środa, 09 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
patriotyzm ?

ilu z was jest w stanie oddac zycie za swoj kraj zwany Polska ?
ja nie :] to dla sondażu.
pozdrawiam,

aha przepraszam tych co ich to zaboli np. degreg

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: patriotyzm ?

Patriotyzm to nie tylko oddawanie życie za swój kraj. Jeśli dla kogoś jest to jedynym przejawem patriotyzmu, to z niego ****, nie patriota. Patriotyzm to zespół działań prowadzących do rozwoju kraju, do tego, by nam, jak i innym naszym współobywatelom/rodakom żyło się w nim dobrze. Patriotyzm to także drobne, niemal dziecinne sprawy: nierzucanie petów na ulicy, nieobrzygiwanie trawników po wyjściu z pubu, niepisanie po siedzeniach w autobusie itp. Niestety, w Łomży takie osoby już wkrótce będą rzadkie niczym tyranozaur w XXI w...

-----------------------------------------------------------
Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom,
co lud tumanią i z niego drwią

Panie daj pan spokój :)

Ja tez nie !!

Jest to cecha, należąca do najważniejszych dla danego społeczeństwa.
Prawdziwy patriota kocha swoją Ojczyznę i jest w stanie dla niej poświęcić swoje życie. Rozumie potrzeby jej mieszkańców, jej historię (choć niekoniecznie musi ją dokładnie znać) i stara się aktywnie uczestniczyć w jej rozwoju, traktując to działanie, jako służbę dla niej. Doskonale rozpoznaje zagrożenia dla jej bytu. Zależy mu na rozwoju kulturalnym i oświatowym społeczeństwa. Bardzo boli go wszelka niesprawiedliwość społeczna a szczególnie, gdy krajem rządzą; karierowicze, nieudacznicy, aferzyści i osoby odpowiedzialne za prześladowanie, torturowanie i mordowanie niewinnych ludzi.
W jego oczach Ojczyzna powinna być suwerenna i sprawiedliwa a rządzący nią; patriotyczni, szlachetni, mądrzy i o wysokim marale a słowa "Bóg, Honor, Ojczyzna", ich wewnętrznym przykazaniem.

Ma rację Sumo/malaha patriotą nie jest tylko ten co oddaje życie za ojczyznę, ale i ten co poświęca się za życia dla Ojczyznu i jej obywateli i nie jest mu obojętny los współobywateli, czy to jest nędzarz, biedak lub bogacz.

http://www.psychofizjonomika.heron.com.pl/patriotyzm.html

Pozdrowienia.

czyli w polsce niema takowych ludzi bo widac po rzadzacych ktorych wybral narod..... itd.
jednym slowem ..........nawet jednego szkoda.

Moim zdaniem patriotyzm,oprócz tego co wyżej napisaliście,to szacunek do tego,co jest charakterystyczne dla kraju(regionu):hymn,godło,flaga...Co do poświęcenia życia -trudno powiedzieć,bo można się zdeklarować jak najbardziej twierdzącą,udać bohatera,lecz gdy śmierć zajrzy w oczy może pojawić się strach??...

Ja uwazam sie za lokalnego patriote :) - pije tylko BROWAR LOMZA , a najchetniej EXPORTA :)

Wspierajmy lokalny przemysl :D hehehe

Ktos kiedys o nas powiedzial, ze umiemy umierac za kraj, ale nie umiemy dla niego zyć.

Brawo Benia*. Kiedyś na 11 listopada kilku gnojków zerwalo z mojego bloku flage narodowa i ja spalili. Zal mi ich i naszego kraju majacego takich obywateli.

Pozdrawiam

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org