wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
TUSK WZIĄŁ W SIERPNIU ŚLUB KOŚCIELNY?

BÓG, KTÓREGO BRONISZ, MOŻE BYĆ TOBĄ SAMYM!

Wszystkie religie o charakterze duchowym są wymysłem człowieka. Stworzył on cały system bogów, używając tego właśnie swojego cielesnego mózgu. Tylko dlatego, że posiada on własne ego, z czym nie może się pogodzić, musiał je eksterioryzować i przyoblec w kształt jakiegoś wielkiego duchowego symbolu, który nazwał "Bogiem".
Bóg może robić wszystkie zabronione człowiekowi rzeczy - takie jak zabijanie ludzi, czynienie cudów w celu zaspokajania własnych zachcianek, sprawowanie władzy bez wyraźnych oznak odpowiedzialności itd. Jeżeli człowiek potrzebuje i uznaje takiego boga, w takim razie oddaje cześć istocie, którą wymyślili ludzie. Tak wiec ODDAJE ON CZEŚĆ, POPRZEZ POŚREDNIKA, CZŁOWIEKOWI, KTÓRY TEGO BOGA STWORZYŁ. Czy nie byłoby bardziej rozsądne, aby czcił on boga stworzonego przez niego samego, odpowiadającego jego emocjonalnym potrzebom - a przy tym najlepiej wyrażającego esencję cielesnego i duchowego istnienia, którego mocą twórczą jest przede wszystkim wymyślanie boga?
Jeżeli człowiekowi aż tak zależy na eksterioryzacji swojej prawdziwej natury w formie "Boga", to dlaczego boi się tego swojego prawdziwego ja, bojąc się "Boga" - dlaczego wychwala swoją prawdziwą naturę, wychwalając "Boga" - dlaczego pozostaje tak daleko od "Boga", ABY BRAĆ UDZIAŁ W RYTUAŁACH I RELIGIJNYCH CEREMONIACH ODBYWAJĄCYCH SIĘ W JEGO IMIENIU?
Człowiek potrzebuje rytuałów i dogmatów, ale żadne prawo nie mówi o tym, że uzewnętrzniony bóg potrzebny jest do brania udziału w rytuałach i ceremoniach odprawianych w imię boga! Czy nie mogłoby się zdarzyć, że gdy zniknie już przepaść pomiędzy człowiekiem i jego "Bogiem", dostrzeże on wypełzającego demona dumy - to żywe ucieleśnienie Lucyfera, które pojawiło się w samym jego wnętrzu? Nie może on już dłużej postrzegać siebie w dwóch postaciach, cielesnej i duchowej, ale zauważa, że łączą się one ze sobą w jedno i ku swojej niezmiernej zgrozie odkrywa, iż jest tylko tworem cielesnym - I ZAWSZE NIM BYŁ! Wtedy albo śmiertelnie siebie nienawidzi, z każdym dniem coraz bardziej - albo cieszy się z tego, że jest tym, czym jest!
Jeżeli nienawidzi siebie, poszukuje nowych, bardziej zawiłych ścieżek do duchowego "oświecenia" w nadziei, że może znowu uda mu się rozdzielić samego siebie w poszukiwaniu silniejszych i bardziej uzewnętrznionych "bogów", aby wysmagać swą biedną, żałosną skorupę. Jeżeli akceptuje samego siebie, ale zdaje sobie sprawę, że rytuały i ceremonie są ważnym czynnikiem, który stworzone przez niego religie wykorzystują w celu utrzymania jego wiary w kłamstwo, wtedy jest to TA SAMA FORMA RYTUAŁU, która utrzymuje go w wierze w prawdę - prymitywne, pogańskie widowisko przydające jego świadomości swą własną majestatyczną egzystencję dodatkowej substancji.
Cała religijna wiara w kłamstwa zniknie za sprawą zbliżenia się człowieka do samego siebie i oddalenia od "Boga", a zbliżenia do "Diabła". Jeżeli to właśnie wyraża diabeł, a człowiek przebywa i żyje w jego świątyni, gdzie ścięgna Szatana poruszają jego mięśniami, wtedy albo ucieka on od docinków i złośliwości cnotliwych, albo też trwa dumnie w swoich ziemskich kryjówkach, manipulując pozbawionym rozumu motłochem za pomocą swej szatańskiej mocy, dopóki nie nadejdzie dzień, w; którym będzie mógł wyjść w chwale i ogłosić: "JESTEM SATANISTĄ! POCHYLCIE CZOŁA, GDYŻ TO JA JESTEM NAJDOSKONALSZYM UCIELEŚNIENIEM LUDZKIEGO ŻYCIA!"

Gdy ludzie przestają wierzyć w Boga, nie oznacza to,
że będą wierzyć w nic, tylko że w cokolwiek
Gilbert K. Chesterton

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: TUSK WZIĄŁ W SIERPNIU ŚLUB KOŚCIELNY?

Słyszałem że tunele w Łomży są między innymi pod starym rynkiem w miejscu gdzie kiedyś był stary ratusz (po środku placu), pod budynkami I,II i III LO, pod hotelem Polonez, gdzie kiedyś był jakiś kościół. Kilka razy byłem na fortach w Piątnicy i chodziłem tunelami, niestety prawie wszystkie są zalane, ale napewno są połączenia kilka metrów pod ziemią pomiędzy bunkrami, myśle że raczej niema połączeń pod Narwią, nie było by sensu robić takiego czegoś, tymbardziej że Łomża nie była aż takim ważnym miastem na mapie Polski. Napewno gdyby ktoś odkrył jakiekolwiek tunele Łomża stała by sie napewno ciekawszym miastem dla turystów

Brawo Mad_Blunted. Więcej dżezu. Może PEJA się wreszcie skasztani i przestanie walić jak łysy pałą o beton.

Etam ja i tak nie jedze rano po tych ulicach.Najwyżej ze w Sobote i Niedziele ale zawsze znajde inno droge kturo szybciej przejade i bez korków/

Nasuwa mi sie taka myśl.... czy Peja i bartez czytają te same książki, tudzież rozmawiają często ze sobą... a może to bliska rodzinka...? :D jakoś tak to wszystko podobne.... Jak zwykle się uśmiałam...

Pozdrówka

Ja to zawsze uwazalem ze sp. Perspektywa to chała ;P

jakieś są. Ale tych dobrych firm nie ma. Jak kupisz furę dobrej marki to bedziesz musiał jechał daleko od łomzy aby wykonac serwis. Swoja drogą to bardzo dziwne ,że badziewia to pełno. Czy to jest charakterysteczne dla naszego miasta.

nar

*Zwracać_obiad* mi się chce jak czytam tę baaaardzo poprawną polszczyznę.

:)) dobre

Nie byłem tam, ale od dawna to podejrzewałem... Znam zresztą nasza "polonię' w Europie zachodniej i nieraz najadłem sie za nich wstydu. Co do mitu USA - to też masz pewnie rację , ale nasi zagorzali usa-meni i tak Ci nie uwierzą... Pozdrawiam i czekam na następne relacje.

Witam weźcie Daj Cię Spokój z tym PEJO odszedł i spoko .SA inne tematy do rozmowy a nie o takim PEJARZE . A co znaczy stado DJ ? Jest tylko jeden i dobry !:D Żegnam Was.

Warto być ale dobrym Dejem a nie Dzieciakiem który się bawi w programiki z ortografio  no klubów w Łomży jest Zegnam was Łomżyniacy

Wziął ślub!

Czego się czepiacie. Są ludzie, którzy kiedyś będą tworzyć poezję. Muszą być także tacy, którzy kiedyś ułożą bruk na pozostałych uliczkach naszego starego miasta. Nie przejmujcie się ortografią, gramatyką i pozostałymi bzdurami związanymi z zawiłościami naszego pięknęgo języka. Jeżeli wszyscy będą tacy ambitni, to kto będzie ulice sprzątał ??? Pozdrowienia dla wszystkich wytrwałych internautów - nie chodzących do szkoły :)))

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org