Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Skąd ŁOMŻA wzięła swoją nazwę? |
Skąd ŁOMŻA wzięła swoją nazwę?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Skąd ŁOMŻA wzięła swoją nazwę? |
a po co pytasz?? -=Na ZaWsZe ŁoMżA Na ZaWsZe ŁKS=-
|
|
Chyba po to, żeby się dowiedzieć - nie sądzisz ? Ja też jestem bardzo ciekawy, bo mieszkam tu dopiero niecałe 3 lata i nie wiem. Ludzie - pomóżcie :] ________________________________________ Life is brutal and full of zasadzkas and ... Sometimes kopas w dupas? No, always!
|
|
miasto wzięło nazwe od portalu internetowego 4lomza.pl :) usunęła tylko 4 i pl ;) bo uważali to za bezsensowne :)
|
|
Od nazwiska jakiegoś pana lub pani :)
|
|
W materiałach źródłowych z XV I XVI wieku występują nazwy Lomza , Lompza , Lomscha , Lompsza. W/g Zierhoffera nazwa oznaczała przypuszczalnie miejsce , gdzie był jakiś łom (zwalone drzewa) , jakieś pokruszone bloki kamienne. Nazwa jest topograficzna urobiona za pomocą przyrostka ża od tego samego rdzenia , co staropolskie łomić , łomać. Miło , że jest coraz większe zainteresowanie Łomża i jej historią.
|
|
Czytając cały czas ZAŁOM to wyjdzie ŁOMZA. Załom, bo Łomża leży na wzniesieniu.
|
|
Ale z Was nieuki !! To w szkołach tego nie uczo ? Otusz dawno temu, kiedy nasze prastare skupisko plemion słowiańskich napadli barbażyńcy jeden z naszych przywódcuw krzyknął: "do broni ... za łom !" Potem dla dodania otuchy kilkakrotnie powtórzyli pozostali wojowie: "za łom, za łom, za łom, za łom". No i sie ostało ...
|
|
Wasze wypowiedzi potwierdzają fakt, iż większość na forum to dzieci jeżeli nie wiekiem to rozwojem intelektualnym (w większości spełniacie oba te warunki) Dla zainteresowanych nazwa wzieła się od położenia miasta, które jak wiadomo leży nad rzeką Narew i która to rzeka płynąc w pobliżu miasta tworzy wiele zakrętów (załamań). I kiedyś ktoś ważny (nie pamiętam kto więc nie będę zmyślał) najprawdopodobniej patrząc na miasto z okolic góry Królowej Bony zauważył ten ZAŁOM nad którym leży obecna Łomża i z przestawienia tych słów - ZA ŁOM wzięła się obecna nazwa. Nie pamiętam skąd to wiem ALE WIEM. Bo jestem z Łomży !!! I wstyd mi za tych łomżyniaków którzy tego nie wiedzą.
|
|
Potwierdzam to co pisze ten czlowiek wyzej. Dzieci do ksiazek. Idea warta krwi
|
|
Nazwa Łomży sięga zamierzchłej historii. W związku z jej genezą Zygmunt Gloger pisze m.in. że: "Ludzie mieszkający w lasach i żyjący z myślistwa, pasterstwa i rybołóstwa nie mieli potrzeby budowania zamków, bo przyrodzoną i najbezpieczniejszą ich warownią były zawalone łomami starych drzew gąszcze leśne". Według prof. Karola Zierhoffera nazwa (Łomża) oznaczała przypuszczalnie miejsce, gdzie był jakiś łom, jakieś pokruszone bloki kamienne bądź połamane przez wiatr drzewa. Nazwa jest topograficzna, urobiona za pomocą przyrostka za od tego samego rdzenia, co staropolskie łomić, łomać. Podobnie uformowana jest nazwa miasta Iłża. W materiałach źródłowych z XV i XVI wieku występuje Łomża, Lompza, Lomscha, Lompsza. Istnieje też inna wersja powstania nazwy miasta. Ponieważ płynąca przez nie rzeka Narew ma bardzo dużo załomów (zakrętów) ludzie patrząc na nią powtarzali załomzałomzałom i w ten sposób powstała nazwa Łomza, która później przekształciła się w Łomżę. Najlepiej na to pytanie odpowiedział by Czesław. Pozdrowienia.
|
|
Są dwie oficjalne wersje przypuszczalnego pochodzenia i ani jednej pewnej: - od załomów rzeki (j.w.) - od łomów drzew, które pierwotnie służyły za schronienie (j.w.) OStatnio czytałem facecje Karola Żery (XVI, czy XVII w.) i w kilku z nich użył on sformułowania "łom" w odniesieniu do wąwozów, a w okolic starej lokalizacji miasta jest ich mnóstwo i uważam, że powinno się pójść tym tropem w poszukiwaniu żródła nazwy naszego miasta. _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
tomek24042004: to wiedzę wyniosłeś na pewno ze szkoły podstawowej, tak jak ja. Inni wynosili globusy. ptysiu to wyniósl chyba globus Polski. :P durny szczeniak
|
|
www.google.pl search Łomża he he he Google twoim przewodnikiem na całe życie :) bez niego ani rusz :P
|
|
"Re: Dwa nowe Ronda - tragedia Autor: Fixiu (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 20-10-05 13:25 Jak się &*%$# rozwiną??? Urosną??? Debil Re: Dwa nowe Ronda - tragedia Autor: Fixiu (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 20-10-05 15:19 Trzeba się pofatygować do niego i odciąć mu internet albo zabrać komputer. On jest ograniczony umusyłowo, nic do niego nie dociera. Choćby wszyscy forumowicze zwrócili mu uwagę to nic nie da. Dalej będzie wypisywał te swoje "mądrości". Re: Skąd ŁOMŻA wzięła swoją nazwę? Autor: Fixiu (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 20-10-05 02:06 tomek24042004: to wiedzę wyniosłeś na pewno ze szkoły podstawowej, tak jak ja. Inni wynosili globusy. ptysiu to wyniósl chyba globus Polski. :P durny szczeniak" ................................................................................................................................................................................................................................................. Fixiu, krytykujesz Ptysia, że pisze bzdury, pokaż mnie który z twoich 3-ech postów wnosi coś nowego do dyskusji - tylko temat Ptyś. Pozdrowienia.
|
|
Maciek .... a czego oczekujesz od gościa, który wiedzę posiada (jak sam w poście twierdzi) ze szkoły podstawowej ??
|
|
W XII w. miasto nazywało się KOMŻA - od misjonarzy, którzy w Starej Łomży zbudowali kościół. Potem jakiś skryba krzywo napisał "K", następny przepisał to jako "Ł" i tak już zostało. Na szczęście władzę w Polsce przejęła partia, która w tri miga może przywrócić naszemu pobożnemu miastu właściwą nazwę. Przed wojną także Katowice nazywały się Katolice, ale komuniści zmienili literę, by w PRL-u nie było województwa katolickiego. PiS i LPR teraz to naprawią. Tak się rozpisałem, by Ptysiu mógł zabłysnąć na historii... Romi
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |