wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Mapa obwodnicy Łomży

Budowa obwodnicy Łomży ma rozpocząć się w 2008 roku. Porozumienie pomiędzy GDDKiA oraz władzami miasta Łomża w sprawie kształtu przyszłego obejścia to ważny krok, zamykający etap wstępnych prac planistycznych.

Prace planistyczne dotyczące wytyczenia trasy wyprowadzającej ciężki ruch tranzytowy poza centrum Łomży trwały od kilku miesięcy. Dzięki porozumieniu zawartemu pomiędzy GDDKiA i władzami Łomży przyszła obwodnica "nabrała kształtów".

Nowa trasa ma zaczynać się w okolicy Konarzyc (na drodze Łomża - Ostrów Mazowiecka) przecinać drogi wojewódzkie Łomża - Mężenin, Łomża - Zambrów, rzekę Narew nowym mostem i dochodzić do drogi nr 61 Łomża - Augustów w okolicy Cydzyna lub Kisielnicy.
Główny węzeł drogowy obwodnicy będzie usytuowany na przecięciu obwodnicy z drogą Łomża - Mężenin. Taka lokalizacja głównego węzła drogowego obwodnicy, umożliwi kierowanie ruchu drogowego w kierunku drogi nr 8 Warszawa - Białystok oraz przejmie ruch z kierunków: Ostrów Mazowiecka i Ostrołęka. Według wstępnych ustaleń miejscowości Łomża - Zambrów powinna połączyć droga dwupasmowa.

Zakładany termin budowy obejścia Łomży w ciągu drogi nr 61 przypada na lata 2008-2010. Dodatkowo na drodze krajowej nr 61 przygotowywane są projekty budowy obwodnic: Stawisk, Grajewa, Szczuczyna, Rajgrodu i Bargłowa. Obwodnice najprawdopodobniej powstaną w latach 2010-2013.

Źródło: GDDKiA O/Białystok

>>Zapowiada sie fjanie tylko szkoda zę prace rusza dopiero w 2008 :/

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Mapa obwodnicy Łomży

Fajnie, że coś się w końcu będzie w naszym biednym, opuszczonym przez Boga i inwestorów mieście działo.

czyzby chcieli nam zapchac usta za via baltice?

Cóż Via Balltica to temat długi ja mam tylko jedno zdanie ::jak tiry jeździły 61 to była droga śmierci do tej pory pamietam jak w Marjanowie wisiała taka płachta na której widniało DROGA ŚMIERCI ! a ja Tiry znikneły to jest bezpieczniej ale mniej zysku więc tak źle i tak źle . Ja do jakiegoś czasu jeździłem samochodem ciężarowym to nie był 8 Tonowy tir ale Chłodnia i bardzo czesto przejeźdzałem przez to trase bo do Grajewa i do nie dawna też jeździłem i dużo się zmieniło od tych kilku lat :nowa nawieszchnia prawie na całym odcinku i mniejsze nateżenie a jak zrobio obwodnice to jeszcze lepiej nawet jak Via Balltica nie przejdzie przez Łomże to bedzie luźniej w Łomży a ruch lokalny bedzie jechał przez obwdonice ale i tak 61 otworzo dla tirów więc jakaś cześć bedzie jechać przez Łomże a czas pokaże :]

Dj.Pyku.Lomz@.poland

Masz rację. Nie zawsze wszystkim dopasujesz. nawet jak 99 osobom będzie pasowało na 100 to jeden będzie przeciw i będzie zły. Ja uważam, że z Wa-wy do Białego powinna być droga expresowa tzw. dwupasmowa, dwukierunkowa, rozjazd pod Zambrowem i taka sama droga do Suwałk i granicy państwa. Wtedy bułoby bezpiecznie i każdy byłby zadowolony. PO CO SIĘ SILIĆ NA SUPERDROGIE SUPERAUTOSTRADY?

Tak naprawdę, odkąd nas dokoptowano do województwa śledziowego, Śledziostok kieruje się tylko jedną dewizą: "Całe województwo buduje swoją stolicę". To widać, słychać i czuć.

Jakakolwiek inwestycja w Łomży to w tej sytuacji powód do zadowolenia. Ale nie mówmy hop zanim... Przecież asfalt na naszą obwodnicę może okazać się bardziej przydatny w Puszczy Knyszyńskiej...

Romi

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org