środa, 11 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Mini Tężnia - Budżet Obywatelski dla zdrowia Mieszkańców i promocji Łomży

Mini Tężnia

wniosek Budowa Mini Tężni w ramach Budżetu Obywatelskiego to propozycja godna poparcia i realizacji, walory zdrowotne tężni solankowej są powszechnie znane a przy okazji można zrobić dużą promocję Łomży

Zdrowie jest bezcenne , a promocja Łomży wynikająca z budowy tężni zostanie zauważona w całym Regionie

Bezcenne i bardzo pozytywne jest działanie tężni solankowej na zdrowie i leczenie chorób , np takich jak :

-choroby dróg oddechowych,
-schorzenia naczyniowo – sercowe
-niedoczynność tarczycy
-bezsenność, migrena
-schorzenia przewodu pokarmowego i wiele innych

Zdrowie Mieszkańców Łomży to wartość Bezcenna dla nas Wszystkich

Budowa Mini Tężnia w ramach Budżetu Obywatelskiego to bardzo dobrze zainwestowane pieniądze Łomżyńskich podatników

głosuję na Budowę Mini Tężnię

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Mini Tężnia - Budżet Obywatelski dla zdrowia Mieszkańców i promocji Łomży

Gdzie miałaby powstać ta tężnia i jaki jest przewidywany koszt?

---
http://www.geodezjalomza.pl/

Od razu zatrudnienie znajdzie kilka osób, kierownik, sekretarka, kilku pracowników obsługi, sprzątaczka czyli taki mały socjalistyczny raj.
Cieplutko pozdrawiam

Z tego co mi wiadomo - plan zakładał że na Długiej.

Wątpliwości moje budzi jej wielkość, bo mała nie ma sensu, a duża na środku ulicy - jeszcze większe bez sensu.

Popierałbym, gdyby to miało stanąć w parku, wśród zieleni, przy alejkach spacerowych, na bulwarach, itp.

Ale w środku miasta ???

Park JP wydane miliony na super granitową kostkę oraz XX rond a i tak pole i pustka .

BIP Budżet Obywatelski : Mini Tężnia

- Lokalizacja powyżej Akwarium za nowym parkingiem, pomiędzy Przedszkolem nr 2 a Szkołą nr 3 [ dobry dojazd jest gdzie zaparkować]

- koszt budowy : Wnioskodawca podaje kwotę szacunkową 150.000 zł

popatrzyłem na oferty firm,np :3 m wysoka / z 10 m długa = 30 m2 x 1850zł= 55500 , z ławkami i oświetleniem z 70,000 ... za 150.000 może być 2 równoległe , albo np w kształcie \"C\" lub jakiś kształt z jedną stroną zamkniętą co stwarza lepszy mikroklimat i stężenie solanki w powietrzu dłużej się utrzymuje

budowla , a raczej urządzenie może być po paru latach np przeniesione w inne miejsce np do któregoś parku lub na inne miejskie tereny

Brawa dla Wnioskodawcy za pomysł , uzdrowisko w Łomży

Tężnia solankowa to wielki przyjaciel Ludzkiego zdrowia

głosuję na Mini Tężnię

koszt eksploatacji to jedynie :

- energia elektryczna do pompowania solanki ,
- uzupełnianie solanki- obieg zamknięty
- sprzątanie

nie potrzeba ani kierownika, ani dodatkowych etatów do nadzoru funkcjonowania tężni ... cały nadzór i obsługę może przejąć któraś z miejskich spółek-zakładów i wykonywać pieczę w ramach zadań statutowych na rzecz miasta

Cytat:

cały nadzór i obsługę może przejąć któraś z miejskich spółek-zakładów i wykonywać pieczę w ramach zadań statutowych na rzecz miasta

faktycznie nie potrzeba żadnych dodatkowych etatów

Krakowianie mają Wawel, dzięki temu wpływy z turystyki to prawie 50% budżetu miasta.
Jeżeli chcemy zwiększyć atrakcyjność naszego miasta, to tężnia jest pomysłem na medal. Mam nadzieję, że jednym z wielu, które przyciągną turystów i osoby dla których wyjazd do uzdrowisk górskich lub nadmorskich jest zbyt kłopotliwy lub kosztowny. Kwestia lokalizacji wymaga analizy i ew. korekty. Trzeba zapewnić w pobliżu parkingi i inne kompleksowe atrakcje.
Mam wrażenie, że oddzielenie tężni od budynków strefą zieloną będzie wskazane ze względu na atrakcyjność i atmosferę wypoczynku.
Pomijając turystów, zdrowie mieszkańców Łomży też jest ważne, a o zaletach tężni można przeczytać w wielu publikacjach. Myślę, że należy ją postawić i dobrze zareklamować, żeby spełniła swoje zadanie.

mavidill

Tężnia to super sprawa dla zdrowi , nareszcie jakaś bardzo dobra inicjatywa z której chętnie skorzystają Mieszkańcy ze wszystkich części Łomży i okolica też przyjedzie hahaha
zawsze gdy byłem gdzieś w okolicy tężni to specjalnie zbaczałem z drogi aby \"podładować akumulatory\"

Popieram i też zagłosuje [ mówiłem Sąsiadkom , to już szykują kocyki na ławeczkę hahaha]

sami swoi

Wreszcie jakiś sensowny pomysł, szkoda że te bezsensowne mają zawsze większe poparcie. A tak przy okazji to za 150tys to momożna zrobić płacą prywatne pieniądze, jak za miejskie to pół bańki jak nic pójdzie.

Słyszałam, że pomysł wybudowania Mini Tężni jest autorstwa pana Jarosława Kozłowskiego, społecznika zaangażowanego w sprawy mieszkańców naszego miasta.
Gratuluję, Panie Jarosławie!!! Liczę na to, że władze Łomży docenią Pańską kreatywność i potrafią ją właściwie spożytkować.
Nie rozumiem internautów odnoszących się sceptycznie do tak wspaniałej inicjatywy. Zamiast szukać \"na siłę\" problemów, należy się zastanowić, jak najlepiej i najszybciej zrealizować pomysł pana Jarosława.
Mini Tężnie posłużą zarówno promocji miasta, jak i promocji zdrowia. Walory lecznicze tężni solankowych są nie do przecenienia, o czym wiedzą przede wszystkim Łomżanie leczeni z powodu schorzeń górnych dróg oddechowych.

No nareszcie ktoś pomyślał o czymś ciekawym i \"na czasie\". Jeśli to powstanie to będzie gdzie zaprowadzić gości spoza Łomży, nie wspominając już o walorach leczniczych dla mieszkańców miasta na co dzień ... I koszt nie wydaje się jakiś astronomiczny...
Oby więcej takich inicjatyw w Łomży!!!

Imię (nazwa) użytkownika: jolaw

Imię (nazwa) użytkownika: olek60

Imię (nazwa) użytkownika: sympatyk
i tylko w tym wątku

dziękuję za uwagę

Co do wypowiedzi Serpico, że w centrum miasta tężnia a w Ciechocinku i innych miastach to niby kilka kilometrów poza miastami? Przejedź się i popatrz zanim coś wypalisz bez sensu...

A tężnia to super sprawa i jestem za - wreszcie ktoś pomyślał o mieszkańcach a nie o sobie! Super za tego Ktosia szkoda że na Niego nie zagłosowałem w wyborach! Teraz rozumiem swój błąd.. Takich ludzi Nam trzeba!!! Niech Ktoś wreszcie coś robi i ZDROWO myśli a nie tylko chęcią zysku do własnej kieszeni. Słyszałem, że komisja miała radzić czy przyjąć wszystkie projekty.

Czy coś wiadomo czy komisja wreszcie zdrowo pomyślała o mieszkańcach miasta i nie zbagatelizowała TEGO PROJEKTU?

I Olek60 jestem też, że wreszcie będzie można gdzieś zaprowadzić gości a nie tylko do Ławeczki Hanki... Tylko to ma być na pocztówkach z Łomży.
Moglibyśmy też ubiegać się o miano UZDROWISKA!!!

Może Komisja wreszcie uważnie przeczyta projekt i pomyśli o MIESZKAŃCACH ŁOMŻY? Jeśli nie odrobi zadania domowego to może Ją Wymienić?!!!

Robert G.

Imię (nazwa) użytkownika: Robert G.
Imię: Robert

Myślę, że to dobry pomysł ponieważ taka tężnia będzie służyła mieszkańcom a pewnie i nawet spoza granic miasta, oraz to dodatkowe miejsce pracy.

ale dziś wysyp socjalistów na forum
macie tu jakieś konsylium?

Imię (nazwa) użytkownika: Bill Foster

Tak przy okazji, dziwię się, że jeszcze żaden prywaciarz nie wpadł na taki genialny pomysł. Mam nadzieję, że ten socjalistyczny projekt z robotą dla kolesi w tle nie przejdzie.

Cieplutko pozdrawiam

Na bulwarach miało już powstać wielkie centrum turystyczne i tysiące miejsc pracy ;)

A tęznia też uratuje życie tysiącom łomżyniaków i zapewni miejsca pracy ;)

Ale tylko kilku znajomkom prezesa;) A prezesem zostanie kolejny znajomek prezesa ;)

A tak poza tym to dobrze żę powstanie, chociaż i tak niczego ona nie zmieni, starówka jak była martwa wieczorami tak nadal pozostanie martwa.

Jeśli chodzi o tę inwestycję, to mini tężnia jest ciekawym rozxwiązaniem, bo nietypowym. Tylko, czy tam będą chodzić ludzie, bo dla zdrowia to super sprawa.
Na osiedlu Perspektywa jest skate park, i tam postawili mini golfa. Nie widuję ludzi grającyh w tego mini golfa, a w Warszawie, jakby taka rzecz powstała to by były tłumy. Jak będzie z mini tężną???

Może być dobrze. Ta inwestycja może się przyjąć, a ludzie mogą tam chodzić, bo ludzie lubią spacerować. Napewno Mini tężnia jest to ciekawsza inwestycja niż kolejny chodnik i budowanie fragmentów ulic, gdzie nie ma ruchu.

Cytat:

Napewno Mini tężnia jest to ciekawsza inwestycja niż kolejny chodnik i budowanie fragmentów ulic, gdzie nie ma ruchu.

Tylko przy wybudowanym fragmencie ulicy w przyszłości może powstać kilka miejsc pracy, które przyniosą dochód miastu a mini tężnia już od wybudowania będzie przynosić straty za które zapłacimy z naszych podatków

No nieźle . Wiaderkowa Mini tężnia miała by przekształcić miasto w uzdrowisko ;)

Prawdziwie orle loty myślowe ;)

Pomysl do bani. Sa w juz takie obiekty w Lomzy i jakos tak sie nikt nimi nie zachwyca.

Lepiej jakas droge lub chodnik zrobic.

Fajny pomysł. Szkoda tylo ze w tak nieciekawym miejscu, bo gdyby została postawiona na przyklad w parku JP II na pewno cieszyłaby sie wiekszym zainteresowaniem.
Ale nareszcie cos nowego, innowacyjnego, słuzacego zdrowiu mieszkańców.
A moze jest szansa zeby umiejscowic ja w innym miejscu, gdzies na osiedlu gdzie jest duzo starszych ludzi i dzieci?
W kazdym badz razie pomysl jak najbardziej zasluguje na poparcie

Ciekawy pomysł.
Społeczeństwo się starzeje,a walory lecznicze mini tężni Łomżanie będą
mieć na wyciągniecie ręki.
Może też przybędzie nam turystów.Popieram!

Imię (nazwa) użytkownika: Michcio1976
Imię: Michał
Strona domowa: http://reCaPTCHA

Są ważniejsze tematy do realizacji niż jakaś tam tężnia Panie Jarku i promocja Pańskiego pomysłu na forum tego nie zmieni.

Przed chwilą na konkurencyjnym portalu czytałam ostateczną listę projektów BO i wydaje mi się, że tej propozycji jednak nie było...

I dzięki Bogu. Jak ktoś ma ochotę na tężnie to niech sobie zagotuje solonej wody, przykryje łeb ręcznikiem i się inhaluje

Przejeżdząm często przez Łomże i ze smutkiem muszę stwierdzić, że miasto niestety jakby zatrzymało się w ubiegłym wieku. jakieś takie zaspałe.
pomysł pana Jarosława jest świetny, wreszcie ktoś myśli o rozwoju miasta, gratuluję pomysłu, dużo wytrwałości w dążeniu do celu

kkp

Imię (nazwa) użytkownika: kkp
Imię: krystyna

Uważam, że jest to mądry pomysł, ...... a i do Ciechocinka nie trzeba jechać!!!
Zalety zdrowotne tężni każdy mądry człowiek zna.
Wielki plus dla tego pomysłu no i projektu.
Myślę, że włodarze miasta przychylnym okiem na spojrzą.
GRATULACJE !!!

Profil użytkownika
Imię (nazwa) użytkownika: laufer51

Zanim dojdzie do głosowania to obrzydzisz ludziom tę tężnię na Amen :)

Dla Tych, którzy są naprawdę zainteresowani budową Mini Tężni czy zauważyliście, że Ktoś tu Nam się podszywa i UDAJE GREKA - ten Ktoś założył kilka kont by tylko Nam rozsądnym ludziom wodę z mózgu robić?
Co za \"ORLI\" styl, a nawet uważnie czytać nie umie! Przecież zasady działania tężni w rozsądny sposób wyjaśnił Sympatyk już 21.10.
Może byś zajrzał na inne strony i dokształcił się trochę jak Tężnia działa! Wystarczy w GOOGLE hasło wrzucić! A może Ty jesteś z Białegostoku i dlatego Cię NIE DOTYCZY? Może krew Cię zalewa, że na taki dobry pomysł sam nie wpadłeś - a taki niby Orzeł jesteś? Może zamiast liczyć głosy to sam coś ROZUMNEGO wreszcie wymyśl!

Robert G.

A dla inteligentnych linki do poczytania

http://www.wspolczesna.pl/wiadomosci/lomza/a/budzet-obywatelski-w-lomzy-propozycje-kopula-obserwacyjna-astrobaza-miniteznia-solankowa,10661642/

http://tvitv.pl/2016/10/11/26-propozycji-budzetu-obywatelskiego/

https://pl.wikipedia.org/wiki/T%C4%99%C5%BCnia

http://geotermia.inet.pl/miniteznia.php

http://www.krojanty.com.pl/strona/mini-teznie-123

http://www.legionowo.pl/pl/aktualnosci/aktualnosci;kategoria-;id-6856

http://polki.pl/zdrowie/medycyna-naturalna,teznie-solankowe-kto-powinien-skorzystac-z-inhalacji-solankowych,10409256,artykul.html

http://comtv.pl/chorzowianie-wybrali-mini-teznie,2380,nws.html#

Robert G.

Trzeba będzie obok Tężni postawić hotel 12-to piętrowy, coby turystów walących jak na Wawel pomieścic ;)

do login \"Karol39\"

czy sam z siebie emanujesz głupotą, czy masz za to płacone ?

ani krawężnik ani cegła nie jest w stanie uleczyć z ciemnoty

sami swoi

W sumie racjia. Mamy juz piekny szalet z ktorego nikt niz skorzysta bo jest platny - beda zalatwiac sie obok.Ggdyny byl darmowy tez by nie kozystali bo byl by tam syf.

Teraz dolozmy teznie ktora bedzie generowac koszty a kudzie nie beda do niej chodzic.

Ludziom sie w d**** poprzewracalo juz z tymi glupotami. Jak by nie bylo na co kasy wydawac. Moze niech wypowiadaja sie za takimi projektami ci co placa podatki czyli przedsiebiorcy? Ciemnogrod jak widac lapie takie durnoty.

do login \"Karol39\"

kogo masz na myśli mówiąc \"przedsiębiorcy\" :

- czy takich którym przegrany były prezydent Brzeziński umorzył podatki w wysokości jakoś chyba z 1.000.000 Zł na utworzenie 1 [ słownie jednego] miejsca pracy ?

- czy takich co są najgorszym pracodawcą a wygrywają konkursy jako \"Firma roku\" ?

- czy takich co bywają na sadowych obiadach czwartkowych i dzięki temu mają \"wyłączność\" na wszystkie miejskie przetargi- konkursy ofert ?

zrobiłem się strasznie leniwy gdy zacząłem obcować z w/w i nie chce mnie się już więcej wymieniać ... po co się męczyć jak wszystko można mieć i tak bez wysiłku

aaa w kwestii zasadniczej to widzę że nie masz pojęcia zupełnie o niczym ... jeśli ktoś uważa że skoro wydaje dżwięk to może startować na 1 skrzypce u Filharmoników Wiedeńskich to polemika nie ma sensu :

1.wniosek w ramach budżetu obywatelskiego jest poddawany głosowaniu przez Mieszkańców i to mieszkańcy mają prawo wybory i o tym decydują

2. tzw szalet za 200.000 to wydatek bezpośredni z budżetu miasta

skoro tego nie rozumiesz to jedyne co mogę w takim przypadku to współczuć , bez względu pobudki

sami swoi

A w białymstoku będzie budowana strzelnica z budzetu obywatleskiego .

A u nas jest prywatna. Byłeś?

byłem ale taka za friko była by lepsza .

Sami swoi. - jestes takim PISowskim klakierem oni wymyslaja glupoty byle by ciemnota lyknela a ty przyklakujesz.

Brawo.

ale ktoś mocno lansuje tu swój pomysł :)

nagle kilkanaście założonych nowych nicków z jednym postem :)

pewnie jakiś \"pan Zięć\", wymyślił sobie dobrze płatne i nie wymagające miejsce pracy :)

a do tej pory nie zauważyliście, że to ten co \" obrabia\" ten pomysł założył kilkanaście nicków? Ci, którzy popierają nie muszą się tak męczyć by być wiarygodnym! Nie muszą zakładać lewych kont! A ten co \" obrabia\" widnieje w każdym możliwym temacie i tylko zmienia sobie Swoje Ja - jak Mu wygodnie! I zauważcie zawsze Musi mieć Ostatnie zdanie o dziwo! Takie to indywiduum! Pozdrawiam Go ma Moc! Ma Inteligencę! - to specjalnie by Go trochę rozruszyć Niech znów się wysili! Dobrze, że ja się pod Nikogo nie podszywam! Dziękuję!

Robert G.

Dobrze że się nie ,,podszywasz,\" od pierwszego postu.

Nie cierpię socjalistów, co chcą żyć kosztem innych.

No rozwija się te wasze miasteczko rozwija ......... do tyłu....

Chelsea co masz do Białego ? wy do pięt nie dorastacie ...i nie będziecie..

Rozwinięty Białystok;)

Twister z dedykacją dla Ciebie, od Misi :)

https://www.youtube.com/watch?v=CHX3iS3p3vE

Teraz ci nie odpisze bo w Białymstoku internet działa tylko do 18.00

Rozwinęli się :)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org