Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Koniec kolei Łomżyńskiej |
człek znika jak go miłośc uskrzydla - znaczy odlatuje! A co do tekstów o anatomi to trochę poświntusze- Klasyfikacja mężczyzn wg. wieku: 20 latek to kelner - rozleje zanim doniesie 30 latek to drwal - rąbie co popadnie 40 latek to wirtuoz - długo sie rozgrzewa, krótko gra 50 latek to meteorolog - z przodu opad z tyłu wiatry 70 latek to młynarz - siedzi na workach i bawi sie sznurkiem pozdrówko Temid
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Koniec kolei Łomżyńskiej |
Pomóżmy naszym małym przyjaciołom! O człowieku świadczy jego stosunek do zwierząt. Idą tęgie mrozy. Liczy się każda złotówka, każdy koc, jedzenie, czy każdy gest. Odrobina dobrej woli wystarczy, by wpłacić jeden procent od podatku na rzecz łomżyńskiego schroniska. Po co oddawać go fiskusowi i tym darmozjadom z Sejmu, rządu itp. Wystarczy wypełnić przekaz, wysłać na poczcie za niewielką opłatą, a może i bez, i pełna satysfakcja z dobrze spełnionego obowiązku wobec piesków. Przypominam namiary: PKRS - 0000120679 Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami ul. Śniadeckiego 6/32, 18-400 Łomża Kredyt Bank konto Nr 70 1500 1533 1215 3003 8580 0000
|
|
Popieram po dwakroć. W tamtym roku wpłaciłem na TOnZ w Wawie. Wreszcie będziemy mogli wspomóc łomżyńskie schronisko :) Pozdrawiam
|
|
Lepiej powiedz mi co kupić dziadkojowi na dzień dziadka??!!!!????
|
|
Dla dziadka Fajke wodna :) bigi2004
|
|
Genialne - i pczkuszkę konopii indyjskich do popalania.... na alzhaimera jak znalazł (i na kupę innych dolegliwości też, żeby nie było) Nasza
|
|
Kefas jak pojmiesz to pogadamy dalej a narazie policz sobie jeszcze raz te litry i metry szescienne,to nie woda przyjacielu ani bezynka: Czym jest gaz ziemny Gaz ziemny jest naturalnym paliwem wydobywanym ze złóż znajdujących się w skorupie ziemskiej. Stanowi mieszaninę gazów - metanu z innymi gazami palnymi oraz związkami niepalnymi. Skład gazu zależy od miejsca jego wydobywania oraz istotnie zależy od technologii zgazowania. Zawartość metanu powoduje, iż w procesie spalania nie tworzą się pyły i nie powstają stałe odpady. W wyniku różnorodnych procesów chemicznych skład gazu ulega zmianom i końcowym produktem jest gaz ziemny przystosowany do transportu siecią gazociągów i użytkowania go w coraz większej liczbie urządzeń opartych na technologii gazowej. Podstawowe informacje Gazem ziemnym nazywamy mieszaninę gazów i par wydobywanych z ziemi zawierającą znaczne ilości metanu (98% dla gazu wysokometanowego). Gaz ziemny jest surowcem mineralnym znajdującym się w skorupie ziemskiej w postaci złóż. Złoża gazu ziemnego usytuowane są często wraz ze złożami ropy naftowej. Gaz ziemny może również występować w złożach czysto gazowych będących naturalnymi zbiornikami. Metoda wydobycia gazu ziemnego uzależniona jest od rodzaju odkrytego złoża. Gaz ziemny wydobywany jest ze złóż poprzez odwierty. Technologiczne wzbogacenie gazu ziemnego polega na eliminowaniu z jego składu cząstek stałych, pary wodnej, związków siarki i innych substancji niepożądanych. Transport gazu ziemnego odbywa się siecią gazociągów przesyłową i dystrybucyjnych PGNiG S.A. Nawanianie - gaz ziemny podlega procesowi nawaniania. Działanie to służy nadaniu mu specyficznego zapachu wyczuwalnego w przypadku wysyąpienia nieszczelności instalcji gazowej, a w konsekwencji zwiększa bezpieczeństwo jego użytkowania. PGNiG SA dostarcza swoim klientom dwa rodzaje gazu ziemnego: 1. gaz ziemny wysokometanowy (GZ-50): ciepło spalania - 38,147 MJ/m3 wartość opałowa - 34,43 MJ/m3 skład: metan (CH4) - 98,14% etan, propan, butan - 0,91% azot (N2) - 0,84% dwutlenek węgla (CO2) - 0,11% 2. gaz ziemny zaazotowany (GZ-35): cieple spalania - 26 MJ/m3 wartości opałowa - 25 MJ/m3 skład: metan (CH4) - 69,4% azot (N2) - 29,21% dwutlenek węgla (CO2) i inne - 1,39% Jakość gazu ziemnego dostarczonego do odbiorcy określają przepisy, a w szczególności Polska Norma (PN-87/C-96001). Zgodnie z Polską Normą jeden metr sześcienny gazu w warunkach normalnych określony jest jako ilość suchego gazu zawartego w objętości 1m3 przy temperaturze 0oC i pod ciśnieniem 101,3 kPa (760 mm Hg). * Ciepło spalania gazu jest ilością ciepła wydzieloną przy całkowitym spaleniu 1m3 gazu. Jednostką ciepła spalania gazu jest J/m3 gazu w warunkach normalnych tzn. przy ciśnieniu 101,3 kPa i w temperaturze 0oC. ** Wartość opałowa odpowiada ilości ciepła wydzielonego przy spaleniu 1m3 gazu, gdy woda zawarta w produktach spalania występuje w postaci pary (wartość opałowa jest mniejsza od ciepła spalania o wielkość ciepła skraplania pary wodnej). Jak chcesz to ci sprzedam metr szescieny za 2 zyle to se zrobisz pare tysiecy litrów gazu i bedziesz latał przez rok
|
|
Prognozy okazały się prawdziwe. W chwili jak piszę ten wątek temperatura wynosi -19°C (według http://lomza.czad.org/wykresy). Ciekawe do ilu zejdzie w nocy? :)
|
|
Temperatura w Łomży -19.25 °C (18.81 °C) :: http://lomza.czad.org/ 18:36 bigi2004
|
|
Hehe dobre gangster, dobre. Ja mam tylko jeden i wiesz mi tez nie jest latwo go utrzymac. W ciaglym polysku i stanie ideal. A co do legali, to wcale tak duzo nie kosztuja, bo sa rozne imprezki, gdzie sie mozesz sprawdzic. Chocizaby w Bialym na lotnisku, w polowie grudnia przypadkiem trafilem tam na "imprezke" motoryzacyjna. Normalne samochody, zwyczajni ludzie, sedziowie Automobilklubu wiec czego chciec wiecej, a nielegal :) to jak dla mnie nie darmocha itp., tylko to co tygryski lubia najbardziej - ogladac i dotykac :P.
|
|
Wiem , ale nie powiem. Mieszkał tam mój kolega z ogólniaka.
|
|
Reaper tak Ps. Reaper powiesz jak zrobic taki baner jak Ty masz w sygnaturce ? jak to zrobić :) bigi2004
|
|
to jest naprzeciwko dworca ;) Legionów
|
|
Bardzo blisko ostatniej zagadki :) może ktoś inny powie? :) Dariusz Sipowski
|
|
Na piątkowy poranek zapowiadają w Łomży nawet -27 stopni Celcjusza. Będzie więc zimno jak ... w Moskiwe. Mrozy takie mają się utrzymać co najmniej do piątku, dlatego też pozwolę sobie przytoczyć tu komunikat prezydenta Łomży, jaki on dzisiaj wystosował do wszystkich mieszkańców: 1. Przed wyjściem na mróz nasmaruj twarz tłustym kremem! 2. Jeśli wieje zimny wiatr, koniecznie nałóż dziecku kaptur i owiń twarz szalikiem! 3. Nie spożywaj alkoholu, bo znieczula i zmniejsza ochronę organizmu przed zimnem! 4. Ubieraj się na tzw. cebulkę: wierzchnia kurtka, pod spód polar, sweter, koszula i podkoszulek, obowiązkowo czapka na głowę! 5. Oddychaj nosem, nie ustami! 6. Osobom dotkniętym odmrożeniem lub wychłodzeniem nie podawaj alkoholu, unikaj podawania kawy, nie podawaj leków bez dodatkowych wskazań! 7. Przy odmrożeniach kończyn zanurz je w letniej wodzie o temperaturze ciała zdrowego człowieka! 8. Na odmrożone części ciała nakładaj ciepłe (nie gorące) okłady! 9. Zwracaj uwagę na zwisające sople i zwały śniegu! 10. Podróżuj w ciągu dnia i jeśli to możliwe w towarzystwie co najmniej jednej osoby oraz powiadom o docelowym miejscu podróży oraz czasie dotarcia na miejsce przeznaczenia! 11. Nie uznawaj pochopnie osoby wyziębionej za zmarłą przed próbą reanimacji! 12. Nie wyrzucaj z klatek schodowych bezdomnych, zawiadom o nich Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego – numer telefonu 112 13. Zabezpiecz się w odpowiednią ilość wody do celów konsumpcyjnych i sanitarnych na wypadek awarii – mróz uniemożliwi dostawę wody beczkowozami! 14.Zwróć uwagę na ludzi starszych, schorowanych, samotnych – okaż im swoje zainteresowanie! 15. Jeśli nie musisz wychodzić i wyjeżdżać – nie opuszczaj domu! A swoją drogą to ciekawe jak wielu samochodów stojących na parkingach nie da się odpalić i czy komunikacja miejska poradzi sobie z tymi silnymi mrozami? Trzymajcie się ciepło wszyscy forumowicze!!!
|
|
kup mu "Miare męskości" takie coś http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82020332 :-)) Dariusz Sipowski
|
|
a ja powiem ze ptysiu to gangster ;] ma poduszke z kubusiem puchatkiem i białe rękawiczki UV na techno impreze :) Dariusz Sipowski
|
|
ZA TEN CHAJS WEŹ MU DZIEWCZYNKĘ TO PRZYNAJMNIEJ WSADZI SOBIE W ORGINAŁ A NIE W JAKĄŚ DESKE BUHAHAHAHAHAH
|
|
sam nie czyniłem dobrego ani mniej ani więcej to tylko anioł rozdawał czasami przez moje ręce kochać też nie umiałem wiernie ani niewiernie ktoś inny lepszy kochał przeze mnie... [']
|
|
Zgadza się, to jest na przeciwko dworca autobusowego i był to dom nie żyjącego już Pana Erwina Dąbrowskiego. Pozdrowienia.
|
|
Bezprzewodowa transmisja danych o zasiegu nawet 50km. Wiecej na stronie http://pl.wikipedia.org/wiki/WiMAX. Skoro mamy w Łomży światlowod sieci BIAMAN. To moze przy jakims dofinansowaniu ze strony np. urzedu miasta oraz wspoludziale inwestorow/sponsorow udaloby sie wdrozyc takie rozwiazanie na naszych ziemiach? Zacytuje: "Centrum Promocji Informatyki przygotowuje nowy cykl warsztatów przeznaczonaych dla administracji publicznej pt. "Szybki, bezprzewodowy dostęp do Internetu: WiMAX W GMINACH I POWIATACH". Pierwsza edycja szkolenia odbędzie się 2 lutego 2006 r. Ma ono na celu prezentację z wdrożeń Wimax w gminach, przeprowadzenia przetargu na wykonawstwo, przegląd dostępnych technologii. Krzysztof Słomka przedstawi doświadczenia Urzędu Gminy Zielonka przy wdrażaniu i eksploatacji sieci w technologii zgodnej ze standardem WiMAX. Szkolenie podsumuje dyskusja na temat znaczenia wdrożenia sieci WiMAX dla jednostek samorządu terytorialnego w Polsce." Kilka linków: http://www.egospodarka.pl/10515,WiMAX-w-Polsce,1,12,1.html http://www.wimax.biz.pl/ http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,57480,2017911.html bigi2004
|
|
To coś prostszego - także dla młodszych - a wystarczy, że spostrzegawczych i kojarzących. :) ![]() Dariusz Sipowski
|
|
A czy 1m3 piór w warunkach normalnych to 1000dm3 piór w warunkach normalnych,lub tez kilogram(no przyznam ze nie wazyłem) piór w warunkach normalnych? Nie wiem czemu słuza twe wywody,ale z fizyki to ty orłem nie byłes lub nie jestes.Jesli dokładnie przeczytałes mój post na poczatku to tam wszystko jest i przyblizona cen gazu za litr oczywiscie(niestety to nie ten 1 grosik,tyko cos koło 60,70 gr),i proporcje do lpg ,własnie starałem sie wszystkim wyjasnic ze metan to bajka ,bo taniej sie nie da jezdzic.Jesli ktos kiedys opracuje silnik na wode morska,to dystrybucja ,akcyzy i inne pierdoły zawsze beda cene podnosic do + - ceny jednego litra wody w sklepie,bo tak to juz jest i inaczej sie nie da
|
|
Dnia 21.01.2006 o godz. 11.00 otwarcie wyciągu w Rybnie. Jeśli nie boisz się mrozów - zapraszam na darmową jazdę oraz moc atrakcji.
|
|
Keicam... napisałeś "metr szescieny gazu to nie inaczej jak jeden litr (nie 1000 litrów)tego samego gazu" ...dopiero po dwóch kolejnych postach wyjaśniło się ostatecznie, że w jednym miejscu piszesz, o gazie w warunkach normalnych, a w drugim o gazie sprężonym. Teraz jest jasne. A z fizyką nigdy nie miałem problemów, tylko miałem (chyba) trochę bardziej "pendantycznych" nauczycieli. Wydawało mi się, że chcesz komuś wcisnąć że objętość 1m3 to tyle samo co objętość 1l (a już w podstawówce uczą, że 1l to 1dm3) - tylko tyle. Z matematyką też nie miałem problemu :).
|
|
Hahaha ale kozaczne :)
|
|
Zocha, dzięki
|
|
Lablaja, A czy ktoś to widzi?? Nnnooo.. chyba, żeby TO zresublimować, co w obecnej sytuacji meteorologicznej chyba nie przyspoży zbyt wiele trudności... :) Dariusz Sipowski
|
|
Życie po życiu?
|
|
dzięki
|
|
Jeżeli kogoś interesuje to zagadnienie to radzę przeczytać książkę Raymonda Moody pt. Życie po życiu. Dowiecie się wiele ciekawych rzeczy z opowiadań tych co przeżyli śmierć kliniczną lub byli jedną nogą na tamtym świecie. Wklejam fragmencik tej książki o przeżyciach jednej z kandydatek na anioła. ![]() Dariusz Sipowski
|
|
ALE CHŁOPIE ŻEŚ SIĘ NAPOCIŁ.CZY KTOŚ JESZCZE KORZYSTA Z Tele komuny TP SA. teraz czas na komórki a nie na kabelki w chacie. pozdrawiam
|
|
Spytaj loko rodziców ile wydają rocznie na mieszkanie, czy domek które jest/stoi już dawno zbudowane. Trzeba wkładać kasę w jego utrzymanie, czy nie? Grzegorz
|
|
W gazetach typu KONTAKTY i WSPOLCZESNA nic nie wiedza oczywiscie osoba ta czyli 26 letni chlopak dostal dwa razy pchniety nozem i nic wiecej nie wiadomo z tego wzgledu ze wszystko jeszcze bedzie analizowane w prokuraturze itp. Jak wy ludzie mozecie takie plotki siac jak nawet rodzina i najblizsi nic nie wiedza poprostu wiadomo tyle ze niezyje i ze te zdarzenie dzialo sie na klatce schodowej i nic wiecej wiec prosze administratorow o wykasowanie tego tematu !!!! Z gory Dziekuje
|
|
hmm, mam w domu dwa psy, więc nie wydaje mi się, że to dobry pomysł.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |