Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
gdzie to jest cz.2 |
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: gdzie to jest cz.2 |
|
|
pierwsze foto to będzie chyba kościół na Dwornej a te drugie to tam przy Biedronce też na Dwornej :P
|
|
Zdjęcie starego domu jest zrobione na Krasce koło kościoła przy drodze prowadzącej do gazowni. Pozdrowienia.
|
|
Tamten wątek bardzo długo sie otwirał :P
|
|
brawo maciek
|
|
Te pierwsze czarno białe zdjęcie to kościół "u panien" a te drugie to seminarium?
|
|
KiLeR powiedział gdzie a mikan powiedzała co :)
|
|
|
sorry za tą olbrzymią fotkę.
|
|
wyglada jak terazniejsze 2lo (przy zjezdzie...tak dla pewnosci)
|
|
Czy to nie jest wejście do Pałacu Biskupa od Sadowej? Pozdrowienia.
|
|
|
Dom na Kopernika przy parku ? Legends may sleep, but NEVER die ...
|
|
|
Na zdjęciu widoczny jest fragment ul. Świerczewskiego i skład desek koło jednostki w miejscu gdzie obecnie statoil. Wtle szczyt budynku to bar Pod Koniami. Pozzdrowienia
|
|
Zobaczcie na drugim zdjęciu Pana Malachit'a jak ładnie na ławce po lewej siedzi starszy Pan. Kiedyś dbano o swoje plecy, a teraz jak ktoś się rozwali to skrzywienie kręgosłupa gwarantowane, a kiedyś..... uuuu kiedyś to Siadali prosto, bez problemów :) ![]() Latam, Skaczę i jeżdżę
|
|
ostatnie zdjęcie, ten "skład desek" nazywał się PAGED - pamiętam jak będąc małym chłopakiem pomagałem za kilka złotych pracownikom deski przerzucać.... oni mogli spokojnie piwko wypić, a ja miałem na oranżadę i lody :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Co to był za obiekt w Łomży? ![]()
|
|
Tego jeszcze nie widziałem.... ...niesamowite - całość z drewna... ...jakaś bożnica? _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
dawny statoil
|
|
może to "coś" w Nowogrodzie , nie wiem strzelam :P
|
|
Autochton, ta fotka jest ze Śniadowa czy z Miastkowa. Nie spotkałem się z taką bożnica w Łomży. (........)
|
|
Jacek , jesteś bardzo dobry w tematach historycznych. To jest kościół w Śniadowie. http://www.szukamypolski.com/gap/details.php?image_id=1376
|
|
Ściślej , była to synagoga spalona w 1916 r. A teraz pytanie , który z łomżyńskich prezydentów przysłał siepaczy i zamienił zielone na czerwone j.n.: ![]()
|
|
Żelechowski ? (........)
|
|
Moje wyrazy uznania , bravo!. A tak a pro po , było po tym działaniu wielkie oburzenie Łomżan. Jednym z argumentów ówczesnych władz było wyjaśnienie , że teraz lumpy będą na widoku i nie będą pić w miejscach publicznych swoich wynalazków.
|
|
Święta racja, pili w krzakach, a teraz piją "na widoku" :-) (........)
|
|
Pamietam czasy tego skwerku - musze powiedziec ze fajne wspomnienia, a teraz?? Mamy Plac Czerwony w sroku Lomzy zamiast fontanny i parku - jednym slowem - lipa.
|
|
|
rondo ..
|
|
Dawny Dom Partii. I Delikatesy, gdzie można było kupić świeżo mieloną kawę. A jak pachniało...
|
|
Brawo! pamiętam ten zapach.... tylko markm zauważ, że wtedy jeszcze ronda nie było! był plac Kościuszki (........)
|
|
|
Legionów, widok z drzewnej ??
|
|
Stary Rynek :)
|
|
Ale Wam zmaścili Rynek..:(
|
|
Ptysiu,z tą twoją racją to czas najwyższy żebyś ten klimat zmienił albo nie wypowiadaj się wcale klepiesz swoje dzieło,zastanów się nad tym????????
|
|
niestety kupujący: nie jest to Legionów z drzewnej Malachit: nie jest to stary rynek ryskago: sorry, nie rozumiem "zmaścili"??? Waldek27: miejsce to nie jest Ptysiem widok tego miejsca po jakichś 40 latach już był na tym forum.... (........)
|
|
Plac Kosciuszki
|
|
Brawo Kazik! wtedy nazywał się jeszcze Nowy Rynek. w tym miejscu były w latach 60, 70 i 80 delikatesy Fotka z zagadki z 15.01. (........)
|
|
Jaki to fragment Łomży? ![]() Pozdrowienia.
|
|
Mam wrażenie , że kiedyś tą ulicą chodziłem. Czy nie jest to ulica która prowadziła od obecnej Legionów do dworca kolejowego?
|
|
Maciek, to nie jest ktoras uliczka przy Nowogrodzkiej??Blizej Konca miasta??
|
|
Autochton, masz dobre wrażenie, tylko powiedz co to są za budynki po prawej stronie ulicy? Pozdrowienia.
|
|
to były jakieś magazyny?
|
|
Albo baza PKS?
|
|
Tak, to jest stara zajezdnia PKS-u. Pozdrowienia.
|
|
chodziłem jeszcze po jej opuszczonych zabudowaniach... :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Mieszkałem na Sikorskiego i do 7-mki chodziło się na skróty przez stację kolejową i przechodziło koło tych budynków które przedstawił Maciek. Raz mieliśmy frajdę jak pociąg nie wyhamował na stacji i zatrzymał się przegradzając ul. Sikorskiego , przypuszczam , że pół szkoły nie było na zajęciach. Pamiętam też jak od czasu do czasu przyjeżdżał wagon kinowy i wyświetlali tam filmy , a duszno było tam jak cholera.
|
|
Gdzie znajduje się ten budynek? ![]() Pozdrowienia.
|
|
Przy obecnej :) Alei Legionów
|
|
Wiem , ale nie powiem. Mieszkał tam mój kolega z ogólniaka.
|
|
to jest naprzeciwko dworca ;) Legionów
|
|
Bardzo blisko ostatniej zagadki :) może ktoś inny powie? :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Zgadza się, to jest na przeciwko dworca autobusowego i był to dom nie żyjącego już Pana Erwina Dąbrowskiego. Pozdrowienia.
|
|
To coś prostszego - także dla młodszych - a wystarczy, że spostrzegawczych i kojarzących. :) ![]() _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
z którego roku jest to zdjęcie i gdzie je zdobyłeś?
|
|
to nie wejście do katedry ?????przypadkiem
|
|
dokładnie loko! :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
TAK MI SIĘ WYDAWAŁO ALE NIE WIEM BO JUZ TAM DAWNO NIE BYŁEM Z 8 LAT TAK OD ŚLUBU HEHEHEHEHE
|
|
Jeżeli to jest w Katedrze(cegła widoczna na zdjęciu pasuje tylko do katedry), to może być tylko nad drzwiami prowadzącymi na chór w prawej nawie przy samym wejściu. Innego miejsca nie widziałem gdzie by to mogło być. Chyba, że gdzieś w środku. W tej chwili nad drzwiami nie ma nic, ale to puste miejsce akurat pasuje na belkę widoczną na zdjęciu. Może się mylę. Pozdrowienia.
|
|
zdjęcie robiłem jakiś miesiąc, dwa temu... wybierz się jeszcze raz i nie szukaj żadnych pobocznych drzwi :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
pierwsz fotka jest na ulicy dwornej 2 i 3 niewiem a 4 jest przy katedrze ten pałacyk<lol> dla biskupów itp... ptysiu91 ma downa
|
|
Szukałem tego w środku, a miałem to nad głową. Chociaż mieszkam na południu wybrałem się do Katedry na mszę o godzinie 18, wychodząc przypomniałem sobie Twoje słowa, nie szukaj pobocznych drzwi. Jest to belka drewniana nad głównym wejściem do Katedry.
|
|
Co to za budynek, gdzie on się znajduje i jaki urząd mieścił się w nim? ![]()
|
|
Nowogrodzka 5 (?) Miescił się Urząd Bezpieczeństwa Publicznego. W budunku gospodarczym do tej pory sa drzwi z "jedaszami" (........)
|
|
Nowogrodzka 5 (?) Miescił się Urząd Bezpieczeństwa Publicznego. W budunku gospodarczym do tej pory sa drzwi z "jedaszami"
|
|
sorry, miało być "judaszami"
|
|
Jacek 16 wszystko zdadza się. Chyba czytasz Wiadomomsci Łomżyńskie, bo udzieliłeś tak wyczerpującej odpowiedzi. Kefas, potwierdź moją odpowiedź, czy jest poprawna? Pozdrowienia.
|
|
Jacek 16 wszystko zdadza się. Chyba czytasz Wiadomomsci Łomżyńskie, bo udzieliłeś tak wyczerpującej odpowiedzi. Kefas, potwierdź moją odpowiedź, czy jest poprawna? Pozdrowienia.
|
|
A i owszem, czytam. Polecam wszystkim. Maćku, jast to wejście do katedry. myślę że Kefas to potwierdzi. ( wczoraj widziałem) (........)
|
|
Maćku, masz dostę do ciekawych fotek z Łomży. Może udostępniłbyś je w jakiejś galerii? :-)
|
|
Zdjęcie to było robione w połowie lat 70-tych. Na jakiej ulicy stały te zabudowania? Jaka to dzielnica miasta? Nadmieniam, że na owe czasy był to ulica o dość dużym natężeniu ruchu. ![]() Jacek zdjęcia biorę z książek o Łomży, naszych gazet i trochę swoich. Pozdrowienia.
|
|
ul. Sikorskiego :)
|
|
Nie ten kierunek, więcej na południe. Pozdrowienia.
|
|
no to ja będe strzelał :) Al . Legionów albo Poznańska strzał oddany :) czekam na wynik :)
|
|
To nie to. Odchodziła od Świerczewskiego. Teraz jest przebudowana i ma inną nazwę. Pozdrowienia.
|
|
Czyżby to była aktualna ul. Wyszyńskiego ? Czy raczej Szosa Zambrowska - vide ten duży ruch... (Maćku - oczywiście, że to były główne wrota do Katedry, nie potwierdzałem bo uważałem, że nie ma sensu skoro nie zgadywałeś, a osobiście widziałeś :) - a potem miałem problem z netem w domu :D ) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Kefas, nie jest to co myślisz. ulica ta znajdowała się w dzielnicy Koszary i jak napisałem wyżej że odchodziła od Świerczewskiego. Piszę odchodziła bo w tej chwili, jest przebudowana, jest ulicą ciągłą o innej nazwie. Jeżeli masz lat 40 do 50-ciu to powinieneś ją pamiętać. Pozdrowienia.
|
|
![]() ?
|
|
![]() ?
|
|
Sory , pokazało błąd , a jednak wrzuciło.
|
|
SZKOŁA BUDOWLANA NA ZJEZDZIE RONDO ITP?? OBOK SZKOŁY NR.2 CHYBA
|
|
Autochton - medyk z uczennicami? :) Maciek - sorry - przeczytałem Świerczewskiego, zrozumiałem Sikorskiego... Jestem troszkę młodszy. :) Pozwolę sobie strzelić (jako, że dzielnica koszary) jeszcze dwa razy - aktualna Piłsudskiego (albo ostatecznie Przykoszarowa:) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Później to był medyk , zdjęcie jest wcześniejsze.
|
|
MEDYK BYŁ WCZEŚNIEJ A PÓŻNIEJ CHYBA BUDOWLANKA ALBO ZA BUDOWLANKĄ BYŁ MEDYK NIE PAMIĘTAM DOKŁADNIE TERAZ TAM JEST JAKIEŚ LO.
|
|
Tak częściowo masz rację, bo w tej chwili jest to część Aleji Piłsudskiego, ale kiedyś miała inną nazwę i była samodzielną ulicą i zaczynała się jak napisałem wcześniej od Świerczewskiego. Powinieneś ją pamiętać. Jeżeli tym razem nie zgadniesz w następnym poście podam jej nazwę. Pozdrowienia.
|
|
szpital miejski
|
|
autochton: znaczy, co tam było wtedy? szpital św. ducha był dużo wcześniej niż medyk... maciek: gwardii ludowej było w kierunku bawełny, a na zambrów bema odchodziła.... _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Kefas, rzeczywiście chodzi o Gwardii Ludowej. Zaczynała się od Świerczewskiego a kończyła przy gazowni. Zdjęcie jest z połowy lat 70 i tam te budynki stały. Tam gdzie jest przystanek czerwoniaka koło Rampy. Pozdrowienia.
|
|
...jeszcze przed torami....? :) ...to numer domu pewnie jeszcze był Świerczewskiego... :) ...tak to wygląda na mojej mapie z 77 roku - gwardii ludowej rozpoczynała się dopiero za torami.... _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
ale ta Łomża kiedyś dosyć fajna była :-)
|
|
a ja mam zagadkę GDZIE TO jest :) ![]()
|
|
Kefas, mieszkałem tam od 1971 do 1976 roku (po lewej stronie patrząc od dawnej Świerczewskiego) i była już Gwardii Ludowej do torów. Zdjęcie było robione z podwórka gdzie mieszkałem. KiLeR, chyba było. Pozdrowienia.
|
|
Ulica Rzadowa, widok od Nowego Rynku, wydaje mi się, że to już było
|
|
|
Oficjalnie był to Szpital Powiatowy , a powszechnie nazywany Szpital Świętego Ducha jako nazwa jeszcze przedwojenna. Pamiętam jak będąc małym chłopcem , młodszy brat zjadł parę szklanek maku z cukrem. Po tym wzięła go straszna śpiączka i tam to wylądował , gdzie go odtruwali. Z tego incydentu pamiętam ten budynek jak teraz. Zawsze śmiałem się , że był to pierwszy łomżyński narkoman. W tych czasach krążyła po Łomży może anegdota , może prawda , że jak ktoś dzwonił do szpitala , to portier oznajmiał: tu święty duch - słucham , potem był tylko trzask odkładanej słuchawki.
|
|
A to było? ![]()
|
|
Co jest przedstawione na tym zdjęciach, jakie to tereny? Zdjęcia wykonano w połowie lat 70-tych XX wieku. Widok latem. ![]() Widok zimą. ![]() Zdjęcie powyższe przedstawia wodociąg miejski w Łomży z początku XX wieku. Pozdrowienia.
|
|
Maćku, a u Ciebie to miejsce gdzie uczyłem się jeździć na rowerku marki Bolek, a połowa osiedla chodziła latem z ręcznikami i kocami się opalać. (na rowerku startowałem od widocznych na zdjęciu ław do ładowania amunicji bo od ziemi nie potrafiłem się odepchnąć) Dookoła były pola i jednostka wojskowa. To jest strzelnica. :D Przy okazji, gdzie stała ta wieżyczka miejskich wodociągów? Z tej samej mapki co powyżej załączam kolejny skan i pytanie: gdzie to jest? i podchwytliwe pytanie: jak teraz nazywa się ta ulica? ![]() _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Jeżeli chodzi Tobie o Radziecką, to w dalszym ciągu tak się nazywa (róg Woziwodzkiej i Starego Rynku). Wyjaśnienie dotyczące Gwardii Ludowej poniżej meldunek z legitymacji ubezpieczeniowej data widoczna. ![]() Pozdrowienia.
|
|
Acha... Radziecka - niesamowite, że po przemianach nie zmienili jej nazwy. :) Może dlatego, że jest taka krótka i mało znacząca? _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Nazwa "radziecka" jest jedną z najstarszych nazw ulic w Łomży. Nazwa ta funkcjonowała od późnego średniowiecza i pochodzi od "rajców" czyli jak dzisiaj powiedzielibyśmy "radnych" miejskich , nie zaś jak niektórzy sądzą od Związku Radzieckiego. A tym od takich skojarzeń przypomne ludową mądrość "głodnemu chleb na myśli"... myslę, że pytania te bardziej kwalifikowałyby sie do wątku "zagadki łomżyńskie" pozdrawiam
|
|
Jaka to część Łomży? ![]() Pozdrowienia.
|
|
Zambrowski Rynek czyli Plac Niepodległości, w tle widać katedrę, hotel "Metropol" i oczywiście Trybunę honorowa. :-)
|
|
Co to za budynek i gdzie się znajduje? ![]() Pozdrowienia.
|
|
Pewnikiem to coś kościelnego , bo państwo i samorządy na nic nowego nie stać.
|
|
...a nie jest to nowy budynek sądu? (jestem poza Łomżą i nie mogę się przejść sprawdzić, ale tak mi się kojarzy) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Panowie, Autochton i Kefas obydwaj jesteście w błędzie, ani sądowe ani kościelne. Pozdrowienia.
|
|
troszke po czasie :) ale na paru wyżej odpowiedziach to była Rządowa zgadza się , a co do tego czy było - oj chyba nie było ;-) pozdrawiam
|
|
KiLer, widok Rządowej na zdjęciu z 25-01-06 00:24 , to chyba z czasów przedwojennych. Pozdrowienia.
|
|
tak Maćku zgadza się , to jest ulica Rządowa z 1913 roku pozdrawiam
|
|
a kto mi powie gdzie TO jest ? ![]()
|
|
Ulica Dworna. Z lewej strony mur przy Katedrze, mieszkańcy Łomży, z prawej strony pruskie szkopy podczas wjazdu do naszego miasta.
|
|
KiLer, a może wiesz co jest na zdjęciu z 27-01-06 21:33 i co w tym budynku znajduje się (powyżej)? Pozdrowienia.
|
|
Może to willa Maćka , wiem , że nie tak dawno temu budował jakiś dom.
|
|
Autochton, raczej podobna do Twojej. Jeżeli wiesz, że budowałem, to i wiesz jak wygląda. Czy jest podobny do tego, który budowałem. Jesteś łomżyniakiem od urodzenia, powinieneś znać ten budynek,a być może Twoja firma przy nim pracowała. Pozdrowienia.
|
|
ptysiu80 zgadza się to jest ulica Dworna maćku mi sie zdaje chyba że to jest centrum katolickie przy kosciele swietego krzyża ( strzelam :P )
|
|
Niestety, pudło . Całkowicie przeciwna strona Łomży. Pisałem wcześniej, że to nic kościelnego ani sądowego. Budynek w Łomży bardzo znany. Pozdrowienia.
|
|
Niestety mieszkam w bloku , nie pracowałem , Twojej willi nie widziałem , dlatego tak domniemywam. Jak widać po braku odpowiedzi , nie jest to budynek szczególnie wyróżniający się.
|
|
Zgrywus z Ciebie. Ja i willa! Masz złe informacje, mieszkam w bloku. Budynek na zdjęciu ma tylko w nazwie coś wspólnego z kościołem. Pozdrowienia.
|
|
Tak patrzę na ten balkon... Hospicjum pw. Św. Ducha to musi być kurna ;)
|
|
Wreszcie! Gratuluje Ptysiu80. Pozdrowienia.
|
|
dokładnie...! :) ..jak pragnę zdrowia - coś się telepało po głowie, jakieś skojarzenia... ale nie naszło... :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Kefas, sięgnij do swoich archiwów i daj jakąś ciekawą zagadkę. Pozdrowienia.
|
|
Gdzie to jest? ![]()
|
|
w któym miejscu był ten wodociąg????
|
|
Jest to ul. Soborno-Cerkiewna obecnie Sienkiewicza. Pozdrawiam.
|
|
O ile nie mylę się jest to narożnik dzisiejszej ulicy Polowej i Sienkiewicza, dzisiaj teren po tej kamienicy należy prawem kaduka do białostockiej firmy ( parking przy Zakładzie energetycznym), cześciowo do miasta(?) I o poprawnie miesce to zidentyfikowałem, kamienica na pierwszym planie zniszczona podczas ostaniej wojny w okresie międzywojennym była siedziba wielu łomżyńskich szkół średnich i powszechnych. (........)
|
|
Zadam wam teraz nietypową zagadkę. Nietypową, bowiem sam nie jestem niestety w stanie podać nazwy poniższej ulicy. Macie jakieś pomysły ? Może odpowiedź tkwi w niemieckim podpisie pocztówki... ![]()
|
|
Jest to główna ulica Łomży w 1916 roku Długa. Pozdrowienia.
|
|
Ojjj, popatrz uważnie, znajdziesz budynek, który stoi sobie do dzisiaj. Ul. Długa. Na innej pocztówce niemcy piszą Hauptstrase in Lomsha. fotka wykonana w 1916 roku. (........)
|
|
sorry maciek szybszy byłeś lecz ja twego posta jeszcze nie widziałem :-) (........)
|
|
Jacek nic wielkiego się nie stało. Ja przed wysłaniem odpowiedzi sprawdzam, czy takiej odpowiedzi nie ma. Jeżeli nie ma wtedy wysyłam. Pozdrowienia.
|
|
Ptysiu80 ...wg mnie to Dworna... podobny widok na horyzont jest tam także teraz :D ...poza tym.... nie znam niemieckiego ale Kriegs...platz - to coś z dworem.... _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
|
A pamiętacie dawny ZURT. ![]()
|
|
tak... kupiłem tam sobie gramofon :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Ost - wschód Von Ostlichen - na wschód ? na wschodnim ? Krieg - wojna Schauplatz - miejsce akcji, widownia Niewiele to mówi ? Jacek - który budynek masz na myśli ? Zagadka na dziś: Gdzie znajduje się obecnie ołtarz główny z wnętrza kościoła widocznego poniżej ? ![]()
|
|
Z tego co wiem to nigdzie. W pewnych publikacjach jest mowa że jego elementy znajduja się w kościele w Łojach Awissa. niestety nie potrafiłem ich tam zidentyfikować, może niezbyt bacznym obserwatorem byłem. Pewne elementy rzeżbiarskie znajdują sie w Kurii, chyba w archiwum. Poddane były gruntownej konserwacji. Mogliśmy oglądać je na wystawie "Budowla na wieki " pod koniec 2004 roku (chyba) w Muzeum (........)
|
|
I nikt nikogo z tego nie rozliczył , a nasz Konserwator Zabytków za co pieniąchy bierze! Czyżby to był sygnał dla prokuratury?
|
|
??????? Ołtarz widoczny na zdjęciu zdemontowano coś na przełomie lat 50 i 60 ubiegłego stulecia. Decyzje zapadały przed zblizająca sie rocznicą 1000 lecia chrztu Polski. Ówczesne władze odpowiedzialne za zabytki (państwowe - na szczeblu chyba Ministerstwa Kultury i kościelne) zgadzały się co do koncepcji regotyzacji katedry. A rzeczony ołtarz był niestey manierystyczny (chyba) i musiał zniknąć.. Tak więc post autochton'a jest co najmniej dziwny..... Historia ołtarzy i ich fundarorów w łomzyńskiej farze a później katedrze jest niezwykle pasjonująca..... (........)
|
|
W latach 1691-1693 podczas generalnego remontu, koniecznego z racji pożaru i zniszczeń wojennych, zmieniono wystrój kościoła z gotyckiego na barokowy, według planu architekta Józefa Szymona Bellotto. I ten wielki , bogato zdobiony ołtarz stylowo odpowiadał innym do dziś istniejącym ołtarzom. Pamiętam go dobrze , bo nie raz byłem blisko. Naprawdę robił wrażenie. Długo , długo nie mogłem się przyzwyczaić do obecnego neogotyckiego. Później poszło wszystko w zapomnienie. Ołtarza nie ma , pozostała tylko pamięć , ale cóż , ta cała historia przypomina mi o czymś ważnym co zwie się przemijaniem. O nas też kiedyś zapomną. Całe szczęście , że też współtworzymy historię jak chociażby unicestwienie czegoś co jednak było znaczącym zabytkiem.
|
|
Gdzie to jest i skąd je zrobiono? ![]()
|
|
W/g mnie jest to Szosa Zambrowska, a zdjęcie mogło być zrobione z któregoś z bloków na Rycerskiej lub Kasztelańskiej. Pozdrwienia.
|
|
a mnie wydaje się, że jest to ulica Nowogrodzka, a zdjecie zrobione gdzieś z "waciarni"
|
|
Maciek - zdjęcie nie mogło być zrobione z bloków na ulicy Rycerskiej i Kasztelańskiej gdyż w tych latach ( późny Bierut :D ) tychże bloków jeszcze nie było !!! Jacek16 jest bliższy prawdy: ![]() 1 - prawa strzałka - I LO (?) 2 - Katedra Łomżyńska 3 - Kościół NMP 4 - Wieża Ciśnień. Pozdrawiam.
|
|
Ptysiu - więc w czym się pomyliłem? (........)
|
|
Nie napisałem, że się pomyliłeś. Być może był to strzał w dziesiątkę. :)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |