sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Pulsometr. CO to takiego?

Chciałbym się Was o coś zapytać, otóż ostatnio w poszukiwaniu butów do biegania natknąłem się na http://e-running.com.pl na coś takiego jak pulsometry. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, do czego służy taki pulsometr i jak jego posiadanie przekłada się na wyniki w treningu, bo rozumiem, że pewnie taki jest jego cel. Możecie również dodać Waszą opinię, czy Waszym zdaniem zakup takiego pulsometra, to dobra inwestycja?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Pulsometr. CO to takiego?

Ogólnie pulsometr pomoże Ci na efektywniejsze wykorzystanie czasu treningu. Na zwiększaniu/zmniejszaniu jego intensywności, ponieważ sama prędkość treningu nie jest jego wyznacznikiem. Zresztą, jest to temat rzeka, polecam ciekawe informacje w internecie.
Jeśli chodzi o osobiste odczucia- sama też przymierzam się do zakupu, chociaż swoje zainteresowania treningowe kieruję w stronę szeroko pojętego fitnessu.
Pozdrawiam.

Jak sama nazwa wskazuje, mierzy puls i pokazuje w której "strefie" maksymalnego HR (heart rate) jesteś. Ma to znaczenie w zależności od tego, co chcesz treningiem osiągnąć, np. spalanie tkanki tłuszczowej wg różnych źródeł jest najbardziej efektywne przy pulsie na poziomie ok 65-75% Twojego HR maksymalnego, ale o tym już możesz sobie doczytać, np na forum sfd.pl
A czy warto to już zależy od Ciebie, na pewno posiadanie go trochę dodatkowo motywuje :) Ja miałem sigmę PC-15 przez krótki czas i był ok, ale miał mały defekt fabryczny i musiałem oddać a akurat nie mieli na wymianę, więc póki co nie mam wcale, ale już niedługo. I jak już to bierz taki z opaską, a nie z pomiarem z palca.

A tu możesz się pobawić różnymi modelami Sigmy :) Pod wybranym modelem klikasz na demo, możesz też pobrać instrukcję i zobaczyć czy funkcje danego modelu Ci odpowiadają.

http://www.sigmasport.com/en/produkte/pulscomputer/topline/pc_1511/?flash=1

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org