niedziela, 27 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Człowiek....

Jakiś czas temu, ktoś tu pisał o ludziach i ich wyższości nad zwierzętami. Za każdym razem kiedy, słucham informacji w mediach, czytam je, albo relacje świadków wydarzeń - jestem przerażony.

Nie potrafię zrozumieć i zaakceptować tej nienawiści i głupoty, która prowadzi ludzi do wojen, prześladowań, dyskryminacji. Czy rzeczywiście świadomość i inteligencja była dla człowieka błogosłaństwem? Czasami wątpię!

Przed chwilą przeczytałem artykuł: http://4lomza.pl/index.php?wiad=5304; a w nim fragment który mnie poruszył: "Wtenczas pada komenda ognia – zagrała wszystka broń – pierwsza linia Niemiecka tak jak by jej nigdy nie było i wówczas jeden z dowódców krzyczy „chłopcy bagnet na broń. Za ojczyznę. Hura...” Parliśmy do przodu z wielkim krzykiem, tek krzyk było słychać bardzo daleko, ale w nas była ogromna siła.... musieliśmy się mścić, za pomordowanych z rodzin, za kolegów gnijących w więzieniach... Musieliśmy ich niszczyć, w nas była potężna siła, wiedzieliśmy że może stąd już nie wyjdziemy, ale musimy się bić...".

Rozumiem człowieka który broni swojego domu, swoich bliskich, swojej grupy - to jest naturalne. Człowiek wypchniety z równowagi spokoju przez nieszczęścia, śmierć bliskich i niepokój o życie swoje i rodziny bierze broń do ręki i walczy o przetrwanie, czy zemstę.

Nie rozumiem człowieka, który w imię "dobra wspólnego", "idei", "prawdy", "czegokolwiek" mobilizuje swoich podwładnych, głównie młodych chłopaków i wysyła ich by zabijali innych. Tego nie jestem w stanie zrozumieć i zaakceptować.

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Człowiek....

Może to jest patriotyzm, a może jedyna możliwość wyrwania się z "piekła"?

Nasi chłopcy byli u siebie, zostali "wytrąceni z równowagi spokoju", zabito im rodziny, walczyli o życie i Ojczyznę.

Nie wiem, natomiast, czego tu szukali Niemcy. Tak jak nie rozumiem czego Rosjanie szukali w Afganistanie i Wietnamie, a Amerykanie w Wietnamie, Iraku, na Filipinach, w niektórych krajach Ameryce Środkowej.... itd... itd...

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Hmmm.... patriotyzm chyba nie :P

Człowiek ...jako istota drapieżna.

-= i feel You =-

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

auto-moto
Pilnie sprzedam! Audi A3 TDi 2l, poj. siln. 1968 cm3, typ siln. 170 KM, rok produkcji 2007, przebieg 300 tys. km, 6 biegowy.
tel. 608137703
usługi
Wycinka drzew, pielęgnacja drzew trudnych. Podnośnik koszowy, technika alpinistyczna, wynajem podnośnika, prace instalacyjne i remontowe na wysokości. Frezowanie pni drzew do 30 cm poniżej poziomu gruntu. Usługi rębakiem do gałęzi. Faktura.
tel. 698727998
nieruchomości
Do wynajęcia lokal użytkowy pod działalność biurową, usługową lub handlową (z własnym parkingiem w opcji) o powierzchni (do wyboru, do uzgodnienia) 20m2 lub 40m2 lub 80m2 a nawet 140m2 położony w Łomży przy Placu Niepodległości (stary dworzec PKS).
tel. 512270930
kseptek@wp.pl
Więcej ogłoszeń

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org