poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Co czwarty

Dziś zwróciłem uwagę, że sporo osób jeździ bez zapiętych pasów. Tak statystycznie to co trzeci lub czwarty kierowca (na pasażerów nie zwracałem uwagi) nie zapina pasów.
A potem jak dojdzie do wypadku to krzyk i larum, tragedia na drodze.
Wydaje mi się, że jadąc nawet najnowocześniejszym autem z dwudziestoma poduszkami powietrznymi bez zapiętych pasów obniżamy swoje szanse na przeżycie o połowę i to jadąc nawet 50 km/h.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Co czwarty

zwlaszcza jak wystrzeli poduszka w takiego delikwenta bez pasow

Czasami niezapiete pasy ratuja zycie, slyszalem o kilku przypadkach.gosciu nie zapial pasow i wylecial przez przednia szybe.zeby nie to, zginalby bo z samochodu nic nie zostalo.mial szczescie w nieszczesciu.niestety takie przypadki zdarzaja sie bardzo zadko.ale sie zdarzaja.

wyleci i jak ma szczescie ze go auto nie przygniecie

A historie o świstakach zawijających w te sreberka słyszałeś?

Latające przez szybę ludziki, co jeszcze?

Przednia szyba w momencie uderzenia o nią potrafi mocno uszkodzić/zabić.
Proponuję przestać oglądać amerykańskie siuper produkcje.

.. a połowa dzieci nie jeździ w fotelikach..

to tylko sprawa chęci widziałem nawet po dwa foteliki na tylnym siedzeniu malucha czyli można
lecz widziałem i inne auta gdzie dzieciaki przewieszają się przez przednie fotele albo rodzice trzymają je na kolanach - głupota czy bezmyślność?

a tam dzieci to dzieci ale dorosli bez rozumu ??

Nie mam samochodu i już się nie dorobię. Mam nawyk zapinania pasów w aucie czy to siedząc z przodu czy z tyłu. Jeśli ktoś ma zginąć to i tak zginie.Jeśli samochód (nie daj boże) się zapali to i tak są małe szanse na uratowanie życia, więc nie tłumaczenie się tym, że w nie zapiętych pasach są duże szanse uratowania życia są bzdurne. Tymbardziej, że te pożary nie zdfarzaja się aż tak często jeśli chodzi o iliść wypadków. Jeżdżę autobusami miejskimi i nieraz oczekując na przystanku na autobus patrzę na kierowców aut osobowych i ich pasażerów. Według mnie na 10 kierowców 8 jeżdzi bez zapietych pasów. Groza, bezmyślność, głupota???
Foteliki dla dzieci. Malo kto je montuje dla dzieci, mimo, że istnieje takiobowiązek, Ale kto na to zwraca uwagę. A ile razy widziałem wysiadajcych z samochodu 6-7 osób. Niektórzy liczą dwoje dzieci za jednego dorosłego. W razie wypadku robi się z nich mielone mięso. Potem dopiero następuje płacz i myślenie "co by było gdyby".

Ja mam nawyk zapinania pasów, jest to u mnie odruch, nad którym się nie zastanawiam. Często wywołuje to jednak zdziwiony wyraz twarzy znajomych, z którymi mam okazję jechać, a którzy sami nie zapinają pasów. Sam nie wiem dlaczego to dla nich takie krępujące: nawyk?, wstyd?, przekora?, chęć udowodnienia własnej bezkarności?

Pozdrawiam

Mi osobiście bez pasów jeździ sie bardzo dziwnie.

tez zapinam min. dlatego ze na mandat szkoda mi kasy ..

jesli chcesz napiasc "co tam kasa zycie wazniejsze" to odrazu zwracam ci uwage ze napisalam "min"...

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org