czwartek, 05 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Panu Prezydentu mówimy odejdź!

To moze trza o 3 rano, jak dawniej na wiosce za chlebem stano...
Jak się miało znajomą kumoszkę, to i kolejkę zajęła i wszystkie wieści z caaaałej wsi przekazała...:)

nowanna

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Panu Prezydentu mówimy odejdź!

a odnośnie chleba na wsi ... pamiętam piekarnię w Konarzycach ... sprzedawano tam czasami chleb tzw. "odgrzewany" miał podwójnie grubą skórkę, a po ostygnięciu był czerstwy jak pięciodniowy - po tym rozpoznawano czy piekarze pracowali uczciwie czy "robili swoje" na kacu :D

Adall :) welcome again ;)

ŁĄBEDZIA KTOREGO ZNALEŹLI WCZORAJ NIE BYL CHORY NA PTASIA GRYPE

ja mam niby mix dla firm:P ale problemy to jest chleb powszedni. nie wiem co to jest ale w Polsce operatorzy nie znają konkurencji więc nie ma co się dziwić ,że i usługi są do d..py. podobno teraz na poważnie ma wejść czwarty operator nie związany wogóle z żadnym z obecnych.miejmy nadzieję ,że to coś poprawi:)

antares

dobrze gadasz vonReuffen, kiedyś ptaszyska zdychały na "wątrobę" ... teraz na grypę ... ch** z nią i cała tą propagandą ... cały z tego pożytek że bracia zza wody sprzedadzą więcej pigułek przeciw wirusowych ...

a moze ktos ma telefon w usludze MIx w sieci Plus GSM bo tu dopiero sie zaczyna jazda na poczatku tego nie zauwazalem ale z czasem zaczelem konttrolowac swoje wydatki i okazalo sie ze tez mnie na smsy kosza pozatym moze to nie wielka suma ale mialem 89 groszy na koncie od kilku dnim nigdzie nie dzwonilem nikt z telefonu nie korzystal i nikt oprocz mnie go nie dostykal a otrzymalem smsa ze nie moge wykonywac zadnych rozmow i wysylac smsow (musze takie cos zatrzymac zeby miec dostep do ksiazki telefonicznej) to paranoja bo jak napisalem maila do biura obslugi to dostalem tylko odpowiedz z nowymi ofertami:///

Kawiarnia Bona, róg Buczka Mariana (Długa) i Ronda, lody u Skrzetuskiego.
Kto z Was pamięta Mikrusa, Pod Trupkiem, Satyr, Kameralna, Mazowiecka, Stokrotka i Smażalnie Ryb na Żeglickiego ze swoimi dodatkami trochę mocniejszymi.

Pozdrowienia.

Droga Magdo

Myślę iż trzeba cieszyć się życiem nie zapominając jednak o latach nadchodzących. Tak zwany złoty środek ale ze zwróceniem szczególnej uwagi na dzień obecny. Nie da się myśleć tylko o przyszłości i próbować gwarantować ją sobie. Przyszłości nie da się zaplanować gdyż najprostszy kaprys losu niweczy wszystko. Tak więc cieszmy się chwilą nie zapominając jednak...

W Warszawie w ratusza krzaczkach
Mieszkała Kaczka Bliźniaczka Co cały dzień na wyścigi
Robiła z bratem intrygi
Zamiast się miastem zajmować
Kochała siebie promować
I by pokazać jak działa
Muzea wciąż otwierała
Pomawiać innych lubiła
Sprytnie to z bratem czyniła
Wciąż ponoć gdzieś coś słyszała
Tak w mediach się zaklinała
Wściekli się ludzie okropnie
Niech intrygantkę gęś kopnie
Poszli w paradzie z plakatem
Gej Kaczko jest twoim bratem
Nad Polską się chmury zbierają
Już ludzie po kątach gadają
Premierem ma być jedna Kaczka
A prezydentem Bliźniaczka
Broń Boże przed widmem nas kaczym
Cokolwiek w tym kraju to znaczy
Niech lepiej historia starannie
Upiecze te Kaczki w brytfannie

z życia wzięte:

waldek27

Gdybyśmy byli cały czas szczesliwi to zycie nie miałoby najmniejszego sensu... Szczescie jest piekne ale bez cierpienia nie docenialibysmy jego wogle . To nie byłoby to samo. Zastanawiam się jednak czy warto stracić wszystko dla jednej któtkiej chwili szczescia?

--------------------------
running with scissors

ja to rozumiem - ale ja chciałem siąść po 22 i tu jest problem. Nadmienia, że szliśmy z kina o tej porze

Łomżanin

a wiesz ze jedzenie posilku o takich godzinach nie wplywa dobrze na organizm :)?

To DLa zasady we dwóch Nie dacie Rady

wiesz cieszyc sie trzeba ze wogole w tej łomzy jest cos otwarte :P hehe :) A jak bedziesz kiedys jeszcze w Łomży i bedziesz miał podobny problem to proponuje spacerek nad brzegiem rzeki :) Dużo świerzego powietrza i jak sam mowisz tereny przepiekne :)

ciesz sie tym co masz :P

DiDi

no i kolejny wierszyk o kaczuszkach :P

apostata

ks. Tischner:
"Jeszcze nie widziałem nikogo, kto stracił wiarę czytając Marksa, za to widziałem wielu, którzy stracili ją przez kontakt z księżmi"

Oj, Gazela, alboś młoda, albo idealistka jakowaś. Mówisz, że pieniądze szczęścia nie dają. To slogan nie do końca prawdziwy. Może i nie dają, ale pomagają realizować marzenia...

"Labirynt" przy ul. Sikorskiego ma dobre żarełko, czynny długo i w kręgle można pograć, i potańczyć.

..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.

A kto pamiętacie takie coś, jak "szampan serwatkowy" w butelkach jak do śmietany? Był taki bar na rogu Długiej, jak się idzie do "Jantara", tu, gdzie teraz buty. "Jacek" się nazywał, czy jakoś tak, ale wszyscy mówili "Racuch", bo placki ziemniaczane były tam specjalnością zakładu. Naprawdę pycha! To tam "szmpan serwatkowy" stał w ladzie chłodniczej. Nawet nie wiem, jak smakował, jakoś nie miałam ochoty spróbować.

(........)

drogi Malachicie
nie uogolniam- nie napisalam, ze zawsze, tylko najczesciej

W Łomży lata osiemdziesiąte to rozkwit kultury. W roku 80-tym Wiesław Sielski stworzył MDK-DŚT i wówczas już nie było Leszka W. w Bonarze, Ale o to mniejsza. Stasio Bojaruniec prowadził tam dyskoteki, potem zastąpili go młodsi. Na muszli były świetne koncerty, może pamiętacie także halę targową i błyskoteki oraz koncerty kapel z krajowej czołówki. Było mnóstwo łomżyńskich zespołów. Z ważniejszych Brovar Łomża, Tiopa Rock Band, Sagan Roses, Polityka, Big Band Waldka Borusiewicza. Wtedy odbywały się Krajowe Targi Jazzowe - prawdziwa uczta muzyczna i nie tylko. Regionalne finały Ogólnopolskiego Modzieżowego Przeglądy Piosenki - grało po kilkadziesiąt kapel. Cała Łomża (i okolice) bawiła się na Czartowisku i prawie co tydzień była jakaś impreza. Dyskusyjny Klub Filmowy i maratony filmów w Bonarze i Millenium albo Październiku (dziś katolickie LO). Pamiętacie taką imprezę "Raz, dwa ,trzy - teraz Ty" dla dzieci? Henryk Gała założył teatr lalek i rozpoczął festiwał Teatru w Walizce. Były zloty studentów szkół artystycznych, też inspirowane przez Wiesia Sielskiego, jeszcze niedawno na elewacjach budynków widniały resztki studenckich dzieł. Działał Klub Młodego Literata, Klub Fantastyki, Klub Kolekcjonera. W początku lat osiemdziesiątych byłu "Licealia" potem przekształcone w Dni Kultury Staropolskiej, które niestety padły pod własnym ciężarem. To pamiętam, bo sam byłem młody.
A że było szaro? nie tak szaro i smutno jak niektórzy to przedstawiają.
Był też sport. Oczywiście ŁKS, ale także Łomżyńskie Towarzystwo Wioślarskie - zniszczone w latach 90-tych przez nawiedzonych przygłupów, klub "Narew", LZS, Automobilklub Łomżyński.
Dostać się do Kameralnej na dancing było prawie niemożliwością. No i był Satyr z dyżurnym mielonym z buraczkami i Mikrus i Trupek, potem Mazowiecka.
A zabawy w Piątnicy? Rarytas rodzimego folkloru. No i grały tam nasze kapele.
Ciekawe czy dziś też dzieje się w tej sferze tyle?

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org