Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zagospodarowanie nabrzeża Narwi |
Dziś mialem okazję oglądać brzeg Narwi od przystani do tzw. dawnej plaży "żydowskiej". I cóż stwierdziłem: nareszcie widać rzekę, wykoszono chwasty, trochę wycięto krzaków podcięto gałęzie drzew od ziemi. Nie wycinano żadnych drzew. Ten zabieg kosmetyczno - estetyczny uczynił to, że Narew jest widoczna od ulicy Zjazd na całym odcinku do plaży "żydowskiej". Taki widok był kilkadziesiąt lat temu kiedy Narew nie była tak zanieczyszczona chemią i nawozami, które spowodowały bujny rozwój krzewów i różnego zieliska. Nie jest to w prawdzie alejka bulwarowa wyłożona kamieniem, ale już teraz można nad samym brzegiem przejść aż do plaży, bez przedzierania się przez chszcze i zieliska. Wycięto też krzewy dziko porastające wyłożony trelinką brzeg przystani. Może dostrzegą piękno tych okolic i możliwość ich wykorzystania do rekreacji Ci mieszkańcy Łomży, którzy ich nie znali. Wprawdzie pozostawiono wycięte gałęzie na ziemi i wycinka odsłoniła rózne pozostałości po pseudoturystach i innych użytkownikach nabrzeża, ale sądzę że da się to poprawić. A zabieg ten będzie wykonywany przed sezonem letnim i ewentualnie będzie powtarzany. Jest to mam nadzieję pierwszy krok w dobrym kierunku. Brawo dla osób, które podjęły decyzję o tych dzialaniach. Jednak potrzebny jest działanie zorganizowane uwzględniające potrzeby mieszkańców i ruchu turystycznego przejazdowego i pobytowego. Przewidywać należy wielokrotny wzrost tego ruchu, szczególnie bo odpowiednich i systematycznych działanich promocyjnych. Do tego potrzebne jest odpowiednie przygotowanie planu kompleksowego zagospodarowania rekreacyjnego tych terenów skorelowanego z planem rozwoju miasta. Tu powinni wkroczyć fachowcy uwzględniając miejscowe tradycje, pomysły mieszkańców (m. in. z forum) oraz doświadczenia z innych podobnych miast. Takie studium stworzyć mogą wyspecjalizowane katedry, zakłady czy instytuty rekreacji przy akademiach wychowania fizycznego oraz istniejące przy niektórych uniwersytetach. Z kilku opracowań zgłoszonych do konkursu można wybrać najlepsze lub z tych kilku stworzyć nowe uwzględniające dobre pomysły z pozostałych (o ile środki finansowe pozwolą na ten ostatni wariant). Oferta z propozycją konkursu powinna raczej preferować zespoły projektowe niż osoby indywidualne. Spacerując wyobrażałem sobie istniejący w tej okolicy ogród jordanowski do którego docierają dzieci i mlodzież aby pod opieką wychowawców aktywnie i pożytecznie spędzić czas oraz przyjeżdżają rodzice i dziadkowie z pociechami aby skorzystać z urządzeń terenowych, boisk i sprzętu. Popieram głos Zbycha mówiący o potrzebie przemyślanego i planowanego działania. czesław
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zagospodarowanie nabrzeża Narwi |
Trzeba to powiedzieć wyraźnie: Pan Prezydent, lub jego współpracownicy zaskoczyli mnie reakcją na nasze wypowiedzi. Od lat przywykłem, że nawet Radnych można " olewać", a nawet szykanować. Wiem dobrze co mówię i mogę z łatwością to udowodnić. Tym razem coś się zmienia. To dowód, że warto angażować się w sprawy naszego miasta, choćby wypowiadając się na Forum. To także znak czasu i przykład znaczenia komunikacji internetowej dla budowania demokracji obywatelskiej. Przepraszam za ten przymiotnik, ale to co mamy obecnie to demokracja fasadowa, czyli pozorna. Do demokracji bezprzymiotnikowej jeszcze nam bardzo daleko.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |