Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
dentofobia strach przed dentystą |
moja siostra boi się dentysty ...wyrywania zęba nie,ale leczenia boi się panicznie. Strach jej określono chorobą zwaną dentofobia. Brak mi już argumentów by ją przekonać . Czy w Łomży jest Stomatolog,który leczy zęby w znieczuleniu ogólnym? Dziękuję za odpowiedzi na zadane pytanie.Pozdrawiam
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: dentofobia strach przed dentystą |
Masakra ...
|
|
a może podlenek azotu, człowiek podobno zachowuje się jak pod wpływem %% ---------------------------------------------
|
|
Z tego, co się orientuję to nikt w Łomży nie leczy w znieczuleniu ogólnym. Także nikt nie ma podtlenku azotu. Chyba, że jest coś nowego, o czym nie słyszałam. Orientowałam się jakiś rok temu. Leczenie z podtlenkiem azotu można przeprowadzić w Białymstoku. W znieczuleniu ogólnym nie wiem. Ale szczerze - osoba dorosła, w pełni sprawna umysłowo powinna raczej wg mnie udać się do psychologa bądź psychiatry i spróbować opanować strach. Wybrać przyjazne otoczenie i zaufanego dentystę, takiego, który uszanuje jej obawy. Bo niestety znieczulenie ogólne nie pozostaje obojętne dla organizmu, wpływa szkodliwie, nie mówiąc już o ryzyku znieczulenia, także może korzystniej dla zdrowia byłoby opanować strach :) Koszty też nie pozostają bez znaczenia :) A idą w tysiące przy leczeniu w znieczuleniu ogólnym.
|
|
w leczeniu ogólnym tez w Białym można. Moim zdaniem to dobre rozwiazanie, aby zrobić wyrwanie ósemek albo od razu wszystkie zęby do leczenia, niz chodzic 8-10 razu :) ---------------------------------------------
|
|
Jeśli nie ma innego wyjścia to można tak zrobić, ale ja np. nie wyobrażam sobie wyrwać 4 ósemki na raz. Dziąsło z dziurą po zębie niestety też boli przez parę dni i nie wyobrażam sobie takiego bólu x4 z każdej strony buzi ;) Jak wtedy zjeść cokolwiek, skoro z każdej strony boli i trzeba uważać, żeby nie wypłukać skrzepu z dziąsła, bo wda się zakażenie lub suchy zębodół. Także żaden dentysta też takiego rozwiązania nie poleci.
|
|
4 nie a dwie czemu nie, za rok znowu 2 i jest git ---------------------------------------------
|
|
Jak kogoś stać na przyjemność leczenia w znieczuleniu ogólnym to czemu nie :)
|
|
Dlaczego od razu znieczulenie ogólne?? Można to zrobić przy podtlenku azotu lub za pomocą komputerowego znieczulenia - nic nie boli i jest mniej inwazyjne niż ogólne:/ Z wlasnego doświadczenia wiem, że wybór stomatologa to kluczowa decyzja, odkąd chodzę do odpowiedniego lepiej znoszę leczenie, choć kiedyś bywało potwornie cięzko.. pomogła też pożyczona od koleżanki książka \"Bądź bystry u dentysty\" taki poradnik dla pacjenta, ale na wesoło, pozytywnie nastraja do wizyty:)
|
|
Sam też jestem zestresowany, a sama myśl na wybranie sie do stomatologa powoduje u mnie panike.
|
|
Leczyć zęby trzeba a nad strachem można pracować między wizytami żeby może kiedyś iść już bez obaw. Powinniście się również zapisać do profesjonalnego gabinetu stomatologicznego, gdzie leczenie będzie wykonywane bezbolesnie oraz przez dobrego stomatologa: https://www.klinikastomatologiczna.com.pl/oferta/leczenie-kanalowe-pod-mikroskopem
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |