Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
W Warszawie antyunijny marsz LPR i MW. |
Śmieszą mnie wypowiedzi leszka i ksebki. Żydzi mają taki zwyczaj okazania szacunku dla zmarłych, kładą kamyki i zapalają lampki z puszek. (Może muszą być koszerne?). Czy kładzenie kwiatów na grobach nie może być śmieszne dla innych narodowści? U nas kolorem żałoby jest czarny w innych krajach biały. Śmieszne - nie. My na pogrzebach się smucimy, inne narody podchodzą do tego z radością, że oto ktoś już jest w innej, lepszej krainie. Mnie śmieszy wystawianie przez nas okazałych grobowców. Dla tego który leży pod ziemią jest obojetne pod czym lezy, ale rodzina musi pokazać, że ma dużooo pieniędzy. Tak jakby to mialo wplyw na odczucia zmarłego. A dotąd człowiek żyje, dopóki żyje w czyjejś pamięci. Ciekawe jakby sie czuli autorzy tekstu, gdyby byli mniejszością katolicką w jakimś kraju i usłyszeli od większości: to niech o stare cmentarze dbają katolicy, a nie my. Żydzi byli w Łomży od XIII wieku, byli z miastem związani na dobre i złe. Byli wśród nich rzemieslnicy, lekarze, prawnicy itd. Wnieśli duży wkład w rozwój miasta i przez to powinniśmy o nich pamiętać. Pomijam zachowanie niektórych z nich w czasie okupacji sowieckiej, ale i Polacy nie byli lepsi. Bratniak
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: W Warszawie antyunijny marsz LPR i MW. |
Fundacja na rzecz cmentarza żydowskiego w Łomży została założona w USA i w tym roku z jej pieniędzy dokonano skoszenia chwastów, wykonano też opryski. Nie wiem jak to teraz wygląda, bo nie byłem tam przeszło miesiąc. Wiem też że podniesiono kilkadziesiąt macew i sklejono kilkanaście popękanych. Są to jednak prace amatorskie, a ze strony konserwatora zabytków, urzedu miasta zainteresowanie jest raczej grzecznościowe podobnie jak i gminy żydowskiej w Warszawie. Tak jak za Gierka: pomożecie - pomożemy i tyle i tylko tyle. Na cmentarzu jest ok. 5000 grobów i ma już 111 lat, ten na Rybakach 173 lata. Częśc pomników zniknęła i znajduje sie w fundamentach domów, a niektóre po przekuciu na cmentarzu rzymsko-katolickim w Łomży. I to naszym katolikom nie przeszkadza, że są na grobach ich bliskich stoja pomniki żydowskiego pochodzenia. Dodam jeszcze, że żydzi łomżyńscy w Izraelu w USA, czy RFN tworzą silne lobby ekonomiczne. W Izraelu jest tzw. Ziomkostwo Łomżyńskie dbające o pamięć, istnieje izba pamięci poświęcona Łomży. A Łomża może im oferować tylko zaniedbany cmentarz na Rybakach i przy ul. Wąskiej. Nic więcej. Ani folderów, ani przewodników. Jest ich w roku ok. kilkuset. Mogliby zostawić trochę pieniędzy - mogliby. Wystarczyłby gest zainteresowania z naszej strony, a może przyszedłby za tym i jakiś kapitał. I tak jak w wielu przypadkach możemy liczyc tylko na siebie. Nie na władzę, nie na instytucje, tylko na siebie. A naśmiewanie się z czyichś obyczajów, dla nas może i dziwnych, świadczy o braku szacunku dla kultury i obyczajów innych narodów.
|
|
boss Pierwsza notatka o Żydach w Łomży pochodzi z roku 1494. W roku 1598 zostali usunięci z miasta by ponownie się w nim pojawić w XVIII wieku. Pochówki w Łomży były zabronione aż do roku 1830. Chowano ich wtedy na cmentarzu w Śniadowie. W tym też roku założono cmentarz na Rybakach, a od 1892 przy. ul. Wąskiej. Tak czy siak byli z naszym miastem związani na dobre i na złe. michal
|
|
no rzeczywiście zdzicho, gosc ktory Ci bedzie codziennie rano sprzedawal chlebek bedzie w stanie utrzymac swoja rodzinke... wszyscy zwolennicy supermarketu deklaruja, ze z rana nie beda biegac do s-marketu po chlebek, tylko kupia go tam gdzie do tej pory. powiedzcie mi prosze ile mozna zarobic na chlebie?? nawet jesli zadeklarujecie, ze cos jeszcze do tej pajdy kupicie, to nie oszukujmy sie- gosc ktory do tej pory prowadzil sklepik zwinie interes, bo nie zarobi nawet na koszty. zapomnijcie o chlebku kupionym rano w ciagu 5min BO BEDZIECIE PO TEN CHLEBEK GONIC Z RANA DO WASZEGO SUPERMARKETU!!! latem to jeszcze ok, ale zimą, :P kij wam w oko, chcecie tego s-marketu, to go miejcie, tylko sie potem nie dziwcie ze spada liczba urodzen w Polsce, ze z lomzy mlodzi wyjezdzaja itp. Zbych
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |