Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Człowiek.... |
Jakiś czas temu, ktoś tu pisał o ludziach i ich wyższości nad zwierzętami. Za każdym razem kiedy, słucham informacji w mediach, czytam je, albo relacje świadków wydarzeń - jestem przerażony. Nie potrafię zrozumieć i zaakceptować tej nienawiści i głupoty, która prowadzi ludzi do wojen, prześladowań, dyskryminacji. Czy rzeczywiście świadomość i inteligencja była dla człowieka błogosłaństwem? Czasami wątpię! Przed chwilą przeczytałem artykuł: http://4lomza.pl/index.php?wiad=5304; a w nim fragment który mnie poruszył: "Wtenczas pada komenda ognia – zagrała wszystka broń – pierwsza linia Niemiecka tak jak by jej nigdy nie było i wówczas jeden z dowódców krzyczy „chłopcy bagnet na broń. Za ojczyznę. Hura...” Parliśmy do przodu z wielkim krzykiem, tek krzyk było słychać bardzo daleko, ale w nas była ogromna siła.... musieliśmy się mścić, za pomordowanych z rodzin, za kolegów gnijących w więzieniach... Musieliśmy ich niszczyć, w nas była potężna siła, wiedzieliśmy że może stąd już nie wyjdziemy, ale musimy się bić...". Rozumiem człowieka który broni swojego domu, swoich bliskich, swojej grupy - to jest naturalne. Człowiek wypchniety z równowagi spokoju przez nieszczęścia, śmierć bliskich i niepokój o życie swoje i rodziny bierze broń do ręki i walczy o przetrwanie, czy zemstę. Nie rozumiem człowieka, który w imię "dobra wspólnego", "idei", "prawdy", "czegokolwiek" mobilizuje swoich podwładnych, głównie młodych chłopaków i wysyła ich by zabijali innych. Tego nie jestem w stanie zrozumieć i zaakceptować. _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Człowiek.... |
Może to jest patriotyzm, a może jedyna możliwość wyrwania się z "piekła"?
|
|
Nasi chłopcy byli u siebie, zostali "wytrąceni z równowagi spokoju", zabito im rodziny, walczyli o życie i Ojczyznę. Nie wiem, natomiast, czego tu szukali Niemcy. Tak jak nie rozumiem czego Rosjanie szukali w Afganistanie i Wietnamie, a Amerykanie w Wietnamie, Iraku, na Filipinach, w niektórych krajach Ameryce Środkowej.... itd... itd... _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Hmmm.... patriotyzm chyba nie :P
|
|
Człowiek ...jako istota drapieżna. -= i feel You =-
|