Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Polityka na wesoło |
Ukształtowanie linii brzegowej i dotychczasowa zabudowa pozwalają wyodrębnić trzy części łomżyńskiego fragmentu nabrzeża. Część miedzy stadionem a ul. Żydowską chyba powinna spełnić funkcję przystani z urządzeniami gastronomiczno - sportowymi. Sąsiedztwo Hospicjum może trochę ograniczyć funkcję rozrywkową, więc warto bardziej hałaśliwe punkty przenieść w góre rzeki. Ciekawy jest pomysł z letnim amfiteatrem w pobliżu ulicy Żydowskiej. To dobre miejsce na wszelkie formy festynowe, imprezowe itp. Od ulicy Żydowskiej do plaży mielskiej moim zdaniem warto zbudować drewniany ( ekologiczny) pomost na wysokość ok 1 - 1,5 metra, który może być wspaniałym miejscem spacerowym, z dostępem do różnych usług np: pola biwakowe, grill, korty, boiska - w zależności od pomysłu ewentualnych inwestorów. Dobrym zakończeniem ciągu powinna być zagospodarowana plaża z niezbędnymi urządzenimi towarzyszącymi( natryski, przechowalnia, mała gastronomia) Część między stadionem a Piątnicą musi spełniać rolę wizytówki Łomży, jako centrum lokalnej turystyki i rekreacji ekologicznej. Kiedyś wędkarze chcieli tam urządzić nowoczesny ośrodek wędkarski. NIe chodzi tu chyba o zabetonowanie terenu, lecz o ukształtowanie elementów zabudowy w formie przyciągającej uwagę przejeżdżających. Mam na myśli coś na kształt chat rybackich, rozwieszonych sieci, przystani łódek rybackich itp. W całym planie zagospodarowania nie można zapominać, że Narew lubi czasem wylewać i może warto pozostawić jej tę możliwość. Nawiezienie ziemi ponad miarę nie będzie niczym oryginalnym ( jeden z kolegów przytoczył tu przykład Kazimierza, gdzie rzeczywiście polbrukowy wał nie prezentuje się zbyt przytulnie) Najważniejsze, moim zdaniem, jest ustalenie funkcji i formy komunikacji wzdłuż brzegu oraz dominujacych funkcji poszczególnych obszarów oraz ustalenie ograniczeń. Resztę załatwi inwencja samych inwestorów. Pozdrawiam
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Polityka na wesoło |
Witam Mam jedno pytanie? Czy takie prace mogą być też wykonywane nocą? Pozdrawiam
|
|
Ja również jestem zdania, że pomysł na budowę nowego stadionu przy SP9 (i PG8) nie ma najmniejszego sensu. Uczę się w tym gimnzajum. Tamten stadion, jeśli kiedykolwiek by powstał, byłby chyba niewymiarowy. Za szkołą jest miejsce co najwyżej na półtora boiska treningowego, ale nie na stadion. Trybuny musiałyby być chyba na balkonach :) Taką kupę kasy możnaby włożyć w przebudowę stadionu ŁKS. Nie jest on w najlepszym stanie, ale po kompleksowym remoncie byłby to naprawdę nowoczesny obiekt (tak mi się wydaje). Jednak pan prezes Lipski nie odda pieniędzy na przebudowę stadionu, bo nie należy on już do spółdzielni Perspektywa :P.
|
|
....a kto wogóle kupuje płyty?
|
|
Przeciez chyba wszystkim wiadomo, że jest tylko jeden fotoradar w mieście - montowany przemiennie na kilku masztach... Pozdrawiam Krzysztof
|
|
Tak to jest jak du...sko na wysokim stołku a z butów słoma wystaje. Wszystko jest śmieszne kiedy się nie ma o niczym pojęcia. Tak trzymać Panowie Radni.
|
|
Na Rynku Starego Miasta i Placu Zamkowym też saogródki piwne i nikomu to nie przynosi ujmy. Jedyny problem to nadużywający, ale nie można wylewać dziecka z kąpielą. Niezbyt podoba mi się namot, ale stylizowane karczmy przypominają nam, gdzie jesteśmy. Proponuje trochę optymizmu i większej skuteczności w pilnowaniu porządku. Przynajmniej menele gromadzą się w jednym miejscu i można mieć ich na oku ...hi hi hi
|
|
Bez przesady. Nie bądźmy święci tylko normalni.
|
|
Mój kumpel przyszedł na kąpielisko jak robiono dziewczynie sztuczne oddychanie. Akcja serca wróciła, karetka dziewczynę zabrała. Ponoć leży na OIOMie.
|
|
Jedyne co mi przeszkadza, to te okropne namioty...przeciez mozna byloby to gustowniej zrobic...w Bialymstoku np niektore ogrodki sa ladnie ustylizowane...Nie sztuka jest postawic namiotcik i martwic sie o konkurencje, ale sztuka jest postawic taki namiocik, do ktorego wszyscy zajrza wlasnie ze wzgledu na wyglad zewnetrzny... michal
|
|
tzn. uratowali kogoś? ...tylko się cieszyć... przykre że takie incydenty się zdarzają, ale dzięki temu, że są ratownicy jest szansa komuś pomóc... ...choć ja osobiscie im nie zazdroszczę.... tyle ludzi tam przychodzi, a ich tak mało.... nie sposób być wszędzie jednocześnie... michal
|
|
Jestes na takim samym poziomie jak ci radni. Widać efekty rajców miejskich, Łomża staje się GMINĄ. Jedynym pozytywem tych ogródków będzie to, że komuś łeb obtłuką i dzięki temu może w kraju o Łomży usłyszą.
|
|
Raz zdjecie za 100, drugia raz zdjecie za 100 i tatus nie da juz samochodu :)))
|
|
Brawa dla ratownikow!!!
|
|
Dziś jadąc Zawadzką zauważyłem już efekt psychologiczny - większość stara się jechać przepisowo. I to dobrze, bo będzie bezpieczniej. Ale jest i druga strona medalu. Zwrot kosztów tej inwestycji. Większość łomżyniaków jest już lub będzie świadoma istnienia tych urządzeń. I tylko nieliczni dadzą się sfotografować :) Jeśli decydenci chcą, oprócz poprawy bezpieczeństwa na miejskich drogach, zwrotu tej inwestycji powinni zainstalować fotoradary w ciągu Alei Legionów. Jest tam spore natężenie ruchu (w szczególności w okresie letnim), i co za tym idzie dużo wykroczeń. Nie raz już widziałem samochody, które łamały nagminnie przepisy: pocinały przez miasto jak dzikie lochy; olewały oznakowanie poziome i pionowe; ustawiały się na skrajnych, niewłaściwych pasach na skrzyżowaniach, chcąc ominąć ciąg pojazdów jadących prosto. O wyczynach różnej maści rajderów nie wspomnę. Podejrzewam, że Policja nie nadążyłaby ze zmianą kliszy :)
|
|
a krzewy wyobrażam sobie podobnie jak w inncyh miastach..... w duzych donicach, skrzyniach powypełnianych zimą.... tak się praktykuje i to działa..... ...a jeśli chodzi o tojtoj'e, to tu rzeczywiście jest problem.... facet sobie poradzi, jeśli robi na stojąco.... na siedząco już gorzej, kobiety mają przechlapane (ale chyba jakoś sobie radzą - bo pod chmurka to tylko facetów widać :D)... michal
|
|
Pytanie tylko czy ten plac jest własnością Miasta...? Krzysztof
|
|
Jak widać fotoradar to rzecz niezwykle ważna. Zwłaszcza dla tych, którzy są kierowcami. Ja nim nie jestem, ale wydaje mi się, że kierowcy zwalniają na Piłsudskiego i Zawadzkiej. Może sie mylę, może nie. W każdym razie niech sie co niektórzy boją. Ja będę wtedy czuł się bezpieczniej.
|
|
Myślę, że sam jesteś najlepiej poinformowany...............
|
|
Skąd wiesz, że komendant nie chciał wcześniej fotoradaru? Skąd masz takie informacje? Pozdrawiam. grover
|
|
Panowie Obawiam się, że ta dyskusja bardziej szkodzi, niż buduje rangę naszego forum. Jakież to ma znaczenie, kto kupił, czy załatwił fotoradary ? Dobra wola Prezydenta nie może być źródłem zarzutów w takim samym stopniu jak ta , czy inna wypowiedź komendanta. Liczą się fakty, a nie samorzadowy bełkot. Fotoradary są - i dobrze, że są. Maszty też będą. Gdy Prezydent chce coś robić, należy się tylko cieszyć. Gdy komendant coś pozyska, to też powód do zadowolenia. Może warto nauczyć się cieszyć choćby tymi drobnymi sukcesami bliźnich ? Sami też możemy się o nie postarać.
|
|
jak dobrze ze sie z tej lomzy wynioslam
|
|
...jeszcze jest radio nadzieja.... ...i pomału rozpędzające się radio bab.... ( mógłby ktoś napisać: "....a zaraz zaraz..... jakie to elokwentne i wspaniałe radio jest w Zambrowie...? - możesz przypomnieć...? ...bo zapomniałem....! ....Pański Zambrów..... - w mordę" ale na szczęście nikt nie wpadł na taki pomysł) ...a wracając do Radia Łomża, wcale nie trzeba się z Łomży wyprowadzać, żeby go nie słuchać...! ...ja też go nie słucham, bo nie jestem w stanie.....
|
|
Chcialabym opowiedziec o pewnej sytuacji, ktora od jakiegos czasu zauwazana jest na moim osiedlu. Otoz noca z balkonow na parteze zdejmowane sa markowe ubrania.zniknely mi w ten sposob dwie pary drogich spodni.Nie zglaszalam tego na policje, bo zapewne wysmieli by mnie.Trace cierpliwosc...i ubrania.POMOCY!!!I nie wieszajcie drogich ciuchow na balkonie!!!!! Adam D
|
|
No my nie wieszamy , ale ty juz tez nie wieszaj michal
|
|
Przez Łomżę corocznie przepływało wiele wycieczek wioślarskich z innych towarzystw, były wycieczki szkolne, harcerskie i studenckie. Przepływających otaczano opieką, wypływano im naprzeciw, dokonywano częściowych zmian między osadami gości, a osadami łomżyńskimi, w celu ulżenia zmęczonym podróżą turystom w wiosłowaniu. Druhów z zaprzyjaźnionych towarzystw podejmowano "składkowym obiadem", często żywiono przez cały okres pobytu w Łomży, udzielano bezpłatnego noclegu, zapoznawano z historią Łomży i jej zabytkami. Na zakończenie pobytu często łodzie Łomżyńskiego Towarzystwa Wioślarskiego towarzyszyły odpływającym na szlaku wodnym za miastem. W okresie międzywojennym powiadamiano telegraficznie sąsiednie towarzystwo w Ostrołęce, od którego również otrzymywano takie informacje. Podobna gościnność spotykała łomżyńskich wioślarzy w innych towarzystwach wioślarskich. Wycieczkom szkolnym i harcerskim również pomocy udzielały łomżyńskie drużyny harcerskie. Studia Łomżyńskie nr VI cdn. .............. michal
|
|
Pieknie.... pięknie.... ....jak z bajek Konopnickiej.... a jednak prawda! michal
|
|
To nie będzie takie trudne. Tylko kwestia czasu i chęci.
|
|
Czy jeden czy drugi nikomu nic nie podarowal, to jest kupione za nasze pieniadze . Komu ja place mandaty po 150pln , gdzie ida nasze podatki to jest fundowanie?. Rozumiem za swoje prywatne pieniadze ale oni nie sa tacy glupi jeszcze przy okazji cos dla siebie wyrwa.
|
|
Tam gdzie pasą się krowy będzie hipermarkiet, a tam gdzie rżysko i kartoflisko co będzie stało, a gdzie będzie bank. Polska pięknych budynków sądów, zus-ów,pzu, markietów i banków, tylko w srodku wszystko po staremu - komunizm zmieszany z demokracja czyli superzlodziejstwo.
|
|
metoda na "podwieszke"... michal
|
|
JASNE, KUPCIE WYCIERACZKĘ ZA 5 ZŁOTYCH I TEŻ KAŻCIE SOBIE JĄ ZAWIEŻĆ DO DOMU.
|
|
Sorki za to ela napisała
|
|
Ja tak sobie myślę, że narazie to projektu nie ma. A to co robią to ma być oczyszczenie brzegów Narwi ze śmieci. Nie byłem, nie widziałem. Jeśli rzeczywiście wycinają wszystko, to coś nie tak. Pisałem kiedyś, że trzeba brzeg uporządkować, ale z tego co pisze Zbych, wynika coś innego. Rzeczniku odezwij się!!!!!!!
|
|
Proszę państwa! Liczą się w ratuszu z naszymi postami!!!!!!!!!Donośmy dalej!!!!!!!!!!!!
|
|
W/w tekście chodzi o sprawozdanie z działalnosci Łomżyńskiego Towarzystwa Wioślarskiego z roku 1902. W pospiesznym działaniu nie umieścilem tej daty i pełnej nazwy towarzystwa. Materiał ten znajduje się w Studiach Łomżyńskich nr IV
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |