czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Dzial Polityka proponuje przechrzcic na "Forum anty- katolicko-pisowe"

Ja to słyszałem , że ganiają tych najbiedniejszych ludzi aż na Wesołą po jakieś drobne pieniądze.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Dzial Polityka proponuje przechrzcic na "Forum anty- katolicko-pisowe"

Sura, Twoja Skoda bedzie ozdoba tego spotkania. NIe wiem jak organizatorzy, ale moim zdaniem powinienes sie tam pokazac. Pzdr

Jak najbardziej!, jeśli jesteście związani z motoryzacją a są to samochody z epoki to zapraszamy jak najbardziej, a Jelcz? przyda sie jakies urozmaicenie, także również zapraszamy

OT: tak z ciekawości, jaki model tej Skody, Rapid?

-.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)

Ja chyba przyjadę lawetą ;D
Niezmotoryzowani też mogą przyjść?

Jak najbardziej Rapid. Rapid 135 wyprodukowany tylko 1272 egzemplarzach.

--------------------------------------------------------
Tylko Łomża ŁKS !!!

No - nareszcie mamy wakacje!! Chociaż - no właśnie - nie dla wszystkich to pora odpoczynku i wybawienia. Bo co z tymi, którzy nie mają za co wyjechać? Jak im uatrakcyjnić wakacje w mieście - aby to nie były wakacje pod klatką?
Kto ma dobre pomysły na ciekawe, niedrogie i mądre spędzenie czasu?
Otwieram giełdę pomysłów. Aby zainicjować ją - daję pierwsza pomysł.
1. Kajakami w górę Narwi - tam popas z ogniskiem i kiełbaskami - i wolny
spływ z nurtem rzeki. Cały dzionek miło spędzony - a jak się zbierze
grupka 4 - 6 osobowa - to i miło i wesoło.

Jeśli pieniądze z podatków za pieski idą na schronisko to fantastycznie. Myślę, że to bardzo dobry pomysł. Co do sprzątania: Dzisiaj po raz kolejny minęłam panów policjantów. Pies był na smyczy, bez kagańca i wesoło robił kupę na takiej niby łączce. Panowie się nie zainteresowali :) Po raz kolejny stwierdzam, że mój pies może bezkarnie załatwiać swoje potrzeby na łączce. Sprzątać NIE zamierzam. Nie wyprowadzam psa na place zabaw dla dzieci, ani do piaskownicy (chociaż uważam, że na placach i w piaskownicach można znaleźć dużo gorsze rzeczy od psich kupek. Rozbite butelki po piwie, jakieś szmaty, ehm jakieś zaschnięte coś..nie wiem mam nadzieję, że to nie były wymiociny. Raz nawet widziałam strzykawkę razem z igłą...może tym należałoby zająć się najpierw. Właściciele, którzy z miłym uśmiechem wyprowadzają psy tam gdzie nie powinni zdarzają się raczej rzadko..gorzej ze "złotą polską młodzieżą"

Rozpoczął się sezon urlopowy i tym samym sezon wyjazdów nad jeziora. Wiadomo, że Łomża leży na trasie z Warszawy na Mazury.
Tymczasem w/g informacji wiceprezydenta Pana Sroczyńskiego w piątek rusza budowa skrzyżowania przy Teatrze Lalek. Miasto znalazło dodatkowe pieniądze na rozbudowę, tego skrzyżowania. Rusza też remont ulicy Poznańskiej i ulicy Zjazd.
Dla Łomży i łomżyniaków oznacza to gigantyczne korki przez całe lato. Musimy jednak to znosić cierpliwie, żeby w przyszłości bezpiecznie i wygodnie jeździć po naszych ulicach.

Pozdrowienia.

Tu nie ma konkretnych osób, nie kapujesz ?

Spiero,czy twoje posty to wynik jakiegoś ciężkiego urazu głowy,czy po prostu zwykłe upośledzenie umysłowe?

.

Ruch weekendowy jest jedynie w pt wieczorem i w niedziele popołudniu. Z wspomnianych ulic tylko Zjazd leży na linii tranzytu. Gigantyczne korki? Wpadnij do stolicy w godzinach szczytu, definicje Ci się zmienią :-(
Pozdr
Były mieszkaniec Łomży.

No cóż żeby Nowy Most był przystosowany do wielkiego natęrzenia i żeby w Piątnicy była normalna droga (chodzi mi oto mało uliczke która łączy nowy most z skrzyżowaniem do Wizny i Białegostoku) to by było super Warszawa jechała Na nowy most i niebyło by problemu a te ulice które są remontowane nie były takie natęrzone przez ruch, ale tak nie jest więc trzeba czekać i się nie wkurzać bo wtedy łatwo złapać kolizje.

Na Bema jest sklep Skody.

bema kolo apteki. jakies 50 m od zlotej rybki :)

No i ładny pomysł naszych mieszkańców ,kolejna zła opinia o Łomży =/ Chyba tylko Pg1 bedzie ładne w naszym mieście bo bedzie miało winde wiecej otym na www.lomza.pl =/

A jaką Skodę masz kolego? Jak jakiś starszy model to ja mam sporo części.

Co, gdzie i kiedy?

rudy błazen z druhem

Ja mam internet radiowy na Poznańskiej. Firma INTER NEO patrz: www.interneo.pl

Z pozdrowieniami

I wszystko jasne SA WAZNE:

KOMUNIKAT PRASOWY GŁÓWNEGO URZĘDU MIAR
W SPRAWIE PRZYRZĄDÓW DO POMIARU PRĘDKOŚCI POJAZDÓW
W RUCHU DROGOWYM – TZW. „FOTORADARÓW”

Warszawa, dnia 29 czerwca 2005 r.

Zgodnie z art. 8a ustawy Prawo o miarach z dnia 11 maja 2001 r. (Dz. U. z 2004 r. Nr 243, poz. 2441) przyrządy pomiarowe podlegające prawnej kontroli metrologicznej mogą być wprowadzone do obrotu i użytkowania oraz użytkowane tylko wówczas, jeżeli posiadają odpowiednio ważną decyzję zatwierdzenia typu lub ważną legalizację.

Przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 30 marca 2005 r. w sprawie rodzajów przyrządów pomiarowych podlegających prawnej kontroli metrologicznej oraz zakresu tej kontroli (Dz. U. Nr 74 poz. 653), podlegają prawnej kontroli metrologicznej w formie zatwierdzenia typu, legalizacji pierwotnej i legalizacji ponownej.

Wymagania, którym powinny odpowiadać ww. przyrządy określone są w rozporządzeniu Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 20 stycznia 2004 r. w sprawie wymagań metrologicznych, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym (Dz. U. Nr 15, poz. 129).

W świetle powyższych przepisów należy stwierdzić, że „fotoradar” jest przyrządem pomiarowym podlegającym prawnej kontroli metrologicznej w formie zatwierdzenia typu i legalizacji pierwotnej, które upoważniają do wprowadzenia tego przyrządu do obrotu oraz w formie legalizacji ponownej, w użytkowaniu, której obowiązek przeprowadzenia spoczywa co do zasady na użytkowniku tego przyrządu pomiarowego.

Istotą legalizacji ponownej jest to, że powinna ona być przeprowadzana co jakiś czas. W przypadku „fotoradarów” jest to 13 miesięcy, gdyż taki jest okres ważności dowodu legalizacji w postaci świadectwa legalizacji.

Legalizacja każdego przyrządu pomiarowego, zgodnie z art. 8c ustawy Prawo o miarach, może być przeprowadzona:

w siedzibe ogranu administracji miar,
punkcie legalizacyjnym,
miejscu zainstalowania lub użytkowania przyrządu pomiarowego, jeżeli wynika to z wymagań,
miejscu wykonywania legalizacji pierwotnej lub legalizacji ponownej przez podmiot, któremu Prezes udzielił upoważnienia do wykonywania legalizacji pierwotnej lub legalizacji ponownej.
Legalizacja, zgodnie z art. 8n ust. 4 ustawy Prawo o miarach, traci ważność przed upływem okresu ważności dowodu legalizacji w następujących przypadkach:

stwierdzenia, że przyrząd pomiarowy przestał spełniać wymagania,
uszkodzenia przyrządu pomiarowego,
uszkodzenia albo zniszczenia cechy legalizacji lub cechy zabezpieczającej,
zmiany miejsca instalacji lub użytkowania przyrządu pomiarowego, w którym legalizacja była wykonana.
Jeżeli chodzi o utratę ważności dowodu legalizacji ponownej w przypadku zmiany miejsca instalacji lub użytkowania, to jak wynika z powyższych przepisów, muszą być spełnione łącznie dwa następujące warunki:

legalizacja została wykonana w miejscu instalacji lub użytkowania przyrządu,
obowiązek legalizacji w tych miejscach wynika w obowiązujących wymagań metrologicznych, przy czym przepisy określające te wymagania mogą o tym stanowić wprost lub też charakter tych wymagań w sposób jednoznaczny wskazuje, iż powinny one być sprawdzane w miejscu instalacji lub użytkowania.
Z obowiązujących przepisów odnośnie przyrządów do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym nie wynika obowiązek wykonywania legalizacji ponownej w miejscu instalacji lub użytkowania. W związku z tym legalizacja ponowna „fotoradarów” może być wykonana w innych miejscach wskazanych w ustawie Prawo o miarach, a tym samym powinny one być użytkowane zgodnie z warunkami zawartymi w decyzji zatwierdzenia typu.

W Polsce decyzje zatwierdzenia typu posiadają „fotoradary”, które mogą pracować:

w wersji przenośnej na statywie ustawianym na poboczu drogi lub w wersji stacjonarnej na słupie (maszcie),
w wersji przenośnej na statywie ustawianym na poboczu drogi lub w wersji zamontowanej w samochodzie.
Możliwa jest zatem zmiana miejsca użytkowania „fotoradaru”, ale musi być ona dokonana wyłącznie w obrębie wariantów danej grupy (tj. przenoszenie ze statywu na słup lub odwrotnie, względnie ze statywu do samochodu lub odwrotnie). Taka zmiana nie powoduje utraty ważności dowodu legalizacji.

Marcin Kisielewicz
Rzecznik prasowy
Główny Urząd Miar
tel.: (22) 581-95-31
fax: (22) 581-95-18
tel. kom.: 0-508-140-878
e-mail: rzecznik@gum.gov.pl
www.gum.gov.pl

Nie jestem ekspertem w tych sprawach, i nikogo nie chcę pouczać, a tylko przytoczyłem zdanie ekspertów na temat rond kompaktowych i ich zastosowania. Chyba nasze władze konsultowali się z odpowiednimi fachowcami i wybrali projekt najbardziej odpowiedni do zastosowania na tym skrzyżowaniu. Jeżeli takie ronda sprawdzają się w innych miastach to dlaczego u nas nie zdadzą egzaminu.
Każdy z nas ma prawo do wypowiedzi, ale i każdy myśli, że jego pomysł jest najlepszy, ale póki co to tyle naszego, że sobie podyskutujemy.

Pozdrowienia.

Serdeczne pozdrowienia z Łomży przesyła Maciek vel Heniek. Myślę, że Nasza Łomża podobała się Tobie i jeszcze kiedyś wrócisz, żeby odświeżyć marzenia. Szkoda, że nie mogłem Ciebie poznać osobiście, dalej będziesz tajemniczą osobą.

Pozdrawiam.

Parę uogólnień:

Polityka...
Za "komuny" Łomża była zbyt prawicowa Białystok był ok.
Obecna łomżyńska klasa polityczna jest w oczach klasy politycznej Białegostoku zbyt ambitna bo naszą rolą jest polityka powiatowa a nie wojewódzka. A my ciągle się wtącamy w nie nasze sprawy -w sprawy województwa podlaskiego.
Bliższa koszula ciału...
Nas traktują jak "zagranicę" (z wzajenością) - przede wszystkim w centralnych urzędach niewojewódzkich.
Łomża jest najbardziej dyskryminowanym przez władze nowopowstałego województwa byłym miastem wojewódzkim w Polsce (likwidacje do zera, zabrane kompetencje, wymagania podwyższone). Przekłada się to na ilość pieniędzy trafiających z budżetu Marszałka lub Wojewody do Łomży (np w postaci: zatrudnienia urzędników "wojewódzkich", wydatków na ekploatację urządzeń "wojewódzkich", imprezy, kulturę...).

Kompleksy...
Nam się zdaje, że oni próbują dojść do naszego poziomu. Fałsz wynikający z poniższego.
To nie oni mają komplesk niższości w stosunku do nas lecz my mamy kompleks wyższości w stosunku do nich. Uważamy, że mamy bogatą tradycję, paletę znanych postaci (także historycznych), dobre szkoły, szlachecki honor, jesteśmy tolerancyjni, zaradni i waleczni - i niech ktoś spróbuje zaprzeczyć !!!

Nienawiść celowo lub przypadkiem zasiana jest przez politykę i brak zrozumienia/docenienia panujący w mniejszym stopniu wśród ludzi (stereotypy) ale przede wszytkim widoczny w zachowaniach włodaży, w ich postawach i w ramach prowadzonej przez nich tzw. polityki regionalnej/lokalnej.

A zwykli ludzie wszędzie są do siebie podobni - są i normalni, i "popaprani" - i w Białymstoku i u nas.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org