wtorek, 03 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
RONDO KOŁO KAUFLANDA

Co za debil wy.p.ie.rdolił tyle kasy w światła i przerobienie dobrze funkcjonującego ronda na gó.wno które jest teraz ?

Powinno się tego urzędasa skazać na 10 lat obozu pracy w Korei Pn.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: RONDO KOŁO KAUFLANDA

a co teraz jest

a teraz trzeba dużo czasu stracic aby przejechac przez to skrzyzowanie.

Riposta

niech debil ktory zalozyl ten post nauczy sie jezdzic....rondo normalne jak w kazdym innym wiekszym miescie......

Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi Obcych.Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Marze o swiecie bez granic. Musze... ja nic nie musze.

Przynajmniej jako pieszy można je spokojnie przejść. A jako kierowca - kwestia przyzwyczajenia do nowych zasad jazdy, bo skrzyżowania takie często, gęsto występują w Białym, więc żadna to nowość.

ronda są najlepszymi rozwiązaniami komunikacyjnymi na całym świecie, ale w Łomży szczególnie na tym forum narzekań na ilość rond było od groma... to macie skrzyżowanie ze światłami, lepiej? nie wydaje mi się...

zle ustawiona sygnalizacja świetlna i tyle

No wiem że niektórzy nie mogą teraz rozpędzic swoich e34 ale przynajmniej jest bezpieczniej i bez dziur:)

Doszedłem do konkluzji iż ewenement jest ewidentnym paradoksem konstruktywnej rekapitulacji skolidowanej na adekwatnych arkanach pryncypialnej dystrybucji.

rondo samo w sobie jest ok, tylko jak dobrze widac to rano lub po południu jest zbyt małe, latego robią się korki i wszystko się zapycha, a kierowcom potrafią puszczac nerwy i wtedy zaczynają kombinowac, chcieli dobrze, wyszło jak zawsze

Bardzo dobre skrzyzowanie!

mi te wcześniejsze rondo też się bardziej podobało...

Żeby wprowadzić coś nowego co w innych miastach jest normalnością ile to trzeba czasu żeby ciemnota zrozumiała?????????

to samo zrobili ze skrzyżowaniem na ul.Przykoszarowej , tam się nie da wyjechać w lewa strone !
Jak już robią niech robią inteligentne światła a nie zwykłe i stoi się 4 razy żeby móc wyjechać z ul.Przykoszarowej w lewo.

Autor: Henry (---.elomza.pl)
Data: 12-10-11 08:55

Żeby wprowadzić coś nowego co w innych miastach jest normalnością ile to trzeba czasu żeby ciemnota zrozumiała?????????

....ale po coaz taki wydatek...? czy to było aż tak niezbędne..???

To nie rondo tylko skrzyżowanie... i jest ok no chyba że ktoś nie odróżnia kolorów...

1.Wszyscy piszą ze takie skrzyzowanie jest np. w Białymstoku.....a jest ...tylko nikt nie pisze ze jest o wiele wieksze .U nas jest według mnie za małe. Prosze zobaczyć ,że będąc na pasie do skrętu w lewo a następnie jadąc na wprost np.w ul.Zawadzką na tych pasach majac czerwone światło(i tak ma być) mieszczą sie tylko 3 do 4 samochodow na kazdym z pasow(sa 2 do jazdy na wprost) a prosze zobaczyć jak jest w Białym..tam mieszczą się 6-7 samochodow na kazdym z pasow(i prosze nie piasać ze tam jest wieksze bo i ruch wiekszy).
2.Nastepna sprawa to wielu kierowcow wjezdza na skrzyżowanie juz na czerwonym świetle i blokuje ruch...i tu jest najwiekszy problem.....
Według mnie to skrzyżowanie należało tylko w bardzo małym stopniu przebudować...Nalezało tylko wyznaczyć jeden pas do skretu w lewo ,a dwa na wprost (w tym jeden na wprost i do skretu w prawo) ....i było by po problemie....

Pozdrawiam:
Grey

w bialym jest duzo większe tu wszsystko robia mikroskopijne tak jak i rondka a jak sie ktos ma nie zmiescic na rondku to oblozyli kamieniami obwod i sie zmiesci:)

Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie
" Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca"
"Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz

Z wszystkiego najgorsze jest wieczorne wymuszenie na kierowcy jazdy na czerwonym swietle...bo tylko nienormalny bedzie 3 razy stawac zeby przejechac puste skrzyzowanie

skrzyrzowanie jak wile innych w polsce , to tylko kwestia przyzwyczajenia

Dokładnie,te rondo ze światłami wogóle tu nie było potrzebne,a i nie porównujcie do tego w Białym,bo w Białym jest o wiele większe,a tu mieści się tylko 3 auta....;/ jak mniejsze(krótsze) to 4 ;/masakra.

przerobili rondo ktore bylo dobre

adamosxx święta prawda. Krótko i na temat.

Skrzyżowanie jest świetne. Moim zdaniem dobrze wydane pieniądze.
mniej by się zapychało gdyby skręcający w lewo przetarli oczy i zobaczyli, że mają do dyspozycji dwa pasy do zjazdu a nie upychali się jeden za drugim na środkowym a prawy pusty!!! A później narzekania, że się mało aut mieści.
Na kurs nauki jazdy bo na razie w Łomży i okolicach jeździ bardzo dużo potencjalnych morderców!!!
Zjeździłem w życiu dużo kilometrów ale takich - przepraszam za wyrażenie -idiotów za kierownicą (w takiej ilości) nigdzie indziej nie spotkałem.

o co wam chodzi z tym skrzyzowaniem to nie wiem... Jest bardzo dobre, jak sie umie jezdzic to sie je przejedzie sprawnie i szybko. Zapamietajcie, ze tam sa dwa pasy do jazdy na wprost z lewoskretu, a nie sie sami blokujecie. Do tego wypadaloby sie nauczyc dynamicznego ruszania, a nie swiatlo zielone sie pali, a matol stoi, gdzie 3 auta by juz pojechaly i to nie tylko tutaj widac. Jedyny blad do jakiego mozna sie przyczepic to odleglosc lini od swiatel. Kiedy stoisz jako pierwszy musisz sie wychylac pod szybe zeby zobaczyc swiatla.
Co do wielkosci. Ktos napisal, zeby nikt nie pisal o ruchu, a ja napisze. W Bialym aut jest 2 i wiecej razy tyle. Wiec teraz sobie przeliczcie sami.

a wy tylko marudzicie to skrzyżowanie jest ok

pa co za argument ze w bialym jest aut 2 razy tyle haha co za matol a nie przyszlo ci do glowy ze jest tam tez 2 czy 3 razy wiecej drog i te auta sie tam rozkladaja?

nie, bo skoro podajecie przyklady rond w innym miescie i piszecie o ich wielkosci to trzeba sie do wszystkiego odniesc, matole :) poza tym w Lomzy wszedzie jest tak daleko, ze szok.

Najwięcej wypadków powodują ci świetni kierowcy, bo zbyt pewnie czują się za kierownicą :(

pa no to sie odnies a nie pleciesz bzdury, bialystok jest 5 razy w2iekszy to i drog ma pewnie tyle razy wiecej a wg ciebie wszyscy sa na jednym rondzie w jednym czasie co za matoł

uwazam ,ze moga dyskutowac ci , co staja na srodku ronda jak palanty:))))))))))))) i ani do przodu ani do tylu:))))))))))))))))))))))) a czas ucieka:)))

nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie
Katon

czas ucieka, wiecznosc czeka

debi40 nie tylko.. Niestety, ale Ci "gorsi" kierowcy sa takim samym zagrozeniem. Przez niepewnosc, nieumietenosc jazdy w wiekszym ruchu powoduja niebezpieczenstwo, tamuja przejazd, wymuszaja nagle hamowanie czy manewr wymijania. Trzeba tez pamietac, ze nie jeden co sie bal nadjezdzajacych z naprzeciwka zaliczyl pobocze. Ani zbytnia pewnosc ani brak pewnosci nie jest dobry.
Adamosxx nie dopisuj sobie zdan do cudzych wypowiedzi :)

Smiesza mnie opinie niektorych osob... nie zwracam uwagi czy to rondo czy skrzyzowanie, po co w ogole takie pytania. trzeba umiec sie dostosowac do znakow i przepisow drogowych i tyle. fakt jest taki, ze kiedys byl jeden pas i przepustowosc byla duzo wieksza, ruch sprawniejszy, a teraz jest piekne skrzyzowanie z kilkoma pasami (bo wielkim miastowym lomzyniakom sie miasta Buialystok zachcialo), a kiedy nie przejezdzam przez nie, to zawsze pelno samochodow stoi, juz nie mowiac o porze nocnej, gdzie tez trzeba stac. paranoja!!!

ja tam nie jeżdżę bo się boję chociaż jestem dobrym i doświadczonym kierowcą przejechałem już w życiu 4500 km i kilka razy byłem w Warszawie tzn w Markach zostawiam samochód i dalej MPK ale byłem

mnie tam samo rondo-skrzyzowanie nie przeszkadza, bardziej kierowcy, ktorzy wjezdzajac juz na to rondo zatrzymuja sie na czerwonym ale duzo duzo wczesniej niz biala lnia wskazuje, wynik jest taki, ze wtedy mieszcza sie 3 auta a nie 4 korek murowany, kierowcy zatrzymujemy sie przed biala linia a nie 15m przed nia!!!

nauczcie sie jezdzic- co dzien tam przejezdzam ale cyrki widze:)))

Katon

teoretycznie rondo tego typu jest dobre ale w praktyce jego wykonanie oraz lokalizacja pod wzgledem natęzenia ruchu powodują ,że jest to chybiony pomysł.
Jest stara zasada jezeli coś dobrze funcjonuje to nie nalezy tego niszczyzć tylko usprawnić najsłabsze punkty i zostawić . I tak winni miejscowi urzednicy postąpić z ze starym rondem. Dopowiem , że taki był projekt wcześniejszy uzgodniony ze wszystkim zainteresowanymi stronami. Nie wiem czemu raptownie ktoś wystrzelił z tym nowym skrzyżowaniem z sygnalizacją świetlną która w sumie utrudnia ruch i stawarza większe zagrożenie dla bezpieczenstwa ruchu drogowego.
Pierwsza podstawowa sprawa to ten typ ronda spowodował , że predkości rozwijane na nim wzrosły niepomiernie. Dzisiaj można te rondo na wprost przejchać z prędkością ile fabryka dała . Dla oszołoma nic trudnego ale zderzenie takiego pojazdu z pieszym który wtargnie na jezdnie czy innym pojazdem który wjedzie na rondo bedzie tragiczne i skończy sie skutkiem smiertelnym. Poprzednie rondo poprzez wyprofilowanie czyli wprowadzenie przymusowego zakrętu uniemożliwiało rozwijanie takich prędkości czyli było zwyczajnie bardziej bezpieczne.
Wprowadzenie sygnalizacji na tym rondzie spowodowało ,że dla jego przejechania czasami trzeba zatrzymać się jeden lub dwa razy i czekać na zmianę świateł . W sumie przejazd przez rondo znacznie się wydłuża a w stytuacji gdy ruch jest mały wygląda śmiesznie i irytująco. Mimo faktu ,że sterowanie ta sygnalizacją jest aktywne. Dodatkowo w przypadku skrętu w lewo czy objechania ronda nie wszyscy mogą na nie wjechać bo zwyczajnie jest zbyt małe i pojazdy nie mają się gdzie zmiescić przy czym każdy chce wjechać bo mu się spieszy . W efekcie ludzie mimo łamania przepisów wjeżdżają na rondo z zamiarem skrętu np w lewo i blokują je bo zwyczajnie nie ma miejsca . Po właczeniu sygnalizacji do jazdy na wprost z jezdni przecinającej rondo nie ma jak przejechac bo rondo jest zablokowanie. W poprzedniej wersji pojazdy nie miały takiej mozliwości tylko oczekiwały na wjazd na rondo w kolejce na wpadajacych na to rondo ulicach co uniemożliwiało powstawanie korków na samym rondzie.

Tak więć jakby nie patrzyć na podstawie tych argumentów stwierdzam ,ze rondo to nie jest wbrew pozorom bezpieczne , nie upłynia ruchu.

Inaczej mówiąc kasa wywalono na darmo bez sensu. Proponuje wyłączyć przynajmniej światła a ruch bedzie bardziej płynny. Jednak prędkości na nim nie spadną bo w lini prostej można będzie je nadal przejechac z dowolna prędkością .

Riposta

Uważam, że to jest bardzo dobre skrzyżowanie. Ciemnota nie potrafi jeździć. Jak najdalej jeżdżą po Łomży to normalnie tego typu skrzyżowanie, to szok.

Ja to tylko ze wsi do Biedronki jeżdżę i z powrotem.
Łomża to duże miasto i dużo samochodów, u mnie na wsi to są tylko trzy samochody Kazik ma poloneza, Zdzichu Lanosa no i ja Audi 80 TDI w ocynku

stwierdzenie ,że ciemnota nie potrafi jezdzić to stwierdzenie ciemniaka. Bardzo prote jak konstrukcja cepa w kieszeni takiego ciemniaka co takie opinie wydaje. Bardzo mi to śmierdzi obroną spieprzonej inwestycji przez zainteresowanych.

Riposta

Wykonanie ronda i umiejętności kierowców to jedno, ale sens jego powstania i wprowadzenia sygnalizacji to zupełnie coś innego. Poza jakimś tam okresem szczytu nie było tam nigdy takiego natężenia ruchu ani jakichś dużych korków i jechało się w miarę płynnie, a teraz czy w dzień czy godzina 22, puste rondo i sobie stój.. Chyba po prostu na coś trzeba było koniecznie wydać kasę.

teoretycznie rondo tego typu jest dobre ale w praktyce jego wykonanie oraz lokalizacja pod wzgledem natęzenia ruchu powodują ,że jest to chybiony pomysł.
Jest stara zasada jezeli coś dobrze funcjonuje to nie nalezy tego niszczyzć tylko usprawnić najsłabsze punkty i zostawić . I tak winni miejscowi urzednicy postąpić z ze starym rondem. Dopowiem , że taki był projekt wcześniejszy uzgodniony ze wszystkim zainteresowanymi stronami. Nie wiem czemu raptownie ktoś wystrzelił z tym nowym skrzyżowaniem z sygnalizacją świetlną która w sumie utrudnia ruch i stawarza większe zagrożenie dla bezpieczenstwa ruchu drogowego.
Pierwsza podstawowa sprawa to ten typ ronda spowodował , że predkości rozwijane na nim wzrosły niepomiernie. Dzisiaj można te rondo na wprost przejchać z prędkością ile fabryka dała . Dla oszołoma nic trudnego ale zderzenie takiego pojazdu z pieszym który wtargnie na jezdnie czy innym pojazdem który wjedzie na rondo bedzie tragiczne i skończy sie skutkiem smiertelnym. Poprzednie rondo poprzez wyprofilowanie czyli wprowadzenie przymusowego zakrętu uniemożliwiało rozwijanie takich prędkości czyli było zwyczajnie bardziej bezpieczne.
Wprowadzenie sygnalizacji na tym rondzie spowodowało ,że dla jego przejechania czasami trzeba zatrzymać się jeden lub dwa razy i czekać na zmianę świateł . W sumie przejazd przez rondo znacznie się wydłuża a w stytuacji gdy ruch jest mały wygląda śmiesznie i irytująco. Mimo faktu ,że sterowanie ta sygnalizacją jest aktywne. Dodatkowo w przypadku skrętu w lewo czy objechania ronda nie wszyscy mogą na nie wjechać bo zwyczajnie jest zbyt małe i pojazdy nie mają się gdzie zmiescić przy czym każdy chce wjechać bo mu się spieszy . W efekcie ludzie mimo łamania przepisów wjeżdżają na rondo z zamiarem skrętu np w lewo i blokują je bo zwyczajnie nie ma miejsca . Po właczeniu sygnalizacji do jazdy na wprost z jezdni przecinającej rondo nie ma jak przejechac bo rondo jest zablokowanie. W poprzedniej wersji pojazdy nie miały takiej mozliwości tylko oczekiwały na wjazd na rondo w kolejce na wpadajacych na to rondo ulicach co uniemożliwiało powstawanie korków na samym rondzie.

Tak więć jakby nie patrzyć na podstawie tych argumentów stwierdzam ,ze rondo to nie jest wbrew pozorom bezpieczne , nie upłynia ruchu.

Inaczej mówiąc kasa wywalono na darmo bez sensu. Proponuje wyłączyć przynajmniej światła a ruch bedzie bardziej płynny. Jednak prędkości na nim nie spadną bo w lini prostej można będzie je nadal przejechac z dowolna prędkością algeroth napisał(a):

> Wykonanie ronda i umiejętności kierowców to jedno, ale sens
> jego powstania i wprowadzenia sygnalizacji to zupełnie coś
> innego. Poza jakimś tam okresem szczytu nie było tam nigdy
> takiego natężenia ruchu ani jakichś dużych korków i
> jechało się w miarę płynnie, a teraz czy w dzień czy
> godzina 22, puste rondo i sobie stój.. Chyba po prostu na coś
> trzeba było koniecznie wydać kasę.

Riposta

algeroth -masz racje ! wiec niech ustawia swiatla odpowiednio! ale pewnie "lache" polozyli.

Katon

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org