środa, 09 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Chrześcijanin jest drugim Chrystusem.

"[...]Przed wniebowstąpieniem Jezus powiedział Apostołom: "Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata" (Mt 28, 20). Chociaż niewidzialny, jest więc On obecny osobiście w swoim Kościele. Jest także obecny w każdym chrześcijaninie z mocy chrztu i pozostałych sakramentów. Dlatego już Ojcowie Kościoła zwykli mawiać: "Christianus alter Christus" (chrześcijanin jest drugim Chrystusem), pragnąc przez to podkreślić godność ochrzczonego i jego powołanie w Chrystusie do świętości."

Jan Paweł II, "Przekroczyć próg nadziei", fragment rozdziału I

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Chrześcijanin jest drugim Chrystusem.

Przeczytajcie to uważnie:

" Odpuszczenie grzechów w Kościele ma miejsce przede wszystkim, gdy po raz pierwszy wyznaje wiarę. Z wodą chrzcielną zostaje bowiem udzielone pełne przebaczenie i nie pozostaje już żadna wina: ani pierworodna, ani inna popełniona później; nie pozostaje też żadna kara do odpokutowania, by zadośćuczynić za te grzechy..."
/Katechizm kościoła katolickiego. Pallottinum 1994. Str 240/

Zbych

Oj Zbych, Zbych... no żebyś Ty manipulował tekstem jak Świadkowie.... :)

A ja wkleję troche więcej :) :

978 Odpuszczenie grzechów w Kościele ma miejsce przede wszystkim, gdy po raz pierwszy wyznaje się wiarę. Z wodą chrzcielną zostaje bowiem udzielone pełne przebaczenie i nie pozostaje już żadna wina: ani pierworodna, ani inna popełniona później; nie pozostaje też żadna kara do odpokutowania, by zadośćuczynić za te grzechy... Łaska chrztu nie uwalnia jednak naszej natury od jej słabości; przeciwnie, nie ma takiego człowieka, który nie musiałby walczyć z pożądliwością, gdyż nie przestaje ona skłaniać do złego.

979 Kto w walce ze skłonnością do złego byłby tak mocny i czujny, by uniknąć wszelkiej rany grzechu? "Było więc konieczne, aby Kościół miał moc odpuszczania grzechów także w inny sposób niż przez sakrament chrztu. Z tej racji Chrystus dał Kościołowi <<klucze>> Królestwa niebieskiego, mocą których mógłby przebaczyć każdemu grzesznikowi żałującemu za grzechy popełnione po chrzcie świętym aż do ostatniego dnia życia".

980 Ochrzczony może być pojednany z Bogiem i Kościołem przez sakrament pokuty:

Ojcowie Kościoła słusznie nazywali pokutę "mozolnym chrztem". Sakrament pokuty jest konieczny do zbawienia dla tych, którzy upadli po chrzcie, jak chrzest jest konieczny dla tych, którzy nie zostali jeszcze odrodzeni.

http://www.katechizm.diecezja.elk.pl/rkkkI-2-3.htm

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Chrześcijanin niejest drugim Chrystusem, ale nawet Jan Paweł II nie był Chrystusem bo Chrystusa mamy tylko jednego.

Chrześcijanin jest drugim Chrystusem. I dlatego chrześcijan jest w tym Kraju ok. 200 (?)
No, ale katolików jest baaardzo dużo, więc nie należy tych dwóch rzeczy mylić, o ile przyjąć, że Chrześcijanin jest drugim Chrystusem.

A prawdziwych katolików jest pewnie ze 300 (?)
Now ięc w 40 mln narodzie mamy ok. 500 ludzi prawdziwie oddanych Bogu, niezły wynik....

Nie po raz pierwszy muszę się zgodzić z Ptysiem - wyręczył mnie w tym co rzec zamierzałam, ot co! :))

Bo nie JEST a POWINIEN BYĆ, a to znaczna różnica...

jeszcze razpragne zwrocic uwage na cytat:

Ojcowie Kościoła zwykli mawiać: "Christianus alter Christus" (chrześcijanin jest drugim Chrystusem), pragnąc przez to podkreślić godność ochrzczonego i jego powołanie w Chrystusie do świętości."

W tej interpretacji nie ma mowy o tym, ze jestesmy rowni Chrystusowi. Jest natomiast podkreslone powolanie do swietosci, ktore mozna osiagnac tylko z Chrystusem. Jest rowniez powiedziane, ze przyjmujac sakrament chrztu stajemy sie na ziemi przedstawicielami tegoz Chrystusa, jego swiadkami. Z momentem chrztu obowiazek gloszenia Ewangelii spoczywa na kazdym z nas. Szerzac Ewangelie jestesmy pod wplywem Ducha Swietego mowimy nie my, lecz sam Chrystus przemawia przez nas i nasze czyny, umacniajac nas Duchem Swiętym, czyli tak jakbysmy byli "drugim Chrystusem"

W rozwazaniu pomijam patologie, gdy czyny i slowa chrzescijanina sa antyswiadectwem. Jest to wowczas juz troche inny problem.

A na tych patologiach zbudowane jest społeczeństwo polskie :)
Kto przestrzega 10 przykazań?, a ktoś może przykazań kościelnych?

Pozdrawiam

Kefas(Piotrze) gdzie Ty widzisz manipulację? Mój cytat był dosłownym i całym cytatem z Katechizmu Rzymskiego przytoczonego w tej właśnie części. Ty dodałeś tylko INERPRETACJĘ, a są one dokonywane przez sam kościół, dla własnej wygody i "uzasadnienia" rzekomych praw, które sobie sam nadał (dla "rządu dusz" - jako celu). Tak jest też ze wszystkimi "niewygodnymi" fragmentami Biblii, które chyba znasz? Pozdrawiam.

Zbych

Kefas,
"Christianus alter Christus"
Sorry, ale nie podoba mi się takie sformułowanie - trochu przekombinowane jak na mój gust...:(

Ryskago.... przeczytaj wypowiedź KolankO i to co jest dookoła tych trzech wyrazów w cytacie... :) ...tak zwykli mówic ludzie.... my też witając się używamy różnych sformułowań, np: "dzień dobry" (choć jest zimno i mokro), "Bóg zapłać" (choć wiemy że sakiewka z nieba nie spadnie), itd...

Zbych: ...pod linkiem który jest po cytacie Kefasa widać, że to jest jedna całość. Rzeczywiście wygląda to jakbyś celowo opuścił koniec akapitu. :)
Wcale ta końcówka - choć Kefas ja pogrubił - w katechiźmie nie wygląda na interpretację, tylko na zwyczajną kontynuację.

---
PGG

PS: Ta końcówka jest również montażem tekstu (po trzykropku)- to tak dla ścisłości bo nie o to tu chodzi jaki kawałek tekstu się przytacza. Mnie bardziej interesuje, jak to z prostych prawd robi się tzw. interpretacje, które jakoś dziwnie zawsze pasują do potrzeb interpretatora i daleko odbiegają od tej prawdy. Po tych własnie "nadbudowach" można poznać intencje i cele, które mało mają wspólnego z podstawowymi prawami- bo one są właśnie proste jak: NIE ZABIJAJ! (wszystko inne na ten temat jest tylko kaleką "interpretacją"). Pozdrawiam.

Zbych

ŁŁommatko!!!!!!! Niektóre teksty aż strach czytać!Ja nadal uwazam że wszystkie grzechy są grzechami zacnymi jak cnoty i należy je celebrować z uwielbieniem bo uzdrawiają duszę!!!!Nie muszę być świętoszkiem zeby być człowiekiem.Kościól nie jest mi do niczego potrzebny a tym bardziej do kontaktu z Bogiem.Wiem ze żyję godnie i nie musze szukac pośredników .Do nieba w którym będę w towarzystwie Rydzyka albo innych betonów katolickich wcale sie nie wybieram.Pewno pójdę do piekła a tam towarzystwo weselsze i mniej obłudne.Mądrość ludowa i przysłowia powstawały latami i pasują jak ulał do tego tematu .A jest takie , że krowa która duzo ryczy mało mleka daje!!!!!!Dobrego człowieka karczma nie zepsuje a zlego i kosciól nie naprawi!Trywialne ale trafne!!!!Agnostyk.

kazik, w takim razie szykuj dla mnie miejsce w tym piekle :) zgadam sie z Toba w calej rozciaglosci a przyslowia trafine w dziesiate
pozdrawiam

Zbych, ale w takim przypadku, także o początku tego akapitu mozna powiedzieć, że jest jakimś montażem i dopasowaniem. Wszystko co człowiek mówi i zapisuje jest "tworem" powstałym na bazie zebranych dotychczas informacji. Pozostaje tylko kwestia tego, czy przyjmujemy to co nam się mówi w pełni, czy wybieramy tylko to co nam pasuje, nie mając pełnej wiedzy o treściach, które legły u podstaw tego co się usłyszało.

Chrystus mówił, żeby iść jego ścieżką, żeby go naśladować. Można byc miłym, dobrym, uczciwym, ale krzyża juz dźwigać, nie trzeba bo po co? - to nie tak.

I z przysłów ludowych:
"Łatwiej pałac skrytykować, niż psu budę postawić."

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Tester, wujku drogi,
Przeczytałam, ale powtarzam, jest to dla mnie rażące i zawsze tego typu przekombinowane sformułowania budzą zrozumiałe kontrowersje. Może to przez to, że przekonanie o wielkości Jezusa nie pozwala mi nawet myśleć o tem, że mogłabym się z Nim równać... Co innego brać przykład... Ale taka jak On napewno nigdy nie będę...

A do przysłów dodam swoje 3 grosze, a jakże! (choć nie wiem czy to przysłowie ludowe :)):

"Lepiej grzeszyć i żałować, niźli żałować, że się nie grzeszyło".

Pozdrawiam

Przychodzi pewien zyd do rabina i mowi:
- Nauczycielu, chialbym nauczyc sie calej Tory na pamiec, ale stojac tylko na jednej nodze.
Rabin po chwili namyslu odpowiedzial:
- Stan na jednej nodze i powtarzaj za mna. Będziesz milowal Pana Boga swego ze wszystkich sil swoich, mysli swoich, duszy swojej, a reszta to komentarz

pozdrawiam

:))

Ryska! A z jakiego okresu zycia Chrystusa chcesz brać wzór?Wiadomo że sie narodził potem 33 lata przerwy i ewangelie.Reszta to dopiski koscielne bez żadnych podstaw historycznych.Pozdrawiam Agnostyk

Kazmirz!
No z tego, że się urodził...:D
I te dwie trójki też mnie są very bliskie...:), tylko że ja nie chcę jeszcze umierać...:))
A poważnie:
a z tego że miłował bliźniego jak Siebie samego... Tyle, że to trudne miłować każdego... Ponoć nie ma większej miłości ponad to, że ktoś życie swe oddaje za drugiego... Nie byłam w takiej sytuacji. I boję się być, bo nie wiem, czy potrafiłabym...

To akurat jest fragment Żydowskiej Tory.Kochaj bliżniego swego jak siebie samego!!Pozdrawiam!!!!

- Kaziu!
- Co?
- Zakochaj się!

Tak tak, Kazmirz, weź Ty się lepiej zakochaj, a nie takie głupoty na forum wygłaszaj...:)))

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org