wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Policjanci eskortujący kibiców pobili przypadkowego przechodnia "bo się nawinął"

To co robią polscy policjanci przechodzi już ludzkie pojęcie
Przeczytajcie zresztą sami:

Policjanci eskortując szalikowców pobili przechodzącego przypadkiem przez ich trasę Krzysztofa Łuczaka. Krzyczał, że nie jest z meczu, ale to nic nie dało. Funkcjonariusze walili po nim pałami bez opamiętania.
Krzysztof Łuczak nigdy nie zapomni tego sobotniego wieczoru, 30 września, kiedy to postanowił pójść do sklepu. Była godz. 18.35 gdy wyszedł ze swojego bloku przy ul. Kossaka. W tym czasie policja eskortowała na dworzec kibiców po meczu Arka Nowa Sól – Chrobry Głogów.
Napotkałem na blokadę policyjną. Mijający mnie funkcjonariusz z psem kazał mi się odsunąć. Posłuchałem. Zacząłem się wycofywać. Idąc tyłem do ul. Wojska Polskiego, kilka metrów od mojego bloku usłyszałem za plecami szum. Odwróciłem się i zobaczyłem biegnących prosto na mnie czterech policjantów w kaskach i z pałkami. Dostałem cios – relacjonuje K. Łuczak.

Pałami w niewinnego
Po pierwszym uderzeniu pan Krzysztof zdążył tylko krzyknąć: „Nie jestem z meczu, nie wiem o co chodzi” Policjanci jednak nie zważali na jego błagania dwóch funkcjonariuszy biło go pałkami po głowie, twarzy, plecach. Kiedy skończyli jeden z nich powiedział do mnie „spier… stąd” - wspomina K. Łuczak. Dodaje, że nie rozumie dlaczego dostał. Szedł sam, pseudokibice stali dopiero przy rogu jednego ze sklepów przy ul. Wojska Polskiego.
Całe zajście widziała sąsiadka K. Łuczaka Bronisława Zięba. Hałas był taki, że trudno było nie zwrócić uwagi. Zobaczyłam przez okno jak policjanci kogoś biją. Człowiek leżał na ziemi, funkcjonariusz trzymał go za rękę do góry i okładał. Nie wiedziałam, że to sąsiad. Dopiero jak go puścili i zbliżył się bloku, to go poznałam – opowiada B. Zięba. Kobieta do dziś jest przerażona tym, co się stało. Policjanci mają ludzi chronić, a nie bić. Chłopak mówi, że nie jest z meczu, a oni nie reagują i tłuką dalej. A był przecież sam, nikoguteńko przy nim nie było, żadnych kibiców obok – podkreśla B. Zięba.

Stłuczenia i obrzęki
Zaraz po tym jak policjanci przestali go bić K. Łuczak pozbierał z ziemi telefon komórkowy, który wyleciał mu z ręki i roztrzaskał się o chodnik podczas pałowania. Poskładał aparat. Próbował dodzwonić się na miejscową komendę. Kiedy już mu się udało opowiedział dyżurnemu o całym zajściu i poprosił o informacje, co ma dalej robić, by wyjaśnić to nieporozumienie. Usłyszałem tylko, że mam sobie opatrzyć rany – żali się K. Łuczak. Cały posiniaczony pojechał na pogotowie. Zrobiono mu zdjęcia RTG głowy i lewej ręki. Stwierdzono stłuczenie głowy, obrzęk i zasinienie policzka, stłuczenie przedramienia i boku. Zaraz po zbadaniu obolały pan Krzysztof zjawił się w nowosolskiej komendzie. Najpierw zbadał się na zawartość alkoholu we krwi. Wynik był 0,0 promila.
Zależało mi na tym, by udowodnić, że jestem trzeźwy. Chciałem złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Mundurowi z dyżurki, gdy usłyszeli, że pobili mnie policjanci odpowiedzieli, że w soboty wieczorem nie ma osoby przyjmującej pisemne zgłoszenia. Odesłali mnie do prokuratury. Musiałem poczekać do poniedziałku, wtedy to złożyłem doniesienie o popełnieniu przestępstwa w sekretariacie komendanta policji i w prokuraturze – mówi K. Łuczak.

Telefon radnego
Policjanci z dyżurki zbyli jednak nie tylko K. Łuczaka ale i radnego Andrzeja Petreczkę, który poproszony przez rodzinę pobitego, zadzwonił na komendę, by dowiedzieć się, o co chodzi. Pani Joanna Łuczak zadzwoniła do mnie zapłakana. Wyjaśniła, co się stało. Mówiła, że policjanci z dyżurki są niemili, aroganccy i nie chcą przyjąć zgłoszenia męża – oświadcza A. Petreczko. Radny od razu zadzwonił na policję.
Usłyszałem od dyżurnego, że państwo Łuczakowie zostali pouczeni i że są dorośli. Następnie usłyszałem ostrzeżenie, że skoro jestem radnym miejskim to mam uważać, bo to mieszkańcy mnie wybierają. Zastanawiam się, co sugerował dyżurny– dziwi się A. Petreczko. Według radnego K. Łuczak dostał od policji w sobotę dwa razy, bo najpierw fizycznie pod blokiem, a później zadano mu kolejny cios psychiczny na komendzie. A. Petreczko zgłosił całą sprawę komisji spraw socjalnych i obywatelskich. Na kolejnym posiedzeniu będziemy oczekiwali wyjaśnień od komendanta policji – oznajmia A. Petreczko.

Sprawa w prokuraturze
Policjantami, którzy pobili K. Łuczaka byli funkcjonariuszami samodzielnej zielonogórskiej grupy prewencji, która podlega bezpośrednio Komendzie Głównej. Eskortowali oni głogowskich kibiców na dworzec PKP a później osłaniali ich odjazd. Sympatycy „Arki” rzucali w nich kamieniami i butelkami. Wezwania do rozejścia nie skutkowały. Dlatego dowódca zdecydował, że należy zastosować środek przymusu bezpośredniego. Zwarci i bojowo nastawieni kibice rozproszyli się. Brygady prewencji interweniowały, bo nie chciały dopuścić do bijatyki kibiców „Arki” i „Chrobrego”. Na to wszystko wyszedł z domu niewinny chłopak i dostał.
Co w tej sprawie robi Komenda Wojewódzka Policji? Przepisy nie pozwalają nam prowadzić postępowania przeciwko policjantom. Jeśli otrzymamy zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, odeślemy je do prokuratury, która zajmuje się tą sprawą – wyjaśnia Agata Sałatka, rzecznik prasowy lubuskiej policji.
Z kolei komendant nowosolskiej policji Marek Przybył prowadzi postępowanie wyjaśniające w sprawie nie przyjęcia przez dyżurnych zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa. Potwierdza, że jeśli dotyczy coś policjantów, sprawa trafia bezpośrednio do prokuratury. Z relacji moich ludzi wiem, że tak właśnie doradzili panu Łuczakowi – mówi M. Przybył.

Andrzej Petreczko - radny miasta: " Moja rozmowa z policjantem dyżurnym nie posłużyła rozwiązaniu całej sprawy a wręcz odwrotnie, była jakąś niezrozumiałą dla mnie farsą. Jestem zirytowany i zdumiony zachowaniem policjanta. Powiedziałem mu, że policja jest od tego żeby pomagała ludziom a nie na odwrót. Zachowanie takich policjantów niestety rzutuje na całą nowosolską komendę, a wierzę, że w Nowej Soli są też policjanci, którzy ciężko pracują i dobrze wykonują swoją pracę. Za każdym razem podkreślam na sesji rady i na komisjach, że policjanci którzy mają pierwszy kontakt z petentem muszą być mili i uprzejmi dla ludzi, bo ich praca ma wpływ na opinię o całej instytucji. Niestety po sobotniej rozmowie wciąż uważam, że jesteśmy w tyle i to dalekim od standardów, które powszechnie obowiązują."

Źródło: Tygodnik KRĄG - Nowa Sól

Ręce opadają. Kogo oni tam przyjmują do policji. Osiedlowych wyrostków i innych kretynów ???

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Policjanci eskortujący kibiców pobili przypadkowego przechodnia "bo się nawinął"

Jaja Kur** Te Jeba** Psy Za Dużo Sobie Pozwalają!!! Nie Dziwie Sie Jak By Kiedyś Zrobili Napad Na Komende I Pozabijali Wszystkich Policjantów Znajdujących Sie W Niej!!! I W Prasie By Było Napisane Że To Był Odwet Za te Kur** Policyjne Pomyłki!!! Pozdro Ptysiu80!!!:)

Żyje By Pakować Pakuje By Żyć

Re: Policjanci eskortujący kibiców pobili przypadkowego przechodnia "bo się nawi

A potem wszyscy sie dziwią czemu nikt nie lubi policji :|

Re: Policjanci eskortujący kibiców pobili przypadkowego przechodnia "bo się nawi

bo przyjmują palantów po znajomości kutasy jebane
jak normalny człowiek chce sie dostać to stwierdzają ze nie ma sie predyspozycji psychicznych
Nepotyzm w policyjnych kregach to normalna sprawa.
90% policjantów w łomży to protegowani.
Pozdrawiam.

Re: Policjanci eskortujący kibiców pobili przypadkowego przechodnia "bo się nawinął"

Mieli za mało rozrywki :-D

A z resztą. Już wiem dlaczego nikt nie lubi ich...

...

to na pewno sadomaso milicjanci

No comments ...

mieczkoś....i ty jeszcze pewnie ich bronisz ze to nie ich wina tylko tego Pana ŁuczaKA????

pewnie podejrzanie wygladal i musieli to sprawdzic tzw serum prawdy czyt. palka

proste !!! łatwiej pobić bezbronnego typa niż prawdziwych huliganów tak działa policja .......np. nie łapią gangsterów tylko ludzi za przechodzenie w niedozwolonym miejscu oczywiscie niewszyscy bo znam i tych spoko którzy pomagają ludziom ale tamtych co go spałowali bym odrazu do paki wsadził

Patrze ze na forum mamy mase sfrustrowanych kryminalistow. ****, kibli nie bylo ze wam tak nasralo do glowek ?

Kolejny niedojebany kryminalista ze swoja krucjata przeciw policji. Dzieciak dostal przez pecha, ale to marne tlumaczenie. Na prawde najbardziej winni w tym wszystkim bylo to stadionowe bydlo. Gdyby nie bylo agresji na stadionach -biedny pechowy dzieciak nie dostalby wpier...

A posrance sie znowu rzucaja ze sie policja pomylila, nie widzac skad przemoc policyjna? No a skad? Bo bydelko stadionowe nie chcialo sie pasc na polach, jak na bydlo przystalo, a burd im sie zachcialo...

-.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)

oczywiscie mialo byc "winne" a nie winni...

-.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)

Loosac własnie myślalem jak podsumować ten temat ale Ty zrobiłes to wyśmienicie :) nic dodać,nić ująć... Pozdro

milicja powinna najwpierw myslec a pozniej dzialac nie odwrotnie. chyba ze pomylili zawod, a jesli tak to do ultimate fighting niech sie tam wykaza.

Napewno za darmo nie dostał wpier.... A te kibole pajace - szkoda słów - tak właśnie trzeba ich trenować i tłuc patrzeć czy żyją. Bo na takich debili nie ma innej rady.

Łomzan...,ale pomyśl czy wszystkich:??
Ja...przyznam się....jestem kibicem...ale nie huliganem...chodze na mecze w łomży i regularnie śpiewam....Gdybym wyjechał na wyjazd chociażby do Gdańska to ja też powinienem dostać wpie****l od policjantów za śpiewanie na meczu?

Tyku ja mam na mysli tylko tych debili. A że są jeszcze normalni kibice na świecie to radosna wiadomość...

czyli ten malolat byl debilem i zasluzyl na lanie.

ty luzak nie ******* glupot nigdy nie miales z palami do czynienia to nie wiesz o czym piszesz kiedys dostaniesz od nich to zajarzysz HWDP

pewnie ma tatusia milicjanta i sie nie boi

Polecam nuty Hemp Gru jest tam cala prawda

PiątkA dla Mych Ludzi Dla gamoni MukA

hahahaha polecam nuty Hemp Gru jest tam cala prawda
smieszny jestes jak dla ciebie HG to biblia to powodzenia w zyciu
oni maja 30 lat moze nawet wiecej (wilku ,wwdz - wsiekly wilk demon zla hahaha siwe wlosy juz) i co i stoja se pod blokiem i pierdola policje ,inni ludzie majac tyle co oni maja juz dzieci ,firme,samochod i prowadza powazny tryb zycia a nie jak gowniarze tez taki bylem ale czlowiek wyrasta z glupot lecz jak widac niekazdy niestety

Shift tam nie ma prawdy tylko buntowanie młodych przeciwko przestrzeganiu prawa,zachęcanie do zażywania narkotyków i przemocy... Świństwo !!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org