wtorek, 15 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
TWIERDZA ŁOMŻA

Czy ktokolwiek coś wie na temat fortu numer 5 (wyjazd z Łomży w kierunku Ostrołęki) ?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: TWIERDZA ŁOMŻA

a to nie jest przypadkiem fort nr IV??

http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=136

albo to poczytaj

Nie mówcie mu !!!!!

Tam sa zakopane skarby!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

fort IV przy drodze na Ostrołękę,fort V Zawady

Re: ktoś_coś
Racja. Tam są zakopane skarby . Zgadłeś - ale co to jest kochany szwędaku wobec skarbu, jakim jest ciut większej wiedzy o naszym mieście ? Fort nr 5 jest usytuowany przy trasie wylotowej w kierunku Ostrołęki. Fort numer 4 (jak zapewne wiesz) to ten na lewym brzegu Narwi (jadąc z kierunku Białego). Nie bądż wredny , szwędaczek. i - jeżeli coś wiesz- napisz ! Kto wie, może po te skarby udamy się cichcem ? Pozdr.

coś się uparł że to fort V??
tam wyżej masz link, poczytaj, naprawdę dużo informacji tam jest zawartych

Re: komar
Dzięki za info . Skorzystam. Ale prawda jest taka , jaka jest Fort nr 5 stanowił chyba odwód dla wojska polskiego. I to jest ten usytuowany j.w. W Zawadach i w innym miejscu były utworzone w zupełnie innym czasie i miały inne przeznaczenie. Pozdr.

Nie będę Cię przekonywał. Interesuję się troszkę tylko historią naszego miasta. Ten artykuł, który Ci podesłałem napisał żołnierz z naszej jednostki chyba nawet major. Ale jeżeli chcesz więcej informacji na ten temat to przejedź się do piątnicy na strzelnicę do płk. Ludwika Zalewskiego (były dowódca naszej jednostki) to z zamiłowania historyk i on na pewno udzieli Ci wyczerpujących informacji.
pozdrawiam

Nic ci nie powiem te skarby są moje i tylko moje !!!!!!!!!!!!!!!!

Spożytkuję je na przyjemności ze szebiotką i h0j-em !!!!!

Nie oddam ich nikomu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Re: komar62
Naprawdę ja się przy niczym nie upieram. Opieram się na monografii płk.T W. Spoglądnij na mapkę - chodzi mi o dzieje tego zapomnianego fortu nr 5 ( 600 mrtrów od byłej "bawełny" w kierunku Ostrołęki) . Z tego, co wiem, wynika, że tam był odwód w postaci magazynów broni. Ale niestety- nawet ŁTN nie kest na tyle kompetentne, żeby cokolwiek wiedzieć na ten temat. Odsyłają - nie wiadomo gdzie. Będę szukał dalej. I znajdę , tak , jak znalazłem mordercę Feliksa Bernatowicza (publikacja niedługo). Jest wiele spraw, które nie powinny dołować nasze miasto- a wręcz przeciwnie- podbudowywać moralnie. Pozdr.

Nie ma tam nic ciekawego w tym forcie .

Krochmalnia miała tam swego czasu magazyn jakiś .

Re: ktoś coś
Mały- idż spać. Ręce na kołdrę ! Pozdr.

Zaczynasz mnie nerwować chłopaczku , ale dam ci prezent popatrz sobie znawco Fortów !!!!

http://historialomzy.pl/lomza-fort-4/

Re: ktos coś
Dzięki. Znam to. Nie jest to jednak z etologicznego punktu widzenia prawdą . Każdy ma prawo mieć swój idiolekt. Pozdr.

Na mapie miasta jest oznaczony tam fort lecz nie pamiętam numeracji. Sama ulica posiada nawet nazwę "Forteczna",a co do fortu to nie ma co tam zwiedzać.

Re: ptysiu 91
Dzięki. To jest cenna informacja! Pozdr.

Re: ktoścoś

Zwracam honor. Miałeś rację ! Fort w okolicach byłego fadomu nosi numer IV. Fort zaś V istniał na osiedlu Zawady . Śladu po nim już nie ma . Dopytując o to nie miałem pełnej informacji. Pozdrówka.

no to ktoś-coś powinien teraz powiedzieć: "mały - przestań się mądrzyć i sam idź spać".

Fort nr V jest nie na osiedlu Zawady tylko za wsią Zawady.

Jadąc do Mężenina z drogi widać jeszcze pozostałości .

Gdzie ty chłopie zadobywasz te swoje informacje???????

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org