Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Panie Komendancie kiedy policjanci mają czas na zwyczajne patrolowanie ulic?| |
słucham Pana Komendanta miejskiej policji i słusze ,że policjanci wszystko realizują w ramach jakiś tam programów . Co jeden program to lepszy jak słyszę i każdy ma jakąś medialną huczną nazwę. Tak więc zastanawiam się kiedy w tym wszystkim policjanci mają czas na normalne funkcjonowanie i zwykłe patrolowanie ulic. Wydaję mi się ,że wlasnie te programy tak angazuja policjantów - bo to przeciez taki program trzeba napisac , monitorowac rozliczyć w efekcie brak ich na ulicach. Santreo
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Panie Komendancie kiedy policjanci mają czas na zwyczajne patrolowanie ulic?| |
np ostatnio słuchałem w radio Nadziej naczelnika drogówki z wypowiedzi którego wynikało ,że teraz już nie łapie się pijaków tylko organizuje: Trzeżwy poranek , trzeźwy popołudnie , trzeźwa noc , trzeźwe sniadanie , trzeźwy obiad , trzeźwą kolację , trzezwy basen , trzeźwa siłownia , trzeżwa stokrotak ,trzeźwy biedronka, trzezwy urząd miejski , trzeżwy PKS itp. Santreo
|
|
Re: Panie Komendancie kiedy policjanci mają czas na zwyczajne patrolowanie ulic?| |
Ci wszyscy komendanci to ludzie oderwani od rzeczywistości.
|
|
tak własnie słucham i mam nieodparte wrażenie ,ze policja gdzies buja w wirtualnej rzeczywistości. Santreo
|
|
mało policji, dużo się dzieje i brak ich na ulicach, to że nie chodzą po ulicach nie swiadczy ze nic nie robią, tu pożąr, tam wypadek, tu kłotnia i oni tam są.
|
|
nie twierdze,że nic nie robią śmieszy mnie to , że nic nie mogą zrobić jak nie napiszą ładnego programu bo jak cos robia to na wszystko musi być program. Jak go nie ma to chyba ślepną i chodzą po omacku. Inaczej mówiąc nie ma programu nie ma roboty. A jak coś zrobia poza programem to im tego nei zalicza chyba. Santreo
|
|
no i zwyczajnie zal mnie policjantów bo oni jak przychodza do pracy to cały czas chodzą w niej zaprogramowani. Santreo
|
|
Człowiek czuje się bezpiecznie: 1. jeśli policja potrafi go ochronić; 2. jeśli potrafi ochronić się sam. Ad1. 100% ochrona to jeden policjant na jednego obywatela. To kosztuje podatnika. Bezpieczne miasto to jeden patrol na każdej ulicy. To też kosztuje podatnika. N.p. 10 policjantów patrolowo - operacyjnych na zmianie nocnej nie zapewni 100% bezpieczeństwa na każdej ulicy. A mają przecież jeszcze interwencje (pijani, burdy, głośny sąsiad, kłótnie rodzinne, porysowany samochód itp). Z każdej czynności trzeba też prawdopodobnie napisać raport. Zwiększyć zatrudnienie na policji ? Czy może... Ad 2. Dać ludziom prawo do samoobrony (prawo do broni) - to podatnika kosztuje zdecydowanie mniej. P.S. A "trzeźwe" poranki są raczej wymysłem polityków. Moim zdaniem zdecydowanie bardziej skuteczne są łapanki wieczorowo - nocne szczególnie w okolicach knajp i dyskotek. Trzeba by policjantów zapytać - oni wiedzą najlepiej. Na "trzeźwych" wpada jeden na kilka setek i nie dlatego, że jest pijany, tylko dlatego, że na kacu wyjechał pół godziny za wcześnie.
|
|
Te programy dla policji nie wymyśla komendant. to wszystko jest odgórnie. i policjant nic sam nie może zrobić. robi to co mu każą- słuzba. a z tym pomysłem prawo do broni- już dawno by nie było Cię na świecie.
|
|
Może mnie by nie było. Wiceprezydenta na pewno już nie ma. Na tym przykładzie: Brak broni nie gwarantuje bezpieczeństwa - gwarantuje za to bezsilność w przypadku zagrożenia. A dlaczego kol. mkp86 (czytaj: miejska komenda policji rok 86) twierdzi, że gdybym miał broń to by mnie nie było? Zastrzeliłbym się ? Przecież mogę się powiesić na sznurowadłach. Zabronić posiadania sznurowadeł ? Aha.. chodzi o to, że inni też mieliby broń i mogliby mnie zastrzelić. Ale przecież teraz mogą mnie zabić np. nożem, siekierą, gazrurką (zabronić posiadania noży?). Posiadanie noża, siekiery lub broni nie czyni z nikogo bandyty. Natomiast bandyta może zabić czymkolwiek.
|
|
Co do naszej łomżyńskiej policji to ostatnio byłem świadkiem jak dwóch gości napier..... się pod Yam Cafe prawie weszli już na ulicę podjechał ten bus policyjny nawet nie wysiedli tylko przez megafon jakiś dzieciak w mundurku policjanta krzykną " ej Ty zostaw go ... " i ok 30 osób to obserwowało i jak walnęli śmiechem to aż mi szyby zadrżały w samochodzie a ci dwaj co się okładali położyli się ze śmiechu na chodniku i to są nasze patrole .... więc Panie komendancie popieram więcej patroli przynajmniej jest z czego się pośmiać :)
|
|
"i policjant nic sam nie może zrobić. robi to co mu każą- słuzba. " czyli Policjantowi się wzbrania samodzielnego myślenia w czasie służby:))) A Przysięga Policji brzmi tak >>>> Ja, obywatel Rzeczypospolitej Polskiej, świadom podejmowanych obowiązków policjanta, ślubuję: służyć wiernie Narodowi, chronić ustanowiony Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej porządek prawny, strzec bezpieczeństwa Państwa i jego obywateli, nawet z narażeniem życia. Wykonując powierzone mi zadania, ślubuję pilnie przestrzegać prawa, dochować wierności konstytucyjnym organom Rzeczypospolitej Polskiej, przestrzegać dyscypliny służbowej oraz wykonywać rozkazy i polecenia przełożonych. Ślubuję strzec tajemnicy państwowej i służbowej, a także honoru, godności i dobrego imienia służby oraz przestrzegać zasad etyki zawodowej.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |