Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Podarunki dla nauczycieli co sądzicie o tym ... |
Jak myślicie czy rodzic powinien kupowac czekoladki itd dla nauczyciela na koniec roku by dziecko dało dla szanownej pani/a. Bo moim zdaniem jak lekarz cie wyleczy to też dla niego się należy heh!? Temat podaje dalszej dyskusji...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Podarunki dla nauczycieli co sądzicie o tym ... |
Chcesz dajesz nie chcesz nie dajesz... proste i logiczne. Przymusu nie ma i wiem ze zarowno nauczyciele jak i przedstawiciele innych zawodow na pewno lubia dostawac takie upominki ale jak nie dostana to tez sie nic zlego nie dzieje.
|
|
Przymusu nie ma ale i tak większość daje
|
|
bo tak \"wypada\" dać ;) Dlatego większość daje. Lepiej tam kupić kwiatka bombonierke i niech spojrzą inaczej. A Wy nie zbiedniejecie.
|
|
Ja swoim nigdy nic nie dałam. A rodzice prymusków zawsze zdzierali od dzieci po kilkanaście nawet zł i kupowali jakieś wymyślne prezenty jak na przykład bransoletki i bukiety, zegarki itp. Głupota
|
|
Przymusu bezpośredniego nie ma, ale wiadomo jak czuje się dziecko (i jak jest postrzegane) gdy każdy biegnie z czekoladkami lub kwiatami a on nie ma nic. Dla mnie zwyczaj głupi tak jak obdarowywanie lekarzy przez starsze babcie, są od wykonywania swoich obowiązków (nie zawsze robią to dobrze) ale z drugiej strony nie są to jakieś astralne sumy. Chyba, że kogoś faktycznie nie stać wtedy nie ma się co przejmować, życie.
|
|
głupota....
|
|
tak, moze jeszcze mieszkanie ,albo samochód kupić ,że pani nauczycielki która łaskawie raczyła wykonywac swoją pracę,za która dostaje wynagrodzenie.
|
|
Hmm, hmm jestem nauczycielem i nigdy nie oczekiwałem na prezenty od kogokolwiek, a tym bardziej od moich uczniów. Nie wiem skąd takie tematy w ogóle się pojawiają ?????? Jeżeli masz ochotę to daj prezent, nie masz ochoty nie dawaj !!!! A jeżeli kwiat albo czekolada jest prezentem ??? to ja jestem niedouczony w tej kwestii. Jestem też rodzicem i myślę, że za całoroczną pracę nauczyciele też powinni dostać podziękowania:):):), a przede wszystkim od uczniów i ich rodziców. Dziwnym trafem najwięcej piszą Ci co nigdy nikomu nic nie ofiarowali i jak zawsze mają najwięcej do powiedzenia. Wszystkim tym co dzisiaj udają się na zasłużone wakacje, życzę radości i dobrego wypoczynku:):)
|
|
Ja tam nauczycielem nie jestem, ale widzę, gdy rodzice sami robią zbiórkę pieniędzy, i to nie małych, żeby kupić prezent nauczycielowi. Kwiaty czy czekoladki, zgadzam się. Ale prezenty typu mikrofalówka na studniówkę, a potem biżuteria na zakończenie roku szkolnego, to moim zdaniem przesada. Pamiętam z ogólniaka jak moja wychowawczyni ciągle narzekała, jakie to marne wynagrodzenie dostaje za swoją pracę. Źle to wspominam. W tym wypadku rodzice \"najzdolniejszych\" i \"najgrzeczniejszych\" robili prezenty, niemałe, nietanie. W gimnazjum natomiast z wychowawcą zrobiliśmy wyjście w plener w sobotę po zakończeniu roku. To są niezapomniane chwile. Świat cyrk, ludzie komedianty!
|
|
Wcale nie ma takiego obowiązku, lecz z czystej wdzięczności za poświęcony czas i uwagę dziecku. Niekiedy nauczyciel zamiast następnych kwiatków bądź czekoladek sugeruje uczniom zakup karmy dla zwierząt ze schroniska. Taką postawę należy cenić! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=900090023390993&set=pcb.900090286724300&type=1&theater
|
|
ta poswiecony czas w pracy hehe. Jesli mauczyciel bardzo się starał i wykazał jakies inicjatywy, czemu nie ---------------------------------------------
|
|
Czy stolarz, oprócz zapłaty, dostaje prezent za wykonane drzwi lub meble? Więc z jakiej racji nauczyciel? Za mało zarabia? Idąc na studia chyba był świadomy przyszłej pracy, chyba że jest nauczycielem z przypadku. Za przypadki sugerowania przez nauczyciela ewentualnych przyszłych bonusów od rodziców i uczniów, powinno się zaskarżyć takiego o wymuszanie i wyłudzanie nienależnych dochodów. Kokosz
|
|
Nie wiem, dlaczego nagle to zrobił się temat tak ważny w naszym kraju. Jeżeli ktoś ma ochotę dać prezent, to niech da. Najlepiej jednak jak jest jeden prezent od całej klasy i wtedy nie ma problemu, że jeden uczeń coś dał, a drugi nie. Generalnie, to jakaś nagonka jest na nauczycieli od jakiegoś czasu i potem się dziwić, że nawet uczniowie nie szanują nauczycieli. Ja nie jestem nauczycielką, ale kiedyś byłam, więc dobrze znam te klimaty :)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |