poniedziałek, 07 lipca 2025 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Czy pierwszy raz w historii Łomży zostanie odrzucony budżet?

Strasznie się wysiliłeś w tym artykule. Po trybunie nic mądrego nie należy się spodziewać tylko takie bzdety i obrona za wszelką cenę komunistycznych niedobitków. Jak widzę lub słyszę słowo trybuna to mam w oczach kiosk i leżącą gazetę z czerwonym sztandarem i napisem "proletariusze....... Ten chłam powinien dawno zniknąć ludziom z oczy.Rzygać się chcę gdy to się widzi.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Czy pierwszy raz w historii Łomży zostanie odrzucony budżet?

Słyszałem , że zdejmują też na wędkę..............

a w Ostrołęce Blue Cafe będzie już jutro

W lipcu 1902 r. goszczono w Łomży Ryszarda i Leopolda Schellerów z Warszawskiego Towarzystwa Wioślarskiego oraz jego wiceprezesa Mateckiego. Płynęli oni łodzią wyposażoną w silnik benzynowy do Wilna. Dnia 16 sierpnia 1911 r. przebywała w Łomży osada z Warszawy, która płynęła do Druskiennik, a na początku września tą samą osadę goszczono podczas powrotu do Warszawy. Dnia 4 lipca 1912 r. czterech członków Włocławskiego Towarzystwa Wioślarskiego rozpoczęło w Łomży spływ do Włocławka. W 1923 r. przepływała przez Łomżę wycieczka z Warszawskiego Towarzystwa Wioślarskiego, która płynęła na trasie Stołbce - Grodno - Warszawa. Uczestnik tej wyprawy, dr Jerzy Loth tak wspomina pobyt w Łomży: " O przyjęciu w Łomży rozpisywać się nie będziemy, są one bowiem już zbytnio znane z opisów poprzednich i wszyscy wioślarze wiedzą o niezwykłej wprost gościnności druhów łomżyńskich." W maju 1925 r. W. Grzelak i czterech innych wioślarzy warszawskich wysłało do Łomży łódź wagonem kolejowym. Ich zamiarem było spłynięcie Narwią do Warszawy. Po przybyciu do Łomży stwierdzili, że ich łódź nie dojechała, bowiem utknęła na stacji w Ostrołęce. Gdy okazało się, że nie można jej szybko sprowadzić do Łomży, łomżyńscy wioślarze wypożyczyli im swoją czwórkę, którą później odebrali od wioślarzy ostrołęckich. Turyści z Warszawy oświadczyli, że Towarzystwo Wioślarskie w Łomży stanowi w wędrówkach wodnych "ostoję najpewniejszą i oparcie dla wioślarza niezastąpione". Dnia 27 czerwca 1925 r. w sobotę do łomżyńskiej przystani zawinęła załoga Ostrołęckiego Towarzystwa Wioślarskiego. Składała się ona z kobiet: Janiny i Marii Popławskich, Ireny i Marii Piwowarskich, sternikiem był Zygmunt Alt. Ostrołęckie wioślarki trasę długości około 60 km pod prąd Narwi pokonały w ciągu jednego dnia. Po niedzielnym pobycie w Łomży, w poniedziałek rano mimo deszczu i wiatru udały się w drogę powrotną. W 1928 r. podobnych odczuć doznali wioślarze wileńscy płynący do Gdyni.O przepływających wycieczkach zamieszczano informacje w rocznych sprawozdaniach z działalności Towarzystwa. W 1927 r. przez Łomżę przepływały następujšce wycieczki: 13 lipca z Akademickiego Związku Sportowego z Warszawy - 3 osoby, w drodze z Grodna; 26 lipca z Towarzystwa Wileńskiego - 4 osoby, w drodze do Gdańska; 7 lipca z Warszawskiej Drużyny Harcerskiej im. Rejtana - 7 osób; 17 sierpnia z VIII obozu wędrownego na trasie Suwałki - Warszawa, z 39 Warszawskiej Drużyny Harcerskiej - 7 osób; 18 sierpnia z Wojskowego Klubu Sportowego z Wilna - 2 osoby; 19 i 23 sierpnia po 2 osoby z Akademickiego Związku Sportowego z Warszawy; 26 sierpnia z Politechniki Lwowskiej na trasie Ostróg - Gdynia i 29 sierpnia 4 osoby z tej samej uczelni na tej samej trasie. W 1930 r. na przystani Towarzystwa zatrzymywało się 24 wycieczki, a w 1931 r. - 37. W 1931 r. pierwsza obca wycieczka przybiła do brzegu przystani 17 czerwca, a ostatnia 4 października.

---
PGG

nie nie bedzie

Łomżanin

Cześć! Pozdrowienia z Krakowa. Nie mam nic wspólnego z Łomżą, ale wszedłem na to forum specjalnie, aby się czegoś dowiedzieć o tym koncercie. Też słuchałem tego zespołu w czasach podstawówki i z dużym zaskoczeniem dowiedziałem się, że się reaktywował i że wystąpił na żywo w Waszym mieście.
Jestem bardzo ciekaw wszystkich szczegółów dotyczących tego koncertu. Mógłby ktoś napisać, jakie utwory były na tym koncercie? I czy to były wyłącznie kawałki z lat '80, czy były też jakieś premiery?

Hejka Jakubie! ponieważ zostałam na tym forum okrzyknięta największą fanką Papa Dance czuję się w obowiązku udzielić odpowiedzi na Twoje pytania. Ogólnie był czad, szczególnie też. Stasiak jak zwykle uśmiechnięty od ucha do ucha, Waldemar kamuflował się za okularami słonecznymi ( pewnie zmarszczki i te sprawy :) ) Zieliniak podobnie, co do numerów to były wszystkie te nieśmiertelne, wiesz o co chodzi... Ola, Nietykalni,Kamikadże, Love Story, Nasz Disneyland.itp, itd. Byłam z lekka oszołomiona całą tą imprezą, ale premiery żadnej nie kojarzę.
pozdrowienia!!!!

I co na to rzecznicy łagodnego ułożenia stosunków ze stolicą śledzikową?
Dalej my mamy się starać ułagodzić tego bękarta? Dzikiego trzeba wychować od podstaw, a nie rozmawiać - bo i o czym do cholery?

---
PGG

Jako miłośnik wszelkich innowacji (i talentów, które się nie starzeją, że o własnym nie wspomnę), z zainteresowaniem czekam na koncert Krzysztofa Krawczyka wieczorem w sobotę 6 września 2003 na Muszli przy Zjeździe. Dlaczego?

Nigdy dotąd nie slyszałem o biletowanej imprezie w tym miejscu. Była taka? Tym bardziej z zainteresowaniem czekam na wynik eksperymentu i z imprezą plenerową, i z tym miejscem, i z przyzwyczajeniami łomżan.

Ponieważ S. Borowy w "Kontaktach" rozwijał fragment dziesięcioletniego planu zagospodarowania terenu, który potencjalnie mógłby byc wizytówką Łomży (jeśli znajdzie cierpliwego, pracowitego i rozważnego gospodarza) tym bardziej wzdycham pobożnie, aby nie spadł deszcz, bo wynik badania nie będzie miarodajny.

Cieszę się, że wreszcie Sławek (z woli Ś.P. prezydenta Turkowskiego) zajął się tą kwestią. Taka decyzja wymaga i pomysłu, i projektu. No, i aprobaty społecznej,o ktorą - jak słyszę - coraz trudniej. Jednak...

Jednak trzeba poczekać, bo nowe w trudzie się rodzi. I w biedzie (także na pomysł nie tylko do poklikania, a do zrealizowania).

MRD

Niedługo zapukają do naszych domów - zabiorą kompy i ....... nici z Forum :D

Pozdrawiam

Krzysztof

Treść jest ukryta

Przygarnie go Roman Polański - jako statyste w scenie batalistycznej swego najnowszego filmu.... heheh

Pozdrawiam

CK

W witrynie jednego ze sklepów na Górce Zawadzkiej zauwazyłem w sobotę (06-09-2003) duży "nekrolog" (A2) PROTESR KUPCÓW ŁOMŻYŃSKICH 10 WRZEŚNIA (lub cos w tym stylu) Na pytanie "co to jest?" otrzymałem odezwę podpisaną "handlowcy łomżyńscy" wzywającą do podpisywania petycji do Rady Miasta - jak mnienam przeciwko budowie supermarketu - petycji już nie przeczytałem.

Czy może ktoś wie jak będzie wyglądał protest 10 września, bo mi do tej pory nie udało się tego ustalić?

Qufer

ksebki-żebyś Ty chociaż na serio o tych emerytach myślał...A nie tak z czystej zawiści...

Bratniak

oj nie nadaje sie pod wieloma wzgledami (ale juz go nie slysze wiec chyba nie tylko ja tak uwazam) , nie to zebym bronila nas kobiet ale Monika byla lepsza , bo przynajmniej to byl babski poranek i cos o modzie czasem powiedziala dla kobiet jakies ciekawe sprawy itp i to byl babski poranek , Zawsze z rana wlaczalam i sluchalam a teraz to cichutko u mnie leci

Kobietki gora :))

ksebki

Pomimo wyczuwalnego u Ciebie złego nastawienia - w imieniu organizatorów zapraszam Cię serdecznie - przekonaj się i wtedy wyraź opinię - choćby miałaby być krytyczna.

:D

Pozdrawiam

Krzysztof

proponuje utworzenie list top10 lokali "gastronomiczno-rozrywkowych" wŁomży.
wpisujcie swoje uwagi na temat lokalu,obslugi,jakosci serwowanych dan(napoi),zachowania ochrony,bezpieczenstwa czyli ogolnie "klimat". wasze ulubione lokale i dlaczego wlasnie tam lubicie spedzac wolny czas.

jak narazie to u mnie nr 1 jest "4pory roku".bardzo dobre jedzenie,obsluga..wedlug mnie jedyny minus to czas zamkniecia. kiedys lubilem "yam cafe" ale ostatnio klimat mi tam nie sprzyja hihi.
wpisujcie swojhe typy!!!

więcej jak 10 to nie będzie :D

...jesli chodzi o zjedzenie czegoś dobrego w miłym miejscu, to dla mnie tez pasuje najbardziej lokal "4 pory roku", ale piwko czy soczek to pije mi sie bardzo dobrze w "Koterii" - miła obsługa, długi czas otwarcia i specyficzna atmosfera...

Mój głos na 'Koterię'.

grzesiek

Nawet w Łomży (sic!) sa ludzie którzy chcą coś robić i co lepsze robią to. Nie wiem czy są jeszcze w Łomży ludzie, którzy nie słyszeli o działającym bractwie rycerskim. Jeśli jeszcze jacys się uchowali, to do nich kieruję te słowa: Chorągiew Ziemi Łomzyńskiej to nie fikcja!

A jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej to jest tez ich stronka pod ładną domenką: http://www.rycerze.pl. (Polecam Galerię - niezwykle kolorowa i piknie komentowana! :D)

Pozdrawiam...
...i chylę głowę przed Indarem!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

nieruchomości
Do sprzedania działki budowlane w Konarzycach, gmina Łomża.
tel. 698506416
różne
Sprzedam drewno kominkowe oraz pellet. Brzoza, dąb, grab, olcha i Pellet!
tel. 692092525
auto-moto
Do wynajęcia tylko 24 miejsca parkingowe niedaleko jednostki wojskowej. Liczy się kolejność zgłoszeń. Blisko, niedrogo, bezpiecznie i na wyłączność. Nie chcesz codziennie szukać parkingu to zadzwoń.
tel. 509094086
Więcej ogłoszeń

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org