piątek, 22 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
POCZTA NR. 3 UL Słowackiego

Allinka liczyłas barany, ciekawe czy w swoich rachunkach uwzględniłaś pewnego łomżyńskiego barana Vladem zwanego, że już nie wspomnę o pewnej kobiecie o intrygującym nick'u Jasta :)

Hmm kobieta baran ? Coś mi tu nie pasuje... :)

bagrmosen

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: POCZTA NR. 3 UL Słowackiego

Mam takie pytanko, czy w Łomży istnieją kluby samochodowe, tudzież cluby lub klubowicze takowych? Np. z ktorymi mozna pogadac o bolaczkach danego modelu samochodu, wymienic spostrzezenia, spotkac się, wykonac jakas przejazdzke? Na kilku autkach w Łomży widziałem naklejki klubowe, ale to mogą byc pamiątki po poprzednich właścicielach.

http://autokacik.pl/ubbthreads.php?Cat=

No dba się, dba, ale włosy jak wypadają to też się nic nie poradzi... Jeno przeszczep pozostaje... A poza tym sztuczne piórka to już nie to samo...:(

Cześć.
Szukam w okolicach Łomży hodowli psów rasy "Beagle". Jeśli ktoś posiada jakieś informacje, niech napisze.

Z góry podziękuję ptysiowi91 i +polakowi+ za ich "inteligentne" wypowiedzi.

Zaszedłem dzisiaj do Telepunktu obok ronda. Z racji kilkuosobowej kolejki postanowiłem skorzystać z darmowego stanowiska internetowego. Internet chodzi tam jak burza! Nad stanowiskiem powieszono reklamę "Tutaj możesz wypróbować Neostradę TP". Mocno zdziwiony postanowiłem zapytać pani pracującej w tym przybytku monopolisty jaka Neostrada została tam podpięta. Pani stwierdziła, że to "tylko" 128kbps. Kolejka ruszała się bardzo powoli a ja dalej grzebałem w Internecie (ta neostrada 128 chodziła ładniej niż mój DSL1024. Postanowiłem wejść w ustawienia połączeń sieciowych, we właściwości tej cudownej neostrady. Tam następna niespodzianka - prędkość tego połączenia wyświetlana przez Windowsa to... 1Gbps! Albo mi się wydaje, albo ktoś próbuje naciągać ludzi...

Lex no to teraz w drugą stronę: Świetnie się bawiłam przy tych twoich nerwowych gadkach. Co do dyrekcji mechaniaka: właśnie to miałam na myśli mówiąc, że mechaniak to nie taka dobra szkoła. Dobrze, że w końcu załapałeś. Późno to późno, ale zawsze to lepiej niż wcale. Z E.B nie mam żadnego kontaktu, osobiście zupełnie jej nie znam. Wiem tylko tyle, ile usłyszałam. Wiem też tylko o jednym zwolnionym nauczycielu-w-f

Dlaczego sadzisz ze powinno przyjsc sporo ludzi? Uzasadnij.
To zmusi cie ptysiu do odpowiadania na posty w sposob bardziej tresciwy.
ucz sie, ucz;)

hahaha jaką lipe ma :-) ...

hmm .... Neostrada i przez kartę sieciową ... ciekawe ciekawe ... ;))

No to pa pa Ptysiek :)
Benia, o co biega z tym szukaniem? :>

List 34 - wystosowany w marcu 1964 przez intelektualistów polskich do premiera; pierwszy zbiorowy protest przeciwko polityce kulturalnej władz PRL, zwracał uwagę na ograniczenia przydziału papieru na drukowanie książek i czasopism, zaostrzenie cenzury prasowej oraz żądał prawa do krytyki, swobodnej dyskusji i rzetelnej informacji.

List 34.
Do Prezesa Rady Ministrów Józefa Cyrankiewicza.
Ograniczenia przydziału papieru na druk książek i czasopism oraz zaostrzenie cenzury prasowej, stwarza sytuację zagrażającą rozwojowi kultury narodowej. Niżej podpisani, uznając istnienie opinii publicznej, prawa do krytyki, swobodnej dyskusji i rzetelnej informacji, za konieczny element postępu, powodowani troską obywatelską, domagają się zmiany polityki kulturalnej w duchu praw zagwarantowanych przez Konstytucję Państwa polskiego i zgodnych z dobrem narodu.

Inicjatorem "listu 34" był Antoni Słonimski (przy udziale Jana Józefa Lipskiego). Oprócz niego list podpisali: Jerzy Andrzejewski, Maria Dąbrowska, Stanisław Dygat, Karol Estreicher, Marian Falski, Aleksander Gieysztor, Konrad Górski, Paweł Hertz, Leopold Infeld, Paweł Jasienica, Mieczysław Jastrun, Stefan Kisielewski, Zofia Kossak-Szczucka, Tadeusz Kotarbiński, Jan Kott, Anna Kowalska, Julian Krzyżanowski, Kazimierz Kumaniecki, Edward Lipiński, Stanisaw Mackiewicz, Maria Ossowska, Jan Parandowski, Stanisław Pigoń, Adolf Rudnicki, Artur Sandauer, Wacław Sierpiński, Jan Szczepański, Władysław Tatarkiewicz, Jerzy Turowicz, Melchior Wańkowicz, Adam Ważyk, Kazimierz Wyka, Jerzy Zagórski.

List został złożony w Urzędzie Rady Ministrów 14 marca. Treść posłania rozpropagowały agencje zachodnie. Władze PRL rozpętały ostrą kampanię propagandową. Dotknęła ona wielu sygnatariuszy, którym odebrano możliwość publikowania, występowania w radiu i telewizji.

Początkowo władze państwowe zignorowały wystąpienie i dopiero po opublikowaniu listu za granicą rozpoczęły szykany wobec jego sygnatariuszy oraz napastliwą kampanię propagandową, połączoną z próbami mobilizacji poparcia w środowisku literackim (tzw. kontrlist).

--------------------------------------------------------------------------------

Radio Wolna Europa donosiło:

Akcja solidarności z sygnatariuszami "Listu 34" przybiera zasięg światowy. Protest profesorów Harvardu. Intelektualiści włoscy z Albertem Moravia i Ignazio Silone na czele, popierają postulaty polskich pisarzy. Międzynarodowy Pen Club domaga się wyjaśnień. W imieniu literatury polskiej na obczyźnie głos zabiera poeta Kazimierz Wierzyński:

"Kultura jest dziedziną, która łączy wszystkich Polaków podobnie, jak sprawa polskich granic. Każde dobro kultury napawa nas wszystkich radością, budzi w nas sprzeciw i bunt."

--------------------------------------------------------------------------------

18 kwietnia na łamach londyńskiego "Timesa" został opublikowany protest brytyjskich intelektualistów przeciwko ograniczaniu wolności słowa w PRL oraz dyskryminacji wielu pisarzy. Wśród sygnatariuszy listu byli m.in. Alan Bullock oraz Arthur Koestler.

9 maja. Kontrlist polskich literatów przeciw "uprawianej na łamach prasy zachodniej oraz na falach dywersyjnej rozgłośni radiowej Wolna Europa zoranizowanej kampanii oczerniającej Polskę Ludową". Jego inicjatorem była egzekutywa POP Oddziału Warszawskiego Związku Literatów Polskich, samo oświadczenie zaś miało charakter propagandowy (chodziło o osłabienie wrażenia wywołanego Listem 34). Kontrlist podpiało łącznie ok. 600 literatów (m.in. Jarosław Iwaszkiewicz, Julian Przyboś, Wisława Szymborska oraz Tadeusz Różewicz). Natomiast pewną wymowę miał fakt, iż złożenia swego podpisu odmówiło również wielu znanych pisarzy, którzy do niedawna byli dyspozycyjni wobec władzy, m.in. Jacek Bocheński, Kazimierz oraz Marian Brandysowie, Jan Dobraczyński, Tadeusz Konwicki, czy Julian Stryjkowski.

MIEJ OCZY SZEROKO OTWARTE!!!!!!!!
NIE DAJMY SIĘ CHAMOM, ZŁODZIEJOM I POLITYCZNYM NIEUDACZNIKOM!!!!!!!!!

W niedziele wspominali coś na Mszy Świętej,że organizowany jets Biały Marsz ku pamięci Papieża,jednak bliżej nic nie powiedziano.Wiecie coś na ten temat???kiedy?co i jak?

no swiry doslownie swiry..... wy to robicie dla siebie nie dla papieza czy wy tego nie widzicie ?

dziwaki

MrS wyrazy współczucia.
A co do "ptysia" i "+polaka+" - nauczyć się q..a czytać!!!!!!!!!!!!!!

Czasami się nie śpi jak się ma coś na sumieniu - tak mawiam żonie.

Szamac, jeżeli Tobie się nie podoba to czego czytasz takie tematy, przecież widać w tytule o co chodzi. Przeczytasz, denerwujesz się i musisz trudzić się tracąc przy tym swój cenny czas na odpisywanie. Polska jest wolnym krajem i to co nie jest zakazane, jest dozwolone.

Pozdrowienia.

dla siebie to ja sama mogę sie przejść dookoła Łomży:P jak sie komus nie podoba to po prostu niech nie idzie... To przypomina zasaę 3xZ zakuć zdać zapomnieć tylko tym razem:przeżyć,pogrzebać,zapomnieć :P a piekno w pamięci to chyba najsensowniejszy skarb,nie stracisz nie roztrwonisz na głupstwa .Pozdro all.

Justynko.... a skąd wiesz co ludzie robią...? ...
...już wyobrażam sobie, jak ludzie zaczynają pisać co robią, a Ty, szamac i reszta.... nazywacie ich naiwniakami pomagającymi nieudacznikom, cieniasami nie potrafiącymi się twardo postawić, żałosnymi samochwałami, egocentrykami, którzy robią to tak naprawdę dla siebie a nie dla innych....
...poznałem kilka osób tego typu.... z Wami nie ma dyskusji, jest tylko Wasza wersja i żadna inna....

...

....a co jeśli dostawszy szansę... zaprzepaścisz ją...? kiedy odrzucisz nadzieję i 5 minut "po" ujrzysz oddalające się "wrota niebios" i ogarnie cię ciemność...?

Bóg pewnie mam go zesłał aby On pojedał Niemców z Polakami....

informacja o zwolnieniu trenera jest pewna
przejrzyj oficjaną stronę ŁKS www.lks.lomza.pl
Ja osobiście mam wielkie uznanie dla Gaszyńskiego - za to co zrobił dla ŁKS-u
Serdeczne podziękowania trenerze ......

Ma zowsze Łomża

Umarł król niech żyje król.

Tak sobie myslę, ze "lśnienie" to nie jest dobry film na dobranoc.
Witam Cie Ewuniu:) i pozostałych Marków:D

bagrmosen

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org