czwartek, 20 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Kolej wroci do Lomzy...?

Aż mnie ściska, jak pomyslę, że znowu zacznę się łudzić, że kolej w Łomży zacznie funkcjonować. Bo -niestety - nauczony doświadczeniem, zmuszony jestem sceptycznie podchodzić do tego typu obietnic.

To by było zbyt piękne, poza tym nie pierwszy raz gada się dużo o przywrceniu kolei w Łomży... Jak na razie, wszystkie poprzednie inicjatywy skończyłóy się gadaniem.

Jak sądzicie? Co o tym myśleć? Nie ukrywam, że z obecnym stanem dróg dojazdowych, uwzględniając również korki w okolicach Wyszkowa i koleiny między Łomżą a Ostrowią, notoryczne awarie autobusów PKS... -to chyba byłaby jakaś alternatywa, zwłaszcza dla studentów (którym mam zamiar ponownie zostać).

Ładnie, pięknie... tylko znowu sobie smaku narobie i nic z tego nie wyjdzie (to znaczy z powrotu kolei). Czy macie podobne odczucia?

Dodam, że mówi się dużo o kolei... -towarowej, bo o przewozach osobowych nic/prawie nic nie słychac... A to dopiero kolejne gadanie. Proszę o wasze opinie.

-.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Kolej wroci do Lomzy...?

Oczywiście, że byłoby to fajne rozwiązanie, dla nas - mieszkańców Łomży. Niestety, kolej osobowa w Łomży jest nie na rękę decydentom z WeissRusslandu, którzy w przeszłości skutecznie blokowali rozwój kolei w naszym mieście. To właśnie w głównej mierze przez WhiteStoczan nitka kolei nie wyszła przez ulicę Sikorskiego w stronę Kolna i Piszu...

Nie wiem, ale znowu zrobili mi nadzieje, a tylko sie nerwow znowu najem... :/

****... A tak chcialbym kiedys osiasc w Lomzy...

Niech te Tramwaje moje zrobia :)

heh a ja mysle ze fajnie byloby zeby z lomzy mozna byloby gdzies dojchac pocoagiem nie wiem czy wiecie ale Łomza jest to byle miasto wojewodzkie jtore nie miala stacji pkp tylko same towarowe dochodzily do lomzy i tu koniec nie wiem ja naprzyklad jestem za tym ale co z tego zawsze naobiecuja i hu......... z tego jest

każdy by chciał pewnie aby kolej funkcjonowała w naszym mieści ... ale powątpiewam aby to się stało

Jeśli zwykła jest nierentowna i ma wielu przeciwników u włodaży miasta, to może jakieś parowe, zabytkowe, które zarobią swoim wdziękiem na przejazdy?:) Może coś na skalę drugiego Wolsztyna?

prawde mowiac jak czytam pewne konkrety ktore byly omawiane na tym spotkaniu to napawa mnie minimalny(podkreslam) optymizm. Inaczej bym mowil gdyby takie plany powstwalyby pol roku przed wyborami... Ale nawet jesli, to jedynym kierunkiem naszej kolei bylaby warszawa, o whitestoku i nie mowiac o polnocy Polski mozna juz teraz zapomniec.

pozdr

się rozmarzyłem

http://www.parowozy.com.pl/ra/real.html
http://www.parowozy.com.pl/film.html

bylo by to swietne rozwiazanie. kolej - stacja Łomża

Kołakowski bawi się w premiera Gosiewskiego - mysli że z Łomży drugą Włoszczową zrobi :P

byłem na spotkaniu.3 godz trwało.Troche sie spac chcialo ale dalo rady wytrzymac.ogolnie nie podjeto jakis decyzji.Łomżaaa dobrze by bylo jak by nawet bylo tylko do Wawy z tamtod wszedzie dojedziesz:p Przynajmnie drugoligowi kibice by mogli do nas przyjechac...

jest problem z puszczeniem obwodnicy Lomzy, a tu jeszcze trzeba znaleźć miejscee na tory ;)) jakos mam duze watpliwosci. jesli nawet koleje bedzie, to bedzie tak jak dawniej - stacja koncowa !!!!

może być i końcowa stacja byle byla;) plany jak zawsze sa ambitne,teraz trzeba poczekac co z tego wyjdzie

____
^_^

Widok na stację.

Nastawnia

Nieczynna waga towarowa.

Wylot na Śniadowo.

sm42 manewruje z pustymi węglarkami

Semafory wyjazdowe

Głowica stacji od strony Śniadowa

Tor w lewo odchodzi do toru głównego. Na wprost znajduje się bocznica przemysłowa do rozlewni gazu i byłych zakładów bawełnianych. Bocznica jest od ok. 3 lat nieużywana.

Szkoda ze nasza linia nie jest zelektryfikowana....

____
^_^

W artykule piszą o przywróceniu kolei towarowej do Łomży? Czy ja dobrze rozumiem, że już nawet pociągi do Łomży nie dojeżdzają????

Ps. Ostatnio taki typ mi gadał, że jego dziadek, rodowity Łomżynianin, mówił mu, że kiedyś tory biegły dalej na Mazury. Wiecie coś o tym???

Każdy, kto twierdzi, że przez ostatnie 10 lat w Polsce nic się nie zmieniło - jest dla mnie totalnym debilem

Nom, tez odnioslem wrazenie ze mowili o transporcie towarowym... Chociaz jest mala nadzieja, bo nie mam pewnosci , ale wydaje mi sie, ze PKP Przewozy Regionalne zajmuja sie transportem osobowym raczej... Moze sie myle...

„PKP Przewozy Regionalne” spółka z o.o. jest największym w Polsce przewoźnikiem kolejowym, wykonującym przewozy pasażerskie, w ramach obowiązku służby publicznej

Prowadzimy:

*
przewozy regionalne pociągami osobowymi i pospiesznymi,
*
przewozy międzywojewódzkie pociągami pospiesznymi, kursującymi między większymi miastami i regionami turystycznymi w kraju,
*
przewozy międzynarodowe w ruchu dalekobieżnym i przygranicznym,
*
przewozy pociągami na indywidualne zamówienia,
*
obsługę transportową imprez i uroczystości o charakterze masowym,
*
współpracę z innymi przewoźnikami w zakresie:

wzajemnej sprzedaży biletów,

bieżącej informacji pasażerów,

obsługi technicznej taboru.
---------------------------------------------------------------------------

to na stronie spolki PKP Przewozy Regionalne... Chyba nie widze wzmianki o ruchu towarowym. Jedna jaskolka wiosny nie czyni, ale uwazam, ze obecnosc przedstawicieli tej spolki w negocjacjach moze dawac nam szanse na przywrocenie ruchu osobowego PKP z Lomzy

ja nie lubię pociągów :/

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Ok, ale wiekszosc wypowiadajacych sie w temacie lubi. Mnie osobiscie draznia korki na drogach, czego w kolei raczej nie doswiadczysz...

Ja uważam, że kolej w Łomży by mogła sporo pomóc temu miastu. Myślę też, że niedługo(nie później niż za 5 lat) będzie kolej w Łomży. Będą z Suwałk przyjeżdzać do Łomży do naszego super fajnego Multikina :-) Ale mówię to prawie zupełnie poważnie...

BTW: Rozbawiła mnie fota z pociągiem, która wrzucił Brzęczyszczykiewicz

ak sądzicie? Co o tym myśleć? Nie ukrywam, że z obecnym stanem dróg dojazdowych, uwzględniając również korki w okolicach Wyszkowa i koleiny między Łomżą a Ostrowią, notoryczne awarie autobusów PKS... -to chyba byłaby jakaś alternatywa, zwłaszcza dla studentów (którym mam zamiar ponownie zostać).

chwalisz sie?

:D

-=przemek aka phobia=-

Mam ta przyjemnosc ze z naszego dworca PKP, jechalem kiedys na kolonie do Niemiec (NRD), acha no i spowrotem

z Lomzy do NRD pociagiem !
pewnie nie uwierzycie...ale byly i czasy....rany! Ale wspomnienia,

Wafel wspomnienia ktore przy odrobinie szczescia moga sie ziscic :)))

Z tego co mi wiadomo Sokoły miały "uruchomić" najpierw kolej towarową, ale burmistrz ma nadzieję na przejazdy pasażerskie w przyszłości, także wszystko możliwe gdy to wszystko się rozkręci.

Krzychu007 Zdjęcie 3 jest juz nieaktualne.

wiem wiem one maja juz pare lat;) a co do koleii to w pazdzierniku chca uruchomic towarowa,bowiem sporo przedsiebiorcow i firm z Łomży jest zainteresowanych takim srodkiem transportu, najwazniejszy mankamentem powrotu koleji do Łomży jest to, ze tory nie sa zelektryfikowane...a jak wiadomo przewozy pasazersskie juz w przewazajacej wiekszosci przypadkow,sa pocaiagami zlozonymi z lokomotywy elektrycznej,a koszt załozenia elektryki pewnie jest za wysoki jak na nasze warunki....

____
^_^

"Autor: phobia (212.180.163.---)
Data: 23-06-07 02:30

chwalisz sie?

:D

-=przemek aka phobia=-"

E no jaja sobie robisz? Czym wg ciebie mialbym sie chwalic?

skoro pociąg (szynobus?) z Ostrołęki do Warszawy jedzie 3h, to mam gdzieś takie pociągi...
a za te pieniądze mogliby zmodernizować drogi!
zaś tereny po PKP jakoś mądrzej zagospodarować...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

wystarczy zmodernizowac linie kolejowa i wprowadzic kurs pospieszny.

Samobójstwo po Łomżyńsku - Kładziesz się na torach i czekasz aż umrzesz z głodu :P

...::: Dobry chłopak był.... i mało pił.... :::...

Największy mankament łomżyńskiej stacji kolejowej to wcale nie brak elektryfikacji ale po prostu zly stan torów. Niestety brak remontów na trasie Łomża - Śniadowo - Ostrołęka skutkuje dzisiaj tym, że mamy zawrotną prędkość szlakową - 30 mk/h.

Jednak stan torów jst na tyle dobry, że można z powodzeniem puścić autobus szynowy lub jakiś lekki pociąg (np. taki jakim jeżdżą "Koleje Mazowieckie" do Ostrołęki).

Grzegorz

ok, ale trzeba to z sensem zrobic, zeby sie pozniej nikt nie obudzil z reka w nocniku, ze sie inwestycja nie oplacala. Jak ktos bedzie mial do warszawy jechac pociagiem 4 godziny, czy 5, to watpie zeby ktos sie na to porywal, chyba ze cena bedzie 50% nizsza niz w PKS albo ten ktos jest milosnikiem doznan ekstremalnych.

Ja jestem calkowicie za tym, zeby przywrocic nam kolej. KAZDE NORMALNE miasto w Polsce ma kolej.

Pieniadze na restrukturyzacje linii mozna zaczac pobierac z wplywow z przewozow towarowych, ktore moglyby lekko napedzic ten interes.

Nie widze powodow (z wyjatkiem finansowych), zeby nie rozwazac puszczenia drugiego toru miedzy sniadowem a Lomza...

Zaczac mozna od szynobusu. Od czegos trzeba zaczac... Byle by czas dojazdu np do warszawy byl rozsadny. Co do trasy Lomza -Ostroleka, w sumie i tak byloby to lepsza alternatywa niz PKS do Ostroleki.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org