Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
TWIERDZA ŁOMŻA |
Czy ktokolwiek coś wie na temat fortu numer 5 (wyjazd z Łomży w kierunku Ostrołęki) ?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: TWIERDZA ŁOMŻA |
a to nie jest przypadkiem fort nr IV??
|
|
http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=136 albo to poczytaj
|
|
Nie mówcie mu !!!!! Tam sa zakopane skarby!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
fort IV przy drodze na Ostrołękę,fort V Zawady
|
|
Re: ktoś_coś Racja. Tam są zakopane skarby . Zgadłeś - ale co to jest kochany szwędaku wobec skarbu, jakim jest ciut większej wiedzy o naszym mieście ? Fort nr 5 jest usytuowany przy trasie wylotowej w kierunku Ostrołęki. Fort numer 4 (jak zapewne wiesz) to ten na lewym brzegu Narwi (jadąc z kierunku Białego). Nie bądż wredny , szwędaczek. i - jeżeli coś wiesz- napisz ! Kto wie, może po te skarby udamy się cichcem ? Pozdr.
|
|
coś się uparł że to fort V?? tam wyżej masz link, poczytaj, naprawdę dużo informacji tam jest zawartych
|
|
Re: komar Dzięki za info . Skorzystam. Ale prawda jest taka , jaka jest Fort nr 5 stanowił chyba odwód dla wojska polskiego. I to jest ten usytuowany j.w. W Zawadach i w innym miejscu były utworzone w zupełnie innym czasie i miały inne przeznaczenie. Pozdr.
|
|
Nie będę Cię przekonywał. Interesuję się troszkę tylko historią naszego miasta. Ten artykuł, który Ci podesłałem napisał żołnierz z naszej jednostki chyba nawet major. Ale jeżeli chcesz więcej informacji na ten temat to przejedź się do piątnicy na strzelnicę do płk. Ludwika Zalewskiego (były dowódca naszej jednostki) to z zamiłowania historyk i on na pewno udzieli Ci wyczerpujących informacji. pozdrawiam
|
|
Nic ci nie powiem te skarby są moje i tylko moje !!!!!!!!!!!!!!!! Spożytkuję je na przyjemności ze szebiotką i h0j-em !!!!! Nie oddam ich nikomu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
Re: komar62 Naprawdę ja się przy niczym nie upieram. Opieram się na monografii płk.T W. Spoglądnij na mapkę - chodzi mi o dzieje tego zapomnianego fortu nr 5 ( 600 mrtrów od byłej "bawełny" w kierunku Ostrołęki) . Z tego, co wiem, wynika, że tam był odwód w postaci magazynów broni. Ale niestety- nawet ŁTN nie kest na tyle kompetentne, żeby cokolwiek wiedzieć na ten temat. Odsyłają - nie wiadomo gdzie. Będę szukał dalej. I znajdę , tak , jak znalazłem mordercę Feliksa Bernatowicza (publikacja niedługo). Jest wiele spraw, które nie powinny dołować nasze miasto- a wręcz przeciwnie- podbudowywać moralnie. Pozdr.
|
|
Nie ma tam nic ciekawego w tym forcie . Krochmalnia miała tam swego czasu magazyn jakiś .
|
|
Re: ktoś coś Mały- idż spać. Ręce na kołdrę ! Pozdr.
|
|
Zaczynasz mnie nerwować chłopaczku , ale dam ci prezent popatrz sobie znawco Fortów !!!! http://historialomzy.pl/lomza-fort-4/
|
|
Re: ktos coś Dzięki. Znam to. Nie jest to jednak z etologicznego punktu widzenia prawdą . Każdy ma prawo mieć swój idiolekt. Pozdr.
|
|
Na mapie miasta jest oznaczony tam fort lecz nie pamiętam numeracji. Sama ulica posiada nawet nazwę "Forteczna",a co do fortu to nie ma co tam zwiedzać.
|
|
Re: ptysiu 91 Dzięki. To jest cenna informacja! Pozdr.
|
|
Re: ktoścoś Zwracam honor. Miałeś rację ! Fort w okolicach byłego fadomu nosi numer IV. Fort zaś V istniał na osiedlu Zawady . Śladu po nim już nie ma . Dopytując o to nie miałem pełnej informacji. Pozdrówka.
|
|
no to ktoś-coś powinien teraz powiedzieć: "mały - przestań się mądrzyć i sam idź spać".
|
|
Fort nr V jest nie na osiedlu Zawady tylko za wsią Zawady. Jadąc do Mężenina z drogi widać jeszcze pozostałości . Gdzie ty chłopie zadobywasz te swoje informacje???????
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |