Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Internet w Lomzy |
Hej!!! Wlasnie "odkrylam" 4lomza.pl. Jest Super! Gratulacje! Od 10 lat mieszkam poza Lomza/Polska i naprawde jestem wdzieczna za ta strone! Mam pytanie odnosnie internetu w Polsce: czy jest juz dostepny DSL? Jak moglabym wykupic serwis internetowy na caly rok, tzn zaplacic z gory, po to aby osoba w Lomzy nie musiala sie o to martwic? Jak szybki jest serwis (tzn polaczenie internetowe)? Czy sa dostepne jakiekolwiek inne metody polaczenia, ale takie zeby nie blokowac linii telefonicznej i zeby nie placic za telefon? Po prostu chcialabym uiscic wszystkie koszty z gory. Bylabym bardzo, baaaaardzo wdzieczna za odpowiedz na moje pytania. Oooo... jeszcze jedno, czy moglby mi ktos podac adresy stron miejsc/osob w Lomzy ktore moglyby zbudowac komputer i dostarczyc go komus w Lomzy Ufff... duzo pytan, ale naprawde zalezy mi na odpowiedzi. Dzieki z gory!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Internet w Lomzy |
Witamy Cię Bożeno w Łomzy - serdecznie, chociaż wirtualnie. Mamy nadzieje na Twoje czestę z nami kontakty. Jest wiele sposobów dostępu w Łomży do sieci i zasadniczo nie odbiega to od warunków amerykańskich. Może to być ł±cze ISDN lub SDI. W niektórych rejonach miasta pojawili się osiedlowi dostawcy usług internetowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by załatwić takie podł±czenie. Komputery w Łomży sprzedaje kilkana¶cie/kilkadziesi±t firm, w tym również prowadz±ca ten portal firma Speed. Adres znajdziesz w stopce. My¶lę, że w sprawie podł±czenia do internetu też dobrze poradz±. Pozdrawiam
|
|
Witamy Cię Bożeno w Łomzy - serdecznie, chociaż wirtualnie. Mamy nadzieje na Twoje czestę z nami kontakty. Jest wiele sposobów dostępu w Łomży do sieci i zasadniczo nie odbiega to od warunków amerykańskich. Może to być ł±cze ISDN lub SDI. W niektórych rejonach miasta pojawili się osiedlowi dostawcy usług internetowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by załatwić takie podł±czenie. Komputery w Łomży sprzedaje kilkana¶cie/kilkadziesi±t firm, w tym również prowadz±ca ten portal firma Speed. Adres znajdziesz w stopce. My¶lę, że w sprawie podł±czenia do internetu też dobrze poradz±. Pozdrawiam
|
|
Dzieki bardzo za informacje :-) !
|
|
Tadek tak mnie rozsmieszyło zdanie ktore napisales ze nie moglem sie powstrzymac aby sie tu zarejestrowac i skomentowac . Mianowicie chodzi mi o to : Jest wiele sposobów dostępu w Łomży do sieci i zasadniczo nie odbiega to od warunków amerykańskich. Może to być ł±cze ISDN lub SDI. Nie wiem co sie kryje pod slowem zasadniczo ale wedlug mnie to sdi i isdn jest popierdulka w porownaniu tego jakie lacza oferuja i co najwazniejsze za jaka cene w USA . Bo tam takich firm jak TPsa to jest na pęczki, a oprocz tego sa firmy które zajmuja sie tylko internetem dla ludzi więc piszacze w lomzy internet nie odbiega od Usa (cena i jakosc usług, szybko¶ć lacza ) to sie chlopaku chyba nie znasz :) bez urazy ,ale niech dowie sie Bożena że u nas w mie¶cie internet jest do dupy i drogi
|
|
OK... a czy moglby mi ktos powiedziec jakie sa ceny za internet, najlepiej DSL, gdzie nie trzeba byloby placic juz za polaczenie telefoniczne. Jak szybkie jest polaczenie? Czy - w momencie kiedy chcialabym uzyc webcam, czy jakis net video meeting to komputer dzialalby OK, czy by sie zawieszal? Czy moglabym dokonac jednorazowej wplaty rocznej za abonament? Dzieki za odpowiedzi, na prawde jestem wdzieczna !!!
|
|
usługa DSL a dokładniej ADSL oferowana przez TPSA do 512 kbit/s w kierunku do abonenta i do 128 kb/s w kierunku od abonenta - instalacja 855,- zł, opłata miesięczna 320 zł do 1 Mbit/s w kierunku do abonenta i do 256 kb/s w kierunku od abonenta - instalacja 908,- zł,opłata miesięczna 695 zł usługa ¶wiadczona przez TPSA od niedawna, bo od 01.06.2002r do tej pory najbardziej popularne stałe ł±cze w obszarze Łomży to SDI 115kbps, założenie 500 zł (na dwa lata) i opłata miesięczna 140 zł. pozdrawiam GABO
|
|
Michał Cieszę sie, że Cie rozbawiłem. Nie jeste¶ jednak zbyt obiektywny. Oczywistym jest, że dystans technologiczny oraz rynkowy pomiedzy Łomż± a NY jest i wcale sie nie zmniejsza. To co jest dostępne w Łomzy na rynku teleinformatycznym w zupełno¶ci wystarcza jednak do wiekszo¶ci operacji prywatnych. Osobi¶cie korzystam dużo z sieci internetowej i w zupełno¶ci mi to wystarcza. W pracy (wawa) posiadam sztywne ł±cze i w Łomży nie odczuwam z tego powodu kompleksów lub utrudnień. Potrzebne jest mi narzędzie a nie bajer. My¶lę więc, że na miarę możliwo¶ci i obecnych potrzeb większo¶ci zwykłych ludzi, nasza komunikacja internetowa nie powina by¶ Ľródłem poczucia niższo¶ci. My¶lę także, że podobnie oceni± to inni ludzie my¶l±cy realistycznie. A że chciałbym lepiej i szybciej ? To tylko kwestia czasu i sensownych mechanizmów. I o to najtrudniej, bo rzadko umiemy działać konstruktywnie. Najłatwiej wychodzi wybrzydzanie. Pozdrawiam i przepraszam za zwłokę w odpowiedzi (to nie jest wina internetu).
|
|
Tak się składa że się w tym troszkę orientuję więc wyliczam: - nie ma w Łomży możliwo¶ci ¶wiadczenia usług ADSL w tym także DSL(może w przyszłym roku będzie) -do INTERNETU można się podł±czyć poprzez: 1.ł±cza komutowane ISDN i analogowe - wada jest zasadnicza , jak kto¶ lubi pokorzystać to zapłaci furę kasy 2.SDI - stały dostęp do internetu prędko¶ć między abonentem a węzłem dost. 115 kbps, dalej może być troszkę gorzej, generalnie je¶li kto¶ nie ma dużych wymagań co do opóĽnień to jest to bardzo fajne, koszt stały ok.150 zł. 3. ł±cza POLPAK - dla ludzi z fors± i wymaganiami, np. ł±cze do 256kbps kosztuje chyba ok 1200 zł. je¶li kto¶ zechce prędko¶ć gwarantowan± to opłaty za ni± s± zabójcze. generalnie i bez gwarancji działa bez zastrzerzeń. 4. Poza telekomunikacj± można skorzystać z usług firm, które oferuj± stały dostęp za ok. 40-50 zł., tylko trzeba uważać, bo jak się trafi na firmę , która na jedno ł±cze SDI chce wepchać 10 klientów to można stracić nerwy. 5. prawdopodobnie do uruchomienia INTERNETu przymierza się także VECTRA , w Olsztynie np. TP S.A. daje dostęp przez kablówkę za ok.50 zł może VECTRA też tak zrobi, w Warszawie Pakiet (telefon, kablówka , Internet ) kosztuje ok.150 zł. 6.Aha jeszcze Szeptel, usługa za ok.60 zł dostęp nieograniczony czasem przez ł±cza komutowane, ale ograniczony jako¶ci± ł±czy, je¶li kto¶ ma inne do¶wiadczenia to przepraszam, ale ja się naci±łem i nie polecam. Pozdrowionka
|
|
Dzięki RobZet Jasno, konkretnie, przystępnie. I o to chodziło.
|
|
korzystam w usług internetowych firmy Szeptel i jestem bardzo zadwolony /ł±cze ¶wiatłowodowe/ korzytałem z usług TP S.A i juz nie korzystam i nie będę. kalisto
|
|
Dzieeeeeeeeeki ogromne za szczegolowe odpowiedzi!!! Napawde bardzo mi pomogly! Goraco pozdrawiam!
|
|
ceny masz nie aktualne i jesli zagłębisz się w regulaminy to przeczytasz ze abonent ponosi dodatkowy koszt za każdy ¶ci±gnięty 1MB (po przekroczeniu limitu) Sharky
|
|
Witam Nie wiem o czym oni pisz± ale oczywi¶cie jest wszystko możliwe. Jedyna przeszkoda to miejsce w jakim ta osoba mieszka. Po otrzymaniu na to odpowiedzi napisze o możliwo¶ciach podł±czenia. Proszę o podanie swojego meila celem przesłania cennika usług. Do wszystkich piszecie o TPSA, Szeptelu, a czy znacie firmę INET z Łomży ? INSTALACJA ŁˇCZA STAŁEGO - TYLKO 299 BRUTTO ABONAMENT DO WYBORU W ZALEŻNO¦CI OD PRZEPUSTOWO¦CI. 32kdps- 34,24 zł brutto 64kbps - 53,50 zł brutto itd. itd. dokładny cennik i opisy na stronie www.4lan.pl z usług firmy INET korzysta już prawie 200 osób i dziwie się że nikt o niej nie wspomniał, tym bardziej ze jest to nasza Łomżyńska firma Pozdrawiam Sharky
|
|
widocznie nie jest na tyle solidna by o niej mowic. a przy okazji sharky nie rob krypto-reklamy.
|
|
Do Someone. Z zasady nie staram się wypowiadać ani robić domysłów na temat którego nie znam. Wydaje mi się ze to dla każdego było by plusem. Staraj±c się przesłać odpowiedĽ i troszkę informacji zostałem pos±dzony o kryptoreklame. Tym sposobem łatwo można zaobserwować mentalno¶ć Łomżyniaków. Bożenko jak sama widzisz najlepiej jak zwrócisz się do użytkowników której¶ z sieci dostępowych o poradę i opinie. Zazdroszcze Ci bo żyjesz w innym ¶wiecie do którego nam daleko. Someone powodzenia w nawi±zywaniu kontaktów. Sharky
|
|
Someone Rzeczywiscie Sharky ma rację. Jeżeli możesz co¶ powiedzieć na temat sieci osiedlowych to zrób to jednoznacznie. Twoja aluzyjna wypowiedĽ może przecież komu¶ szkodzić ( z kontekstu wynika, że bezpodstawnie).
|
|
TZ glownie chodzi mi o to ze czesc tych osiedlowych sieci i tak kozysta z ogolnie dostepnych dostawcow internetu. czyli tpsa lub szeptel. Do Bozenki. Sam konfigurowalem znajomej wideokonferencje przez sdi i nie powiem. fajnie to chodzilo... w nocy i tak w polsce lacza sa w niewielkim stopniu obciazone wiec wideokonferencja z USA chodzi dos plynnie Pozdrawiam
|
|
SOMEONE Niezbyt łatwo przeskoczyć lokalne ograniczenia. Zbyt ubogi rynek na rewelacje. "Jak się nie ma co się lubi to sie lubi co sie ma". Ale dzięki za u¶ci¶lenie intencji. Pozdrawiam
|
|
Witaj, Bożeno! Potrzebowała¶ dziesieciu lat, żeby odkryć ten znakomity portal. A będzie jeszce lepszy, s±dz±c po zapale, jaki chłopaki wykazuj± dla swego przedsięwzięcia. Dopiero dzisiaj po raz pierwszy w życiu piszę na Forum, bo Czarek po¶więcił trochę czasu, żeby mnie nauczyć czego¶, co jest podobno dziecinnie łatwe (ale ja już chyba od do¶ć dawna dzieckiem nie jestem, st±d trudno¶ć w przyswajaniu bajecznie prostych instrukcji Czarusia). Zajrzyj na stronę www.koteria.4lomza.pl - może Cię natchnie jeszcze większym optymizmem co do ludzi w mie¶cie, którego do¶ć długo nie widziała¶. Pozdrawiam i Ciebie, i Forumistów, i chłopaków z Firmy Speed, i wszystkich Portalowców www.4lomza.pl Wystraszony trochę nadmiarem nowo¶ci w dniu debiutu na Forum RAFA
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |