czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Endokrynolog..

Hej, pilnie potrzebuję Waszej pomocy, bo na necie nie mogę nic znaleźć konkretnego. Podejrzewam u siebie niedoczynność tarczycy (tsh 3,420). Rodzinna twierdzi, że wszystko jest ok, ale moje objawy wskazują na coś innego, no i naczytałam się rownież, że w moim wieku (24 lata) tsh nie powinno przekroczyć 1,5.
W związku z tym poszukuję endokrynologa, może być prywatnie, w Białymstoku lub okolicach, przyjmującego w soboty lub w tygodniu do późnego popołudnia.
I jeszcze jedna sprawa, chciałabym przed wizytą zrobić pozostałe badania tarczycy (tsh, ft3, ft4, i pozostałe). Czyw ie ktoś, gdzie i za ile pieniążków mogę to zrobić? Baaardzo proszę o pomoc..

:) :) :)
:) :)
:)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Endokrynolog..

W eskulapie za TSH, FT3, FT4, aTPO i aTG 150 zł (około rok temu taki był koszt), lekarz rodzinny może Ci wystawić skierowanie na TSH. FT3 i FT4 może też Ci da, więc dodatkowo tylko za przeciwciała może będziesz musiała zapłacić.

Niestety rodzinna totalnie olewa sprawę, męczę się już dłuższy czas z mega kiepskim samopoczuciem, uniemozliwia mi to normalne funkcjonowanie, a ona tylko pod nosem się uśmiecha jak do niej przychodzę, zamiast przepisać jakieś badania.. Chyba ma mnie za wariatkę, ja jednak uważam, że zmoją głową w miare dobrze jest ;) Dziękuję Ci za informację :)

No i wlaśnie przez olewanie sprawy przez rodzinną, szukam swojej choroby na wlasną rękę.. ona nawet nie chce podpowiedzieć, jakie badania zrobić.. A nie chce wyszukiwać chorób przez internet, bo wujek google zrobi z katarku raka, a nie chcę niepotrzebnie się nakręcać i popadać w paranoję. Mam dość lekarzy - konowałów, czy po to płacimy składki? By w razie choroby móc liczyc tylko na siebie?

Polecam Panią doktor Ołdakowską.

gratka, a nie jest to jeden z tych lekarzy, którzy stosują przestarzałe \"widełki\" jeśli chodzi właśnie o tsh? Chcę trafić do kogoś, kto weżmie się za mnie porządnie, a nie weźmie kasę i odeśle z kwitkiem ze stwierdzeniem, że wynik bliski górnej granicy u mlodej osoby jest dobry..

jest to starsza Pani doktor ale mnie bardzo pomogła warto spróbować i sama ocenisz. życzę zdrowia.

Ja również polecam Panią Ołdakowską. Świetna Kobieta! zna się na tym co robi. Chodzę do Niej prywatnie i jestem zadowolona z wizyt.

Jedź do Białegostoku--eskulap--http://www.eskulap.bialystok.pl/

a tutaj wybierz lekarza endokrynologa ,oby nie doc.Zarzycki :

http://eskulap.bialystok.pl/lekarze

Wizyta 100 zł,jeśli u prof.Szelachowskiej,to 150 zł .USG --80 zł ,FT-3,FT-4 ,TSH--80 zł-wszystko na miejscu.
Ustaw sobie tel.wizytę w jednym dniu i w tej kolejności:
laboratorium,USG,a na koniec wizytę :) powodzenia

Wyleczyć można tylko tego, kto chce być zdrowy...

Zacznijmy od TSH (norma to 0,3500-4,9400 a FT4 0,70-1,48). Masz 24 lata, więc gospodarkę hormonalna masz mieć jak dorosła osoba. Głównymi objawami nadczynności tarczycy jest nadmierna nerwowość, szybki spadek wagi bez wyraźnych powodów (tzn diety odchudzanie czy coś) Co do lekarza POZ to wchodzisz do gabinetu z 20-50 PLN ukrytymi w dłoni, mówisz, że źle się czujesz i podejrzewasz kłopoty z tarczycą. Nie chce dać skierowania to kładziesz kasę na stół

cd. i pytasz się \" wystarczy za skierowanie do endokrynologa\". Dobrze by było, żebyś miała na skierowaniu adnotację \"PILNE\". Albo zmień lekarza. Badanie krwi pod kątem hormonów kosztuje ok 10 zł w lab. na Kazańskiej czy w szpitalu. I zrób je jak najbliżej wizyty u lekarza. Jeśli wolisz drogę na NFZ to w szpitalu dr. Sarnacka-Lewczuk (z innymi lekarzami łomżyńskimi daj sobie spokój) przyjmuje w poniedziałki. Zbada Cię, wypyta i zadecyduje czy wysłać Cię do Białegostoku do szpitala na Skłodowskiej. Jeżeli są jakieś zmiany typu guzki to nie panikuj. Są inne sposoby leczenia niż usuwanie. Aha, jednym z objawów nadczynności jest niedokrwistość (niska hemoglobina). Bądź zdrowa i nie stresuj się :)

Bardzo, bardzo, bardzo Wam dziękuję, rozjaśniłyście mi w głowie, teraz przynajmniej wiem, w co ręce włożyć, i w jakiej kolejności to zrobić :)
whiteweb - jeden tylko szczególik, podejrzewam niedoczynność a nie nadczynność, wiele na to wskazuje, między innymi nie znoszę ciepłych pomieszczeń (robi mi się słabo), mam niski puls ( najczęściej w okolicach 80kilka/50kilka), obniżony nastrój, sucha skóra, ogólne samopoczucie kiepskie, z niczego może zrobić mi się słabo. Morfologie ogólną miałm robioną kilka razy, żęlazo, potas, glukoza również - wszystko dobrze! tylko właśnie te TSH dało mi do myslenia, że chyba jest jednak za wysokie.. i właśnie dlatego chcę skonsultować to z kimś mądrym :)

Aha i jeszcze jedno - górna norma tsh w lab. w którym badanie robiłam, wynosi 4,000 więc moj wynik 3,420 jest blisko górnej granicy. Owszem, jestem juz osobą dorosłą, ale czytałam wiele wypowiedzi lekarzy, że tsh u kobiety nawet do 40 lat (!) nie powinny przekraczać 2,5.. A ta norma do 4,00 jest przyjmowana po to, aby zmieściła się w niej i nastolatka i babcia.. i że o tym, czy trzeba tarczycę leczyć decyduja tu już objawy

A rzeczywiście pomyliło mi się. Wybacz. Ale reszta jak najbardziej aktualna. Szczególnie o lekarzu endokrynologu. Pozdrawiam

witam,masz niedoczynnosc tarczycy,ja tez mialam taki wynik i rodzinna mowila mi ze wszystko jej dobrze,az trafilam do przypadkiem do madrej lekarki ,ktora mi powiedziala ze wynik jest dobry ale nie dla młodej osoby,polecam rowniez doktor ołdakowską.

Emilka, ostatecznie przekonalas mnie ze musze szybko zasuwac do endokrynologa, bardzo Ci dziękuje....

Białystok nie leczy tylko lekarz

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org