Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Podlaskie |
w Sobotę troszkę podróżowałem po naszym województwie: Piątnica- Wizna; Tykocin-Knyszyn; Knyszyn-Korycin; Korycin-Janów-Białousy. I przyznam atrakcyjne jest pod względem turystycznym Podlaskie: Wizna: ,,Polskie termopile,, czyli bitwy toczone w 1939 o to miasto, płynąca obok Narew wśród łąk, Tykocin: zabytkowe centrum miasta z Kościołem Św. Trójcy, pomnikiem Stefana Czarnieckiego, nieco w innym rejonie miasteczka synagoga żydowska, i ciekawy architektonicznie zamek w Tykocinie, Knyszyn niewielkie miasteczko z ładnym rynkiem, zabytkową częścią miasta i pomnikiem króla Zygmunta Augusta, Korycin zabytkowy układ urbanistyczny, rynek pomnikiem Zygmunta Augusta, coroczne ,,dni truskawki,,; zalew i wiatrak w pobliżu. Janów słynna dyskoteka ,,Panderoza,, zdjęcia m.i.n. w serialu : ,,u pana Boga za piecem,,; malownicza okolica, i w końcu podróży wieś Białousy a w niej gospodarstwo ogrodnicze Wilczewskiego, jednego z największych obszarników w Polsce liczące ok. 2000 ha, na ok. 400 ha uprawa borówki amerykańskiej, hodowla jeleni. Podsumowując jest co zwiedzać i podziwiać w naszym województwie.;)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Podlaskie |
Brawo!
|
|
no jest a duzo placza ludzie ze nie ma gdzie sie ruszyc .rowerem podejrzewam to za daleko a na stopa to za dlugo czekac
|
|
Nic nowego Lukaso, ale dobrze, że napisałeś, bo często cudze chwalimy a swego nie znamy.
|
|
WIZNA od zawsze, na zawsze. PIĘKNA! <3
|
|
co tam pietnego?
|
|
trawa ?
|
|
drzewa?
|
|
a moze dziolchy
|
|
No, Tykocin jest świetny! Bardzo lubię to miasteczko, podobnie jak Ciechanowiec (wizytę warto połączyć z którymś z festynów w Muzeum Rolnictwa). Lukaso88, nie wiem, czy byłeś, ale warto zahaczyć także o Supraśl - zrobić spacer po miasteczku i odwiedzić Muzeum Ikon. Kruszyniany lub Bohoniki także. Przez Krynki, niestety, tylko przejechałam, ale wydawały się urokliwe. Jeżeli szukasz kolejnych pomysłów, odwiedź też Koryciny, a w nich Podlaski Ogród Ziołowy. A na północy województwa - koniecznie Sejny, Suwalski Park Krajobrazowy oraz Wigierski Park Narodowy. I wybierz się nad Biebrzę. Co by nie mówić - województwo mamy naprawdę malownicze. Je n'sais pas ou je vais, oh ca je l'ai jamais bien su. Mais si jamais je le savais, je crois bien que je n'irais plus...
|
|
Tam wszystko jest piękne .. Dziołchy także !:D
|
|
A ja polecam Kurowo i Waniewo :)
|
|
A Kurowo i Waniewo też fajne. Zwłaszcza spacer po kładkach :) Je n'sais pas ou je vais, oh ca je l'ai jamais bien su. Mais si jamais je le savais, je crois bien que je n'irais plus...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |