Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
ŁSM - inne liczniki |
Zafundowano nam nowe liczniki pomiaru zużycia energii cieplnej, wymienia się węzły ciepłownicze,ociepla budynki itd. A wszystko to,celem obniżenia opłat z tym związanych lub jaśniejszym sposobem ich obliczania. Wszystko dla dobra mieszkańców. Zgoda. Ale od dłuższego czasu nurtuje mnie inna "drobnostka". Mieszkam przy Prusa i od bardzo dawna pomiędzy godzinami,mniej więcej 24.00- czasem,aż do 5.00 brakuje ciepłej wody.Precyzując-gorąca woda jest odrobinę cieplejsza od zimnej. Pytałem w Spółdzielni o przyczyny tego stanu rzeczy.Konkretnej odpowiedzi nie otrzymałem.Zapytawszy,czy w takim wypadku możemy używac liczników ciepłej wody reagujących pomiarem dopiero od temp.29 stopni C,otrzymałem odpowiedż - a kto zapłaci za pozostałą wode? Dodam,że są to liczniki z homologacją i dopuszczone do użytku. Czyli nic tak do końca nie zmienia się na lepsze. Czy ktoś również zauważył ten brak ciepłej wody? Tylko proszę nie piszcie,że nocą należy spać.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: ŁSM - inne liczniki |
Spółdzielnia tak oszczędza na podgrzewaniu wody. Większość ludzi o tej porze śpi i nie korzysta z wody. Reszta czyli min. ty i ja musimy brać zimny prysznic i płacić jak za gorącą. Taki paradoks chociaż gdzieś tam w spółdzielczych zarządzeniach wiem jest napisane, że woda podgrzewana jest od 40C. To samo było kiedy w tym roku w wakacje przez tydzień nie było gorącej wody na południu Łomży. Jeśli ktoś się nie pilnował i odkręcał kurek z gorącą to płacił za gorącą chociaż woda był zimna jak w rzece. Takie tam atrakcje ujędrniające skórę :). "Tańczyła na wielu śliskich parkietach..."
|
|
nie tylko w ŁSM tak jest..w perspektywie również koło 1 nad ranem woda jest już zimna -spółdzielnia oszczędza. A jeszcze bardziej widać te oszczędzanie w temp. wody nawet w ciągu dnia.. Gdy nie było liczników woda ciepła miała temp. rzędu 80 st. że dosłownie parzyła..po założeniu liczników z roku na rok etapami, po trochu po trochu temp. wody spadała. I teraz można myć się właściwie wyłącznie odkręcając kurek z ciepłą wodą, bo woda ma średnio 40st. (w lecie niższa, w zimie podczas dużego mrozu nieco wyższa).. Nie znam się na sposobach uzyskania takiego stanu..ale wydaje mi się, że temp. wody dostarczanej przez MPEC nie mogła ulec zmniejszeniu z przyczyn technologicznych. To spółdzielnia chcąc płacić mniej za dostarczaną energię ogranicza ilość ciepłej wody pobranej z sieci MPEC do minimum. Ale co zrobić. Zaraz usłyszę, ze Polak potrafi tylko narzekać i że zawsze mu źle..:) ale jak nie narzekać i się cieszyć jak z każdej strony każdy robi nas w ch..
|
|
A skąd prezesi wezmą na wynagrodzenia i nagrody ?
|
|
Mnie też to nurtuje... robią nas w h... jak tylko chcą i to w granicach prawa...
|
|
W ŁSM wody ciepłej niema nawet po godzinie 6 rano urzędasy ustawili ją pod swoje godziny czyli tak coś koło 7, człowiek jak idzie do roboty na 7 i chciał by sie troche obmyć ciepłą wodą to niema takiej opcji ale ci co idą do pracy na 8 tak .
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |