy nie robiłbym sobie korekty, nie sprawdzałbym czy dobrze postawiłem przecinki, tylko wrzucałbym na forum jak leci. Różnica między mną, a panem Mariuszem polega na tym, że ja jestem bardzo wymagający wobec siebie samego i każdą niedoróbkę natychmiast bym zmieniał, a nie mogę, natomiast pan Mariusz może - i tego nie robi. Zatem, doceniam to, co Kefasie uczyniłeś (gdzieś zresztą pisałem, że Twoje komentarze zawsze uznaję za właściwe i zestawiłem Cię obok pana Tadeusza Zaremby) i nie myśl, że uznaję Cię za jakiegoś ignoranta, laika. Wręcz przeciwnie, właśnie poszerzyłem swoje horyzonty. Chodzi o to, że jeżeli ja sam przyznaję się do błędów, których nie mogę (a chciałbym) poprawić, to chciałbym aby dyskusja raczej zeszła na tory, które określiłem. To znaczy, czy zgadzacie się ze mną co do poziomu felietonów pana Mariusza, a nie czy uważacie mnie za jedynego sprawiedliwego. Bo ja prawa to bycia nim sobie nie uzurpuję. cdn...
|
|
Ja właśnie dzisiaj dowiedziałem się kim jest Pan SiaRA - ale wstyd ... szkoda nawet odpisywać ... Napisałem kilka dni temu że Łomża jest mała , dziękuję pewnej osobie za info ... Panie SiaRA ja chcę żyć w innym świecie i inne wartości wyznaję niż Pan. Cieszę się kiedy ŁKS wchodzi historcznie do II ligi i choć od siebie mogłem dać tylko 2 lata pracy w 80 leciu istnienia Klubu to jestem dumny z Nas Łomżyniaków, wiernych kibiców. A Panu życzę , niech Pan zmieni miasto bo myślę że w Łomży trudno będzie Panu funkcjonować ... z takim podejściem do życia / nie mówię już o wewnętrznej frustracji / ... Namawiam jednak Pana do większej odwagi i podpisywaniem się imieniem i nazwiskiem , to większa ilość potencjalnych wyborców Pana pozna i oceni .... Miłego Weekendu , Górnik Łęczyca - ŁKS Browar ŁOMŻA 1-1 , Aviva ŁKS cdn...
|
|
Filipie_z_konopii przyjdź na mecz w środę, a zobaczysz sam jacy bogacze tu przychodzą. Czemu nie chcesz przyznać racji działaczom ŁKS aby te pieniądze wydać na sport dziecięcy i młodzieżowy. Czy to nie jest najlepsze wsparcie na nasze społeczne problemy? Odpowiedz sam ...
|
|
BL 11111 to prawdziwy rarytas ale chyba BL 22222 bedzie wygladalo lepiej. ciekawe kto będzie miał tą blache????????? :) .
|
|
Zastanawia mnie czy obiekt zwany naszym stadionem trzeba wykorzystywać tylko i wyłącznie na potrzeby piłki nożnej ... i nie mówię tu o głównej płycie boiska tylko o terenach przyległych ... Można tam przecież postawić kilka ławek i w okresie letnim organizować weekendowy cykl imprez rekreacyjnych dla mieszkańców Łomży. Można dać pole do popisu dla pragnących (nieodpłatnie) wypromować się lokalnych zespołów muzycznych, mogłaby tam koncertować nasza orkiestra kameralna.... Profity ze wstępu (nie muszą to być wielkie pieniądze), ze sprzedaży (napoje, kiełbaski etc), z dzierżawy stoisk dla zainteresowanych firm - zasilałyby budżet Klubu. Myślę, że wielu mieszkańców naszego miasta z chęcią by się tam wybrała aby miło spędzić czas. Stadion miejscem integracji łomżyniaków a zarobek dla Klubu - czy to zły pomysł ? Pozdrawiam
|
|
powazne wypowiedzi... :P Ja kiedys slyszalem ciekawa nazwe na Rycerska ze to HamBurk (czyt. Hamy i Burki) Sry stary ja mieszkalem na Prusa teraz na Mokotowie wiec nie pomoge <rotlf> pozdro :D
|
|
Treść jest ukryta
|
|
bartek1988 - dlaczego lipa? nic się nie zmieni z tego co wiem. dostalem ulotke i transfer dalej do 6000kbps siec pewnie bedzie wieksza i tyle. ale to chyba lepiej.
|
|
A wy ludzie dajecie popis swojej "kultury" i prymitywizmu... hmmm "opciągnąć" - loko dałeś właśnie popitakiego prymitywizmu (pisząc to na forum poblicznym, do tego z błędem). P.S. Admini i moderatorzy wymarli w Trzeciorzędzie......
|
|
popieram całkowicie Martincool'a w szczególności jeżeli chodzi o "złote", to jedynki są dla mnie niekwestionowanym liderem, wizualnie super się prezentują: BL 11111 Zbych
|
|
Ptysiu91 mógłbys dokładny adres tej firmy albo co najmniej nazwe tej firm. A czy wogóle jest w Łomży Młodzieżowe Biuro Pracy,Klub Pracy albo Ochotnicze Hufce Pracy. Prosze o podanie(jak są) adresy tych firm. Będzie to dla mnie bardzo przydatne Mogą sie tu też osoby troche starsze które pracowały w poprzednich latach w jakiś firmach lub w gospodarstwach domwych(i mieli taką prace jak wymieniłem w poście powyżej lub podobną)- może doradzicie młodszym troche mniej doświadczontm.
|
|
odświerzam... Dalej szukamy nowych zainteresowaych. Pozdrawiam
|
|
" popitakiego" no jak widzę też nie ustrzegłeś się błędów. Prymitywie
|
|
Po wystukaniu prawie 5 tys. postów, odpoczynek się należy...:)
|
|
Ja kiedys tez tak mnialem. Okazało się ze to wiatrak na procesorze sie zakurzył i procesor się grzał i komp sie resetował. Sprawdz wiatrak i go przeczyśc.
|
|
jeszcze raz ja ale ja mam tak ze on niechce sie właczyc juz wogule ładuje sie do pewnego momentu i znowu restart :(
|
|
Nie pisze się za "tęczo" można pisać, wszak demokrację mamy: tenczo, tenczą, tanczą cóś tam na niebie itd. itp. A cyfrówki (a może cywruwki) są już w miarę tanie, to ją sobie kup (a może kóp).
|
|
Ptysiu ja bede czekał :) Wracaj szybko... :) Dina
|
|
ale zaraz zaraz czemu to niby ja mam sie gdzies ruszac?? z jakiej racji ??? ciąg sie !!! wpadnij do parku przy komendzie tam od strony nowogrodzkiej. nie mam zamiaru dla takiego leszcza takiego hektara robic !!! Zbych
|
|
Albo jak - łowiecek cdn...
|
|
...to już wolę jak Allinka-baranka,albo... łowiecka...:)
|
|
W Centrum katolickim jest fajna babka Jgoda chodziliśmy tam z pierwszym dzieckiem niestety teraz nie mamy na to czsu ale atmosfera przemiła polecam
|
|
Rastembork, czyli Ketrzyn, najpotężniejsza budowla na pocztówce, to warowny kościół Sw. Jerzego. Dla Łomzan istotne jest, że są w nim sklepienia gwiaździste, takie jak w łomżyńskiej Katedrze. Czy szczegóły rozwiazań technicznych były inspiracja dla budowniczych w Łomży? pozdrawiam ..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.
|
|
Treść jest ukryta
|
|
cytat 'niestety BL 00001 raczej nie znajdziecie miala ją zielona omega 2.0 16v z 1995 roku ale juz jakis czas temu zostala sprzedana, byle auto jednego z egzaminatorow word' właśnie, jakoś tak kojarzę omegę z panem F. a może ktoś go zna - na pewno ma jakąś fotkę auta?
|
|
"Jak już coś robić to porzadnie..." U nas w Łomżu? Niemożliwe. A na temat tej przebudowy i na temat tempa prowadzonych prac, był już chyba temat na forum.
|
|
tak na stronie Kozienic pisze w komentarzach ze Łomża wygrywa 3:0 ;] .
|
|
Jeszcze się taki nie urodził żeby wszystkim dogodził. waldek 27 Nie wychodź z siebie - możesz nie wrócić.???
|
|
Busem przewóz osób i rzeczy w kraju i zagranicę. Przewóz grup na prace sezonowe do Niemiec oraz lotmisko, przysięgi, wesela. telefon: 602423529 jeśli chodzi o cenę to musisz sam spytać??? waldek 27 Nie wychodź z siebie - możesz nie wrócić.???
|
|
Dzieki wszystkim. Do "SaneOne"- starczy na pewno starczy:] Dzięki
|
|
SaneOne, a jeszce co do dziecka, które jest już świadome swoich czynów. Tak naprawdę to nie wiemy, kiedy dziecko świadomie zaczyna coś broić. I jescze odnośnie tego, że nie bić małych dzieci ( chyba to Ty napisałeś). Co to znaczy małe dziecko? Otóż taki roczniak już świadomie tłucze po twarzy i rzuca w kogoś przedmiotami. Czy już go karać klapsem? Robi to przecież świadomie. Czy jednak jest jeszce za mały? Od jakiego wieku zacząc?
|
|
zgonie z naszym prawem nie mozesz uzytkowac auta z kieropwnica po prawej stronie
|
|
HEJ POLSKA GOL LALALALALALALALALALALALALALALA HEJ POLSKA GOL LALALALALALLALALA POLSKA WYGRA 3:0
|
|
Tragedia....żenada...brawo dla Jelenia,Boruca,Brożka...reszta niech gra w reprezentacji Anktartydy...NA SYBERIĘ Z NIMI!!!
|
|
Taki jest niestety sport... Piłka jest okrągła, a nasi wyraźnie nie mieli wczoraj dnia. Nie ma ich za co winić, jestem przekonany że dali z siebie wszystko i jeszcze trochę. Widać to było po Krzynówku, którego przy zmianie musieli niemal znosić z boiska, tak padał ze zmęczenia. A Ekwador mnie zaskoczył ich szybkością, zdyscyplinowaniem i przerażającą skutecznością w kontrach. Jeżeli by na siłę szukać kozła ofiarnego, no to chyba JANAS !!! Wierzcie mi, nie śpi on dzisiaj spokojnie. Mam do niego wieeelki żal za jego decyzje, a raczej za ich brak. Został chyba zparaliżowany rozwojem sytuacji na boisku. Dlaczego nie wprowadzał radykalnych zmian w trakcie rozwoju sytuacji. Dlaczego nie wprowadził młodszych, ambitnych graczy, zaraz na początku drugiej połowy ?? Przecież wprowadzony na parę minut przed końcem Jeleń miał aż dwa słupki !! Ale 'mundrość po szkodzie' jest naszą narodową dyscypliną. Jest jeszcze mała nadzieja, że uda nam się pomścić 74 rok i sprać Niemcom d*** w ich własnym Fatterlandzie. Oby tylko nie padało! I tak nam dopomóż Bóg. A piłka jest przecież okrągła. mundry
|
|
Moim skromnym zdaniem, gdybyśmy wystawili mlodziezowke to mecz zakonczylby sie z odwrotnym wynikiem... A szukajac powodu przegranej naszych.. to wina murawy, oswietlenia napojow w zoltych bidonach ;) .
|
|
Dobra jeszcze nie wszystko stracone , bo jeśli wygramy z niemcami i kostaryką to na 100% wyjdziemy z grupy . Najsłabsi byli wszyscy oprócz jelenia Smolarka i Brożka , żeby grali od pierwszej minuty to my byśmy wygrali
|
|
Dzięki Wychu za słowa poparcia :). autochton a kimże Ty jesteś by oceniać ludzi ?!, nie znasz mnie nawet. Mógłbym to samo powiedzieć o Tobie. Tyle że nie zrobię tego z prostego powodu - nie znam Cię. A skoro temat piłki (sportu budzącego agresję) jest tak popularny na forum więc dlaczego pomysł stworzenia osobnego działu nazywasz beznadzieją ?. Czy tej popularnej grze nie należy się wg Ciebie ? cdn...
|
|
Musimy zmienić myślenie i nastawienie do policji. Pokutuje w naszych umysłach jakiś dawny,nieadekwatny do naszej rzeczywistosci wizerunek złego , zawziętego gliny. Miejmy tylko nadzieję ,że wkrótce to się zmieni i policjant będzie przez nas postrzegany jak ktos kto nam pomaga , a nie szkodzi. Pozdrawiam.
|
|
Noc, pora Demonów :) .
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |