Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
dopłaty rolnicze |
czy dostaliście już dopłaty rolnicze?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: dopłaty rolnicze |
nie mamy hektarów :) ![]()
|
|
ja też nie mam :( A szkoda, bo byłoby co brać :)
|
|
leżą gdzieś na koncie a odsetki rosną:)
|
|
Jak duże są to dopłaty? Powiedzmy na hektar przeliczeniowy?
|
|
Ile by nie było to i tak darmowa kaska :)
|
|
Ja już mam na koncie ,a jeśli ktoś mówi że to jest kasa za darmo to mówiąc delikatnie jest jeleniem .
|
|
a ile wogóle za h jest dotacji??
|
|
Jednolita płatność obszarowa (JPO) 732,06 zł/ha Uzupełniająca Płatność Obszarowa - inne rośliny 211, 80 zł/ha Uzupełniająca Płatność Obszarowa - płatności zwierzęce 306,99 zł/ha Uzupełniająca Płatność Obszarowa - płatność do powierzchni upraw chmielu 1276,38 zł/ha Płatność niezwiązana do skrobi 463,39 zł/tonę Płatność niezwiązana do tytoniu odmiany typu Virginia 5,62 zł/kg Płatność niezwiązana do tytoniu odmiany typu Barley 3,93 zł/kg Oddzielna płatność z tytułu cukru 52,44 zł/tonę Oddzielna płatność z tytułu owoców i warzyw (płatność do pomidorów) 162,09 zł/tonę Oddzielna płatność do owoców miękkich 2670,66 zł/ha Specjalna płatność obszarowa do powierzchni upraw roślin strączkowych i motylkowatych drobnonasiennych 672,56 zł/ha Płatność do krów 584,79 zł/szt Płatność do owiec 123,11 zł/szt
|
|
a jak ktoś hoduje motyle na 1h to ile moze dostać??
|
|
na las jest jakaś dotacja??
|
|
Na motyle ARiMR nie daje dopłat . A na las nie ma chyb,a że było to grunt orny i zalesiło się go zgodnie z przepisami to dostaniesz, ale na zwykły zagajnik to nie da rady....
|
|
szkoda. a za 2,5 h rolnego co żyto rośnie ile teraz w ciągu roku można wziąć?
|
|
a jest np. jakaś strona na której można sprawdzić ile dopłat się dostaje??
|
|
małolaty co ostatnio z trawką wpadli mogli się starać o dopłaty..ciekawe ile mieli ha tej plantacji:)
|
|
do 1 ha to ok 1000 zł ,co do stronki to kiedyś była tera to nie wiem nie sprawdzam ... a co do tych co trawkę uprawiali to powinni dopłatę dostać w końcu to ''rolnicy''.
|
|
to rozumiem ze za 2,5 ornego będzie 2,500 zł??pytam bo sie na tym nieznam
|
|
do 1 ha jest -943,86 + ONW jeśli przysługuje 179 zł
|
|
|
A dlaczego nie ma dopłat dla osoby, która prowadzi np. kiosk czy zakładzik fryzjerski, a na oknie hoduje kwiatki? Ta osoba musi płacić miesięczne składki na ZUS, podatek, nie ma jakichś tam krusów? No i nie ma typowej dla większości wsi postawy roszczeniowej wobec państwa.
|
|
Kiedyś rolnictwo było nie wspierane i mieliśmy to co mieliśmy wszystko stare ,mało wydajne i nie spełniało norm higieny i bezpieczeństwa . Zawsze wieś była poszkodowana ... a co do takiej prawdy to mogę powiedzieć ze ok 1/3 psełdo rolników którzy otrzymują dopłaty mieszka w łomży i to kwestię bym poruszył .
|
|
jantar5555 ty tak dzielnie tropisz postawy roszczeniowe widze, to swietnie trafiles, na tym forum masz zajecie na kilka najblizszych lat pewnie. Nie ma po co szukac dalej.
|
|
jantar5555 typowy mieszczuch któremu życie w Łomży przeszkadza, jak przeszkadza to ********** na wieś kup hektarów i zapierdalaj jak zazdrość za dupsko chwyta, a jak ci ten sposób rozumowania nie odpowiada to wyjedź do Warszawy i tam pracuj jako pomoc domowa
|
|
a ja znam takich co mieszkaja w miescie maja zimie po ojcach nic tam nie uprawiaja albo dzierzawią a dopłaty biora i zyja sobie wygodnie Rimpik
|
|
Właśnie na początku powinno się takich wyeliminować od dopłat a nie zostawił wieś poszedł do miasta za lżejszym chlebem a ziemi nie odda temu co ją uprawia i żyje z niej tylko trzyma i te środki które przysługują rolnikowi pobiera. ps skończy się to skończy, kwestia czasu jak rolnika aktywnego będą wspierać to wy psełdo rolnicy z bema nowogrodzkiej itd będziecie sprzedawać ziemię prawdziwym rolnikom bo już dopłat nie dostaniecie .
|
|
właśnie panowie ci co tak sobie "WYGODNIE ŻYJĄ" są głupcami aktualnie rusza kontrol ARMIR i kwestie takich osób będą miały się tak ci co pobrali dopłaty np na nowe ciągniki pieniądze pobrane a ciągnika brak za to Merc S na podjeździe to wszystko będzie wcześniej czy później wykryte bez faktur rachunków i wielu dokumentów. Będzie naliczona kara lub wyjdą nieścisłości dotyczące osób które mają hektary a nic na nich niema a są złożone wnioski zostanie cofnięta dopłata wraz z odsetkami. a jeżeli chodzi o takie gadki typu że za darmo kasa czy ktoś się pokusił by poczytać warunki otrzymania dotacji i jakie są wymagania?? he sądząc po jakości wypowiedzi to właśnie nie. No teraz ci wszyscy co tak żyją sobie dobrze jeżeli mają coś nie tak to już im tak milutko nie będzie . heh dopiero teraz gdy poczytałem o tym sam otworzyłem oczy jak to właśnie jest a nie tak jak myślicie że kasa za darmo policz sobie że ten który jest mądry zainwestuje chociażby w nawozy a popytajcie ile kosztują i pomyślcie że jeden woreczek na hektar nie wystarcza a ceny są coraz wyższe, tak więc nie denerwujcie się w ogóle tym , że mają jako kolwiek kasę bo to wcale nie jest takie słodkie . A są też tacy co mają albo okrąglaka tzn 1000000zł kredytu albo i więcej i ci wszyscy myślą że to za unijne i że to jego a czasami okazuje się że bankowe wszystko . i to jest właśnie takie coś że wtedy my myślimy o unia dała tyle pieniędzy. ale szczerze to sa i tacy co kasę przepierniczają i nic sobie z tego nie robią i dlatego u nas w mieście jest gadka o dobra fura BLM itp za darmo kase dostaje to i ma ale to juz minie niedlugo maja wogole zabrac doplaty
|
|
Niuniek18b A z moich obserwacji to wynika ze ci co naprawde ciężko pracują to stać ich na tą włanie dobrą fure podobnie jak i w mieście a ci co pieniądze przepierniczają to do tej pory jeżdzą golfami II generacji. To samo jest zarówno w meście jak i na wsi. Większość takich gospodarstw którzy się nie myślą rozwijać i inwestować mają po kilka hektarów i te dopłaty nie zapewnią im zycia na nawet zwyczajnym poziomie.
|
|
re niuniek18b ok, rozumiem twoje wywody, ale zważ , ze mechnik, cieśla czy hydraulik, murarz też może zapieprza nie lzej niż ten rolnik, też bierze kredyty i nikt mu do niczego nie dopłaca. Piszesz o nawozach, tak jakby w innych zawodach ludzie dostawali za darmo materiały. Przedsiębiorca płaci ZUS, a nie KRUS tzn nieporównanie wiecej co przy tak mizernym rynku jaki mamy jest dramatyczne. A opieke medyczna jedni i drudzy maja na tym samym poziomie, renty i emerytury też. To jak to jest z tymi składkami, jedni napłacą przez całe zycie, a drudzy tylko 1/4 i bedzie git ???? Będzie równo ?? Z jakich powodów rolnik miałby być aż tak premiowany ? Myślę, ze wiekszości krytykujacych ten stan rzeczy własnie o to chodzi. Re jaro00 tak , tak :))) tylko ciężka praca, tylko cieżka wzbogaca :))) Znaczy, ze ci co nie maja , to ciężko nie pracują i sami są sobie winni:)))) Mam odwrotne spostrzezenia, ze w naszej sytuacji społeczno-gospodarczej, łatwiej jest się dorobić na lewiźnie, bo ciężka pracą tylko garbu. Czytaj chociażby post wyżej(niuńka) Cały system jest koslawy i wymaga nie naprawy, tylko zbudowania od podstaw i zadna łatka - nowelizacja do nowelizacji i inne rozporzadzenia nic nie załatwią. Powstaje jeszcze wiekszy bałagan Może to niepedagogiczne co napisałem, ale taka jest sytuacja. Uwaga!!! nabity :)))))
|
|
No to sie dorabiaj na lewiznie, skoro latwo, z czym masz problem?
|
|
Ja nie mam problemu, ja widzę i opisuje problem. Tak w zyciu bywa , ze nie trzeba miec samemu problemu, aby dostrzegać nieprawidłowości. To uwaga dla tych co nie widzą dalej niż własny nos.;) Dzieki Dran za sugestię. Uwaga!!! nabity :)))))
|
|
Inna sprawa, ze niektorym tylko sie wydaje, ze widza problem, a w praktyce nie maja pojecia o czym mowia.
|
|
Tutaj macie kilka ciekawych informacji na temat dopłat do pomidorów: http://e-warzywnictwo.pl/index.php/doplaty-do-pomidorow-w-polsce-nie-jest-z-tym-az-tak-zle_10856.html
|
|
Do duszek: Płatności UPO przynajmniej za tamten rok nie było...wiem,bo przez cały okres rozliczeniowy uzupełniałam w Gminie Łomża wnioski o dopłaty
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |