Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Uciekła mi przepióreczka |
wanted dead or alive
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Uciekła mi przepióreczka |
Jaka nagroda ?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Uciekła mi przepióreczka |
W Bibliotece na półce pod nazwiskiem \"Żeromski\" powinna być, tudzież na YT do obejrzenia.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Uciekła mi przepióreczka |
dla uczciwego dostawcy 8 szt lub podpowiedzi gdzie mozna aktualnie kupic? dyplom honorowego znalazcy i przepis na przyrzadzenie : --------------------- 8 szt. przepiórek (najlepiej z hodowli ekologicznej) 200 g szynki tradycyjnej z tłuszczykiem (z przyprawami np. z papryką, koperkiem) 8 plastrów boczku 40 g masła 2 łyżki pomidorów suszonych (drobno posiekanych) 1 szklanka białego wina (wytrawnego) 1 łyżka rozmarynu suszonego + gałązka świeżego 1 ząbek czosnku świeżego 1 łyżka ziół prowansalskich sól pieprz 1.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C . 2.Posiekane pomidory i szynkę wymieszać ze sobą i do środka każdej przepiórki włożyć trochę masy + małą łyżeczkę masła 3.Przyciśnij udka do tuszki i owiń mocno boczkiem. 4.Przepiórki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 5.Wlać wino, dodać rozmaryn, zioła prowansalskie, czosnek, sól i pieprz do smaku. 6.Piec pod przykryciem godzinę. 7.Zdjąć pokrywę i piec jeszcze 30 minut, podlewając kilkakrotnie wytworzonym sosem, aż przepiórki będą miękkie i przyrumienione. 8.Przełożyć na talerz i natychmiast podawać - Pieczone przepiórki najlepiej podać na gotowanym zielonym groszku lub fasolce szparagowej, bardziej elegancko ze szparagami i oczywiście ze schłodzonym winem.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |