Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
mechanik OPEL ZAFIRA |
Możecie polecić mi mechanika w Łomży, który zna się na naprawach opli. Byłam już u kilku i nikt mi nie potrafi pomóc (zdiagnozować usterki). Z góry dziękuję:)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: mechanik OPEL ZAFIRA |
bo u nas w Łomży nie ma dobrych fachowców :)
|
|
A co się dzieje z autem
|
|
Zafira B - nadwozie: - mniejsze lusterka niż w zafirze A, co trochę ogranicza widoczność do tyłu; - trzeszczący plastik na środku podszybia (deski rozdz.) - urywające się przewody w wiązce drzwi;, Zafira B 1,6 B napęd: - trochę za słaby silnik do tak ciężkiego auta; - stosunkowo drogi osprzęt do silnika (np listwa zapłonowa (580zł) zamiast zwykłej cewki za 30zł. - lekkie piski generowane przez przepustnicę w okolicy 2 tys obrotów - ciężkie sprzęgło; - wysokie spalanie jeżeli chce się wycisnąć coś więcej z silnika (np powyżej 120km/h) - słabej jakości amortyzatory tylne (max 100tys. km), Większość aut (szczególnie diesli) ma cofnięte liczniki o ok. 200tys. km przez co należy się liczyć z dużymi kosztami napraw. Nie polecam auta zły zakup szukaj jelenie który je kupi i sprzedawaj jak naj szybciej, a i nie zapomnij cofnąć licznik bo te auta najwięcej sie psują w pierwszym roku eksploatacji i jak dochodzą do 100tys/km. ?)@.)%.!(*(.?
|
|
mechaniki od siedmiu boleści ha ha ha żeby oszczędzać na płynie do układu chłodzenia to szok parę osób już się na to nacięło ha przy temperaturze -10 zamarza , nie napisze co to za fachowiec bo mi żal człowieka choinka na desce rozdzielczej hmmmmm .... bez mała połowa elektroniki wymieniona , ręce rozkładają wszyscy fachowcy w łomży ha ha haaaaa , a wystarczyło naładować akumulator i po sprawie przykra sprawa ale to fakty :)
|
|
mam zafirę i polecam tylko ołdakowskiego za okruszkiem na przykoszarowej gosc jest solidny i normalnie sie ceni a sam zdecydujesz czy do niego zajechac
|
|
Dobry mechanik - Piątnica ul. Ogrodowa. A co konkretnie się dzieje i jaki masz model? A,B? www.zafiraklub.pl na tej stronie dowiesz się bardzo dużo o zefirach
|
|
A cóż to za usterka? Ja ze swoja "usterką" również odwiedziłam swego czasu paru fachowców. Deczko mniejsza siostra zafiry nie należy do bezawaryjnych. http://www.youtube.com/watch?v=s8hSBU7qz6g
|
|
Dzięki za odpowiedzi. Moja zafira to A. Nie wiem co się dzieje, ale autko traci moc tak jakby coś się odłączała w czasie jazdy. Na desce rozdzielczej wyświetla mi się samochodzik z kluczykiem, a mój samochód nie wchodzi na wysokie obroty. Mam nadzieję, że jak na kobitkę w miarę jasno to opisałam. Z tego co sama poczytałam to może być jakiś zawór, ale nie mam pewności.
|
|
To może być zawór EGR ale nie musi. Czasem trzeba go wymienić ale może pomoże poprostu pomoże przeczyszcznie go. Ale tak naprawdę to trzeba zacząć od podłączenia samochodu pod komputer i zczytać błędy.
|
|
dzięki. Tak czy inaczej potrzebuje namiarów na mechanika...
|
|
Zadzwoń pod numer 510736928. Młody mechanik, wg mnie ogarnięty. Sam jeździ oplem. Pozdrawiam
|
|
Ze swojej strony mogę zaproponować Jaśkiewicza z sosnowej, młody, rozgarnięty, nie zedrze, podpowie rozwiązanie o ile sam nie poradzi sobie z problemem. http://www.youtube.com/watch?v=s8hSBU7qz6g
|
|
Mocarski Darek Piątnica ul. Ogrodowa 502362119
|
|
bardzo wszystkim dziękuję:) Mam nadzieję, że problem uda sie rozwiązać. bojca możesz mi wytłumaczyc gdzie jest ul. ogrodowa w Piątnicy:)
|
|
U mordeczki.
|
|
Chick zadzwoń pod numer który podałem jak będzie wiedział to napewno nie naciągnie Cię na koszta a jak nie to skieruje Cię do kogoś... pozdrawiam
|
|
kolezanko auto trzeba podlaczyc pod kompa ale stawiam na czujnik polozenia walka rozrzadu ....
|
|
Robisz podchody z tym swoim wałkiem.
|
|
Samochód był podpinany pod komputer u elektryka i wyszła mu usterka elektryczna, ale później powiedział mi, że to chyba ten zawór EGR. Nie wiem do kogo z tym pojechać: elektryk wspominał o tym zaworze, który znajduje się z przodu pod maską (w pobliżu wentylatorów) natomiast mechanik mówił o czymś co znajduje się po przeciwnej stronie silnika tak skrajnie blisko przedniej szyby. Problem w tym że babie każdy kit mogą wcisnąć...
|
|
Jeżeli niema mocy i odcina przy 4,5 tys obrotów to może być czujnik wałka tak jak wcześniej wspominali ale nie musi, poco gdybać skoro jest błąd należy go odczytać za pomocą OP-coma albo techa i będzie wszystko jasne . Mówisz że mechanik sprawdzał błedy i nie powiedział ci dokładnie co to jest to zmień mechanika.
|
|
*specu* właśnie w tym celu założyłam ten post. Jeżeli znasz dobrego mechanika to daj mi namiary
|
|
Chick zadzwoń jutro pod ten numer który podałem wcześniej... przez telefon napewno nikt Cię nie naciągnie... Pozdrawiam
|
|
silnik w tym aucie to 2.2 dtr ze sterownikiem psg 16 i elektrycznym zaworem egr który napewno sie przycina tylko wymiana na nowy to spory wydatek
|
|
Jedz na stacje serwisowa Goskow za Prima napewno zdiagnozuja Twoj problem i nie bedzie gdybania moze to moze tamto.....
|
|
dziękuję wszystkim:)
|
|
a ja się zastanawiałem nad kupnem młodszej siostry Zafiry... Jak już jesteśmy w tym temacie to powiedzcie proszę czy Meriva jest samochodem który warto kupić rodzinie 2+2 z niewielkim rocznym przejazdem? A może na wiosnę/lato ktoś inny fajny rodzinny samochodzik będzie miał do sprzedania? :) ---------------------- Wszyscy są w stanie sprawić, żeby w pomieszczeniu stało się jaśniej - jedni jak wchodzą inni jak wychodzą.
|
|
wads Jak każde auto meriva posiada plusy, niewątpliwym jest przestrzeń wewnątrz pomimo skromnej postury, mała, zwrotna, dynamiczna i na tym zakończę plusowanie :) Płyta z corsy C, waga większa, zawieszenie cierpi na tym, blaszki lichutkie, dość awaryjna. Z silnikiem diesla w 1.7 sprawują się znacznie lepiej, odradzam 1.4 dla rodziny. http://www.youtube.com/watch?v=s8hSBU7qz6g
|
|
dzięki megan za odpowiedź:) podobne odczucia spotkałem tez na innych forach. Chyba jednak sobie odpuszczę Merivę chociaż wyglądem/rozmiarami bardzo mi odpowiada... :) ---------------------- Wszyscy są w stanie sprawić, żeby w pomieszczeniu stało się jaśniej - jedni jak wchodzą inni jak wychodzą.
|
|
jeżeli auto słabnie na stałych obrotach i wyświetla się błąd to moze być EGR lub pompa Vacum jedno z drógim jest razem połączone, zobacz czy w przewodach podciśnieniowych nie ma oleju, jeżeli jest to pompa Vacum jest uszkodzona
|
|
VIP_1 dzięki. Jestes mechanikiem? Jeżeli tak to może sie umówimy i zajrzysz memu autku pod maskę:)?
|
|
W Piątnicy dobry mechanik jest koło mleczarni godny polecenia i bardzo dobrze naprawia samochody. Darka Mocarskiego nie polecam jak dla mnie kiepski mechanik. maciek zajkowski
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |