sobota, 12 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
GDDKiA Białystok woli obwodnicę zachodnią.

Na dzisiejszym spotkaniu w siedzibie GDDKIA w Białymstoku firma Tebodin zaprezentowała rezultaty swojej pracy. Wiadomo z wcześniejszych informacji, że w ocenie Tebodin najlepsza jest koncepcja obwodnicy po stronie wschodniej Łomży. Po prezentacji widać naprawdę, że wybór był bardzo obiektywny i uwzględniał bardzo, bardzo dużo czynników - kto był ten wie.

Po prezentacji i dyskusji przedstawiciele GDDKIA w Białymstoku wyrazili opinię, że preferują obwodnicę... po stronie zachodniej Łomży między Sierzputami i Kupiskami. Wskazywali nawet jakiś drobny problem przy rozjazdach przy szkole w Nowych Kupiskach - może to świadczyć, że naprawdę bardzo dokładnie przeanalizowali koncepcje i są zainteresowani zachodnim przebiegiem obwodnicy.

Oczywiście obie strony stwierdziły, że ich preferencje co do przebiegu obwodnicy mogą się zupełnie zmienić po otrzymaniu pełnego raportu oddziaływania na środowisko.
Firma Tebodin poinformowała, że raport środowiskowy będzie ukończony na początku grudnia. Czekamy.

P.S.
Ku uciesze polityków forumowych.
Wielka szkoda, że spośród wielu przedstawicieli władz lokalnych głos na posiedzeniu zabrał jedynie Wiceprezydent Marcin Sroczyński.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: GDDKiA Białystok woli obwodnicę zachodnią.

do plum: możesz jeszcze coś napisać o tym spotkaniu? czytałem że strona zachodnia była by jeszcze z wielu innych argumentów lepszym rozwiązaniem: po stronie wschodniej trasa przebiegała by przez park i dużo wyburzeń budynków mieszkalnych .moje skromne zdanie jest takie że też jestem za wariantem zachodnim.

Ja też jestem za wariantem zachodnim. Oprócz kwestii środowiskowych i społecznych (wyburzenia) odpada problem TIR-ów jadących od Ostrołęki w kierunku Litwy, które polecą obwodnicą nie wjeżdżając do Łomży. Poza tym w wariancie zachodnim, zdaje się ma być wybudowana łącznica między drogą 63 (od Zambrowa) z S-61, więc TIR-y jadące od tamtej strony też będą omijały miasto. Wariant wschodni to status quo na ul. Wojska Polskiego, problemy z lokalnymi NIMBY i ekologami (Park Krajobrazowy Dolny Narwi).

Hmmmm trudno zrelacjonować 4 godzinne prezentacje i dyskusję :).

Co do szczegółów to odsyłam do plików na końcu artykułu na stronie
http://gddkia.gov.pl/article/8140/s-61-specjalisci-o-koncepcji-nowej-drogi-ekspresowej-na-podlasiu/

Jeśli masz szczegółowe pytania to do projektantów się zwróć, lub tutaj się postaram coś opisać ale zapytaj konkretnie.

http://www.gangsters.pl/index.php?polec=123861

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org