poniedziałek, 07 lipca 2025 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Unia potrzebna Polsce, Polska potrzebna Unii.

sabat.

Gdzie widziałeś Żyda, który dyktował nam, jak mają wyglądać cmentarze w Łomży? O jakich warunkach restaurowania tych nekropolii mówisz?

Stary, opamiętaj się.

Pozdrawiam.
grover

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Unia potrzebna Polsce, Polska potrzebna Unii.

1. portal www.4lomza.pl tak jak i www.radio(bez)nadzieja.pl wykonala ta sama firma wiec moze nie powinno nikogo dziwic ze strone w/w radia promuje portal 4lomza.pl.

2. strona radia bab zostala wykonana przez firme stanowiaca konkurecje firmie SPEEDi mozliwe ze z tego powodu na 4lomza.pl nie ma zadnych informacji z radia czy o radiu bab.

czarku,

Wielu sie nie wypowiadalo, ktorzy zazwyczaj maja wiele do powiedzeina w kwestiach wazkich dla miasta i wyborcow, tak jak np. Pan Lipski.
Przypadek?

> tylko sie potem nie dziwcie ze z lomzy mlodzi wyjezdzaja itp.

Zauważyłeś, że oni wyjażdżają właśnie tam, gdzie hipermarketów jest najwięcej ?

A co do spadku urodzeń - to fakt :) Taki hipermarket w środku osiedla potrzebuje dostaw w nocy. A takie dostawy to hałas. A nic tak nie rozprasza w chwili uniesienia jak łomoczące kontenery pod oknem albo kwiecista wiązanka puszczona przez pracownika fizycznego odbijająca się echem pomiędzy blokami... To co się dziwić, że spada... ;)

ludzie o czym wy mówicie? jaki hałas?. jedźcie np. do Ostrołęki gdzie istnieje dość duży market z kilkoma innymi sklepami o znacznej powierzchni a obok..nowoczesne osiedle mieszkaniowe, co wiecej pełne zadowolonych ludzi bo mają blisko do sklepów i co ważne, jakiś potencjalny halas im nie przeszkadza(bo go naprawdę nie ma). Czy wy chcecie mieszkać w rozwojowym mieście czy chcecie pozostać"wsi spokojna wsi wesoła"jak pisal pewien polski wieszcz.do zastanowienia

> "miejsca parkingowe należą się Prezydentowi dlatego, że jest
> Prezydentem" i "miejsca zarezerwowane dla Urzędu są potrzebne,
> bo ułatwiają pracę Prezydentowi" - dla niektórych "niewolników"
> te dwa sformułowania są równoznaczne.

Rozpętałem burzę właśnie po to, by ich przekonać, że to nie to samo. Jest między nimi minimalna różnica, którą warto zauważać. Jeśli przywilej dajemy w celu ułatwienia pracy to powiedzmy to głośno, jesli natomiast przywilej dajemy tylko dlatego, że to Prezydent to lepiej zrezygnujmy z dawania takich przywilejów - bo po pierwsze demoralizują władze a po drugie podkreślają nasze poddaństwo a władza powinna czuć, że to nie my służymy im tylko oni służą nam - to my jesteśmy ich szefami i w ostatecznym rozrachunku to my ich rozliczamy. Problem w tym, że wielu z nich o tym zapomina a my taktownie nie przypominamy się.

Miejscom parkingowym oberwało się zupełnie niezasłużenie, bo akurat w Łomży mają pewne uzasadnienie - to jedyne reprezentacyjne miejsce przed Ratuszem i na dodatek dosyc ciasne. A kilka takich miejsc parkingowych niewątpliwie jest potrzebnych. Dlaczego akurat dyskusja o miejscach parkingowych mnie poruszyła ? M.in. dlatego, że niedawno widziałem jak to jest rozwiązane w Ostrowii Mazowieckiej. Jest duży parking przed Ratuszem, ze dwadzieścia miejsc wyznaczonych w zatoczkach a przy ścianie budynku może stanąć spokojnie drugie tyle i zostanie jeszcze mnóstwo miejsca na środku na zatrzymanie się i wysadzenie delegacji oficjalnych. A pomimo to wjazd na ten parking jest oznakowany zakazem ruchu z tabliczką "Nie dotyczy pracowników Urzędu". Zajęte jest przeciętnie tylko ok. 10 miejsc - ale petenci Ratusza muszą parkować w okolicznych uliczkach i iść pieszo 100-200m do Ratusza. Jest tak od lat i jakoś nikomu to nie przeszkadza, nikt nie myśli nawet o protestowaniu. Mnie to się w głowie nie mieści. To petenci powinni parkować tuż przy wejściu - bo przyjeżdżają tu tylko na kilka-kilkanaście minut i po tym czasie zwalniają miejsce dla następnych. Pracownicy natomiast przyjeżdżają rano a odjeżdżają po południu - więc nic im się nie stanie jak te dwa razy dziennie się przespacerują.

Dużym plusem Ratusza w Łomży jest ten parking od tyłu - bo jest bezpłatny. Przyjeżdżając do Ratusza trudno przewidzieć ile będzie trwało załatwienie sprawy. Płacenie w parkomacie byłoby bardzo wkurzające.

> skąd możesz wiedzieć czy nie należy mu się zwykły ludzki szacunek
> - taki jaki wynosi się z domu?

Wiesz, kiedyś ufałem i szanowałem osoby publiczne, ale wtedy byłem młody i głupi. Teraz na mój szacunek i zaufanie trzeba sobie zapracować. Jeszcze raz zaznaczam tutaj, że nie należy moich słów kojarzyć z konkretną osobą Prezydenta Łomży. Pisząc "Prezydent" mam na myśli ogólne zjawisko jakiejś "osoby trzymającej władzę" - a nie konkretną osobę!

Radio Bab "pisze" na innym portalu, na który też zaglądam. W niczym mi nie przeszkadza, że na 4lomza nie ma wiadomości, ktore są gdzie indziej. Gazeta Wyborcza - Białystok też nie podaje tego wszystkiego co Gazeta Współczesna i odwrotnie. Co nie oznacza, że mam mieć pretensje do którejś z gazet. a 4lomza jest niezalezny przede wszystkim dzięki nam, ludziom wypowiadajacym swe zdania na forum. I ta niezalezność mi wystarcza.

> Sławek, ależ ty masz pamięć.

Bo ja pamiętam tylko to co warto pamiętać :)

> uważam zawsze, że stawiając komuś wymagania, nie należy mu
> rzucać kłód pod nogi.

Zgadzam się co do joty. Ale w praktyce to wygląda obecnie tak, że wybieramy kogoś - często dosyć przypadkowego, bo ten najlepszy na dane stanowisko kandydat zawsze wzbudza kontrowersje i odpada. Wybraniec czując, że wygrał los na loterii stara się nie zrazić wyborców i unika decyzji trudnych ale mądrych a podejmuje decyzje popularne choć niekoniecznie rozsądne. Na dodatek nikt go z tego nie rozlicza, bo ludzi bardziej interesuje jego moralność niż uczciwość w reprezentowaniu naszych interesów.

Rozbawiła mnie sprawa SMS-ów - nie będę rzucał nazwiskami, bo nie pamiętam szczegółów. Ktoś oskarża "władzę" o nadużycie telefonu służbowego. "Władza" się obraża i rezygnuje całkowicie z telefonu. Bardzo to honorowe, ale trochę wbrew interesom miasta. Ktoś rzucił "władzy" kłodę pod nogi i "władza" pokornie położyła się plackiem. Wg. mnie ten "władza" zamiast tracić opłacany przez nas czas na tłumaczenie się komukolwiek powinien wysłać służbowych prawników do Sądu, żeby pozwali "ktosia" i wyjaśnili całą sprawę przed Sądem. Wtedy ja miałbym pewność, że SMS-ów nie było a "ktoś" miałby okazję przekazać pewną kwotę - niekoniecznie małą na jakiś fundusz dobroczynny. Nie sądzicie, że następnym razem "ktosie" dziesięć razy pomyślą zanim głośno powiedzą coś czego nie potrafią udowodnić?

To nie jest wymysł - u nas na osiedlu była podobna sprawa - pojawił się anonim szkalujący zarząd wspólnoty mieszkaniowej. Padły nawet konkretne kwoty łapówek. Rozszedł się smród po całym osiedlu. Zarząd z tym poszedł od razu do prokuratury. Okazało się, że wytropiony anonim żadnych dowodów nie ma, kwoty też były wyssane z palca. Anonim musiał odszczekać wszystko na zebraniu wspólnoty. Od razu po tym zaufanie do zarządu gwałtownie wzrosło i zadowolenie z jego pracy też... Ale ta metoda załatwiania podobnych spraw nadaje się tylko dla władzy która rzeczywiście ma czyste ręce - bo w Sądzie wszelkie brudy mogą wypłynąć i nie sposób będzie ich już ukryć.

°°°°°°°°°°
... evaa ...

Jaki hałas? jakie kłopoty? Ja mam w okolicy parę sklepów, dostawy są codziennie o wpół do szóstej i jakoś żyję. Mam dwa puby pod oknem i wieczorem, kiedy klienci wychodzą słyszę "łacinę" i jak mi się chce podejść do okna, mam ciekawe widoki. I jakoś nikt się mną nie przejmuje, że budzę sie w nocy albo nad ranem. Jeśli ktoś będzie protestował przeciwko marketowi z powodu hałasu, ja wystąpię z protestem przeciwko osiedlowym sklepom i pubom, które notorycznie zakłócają mi spokój.

Taki hałas w nocy może spowodować wzrost narodzin! Większość Polek i Polaków stosuje jako środek antykoncepcyjny stosunek przerywany lub kalendarzyk. Jesli więc ludzi robią bara bara, a tu nagle wypada z Tira dostawa do marketu no to co się dzieje z wystraszonym, hm, facetem? Nie wytrzymuje. Przy takim kalendarzyku - ludzie róznej płci śpią w jednym łózku, ten spadający z tira towar budzi ich, nie mogą potem zasnąć więc pal licho kalendarzyk, trzeba jakoś ten czas do rana wypełnić. A jeśli ktoś używa prezerwatyw, to pod wpływem drgań wywołanych walącym sie z tira towarem, taka prezerwatywa może pęknąć. I znowu mamy dzidziusia!!!!!!!!!!!!!

Ksebki, moze masz rację ? Zawsze zapraszam do współpracy ludzi, którzy mają nawyk myślenia i uczenia się. Nigdy nie obawiam się, że bedą ode mnie mądrzejsi, bo na tym polega rozwój firmy. Często, zanim kogoś objadę, pomagam mu i asekuruję, gdyż nikogo z góry nie przekreslam. Nie cierpię natomiast bezkrytycznej buty i kołtuństwa. A Sławek sam napisał, jak dziś odbierat en drobny incydent i nie odebrałem w jego wypowiedzi nawt cienia pretensji czy żalu.. I jeszcze jedno na zakończenie. W najbardziej efektywnych strategiach kierowania rola lidera jest tożsama z rolą nauczyciela, opiekuna i mistrza. To ideał, do którego staram się dążyć. Zastanawia mnie tylko, co Tobie doskwiera, jaką zadrę nosisz w sobie. Z tym przejmowaniem firm tez chyba przesadziłeś. Była jedna i wszyscy w niej, poza mną, na tym zyskali.

Sklep całodobowy w Łomży? A co to jest? A czym to się je - łyżką czy widelcem?

Popieram, mam ten sam problem..wrrrrr

michal

Darek masz racje - wyskoczymy na piwo zeby o tym pogadac bo nie wypada pisac publicznie... nie wszyscy moga przeciez wiedziec wszystko :)
jak tez wceśniej pisali. Ale ktosia i Emila nie bierzemy... chyba że spotakmy sie w barze to moze postawią

Nie zgadzam się z tym, że studiowanie w Jańskim jest złe i że niczego tam nie można się nauczyć. Uważam, że jest to dobra Uczelnia, gdyż większość studentów którzy planują podjąć naukę po tej szkole, nie ma zbyt wielkich problemów z dostaniem się na uzupełniające studia magisterskie. Mało tego kończą owe studia uzupełniające z dobrymi wynikami - a mam tu na myśli szczególnie uczelnie takie jak: Katolicki Uniwersytet Lubelski oraz Uniwerek w Olsztynie. Muszę także poinformować, że już wielu studentów, którzy podjęli naukę zaraz po ukończeniu WSZiP w Łomży zdobyło już tytuł magistra.

sabat
jak strace prace to nici z moich planow co do zakladania rodziny z prostego powodu, nie bedzie mnie na nią stac. nie majac pracy i kasy co zapewnie dziecku??
a wy oczywiscie tylko aby podchwycic temacik i sie ponabijac..fajnie tylko co powiecie za lat kilka gdy sie okaze ze emeryturki nie dostaniecie, bo kto na nia zapracuje??

"Zauważyłeś, że oni wyjażdżają właśnie tam, gdzie hipermarketów jest najwięcej ?"

........i innych miejsc pracy poza marketami.

zgadzam sie z goldmanem co do opinii o lomzy i nie moge sie doczekac, kiedy wreszcie stad wyjade na stale!!

michal

Chciałbym tu wyjaśnić co niektórym mądrym panom (przynajmniej się za takich mają), że zarówno ford tranzit jak i Vw transporter może być TIR-em. Panowie TIR to nie marka samochodu. Mylicie pojęcia. Mowa o odróżnieniu TIRa od busa, jest taką samą głupotą jak odróżnienie taksówki od mercedesa. Paranoja. Nie chce się nawet gadać. Pozdrawiam, pa.

a jak wam żle bolki wykarmione na sztucznym mleku bez widoku matczynego cyca to na kozetke do psychiatry się wybrać. I nie leczyć mnie tu publicznie swoich kompleksów

michal

Tylko nie wiem, gdzie by się wtedy pasły krowy.

Członkostwo rzeczywiste można było otrzymać po odbyciu specjalnej procedury. Należało dokonać wpisu dokładnych danych personalnych do księgi kandydatów i uzyskać poręczenie dwóch osób polecających, będących członkami Towarzystwa Polecający stwierdzali, że nie było przeszkód przewidzianych statutem do przyjęcia kandydata na członka. Statut dopuszczał do członkostwa w klubie osoby z różnych warstw społecznych i narodowości, ale podawał także konkretne ograniczenia personalne. Praw członkowskich nie mogły zdobyć: "1. Osoby płci żeńskiej; 2. Nieletnni; 3. Wychowańcy zakładów naukowych; 4. Wojskowi niższych stopni i junkrowie; 5. Członkowie wykluczeni z tego Towarzystwa , jako też z innych zgromadzeń i Towarzystw na podstawie odnośnych ustaw ; 6. Osoby , których prawa wyrokiem sądu ograniczone zostały , oraz pozostające pod sądem lub śledztwem za przestępstwa , zagrożone ograniczeniem praw. " Wyciąg z księgi o ubiegającym się o członkostwo był przez 28 dni wywieszony na klubowej tablicy ogłoszeń. Termin ten miał pozwolić na zebranie dyskretnych informacji o kandydacie. Następnie w dniu wyznaczonym przez zarząd, po zapłaceniu składki przez ubiegającego się przystępowano do balotowania, czyli tajnego głosowania. Czyniono to przy pomocy czarnych i białych kulek. Kandydat, który otrzymał więcej niż dwie trzecie głosów w postaci białych kulek stawał się członkiem. W przypadku negatywnego głosowania zwracano składkę. Działania takie miały zabezpieczyć przed przystąpieniem osób, których zła opinia mogłaby być utożsamiana z Towarzystwem. Wstąpić w szeregi klubu wioślarskiego mogły tylko osoby o nieskazitelnym charakterze. Dostępu dla osób "niepożądanych" broniły także wysokie składki i wpisowe. Jeden z pierwszych projektów proponował bardzo wysoką składkę wynoszącą 25 rubli i wpisowe w wysokości 50 rubli. Poddany on został ostrej krytyce prasy lokalnej i centralnej. Ostatecznie 26 stycznia 1902 r. na pierwszym ogólnym zebraniu członków ustalono składkę na 12 rubli rocznie, a wpisowe na 5 rubli. Wśród członków rzeczywistych wyróżniano "lutnistów". Tak nazywano członków Towarzystwa Muzycznego "Lutnia", którzy byli także wioślarzami i uświetniali swoimi umiejętnościami wokalnymi i muzycznymi imprezy.

I cały czas wychwalanie samego siebie.Na szczęście są inne alternatywy w eterze.

Slyszalem o jednym z radnych ,że ma udzial w takiej spolce,a moze to Ty nim jesteś?

DownHill maybe?

Otóż to, nic dodać nic ująć... :)

°°°°°°°°°°
... evaa ...

ralph
Po prostu nie czytaj i nie komentuj - są tacy co czytają i sobie cenią te informacje

Krzysztof

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org