piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
„Na wielką chwałę Boga Wszechmogącego...”

witam,
kiedy wreszcie ludzie powiedza dosc na stawianie swiatyn ?
kiedy ludzie wreszcie sie ockna i sobacza ze zamykaja im szpitale, szkoly, a emerytury sa nedzne jak cholera, kiedy zobacza ze nic w tym kraju sie nie rusza do przodu tylko wkolko stoi w miejscu albo cofa sie do przeszlosci ?

obudzcie sie ludzie i pomyslcie o przyszlosci i nie mowa tu o kolejce przed brama w niebiosach...tylko waszych dzieciach i wnukach
pozdrawiam

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: „Na wielką chwałę Boga Wszechmogącego...”

może za kilka lat... kiedy odejdzie w niebyt wąskie postrzeganie otaczającego naś świata.

________
Malachit

Szamac, skąd klikasz że pisać po polsku nie umiesz? wielki emigrancie, zapomniałeś języka na saksach ? i głos zabierasz he..

Ciekawi mnie czemu przybywa świątyń, kiedy nie przybywa wiernych ?

Potrzebne nam są nowe miejsca pracy, a nie kolejne świątynie.

tak, zapomnialem :)
a co do tego z kad pisze to masz host podany na tacy.

i tu nie chodzi o jezyk tylko o to co sie dzieje, zeby sie tak nie dzialo nie musialbym spierda...z pieknego kraju jakim jest polska.

szkoda ze piekny kraj a ludzie wrecz odwrotnie...chciwi, zawistni i slepi.

jednym slowem CIEMNOGROD z ptactwem na czele, cos czuje ze te kaczatka sie przemmienia nie w pieknego labedzia a w czarna WRONE i niestety to nie bedzie bajka z happy endem.

wypowiedz sie matole a nie si czepiasz pisowni.
pozdrawiam

W pełni się zgadzam, brak słów na to co się dzieje w tym kraju!

widocznie masz mały zasób słów :p

I czego sie bulwersujecie przyglupki? Z tego co mi wiadomo, jedynym kosciolem finansowanym z budzetu jest chyba tylko swiatynia opatrznosci. Ten kosciol tak jak i wiekszosc, to przedsiewziecie finansowane przez kosciol z datkow wiernych, wiec nie interesujcie sie nie swoja kasa.

Kiedys byli tacy co o wszystko obwiniali Zydow, dzisiaj moda sie zmienila i obwinia sie kosciol. Zajmijcie sie czyms konstruktywnym zamiast nieustannie zgrywac debili na forum.

-.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)

Dodam tylko, ze ciagle jakies przyglupki pragna zaistniec na forum, jedni bluzgaja na policje, inni na ksiezy. Charakter ten sam, metody te same.

Ch.. wam do tego co robia inni, pilnujcie siebie.

loosac wyskoczyłeś z "kasą" a tu przecie nie o to chodzi, nie rozumiesz ?!!

________
Malachit

HE , po pierwsze Ja Ciebie nie obrażam tylko uwagę zwróciłem że nie piszesz po polsku na uchodźctwie. Nawiązując do tego co mówisz , raczej sam jesteś przygłupem bo: płaczesz że budują to czy tamto, nie dawaj na tacę to przynajmniej za Twoje nie będą budowali. Mnie nie interesuje co budują. Uczyć się było, i uczciwie pracować to byś nie musiał uciekać, trzy szkoły za pasem ale tylko dwie klasy, więc najlepiej to narzekać tak ? A jak sąsiad buduje wielki dom, bo ma za co to też tak piszesz po murach że Ci się to nie podoba ?

Ja jeśli mi się coś nie podoba nie kupuję, Ty nie wiem , dorób się majątku to Ci się gęba zamknie i sam zaczniesz budować.

I wytlumacz wszystkim co mają wspólnego szpitale , emerytury, i budowa kościoła? , to ostatnie to raczej dobrowolne datki ludzi,

Loosac ma w 100% rację

Kaczyńscy udają takich prawych i sprawiedliwych,a tak naprawdę to dwóch zawistnych karzełków,którzy dostali na plery trochę pał od zomo i teraz się chcą mścić za wszelką cenę.WSZELKĄ! Ja wiem,że przeszłość należało by rozliczyć,owszem. Nawet trzeba.Ale teraz bardziej od tego co było 20-30 lat temu interesuje mnie to,co będzie za tyleż samo wprzód. Co mi z lustracji na siłę,jeśli pomimo uczciwej pracy i dobrego wykształcenia nie jestem w stanie zarobić tyle,ażeby żyć godnie. Ja chcę Polski,w której młody człowiek "wychodzi" z domu rodziców i uczciwą pracą zarabia na własne mieszkanie,na własną rodzinę i wszystko co mu w życiu potrzebne już na dłuuuuuugo przed emeryturą.Co z tego,że ktoś rozliczy komunę,jak ja nie będę mógł się w tym czasie rozliczyć z codziennych rachunków? I nic nie wskazuje na to,że będzie lepiej.Gdyby nie szamac i 3 miliony mu podobnych nie wyjechało z tego kraju w poszukiwaniu lepszego jutra,to nawet by sobie obecny rząd nie mógł spadku bezrobocia przypisać. Nam potrzeba zmiany prawa i "kilku" naprawdę dobrych ustaw + plus konkretnych ludzi z wizją do ich wdrażania,a nie licytacji na stołki z półgłówkami z Samoobrony czy LPR-u .Zamiast usilnego zaglądania do akt trzeba ludziom w oczy spojrzeć i ich wysłuchać,bo w końcu coś im obiecali.Póki co nie dzieje się nic,co można było by nazwać rozwojem tego kraju.Takie jest moje zdanie niestety :/

tarczyn, to mi powiedziales :D
wystarczy ze z moich podatkow swiatynie buduja i to juz mi nie pasuje wiec nie mow ze na to nie ida moje pieniadze a co do konczenia szkol to masz dookola tysiace przykladow co ten kraj daje ludziom wyksztalconym ze wszyscy uciekaja.

zastanow sie nieraz nad tym co piszesz.
pozdrawiam

...proste pytanie. Czy jest nam potrzebna nadmierna (już!) ilość świątyń ?! A jeśli tak to w jakim celu ?, bo do modłów wystarczą aż nadto te które są.

________
Malachit

eh chciałem zabrać głos, ale kiście się sami na tym lewackim forum...

Każdy, kto twierdzi, że przez ostatnie 10 lat w Polsce nic się nie zmieniło - jest dla mnie totalnym debilem

a jednak napiszę co myślę.

Szmac pytasz, kiedy wreszcie ludzie powiedza dosc na stawianie swiatyn ? jakoś nie zauwazyłeś, że to ludzie, społeczeństwo te świątynie buduje, państwo dokłada w nielicznych wyjątkach, np. Świątynia Opatrzności Bożej, co nie jest dziwne, bo ma być darem od Narodu

a teraz trochę ostrzej
tyle pier...cie o wolności, tolerancji, więc jak już napisał loosac, ch.. wam do tego, że Katolicy chcą budować Kościoły

Każdy, kto twierdzi, że przez ostatnie 10 lat w Polsce nic się nie zmieniło - jest dla mnie totalnym debilem

...właśnie mamy przykład myślenia :). Kto nie jest pro to musi być lewacki. Ja tak myślę ale lewacki nie jestem ! i co ?!!

________
Malachit

Też coś rzekną. Znaczna część zabierających tu głos to gówniarze. Chcieliby blisko parku rozrywki, kina, boiska piłkarskiego. I nie dziwię się. Też w ich wieku bym chciał. Ciężko im zrozumieć, że ludziom starszym trudno się poruszać. Pokonywać znaczne odległości do kościoła to dla nich znaczna uciążliwość. Nie wierzę, że obecni młodzi ludzie zmienią kiedyś wiarę lub wogóle ją odrzucą. Kiedyś podziękują swoim rodzicom za bliskość wyszydzanego obecnie kościoła. Na koniec coś, co zapewne nie dociera do młodych głów. To prawo popytu i podaży. Obowiązuje także w tym przypadku. Obiekt nie powstałby bez zapotrzebowania społecznego. Szamac., wymień przykłady wg których to z Twoich podatków realizowana jest ta budowa bo nie kumam.

Pozdrawiam
Ile nie karmić faceta i tak cycka szuka.

peter ogólnie masz rację ale kiedyś ludziki zapieprzali po kilkanaście kilometrów do kościoła i to na bosaka i było cacy, nikt nie narzekał. Piszesz o starości więc i z 10 szpitali by się przydało.... by blisko było. :)

________
Malachit

@peter:
przykładem wydawania państwowych pieniędzy na cel religijny jest Fundusz Kościelny z którego finansowane są emerytury czarnych sukienek. polecam lekturę ustawy konkordatowej.

przypominam, że mamy konstytucyjny rozdział kościoła od państwa

podal Ci dobry przyklad co do podatkow, naszczescie od tego roku nie musze lozyc na kosciol i bardzo mi to pasuje.
ja nie mam pretensji ze sobie ludzie do kosciolow chodza ii wierza w boga,
ale niech przestana narzekac ze im zle, ze sa strajki w szpitalach ze sa kolejki do lekarzy, wszyscy wszystkich maja poprostu w dupie w tym kraju i to jest najgorsze, kazdy jest obywatelem drugiej kategorii.

pozdrawiam

ps. co do myslenia ze przeszkadza mlodym ludziom stawianie kosciolow to mozliwe ze tak, a jesli peter mowiles o mnie to troszke sie myliles co do mojego wieku :D

gdzie jest przyszlosc???

wedlug PIS chyba w przeszlosci.
zastanowcie sie jaka macie przyszlosc, wy i wasze dzieci.
pozdrawiam

Szamca: łożysz łożysz, lub będzisz łożył z podatków :) z tą różnicą tylko nie wiesz na jaki kościół

cytuję:
"Autor: szamac. (---.brhm.cable.ntl.com)
Data: 17-05-07 23:47

tarczyn, to mi powiedziales :D
wystarczy ze z moich podatkow swiatynie buduja i to juz mi nie pasuje wiec nie mow ze na to nie ida moje pieniadze a co do konczenia szkol to masz dookola tysiace przykladow co ten kraj daje ludziom wyksztalconym ze wszyscy uciekaja.

zastanow sie nieraz nad tym co piszesz.
pozdrawiam"

KAZDEMU COS NIE PASUJE! A mi nie pasuje ze z moich podatkow oplaca sie jakichs SLDkow! Ale z tego powodu nie wylaze z transparentami na ulice i nie udaje poszkodowanego oraz nie rozpoczynam zadnych wojen!

Poza tym swiatynia opatrznosci to chyba jedyna znana mi swiatynia katolicka ktora jest budowana za pieniadze panstwa! (z wyjatkiem renowacji jakichs zabytkowych kosciolow)

cytuję:
" Autor: Malachit (---.elomza.pl)
Data: 17-05-07 23:47

...proste pytanie. Czy jest nam potrzebna nadmierna (już!) ilość świątyń ?! A jeśli tak to w jakim celu ?, bo do modłów wystarczą aż nadto te które są."

Malachit, a po kiego CH... wciskasz nos w nie swoje sprawy? a co cie obchodzi ze sasiad buduje kolejny garaz, i ze ma kolejne BMW? Srry za bluzgi, ale krew mnie zalewa jak slysze te narzekania. Nie wasze pieniadze -nie wasza sprawa! Nie dajcie na tace.

PODSUMUJE WAS PROSTO: Wam nie pasuja nowe koscioly, emerytury na ksiezy, mi nie pasuje oplacanie z mojego podatku darmozjadow typu Jaruga Nowacka i innych wynalazkow! Wg deklaracji przynajmniej 40% spoleczenstwa to katolicy, wiec tej "mniejszosci" tez sie cos nalezy. Troche dystansu narwancy, zacznijcie konstruktywnie dzialac a nie tylko narzekac i bluzgac i za swoja sytuacje szukac winnych wszedzie wokol!

Dopisze tylko, ze wszyscy walcza o prawa mniejszosci seksualnych, wiec mniejszosci katolickiej tez sie cos nalezy. I nie wam decydowac o wydajnosci pracy pojedynczego kosciola, bo o tym decyduja wladze kosciola.

loosac Twoje rozumowanie jest pokrętne i ... do dupy

Cytat:

"ODSUMUJE WAS PROSTO: Wam nie pasuja nowe koscioly, emerytury na ksiezy, mi nie pasuje oplacanie z mojego podatku darmozjadow typu Jaruga Nowacka i innych wynalazkow! "

Jaruga Nowacka to była Pani w randze ministra, w demokratycznie wybranym rządzie - źródła jej umocowania naleźy szukać w obowiązującej ustawie zasadniczej

natomiast finansowanie emerytur kapłanów narusza zawarty również w konstytucji rozdział kościoła od państwa

Cytat:

zacznijcie konstruktywnie dzialac a nie tylko narzekac i bluzgac

od dawna nie głosuję na partie prawicowe - narazie tylko tyle mogę w granicach prawa zrobić

co do Funduszu Kościelnego: wypowiadacie się, a pewnie wogóle nie macie pojęcia co to jest i jak powstało...otóż fundusz ten powstał jeszcze za komuny jakos rodzaj zadośćuczynienia za przęjęcie przez państwo majątków kościelnych po wojnie. także szacuję, że potrzeba jeszcze wielu lat działalności tego funduszu, zanim te majątki będą zrekompensowane...

" Jaruga Nowacka to była Pani w randze ministra, w demokratycznie wybranym rządzie - źródła jej umocowania naleźy szukać w obowiązującej ustawie zasadniczej natomiast finansowanie emerytur kapłanów narusza zawarty również w konstytucji rozdział kościoła od państwa"

1) W takim razie dlaczego TK nie podwazyl konkordatu? Czy w ogole ta ustawa byla przez kogokolwiek zaskarzana?

2)Poza tym przypomnijmy sobie za czyich rzadow przyjeto konkordat. Nie wiem, czy dobrze pamietam, ale SLD bylo przynajmniej czesciowo u wladzy i poparlo te ustawe.

3) Kto by tej ustawy nie ustalil, zrobil to demokratycznie wybrany rzad i zaden nastepny nie zmienil tej ustawy. Miej pretensje do demokracji.

4) Budowe tego kosciola, mozna potaktowac jak budowe dobra kulturalnego ktore ma sluzyc zadeklarowanej mniejszosci spolecznej Katolikow, a spolecznosc katolicka i jej tradycje mozna traktowac jako dobro kulturalne, czy sie wam to podoba czy nie. Wg mnie to wyczerpuje temat. Oczywiscie w razie potrzeby jestem gotowy do kontynuacji tematu i dalszej argumentacji.

Post Scriptum:
Ja nie mam pretensji, ze za pieniadze z moich podatkow oplacamy poslow SLD. To w koncu tez demokracja umozliwila. Nie wazne ze mi sie to nie podoba, taka jest demokracja i ja to akceptuje. Ty wiec tez zaakceptuj ja a o swoich problemach rozmawiaj ze swoimi kandydatami.

Oczywiscie wyrazam szacuneczek, bo stac Cie na kulturalna rozmowe na poziomie a nie tylko zwalanie winy za cale zlo swiata na kosciol.

niestety musze to tak skwitowac:

Tematem tego postu jest budowa swiatyni z pieniedzy NIEPANSTWOWYCH, ale niektorym po prostu przeszkadza fakt ze ona powstaje. Ludziom, ktorzy nie powinni sie wtracac do nie swoich pieniedzy (tzn datkow wiernych ktorzy CHCA dawac na kosciol). Bo wlasnie z pieniedzy kosciola -czyli pochodzacych od wiernych -ten kosciol powstaje.

Mam nadzieje, Panie Van Loosen, ze nie nalezysz do grupy paranoikow, ktorzy kazda plotke o ksiezach czy kosciele traktuja jak powazne zrodlo informacji i nie kierujesz sie w zyciu argumentacja pisma"Fakty i Mity", w ktorym na potrzeby sensacji i osobistych urazow wlasciciela tej "marki" uzywa sie fotomontazu by za wszelka cene kompromitowac kosciol. Mam nadzieje, ze raczej jestes z tych, ktorzy swoje pretensje opieraja na niezaleznym punkcie widzenia, bo tylko takich ludzi szanuje (nawet jesli glosza odmienne poglady niz ja).

Dzis bardzo modne jest narzekanie na kosciol i ksiezy, "na wszechobecnych "faszystow" (czyli wszelkiej masci konserwatystow, bo NIEKTORE lewackie organizacje usiluja zrownac konserwatyzm i opozycje ultraliberalizmu z faszyzmem), jeszcze wczesniej o wszystko obwiniano Zydow, osoby rude i niedorozwiniete.

Prosze szanownych forumowiczow o powazna postawe. Prosze zajac sie swoim zyciem a nie narzekaniem na sasiada ze mu sie lepiej powodzi, na ksiezy, ze to bogate swinie i zlodzieje, na prywaciarzy, ze to pijawki i ze wszystko sie im powinno zabrac i rozdac biednym.

Opanujcie sie i prosze o troche rozsadku a nie tendencyjnosc na kazdym kroku. Najmocniej razi mnie glupota ludzi o pogladach typu: Jak jakas ustawe wprowadzil PIS to albo jest to plagiat polityczny, albo jest ona glupia. Jak gdzies buduja kosciol to znowu okrada sie panstwo, znowu z naszych podatkow buduja nastepny kosciol.

Za bardzo skupiacie sie na tym co robia inni a za malo na sobie i swoich dzialaniach. Wybaczcie, ale wasze narzekania ze "kosciol ma w Polsce za dobrze" -niestety- kojarzy mi sie z typem Polaka, który uwaza, nikt nie ma prawa miec lepiej w zyciu niz on, a jesli komus sie to uda -trzeba go zniszczyc, ponizyc, stwierdzic, ze na pewno ukradl. Zupelnie jak w wojsku polskim: nie wazne, czy z sensem. Ma byc ch..jowo, ale jednakowo!

Kazdy w Polsce czuje sie najbardziej poszkodowany przez los, kazdemu naleza sie podwyzki, wczesniejsza emerytura, ale jak inna grupa spoleczna dostaje podwyzke, to niby jakim prawem?

Panie i Panowie, troszke dystansu. Skonczcie z narodowa zawiscia polska.

loosac piszesz "...Malachit, a po kiego CH... wciskasz nos w nie swoje sprawy?" - to się odbywa w kraju którego jestem obywatelem więc jaka to nie moja sprawa ?!

________
Malachit

Ok, rozumujac twoim tokiem myslenia, powinienem ci mowic kogo masz bzykac a kogo nie, w koncu to sie dzieje w panstwie ktorego jestem obywatelem!

My tez mamy prawa -Katolicy, wiec cisnij. I mozesz sie bulwersowac i nic nie zmienisz, najwyzej ci zylka peknie. Jak wszyscy bluzgaja dzis na katolikow i katolicyzm to jest dobrze, ale sprobuj publicznie obrazic Zyda, homoseksualiste, czy przedstawiciela innej mniejszosci etnicznej/seksualnej/religijnej. Nie interesuje mnie twoj ateizm. Nie interesuje mnie kogo bzykasz. Nie interesuj sie sprawami naszej spolecznosci, my tez placimy podatki wiec ch... ci do tego i tyle.

Polska to taki fajny kraj, gdzie ekspertami od medycyny sa hydraulicy oraz wszyscy inni ludzie z wyksztalceniem neimedycznym. Tak samo ekspertami od potrzeb spolecznosci katolickiej usiluja byc ateisci :)

Boze co za hipokryzja!

Acha, masz na pewno na osiedlu ludzi podobnych sobie. Sa takie babcie ktore siedza calymi dniam i filuja z okien kto z kim kiedy sie spotyka. nastepnie plotkuja miedzy soba i narzekaja:

"A kowalska to ma takiego chlopa, co ona glupia? Powinna chodzic z tym, to taki fajnyc chlopak, ale go nie chciala. Az mi sie niedobrze robi jak sie obsciskuja..."

Tak samo wyglada twoje wtracanie sie w nasze sprawy. Moze w koncu zrozumiesz co nie co, jesli nie to wspolczuje malego licznika oraz wielkosci mianownika w twoim ilorazie inteligencji...

Jestesmy w demokratycznym panstwie i katolicy sa ogromna spolecznoscia. Wiec zastanow sie zanim zaczniesz obrazac czy dyskryminowac ludzi od ktorych sam oczekujesz tolerancyjnosci.

"Jak wszyscy bluzgaja dzis na katolikow i katolicyzm to jest dobrze, ale sprobuj publicznie obrazic Zyda, homoseksualiste, czy przedstawiciela innej mniejszosci etnicznej/seksualnej/religijnej" - to jest naprawdę zastanawiające...

Ja uwazam, ze kazdy ma prawo do zycia, ale niektorzy w Polsce, jak juz znudzilo sie narzekanie na Zydow i homoseksualistow zaczeli narzekac na kosciol.

Ludzie, co z wami? Co ciekawe, ci sami ludzie ktorzy usiluja publicznie, czy w rozmowach towarzyskich- dyskredytowac katolicyzm oraz chcieliby dyskryminowac go prawniem,najlepiej poprzez zakaz budowania kosciolow (kto wie co pozniej, delegalizacja?)- na paradach/manifestacjach wyzywaja innych od faszystow walczac o "tolerancje" -jak widac- tolerancje nie dla wszystkich -czyli g...wno nie tolerancja. Jak zwykle rowni i rowniejsi :>>

Kolejny przyklad waszej hipokryzji.

A może panowie więcej luzu mniej i emocji.

Po pierwsze: w Polsce powinno wprowdzic się rubrykę w rocznym zeznaniu podatkowym dotyczącą wiary(przeciez nikt , się swojej wiary nie wypiera)
i w związku z tym, na rzecz wpisanego koscioła powinna odchodzic kwotka w wysokośći(kwestia do dyskusji) powiedzmy 1 %. Dochody kosciołów: katolickiego , prawosławnego i innych byłyby czytelne i przejrzyste. W ramach tak zgromadzonych środków można by było budować koscioły co 150 metrów - jakby było wspólnoty na to stać.
Mielibyśmy jasnośc ilu jest wyznawców w każdej wierze, nie byłoby gadki , ze ktos komuś buduje.
Po drugie:
Jeżeli obywatel chciałby, to tak, jak teraz mógłby oddać jeden procent na instytucje pożytku publicznego(czy jakoś, tak to sie nazywa)- mógłby ponownie wzmocnić lokalny swój kosciół ( bo poprzednia kwotka, punkt pierwszy, wpływałaby do centrali koscioła)
Po trzecie:
Jeżeli, prezydent, senator, poseł , burmistrz , czy rada miejska oraz zwykły obywatel chcieliby coś dać kosciołowi , to tylko ze swoich prywatnych środków i opodatkowanych jak wszystkie darowizny.

po trzecie :
koscioły podlegałyby takim samym warunkom jak reszta społeczeństwa -podatki od gruntów, opodatkowanie działanosci gospodarczej i brak ulg.

po czwarte: w szkołach oprócz krzyża wisiałaby gwiazda dawida , pólksiężyc i reszta symboli religijnych - albo nic, co świadczyłoby o świeckości szkoły.
Nauka religi poza szkołą w wyznaczonych miejscach we wspólnotach religijnych. W szkołach religioznastwo bądż etyka prowadzona przez osoby świeckie.

To tytułem wstepu , co kochani o tym sądzicie .
Pod pojęciem kosciól - rozumiem różne wyznania i wspólnoty religijne.
Czy powyższe krzywdzi wyznawców różnych kosciołów , czy faworyzuje kogoś? Czy wreszcie sprawia przejrzystość w finansach?? Czy przeszkadza w praktykach religijnych??

" Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

Ah zapomniałem, ateista nie wpłacałby nic.

" Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

idealnie, tylko kto to wprowdadzi ?

jak juz lewica nie chciala sie rozstac z kosciolem to co dopiero pis.

wszyscy sie wyzywaja od waszystow i lewakow i to jest wlasnie zastanawiajace, kazdy kazdego obwinia za sytuacje w kraju.
powiem wam ze dla mnie to spoleczenstwo jest samo sobie winne za to co ma teraz i nie mozna obwiniac politykow...bo to spoleczenstwo ich wybralo.

jak urazilem tematem mniejszosc katolicka tego nadwyraz tolerancyjnego kraju jakim jest Polska to przepraszam :)

pozdrawiam

loosac zbyt szybko oceniasz ludzi, a tym samym nawet nie wiesz jak błędnie. Napisałem o ilości kościołów a Ty próbowałeś przemycić do tematu katolicyzm, ateistów, Żydów i homoseksualistów oraz wycieczki prywatne, sedno zostawiając nietknięte, zupełnie jak polityk - tematy zastępcze.

________
Malachit

"loosac zbyt szybko oceniasz ludzi, a tym samym nawet nie wiesz jak błędnie. Napisałem o ilości kościołów a Ty próbowałeś przemycić do tematu katolicyzm, ateistów, Żydów i homoseksualistów oraz wycieczki prywatne, sedno zostawiając nietknięte, zupełnie jak polityk - tematy zastępcze."

Ilosc kosciolow to sprawa wiernych i kosciola. Nie twoja. Nie tobie decydowac ile ich powinno byc, nie tobie decydowac ilu ma przypadac wiernych na 1 kosciol. Kosciol ma pieniadze to sobie buduje. Wierni daja. Z WYJATKIEM SWIATYNI OPATRZNOSCI -panstwo nie sponsoruje budowy kosciolow. Ile razy mozna powtarzac?

Nie mam nic do Zydow, homoseksualistow i ateistow, dopoki nie wpie..laja sie w nasze sprawy i nie usiluja nam mowic ile nam potrzeba kosciolow i jak ma wygladac wiara.

Panie Kulig, osobiscie uwazam, ze temat zeznan podatkowych kosciola za dosc ciekawy pomysl.

Mysle ze moznaby nawet isc dalej i tace rejestrowac.

Szamac:
" wszyscy sie wyzywaja od waszystow i lewakow i to jest wlasnie zastanawiajace, kazdy kazdego obwinia za sytuacje w kraju.
powiem wam ze dla mnie to spoleczenstwo jest samo sobie winne za to co ma teraz i nie mozna obwiniac politykow...bo to spoleczenstwo ich wybralo."

Uwazam ze trafiles w samo sedno. Uwazam dokadnie tak samo. Wlasnie najbardziej drazni mnie taskie cos jak komus przeszkadza co robi ktos inny. Tak jak pisalem, u nas kazdy wie najlepiej co inni powinni robic.

Jestem Przedsiebiorca i uwazam, ze kazdy uzyskujacy dochod powinien placic podatki, z wyjatkiem tych najbiedniejszych oczywiscie. Jednak prosilbym o szacunek wobec kosciola i ludzi z nim zwiazanych, a nie bezmyslne kreowanie wizerunku kosciola katolickiego -zrodla wszelkiego zla, bandy zlodziei w czarnych sukienkach, jak to ludzie zwykli juz podchwycic. Nawet jesli wewnatrz struktur kosciola sa czasem ludzie ktorych tam nie powinno byc, to od razu nie oznacza ze caly kosciol jest zly.

Prosze szanownych forumowiczow o wybaczenie mi moich emocjonalnych uniesien, jednak ilosc atakow na katolicyzm na forach internetowych to prawdziwe przegiecie.

Na przyklad Onet.pl
Nie ma artykulu na forum, zeby jakis debil nie napisal czegos "milego inaczej" pod adresem ksiezy, czy katolikow.

artykul: "7-miesięczna dziewczynka zabita podczas libacji"
komentarz 1: "I co dalej wieżycie że istnieje Bóg?
Gdzie on był jak ona gineła? No gdzie?"

komentarz 2: "PODZIEKOWAC NALEZY KK I LPR
W końcu to oni stawiają na rozmnażanie ponad wszystko, pseudorodzinę i patologie." <-- zakladam ze KK to nie kompania karna, tylko kosciol katolicki

komentarz 3: "Przyczyny tego są proste
W kontekście faktu, iż znakomita większość Polaków uważa się niemal za naród wybrany, święty wsłuchujący się w nauki pewnego starszego pana należy zastanowić się nad pewnymi i być może niewygodnymi faktami. Jeżeli te nauki i bez mała świętość tego narodu są faktem to dlaczego jest tyle przemocy, afer itd? Czy owe "prawdy" wtłaczane do głów ludzi są plewami czy może nikt tak na prawdę niczego nie słucha i nie rozumie.
Wydaje się, iż prawda leży po środku. "Wartości" jakimi kieruje się KK są plewami a że podawane są umiejętnie, uzależniająco, członkowie tej "wspólnoty" łakną ich niczym narkoman swego pokarmu. Wartości nie przedstawiają żadnej bo mijają się całkowicie z prawdą biblijną. Otwórzcie Ją a przekonacie się sami. Inna rzecz, że nikt po wysłuchaniu "kazania" nie potrafi powiedzieć o czym była mowa. Tak jak była pustaka duchowa tak będzie ona trwać. Owocem jej są te wspaniałe zachowania. "

---------------------------------------------------------------------

No a potem czytam: "witam, kiedy wreszcie ludzie powiedza dosc na stawianie swiatyn ? "

- stad moje emocje. Zwlaszcza, ze nie chodzi o Swiatynie opatrznosci (tu pretensje powiedzmy ze moglbym zrozumiec), ale o kosciol budowany tylko ze srodkow wiernych.

Prosze was: zmieniajmy Polske zmieniajac siebie, na pierwszy ogien wrzucajac likwidacje zawisci, zazdrosci i innych naszych wad narodowych.

Skupiajmy sie na tym co mozemy zrobic dobrego dla siebie i innych.

loosac nie piszesz nic o moich propozycjach. One nie są czymś nowym, tak jest w cywilizowanych państwach.
Żadna religia nie jest uprzywilejowana i żadna nie jest zagrozona.
Piszesz duzo o ataku na kk. Ok, tez to zauważam, ale czy uważasz , ze gdyby tak było jak pisałem wyzej, ataki tez by były??
Uważasz ,ze wypowiedzi polityków typu " nieważne jaka będzie Polska , ważne , ze będzie katolicka" nie powoduja reakcji, w społeczeństwie. Inni nie mogą czuć się zagrożeni.
Loosac czy uważasz, ze to co napisałem w punktach jest nielogiczne , albo obraża Twoje uczucia religijne ?? Czy faworyzuje kogoś??

Czy uwazasz, że jest nam blisko, czy daleko do takiego modelu.
I czy uważasz , ze KK zgodzi się na takie warunki? I dlaczego dotychczas tego nie wprowadzono?

Ja nie mówię o zeznaniach podatkowych koscioła, tylko mówię , ze każdy obywatel mógłby wspierać swój kościół w sposób oficjany.
Czy przejrzyste reguły gry męcza, denerwują, prawda podobno ma nas wyzwolić.
No proszę, napisz, jakie widzisz zagrozenia w tym co napisałem.

loosac piszesz "...Ilosc kosciolow to sprawa wiernych i kosciola. Nie twoja" - widzisz, miałem rację że za sazybko oceniasz i błędnie. Czy wierny nie może twierdzić że jest zbyt dużo kościołów ?!. Ty pewnie byś chciał by wszyscy wierni byli jak te barany i beeeeczeli w jedynym słusznym kierunku... jak za komuny.

________
Malachit

"loosac nie piszesz nic o moich propozycjach. One nie są czymś nowym, tak jest w cywilizowanych państwach.
Żadna religia nie jest uprzywilejowana i żadna nie jest zagrozona.
Piszesz duzo o ataku na kk. Ok, tez to zauważam, ale czy uważasz , ze gdyby tak było jak pisałem wyzej, ataki tez by były??"

Ja sie zgadzam z twoimi propozycjami, moze niezbyt jasno to napisalem. Dodalbym jeszcze

"Uważasz ,ze wypowiedzi polityków typu " nieważne jaka będzie Polska , ważne , ze będzie katolicka" nie powoduja reakcji, w społeczeństwie. Inni nie mogą czuć się zagrożeni."

Nie uwazam ze to dobra wypowiedz. Doskonale zdaje sobie sprawe z wielu wad i niedoskonalosci, jakie panuja w kosciele. Wiele rzeczy na prawde mnie denerwuje w postepowaniu niektorych wladz koscielnych. Ale to nie powod zeby obrazac katolikow, wyzywac od ciemnoty (bo "wierza sobie w jakies bajki"), negowac i atakowac katolicyzm i wiernych, oraz wrzucac do jednego worka wszystkich ksiezy, biskupow i papiezy!. W kazdej grupie spolecznej trafi sie jakas czarna owca. Niestety ludzie maja tendencje do generalizowania. Nie przecze ze i ja takiemu czemus nie ulegam.

Malachit:

"loosac piszesz "...Ilosc kosciolow to sprawa wiernych i kosciola. Nie twoja" - widzisz, miałem rację że za sazybko oceniasz i błędnie. Czy wierny nie może twierdzić że jest zbyt dużo kościołów ?!. Ty pewnie byś chciał by wszyscy wierni byli jak te barany i beeeeczeli w jedynym słusznym kierunku... jak za komuny."

Nie, nie uwazam, ze nalezy bezkrytycznie przymowac wszystko. Sam fakt, ze rozni ksieza rozne rzeczy wygaduja o tej samej sprawie jest tego potwierdzneiem. Co pewnie widac w powyzszej czesci tego posta.

1) Jednak nie wiem czy wiesz wystarczajaco duzo, by stwierdzic, ze rozklad kosciolow na terenie zamieszkalym powinien byc rownomierny obszarowo i powinni byc wiecej malych parafii niz miejsc dla wiernych przewidzianych w ogromnym kosciele.
2) Ja na przyklad wiem, ze kosciol ambroziaka ma wiecej wiernych niz ilosc na ktora zostal przewidziany, stad nowy kosciol. Poza tym buduja sie nowe domy, wiec w tamtym obszarze przybywa ludzi. Skoro przybywa ludzi na okreslonym obszarzwe to trzeba uwzglednic to w dzialaniu swiatyn katolickich. I to wg mnie rowniez jest proste.

Acha, no i Malachit, byc moze za wczesnie wrzucilem cie do 1 worka z ateistami. Przepraszam.

To mnie cieszy, że się zgadzamy.

Nie ma sprawy :), ja tak zaraz się nie obrażam.

Rozumiem sens równomiernego rozkładu kościołów, jest to logiczne. Ale w samej Łomży już raczej nie ma fizycznie miejsca więc są budowane na obrzeżach miasta, czyli że niejako ogradzają Łomże i ten fakt sam stanowi dowód na nadmiar. Bo przecie w polach nikt nie będzie budował a jak na razie obszarowo Łomża nie powiększa się jakoś znacznie jak miało to miejsce w czasach ekspansji osiedli.

Nie jestem przeciwny kościołom a tylko uważam że zaczyna się robić ich zbyt wiele.

________
Malachit

ja też nie jestem przeciwny kościołom - tylko, że robi się ich zbyt wiele ZA MOJE pieniądze. jak dla mnie może co 2 dom stać światynia - tylko niech każdy kapłan ruszy ten swój brzuch i 2 podbródki, zakasa rękawy i stawia za swoje i tych co chcą mu pomóc - ja nie chcę

Tor napisał, że fundusz kościelny to rekompensata za utracone kościelne majątki - tak oczywiście, tylko, że są tez głosy, że wpłaty na fundusz przekroczyły wartość zabranych nieruchomości. Jeśli nie przekroczyły - to co zrobić jak przekroczą?

czy zdajesz sobie sprawę Tor jak karkołomna jest to konstrukcja prawna? czemu w takim razie z budżetu państwa nie płacimy emerytur chociażby Żydom, którzy stracili majątki, albo wypędzonym z Prus? z Ziem Odzyskanych?

czas na reformę i naprawę błędów, ale każdy głos w tym kierunku jest zaraz odbierany jako atak na Kościół. tymczasem część społeczeństwa chce tylko powrotu normalności

"ja też nie jestem przeciwny kościołom - tylko, że robi się ich zbyt wiele ZA MOJE pieniądze."

Za Twoje pieniadze nie robi sie kosciolow. Dajesz na tace? W momencie dania komus pieniedzy to juz przestaja byc twoje pieniadze. No chyba ze bys je pozyczal.

szanowny Panie kolego

jakby każdy kapłan musiał zapłacić składki na swoje emerytury, podatek od darowizn na cele kultu, podatek od tego co dostaje za pogrzeb, ślub, chrzest i na tacę, to chyba jednak nie starczyło by budowanie kościołów?

jednak jak za to wszystko PŁACI społeczeństwo to się znajdą pieniążki na kościoły, ziemię od ARIMR, żeby brac dopłaty z UE, itp..

a z ambon dało się słyszeć , że unia jest be.....

unia be, ale pieniążki do rączki są cacy

taki mamy kler - gęba pełna frazesów i zero skrupułów

A prawda ma nas wyzwolić - podobno. ha ha ha

Co koniec dyskusji w tym temacie??

Loosac pisaleś, ze zgadzasz sie ze mna . A czy pytałeś Tych co tak żarliwie bronisz, dlaczego akurat tak nie jest jak napisałem??
Zakładam, ze mniej rozumu nie mają ode mnie He he he Więc dlaczego??

Ja nikogo nie bronie ale draznia mnie takie tematy oparte na plotkach i mitach i jakichs histeriach spolecznych.

Prosze o konkretne przyklady aktow prawnych w celu udowodnienia mi, ze wszystkie koscioly katolickie buduja sie z naszych podatkow. Prosze rowniez pominac sprawe Świątyni Opatrznosci, bo 1 jaskolka wiosny nie czyni. Jesli nie stac was na to to nie ma o czym dyskutowac. Sprawa skladek zus i zdrowotnych oraz podatkow jakie mialby placic kosciol to jedno. Uwazam, ze kosciol tez powinien placic skladki emerytalne i zus. Wszyscy powinni byc rowni, w tym rolnicy, gornicy, ksieza i lekarze.

Jednak klapiecie na darmo pustymi sloganami. Nadal mi nikt nie udowodnil, ze koscioly sa budowane z podatkow. I nie mi musicie udowadniac ze cos takiego mialoby miec miejsce, prosze jedynuie na forum udowodnic, ze ten temat nie jest pustym pieprzeniem... -ze sie tak brzydko wyraze.

Loosac, ok. Powiem szczerze ja nie mam pojęcia co z czego, w kościele jest budowane. Po pierwsze dlatego , ze nie jestem blisko budowniczych kościołów. A po drugie finanse kościoła katolickiego to tabu, nie tylko dla mnie ale podobno i dla specjalistów.
Być może nie jest finasowana budowa kościoła bezpośrednio z budżetu( a może jest , nie jestem w stanie stwierdzić jednoznacznie), ale cały system ulg, pomocy w konserwacji zabytków, zatrudnienie na etatach szkołach (w lubelskiem nawet chcą w przedszkolach zatrudniać) księży , czy katechetów, to jest akurat pomoc państwa, która umożliwia budowę z innych środków. A wiec nasze podatki przyczyniają się do budowy w sposób pośredni. Być może nie byłoby stać kościoła na budowe świątyń gdyby tych ulg nie było. To tyle.

to samo starałem się wytłumaczyć w swoim poście - przystępniej już nie potrafię

http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=11614

Poczytaj loosac.
Chciałeś , to masz przykład.

A powiedzcie mi jedną rzecz, po co te tabliczki z listą darczyńców na ścianach świątyni?? Na chwałę Bożą, czy...darczyńcy??

Właśnie, właśnie po co??

Loosac dyskutancie , gdzie jesteś??
Czytałeś czy nie??

loosac jest u proboszcza na budowie, będzie za tydzień

...i jakoś dyżurnych lekarzy nie słychać....

________
Malachit

Pewnie "zacięli" się w windzie...:)

Włączę się do dyskusji i odpowiem ryskago bo widzę, że bardzo się niecierpliwi.

"A powiedzcie mi jedną rzecz, po co te tabliczki z listą darczyńców na ścianach świątyni?? Na chwałę Bożą, czy...darczyńcy??"

Prawdopodobnie po to żeby potomni wiedzieli, że był kiedyś taki to a taki człowiek i nie wstydził się, że przkazał pieniądze na cel, który według niego był słuszny.

Czy jest to zabronione?

"Prawdopodobnie po to żeby potomni wiedzieli, że był kiedyś taki to a taki człowiek i nie wstydził się, że przkazał pieniądze na cel, który według niego był słuszny." - to zapisy w księgach już nie wystarczą ?!. Musi być coś co razi prosto w oczy, by czaem potomni nie przeoczyli....

Czyż nie ?

________
Malachit

Oczywiście, że afiszowanie się nie jest zabronione, ale budzi pewien niesmak...hmm..

ryskago
pomimo takie smaku sama piszesz
"Oczywiście, że afiszowanie się nie jest zabronione, ale budzi pewien niesmak...hmm.."
co również budzi pewien niesmak, a jednak napisałaś?

Co do smaku, to na zachodzie wszystkie uczelnie (prawie) mają tablice z fundatorami i jakoś nie słychać aby były niesmaczne?

A może to taka nasza polska zazdrość?

"...Co do smaku, to na zachodzie wszystkie uczelnie (prawie) mają tablice z fundatorami i jakoś nie słychać aby były niesmaczne?" - to zaraz. Mówimy o świątyniach a za przykład podałeś uczelnie i to na zachodzie. A bycie konsekwentnym to pies ?!!

________
Malachit

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org