czwartek, 05 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Lustrzanka cyfrowa + obiektywy M42

Od pewnego czasu noszę się z zakupem lustrzanki. Wybór jest bardzo duży jednak zasobność mojego portfela sprawia, że muszę zdecydować się na body z dolnej półki. Jednakże body to nie wszystko, bardzo ważna jest też sprawa obiektywów. Ostatnio dowiedziałem się, że dzięki odpowiednim adapterom można pod najnowsze lustrzanki podpinać stare obiektywy systemu M42, czyli od m.in. Zenita, które są znacznie tańsze i często nie odbiegają jakością od produkowanych obecnie. Czy ktoś z Was korzysta z tego rozwiązania? Jeśli tak to jakiego sprzętu używacie? Jakie są wrażenia i efekty?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Lustrzanka cyfrowa + obiektywy M42

WITAM. Są bardziej specjalistyczne fora na ten temat. Wystarczy poszukać na necie. Przy takim obiektywie nie będziesz miał autofocusa i stabilizacji.

Pozdrawiam

O autofocusie i stabilizacji wiem, dlatego będę musiał poszukać aparatu ze stabilizacją w korpusie. Jedno z forum dotyczące M42 już przeglądałem ale interesują mnie doświadczenia "lokalnej społeczności". A Ty marko26 korzystasz z powyższego rozwiązania? Możesz coś o tym napisać, ewentualnie podzielić się efektami pracy?

To zależy jak jesteś zaawansowany w te klocki, poprzednio jakiego aparatu używałeś i co Ci w nim brakuje?

angella

jesli zakladasz adapter to nie mysl o silniczku na AF w korpusie, bo nic Ci on nie da... najwyzej bedziesz mogl zoom zrobic i wyostrzyc na M42 tak jak mial zenit, prosta obsluga, teraz normalny obiektyw dodam, ze oryginalny mozesz kupic za jakies 200 zl i to idzie taniej tez kupic, bo ktos kto kupuje nowy aparat sprzedaje obiektyw jesli ma od tego lepszy ze starszego aparatu.
zastanowic by sie trzeba bylo nad tym ile masz kasy do przeznaczenia na samo body i ewentualny obiektyw, mowa tu o obiektywie, bez stabilizacji i AF to norma, wiec najpierw mow ile bys chcial wlozyc do tego interesu

Na tą chwilę używam Canona SX110IS. Drażnią mnie szumy na "wyższych" czułościach co występuje w znacznie mniejszym stopniu w lustrzankach dzięki większej wielkości matrycy. Przydałyby się większe ogniskowe. Przeszkadza mi też przymus oddalenia się od obiektu gdy chcę rozmyć tło. Dużym minusem jest brak wizjera. Dłuższe czasy otwarcia migawki i możliwość dobrania jaśniejszych obiektywów też przemawiają za lustrem.
Na samo body jestem w stanie przeznaczyć do 1700 zł więc niezbyt dużo. W tej cenie oscylują m.in. Canon 1000D, Nikon D60, Olympus E420, Sony A200, Pentax K-m. Wiem, że w przypadku M42 mogę zapomnieć o stabilizacji w obiektywie więc dobrze gdyby body było ze stabilizacją. Nie miałem jeszcze do czynienia z lustrzankami więc moja znajomość tematu nie jest duża ale każdy kiedyś zaczynał.

canon 1000d jest nowsza wersja canona 450d
i ten starszy canon jest w granicach 1300zl

1700 zl na sam start z przygoda lustrzanki, to akurat, a o sonym a200 zapomnij, kiedys bedzie lepiej z sonym, ale jak na razie to nie widze opcji, bym ja osobiscie mial miec sony a200 ;) w dodatku powiem, ze sony ma odwrotne szyny na lampe, wiec bedziesz zmuszony kupic lampe, o ile bedziesz chcial ja miec, dostosowana tylko do sony, w canonie i nikonie jest taka sama szyna,

a nie myslales o nikonie d3000? tanszy od canona 1000d

co prawda canon wydaje mi sie, ze lepiej wypada w tym porownaniu, ale najprosciej jakbym mial opisac i porownac to oba to te samo goowno'

:)

aha, czy to ma byc uzywany, czy nowy

bo nikona d60 to nie wiem czy jeszcze produkuja, ale chyba tak za duzo tych cyferek i sie miesza;)

zastanawiam się, po co Ci to?
ale to już Twoja sprawa.
Musisz sobie zdać sprawę, że ogólnie to są drogie klocki i czy Cię stać na nie.
Kiedyś już tu był ten temat poruszany.
Próbujesz oszczędnie w rezultacie za parę lat zostaniesz z ręką w nocniku i kupą szmelcu.
Zasada jest taka,
nie żałuj w szkło.Kupuj górna półkę. Wybij sobie z głowy adaptery.Chyba, ze w ramach świrowanka.Staraj się kompletować widne szkło i bez stabilizacji.
Cena takiego szkła, stoi chwacko i się nie zmienia.
Na body nie zwracaj uwagi. cena body szybko spada bo jest duża rotacja.

..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.

Popatrz używany Canon 450 na allegro bardzo to chwalą i cena tego jest przystępna. Na wyższych czułościach to wszystko szwankuje więc się na to lepiej nie porywać, wsadzona kasa nie współmierna do efektów. Ten experyment z innymi obiektywami to też sobie lepiej daruj. Zajrzyj na forum Canona ewentualnie http://www.dfv.pl

angella

Latozdurex znam gości co zmienili D 450 na 1000 i póżniej przeklinali że niepotrzebnie, 450 jest poręczna i jak powiadają ,, stara ale jara,, No i kwestia przyzwyczajenia Ci którzy posiadają te dwa modele też wolą używać 450 polecam forum to co podałam wyżej,

angella

angellica
tak jak mowisz;) wszystko wedle gustu... jasne, ze jak wydasz na nikona d...s

to bedzie cie ch...j obchodzic i sigme do tego;) ale mowimy tu o niewielkim budzecie i to ma byc aparat dla laika, czyli dla osoby ktora dopiero wchodzi w "zycie z lustrzanka" czysta amatorka, nie wsiadziesz na takiego d3s'a ;)

Wiem, że Canon 450D jest starszym bratem 1000D i niewiele się od niego różni więc skłaniałbym się raczej na 450D dzięki czemu zostałoby mi trochę z budżetu na szkła. Niestety jest jeden minus w tych dwóch modelach, jak również w Nikonie D3000- mianowicie nie posiadają stabilizacji w korpusie a obiektywy ze stabilizacją nie należą do tanich. Ciężko chyba będzie pogodzić małą zasobność portfela z jakością body i szkieł dlatego szukam alternatywnych rozwiązań jak np. obiektywy M42. Lepiej gdyby aparat był nowy, gdyż jestem laikiem więc nie chciałbym żeby ktoś na samym początku wcisnął mi jakiś szmelc.
Angellica, ze stroną http://www.dfv.pl jest chyba coś nie tak, gdyż u mnie się nie otwiera na obecną chwilę.

A co myślicie Pentaxie K-m? Obszerniejsze dane na jego temat są tutaj: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8764&p=0 Od wcześniej wspomnianych modeli wyróżnia go wbudowana stabilizacja. Wiem, że strasznie się uczepiłem tej funkcji ale myślę, że jest ona na tyle ważna, że nie da się o niej zapomnieć.

mnie sie wydaje, ze nie jest az taka wazna,

w nikonie byly i sa modele, gdzie silniczek jest i w korpusie i obiektywie, w canonie, tylko w obiektywie,
nie wiem jak to jest w stosunku do olympusa i pentaxa

Jeżeli chcesz sięgać po lustrzanki to musisz wiedzieć że dla ich użytkowników stabilizacja o której mówisz jest najmniej ważna. To jest tak jak kolarz szkuał by roweru wyczynowego z możliwością doczepiania kółek bocznych, i daj sobie spokuj z tym M 42. ( wrzuć w google : Digital Foto Video to jest czasopismo fotograficzne i na jego stronie jest dobre forum (między innymi) tak że znajdziesz i na pewno Ci się przyda bo jest dobre i ciekawe a przede wszystkim mądre. Zanim podejmiesz decyzję o zakupie poczytaj, pooglądaj i porozmawiaj.Zyczę powodzenia i pamiętaj że drogi sprzęt nie oznacza że będzie Ci robił dobre zdjęcia, wręcz przeciwnie zanim się go nauczysz i opanujesz to stracisz do cholery nerwów i czasu ale w tej branży nikt nie mówił że będzie lekko.

angella

dokladnie tak jak napisala kolezanka,

kup normalny obiektyw, po jakis czasie kupisz cos lepszego, nie mysz o tym obiektywie od tego zenita;)

przekonasz sie, ze to bedzie lepszy wybor;)

i racja, drogi aparat nie zrobi z Ciebie profesjonalisty

Lustrzanki są dobre dla tych ludzi z dużym zaawansowaniem i tylko wtedy że w związku z zaawansowaniem w temacie dochodzą do wniosku że tego im brakuje i potrzeba, nie służą one do fotek ,, u cioci na imieninach,, jak to się mówi. Jeżeli zaliczasz się do zaawansowanego foto amatora to polecam Ci zwrócić uwagę i poczytać sobie o tym na forach, jest jeden model który się do tego nadaje bawiłam się kiedyś tym i to jest fajna zabawka ale troszkę trudna i trzeba nad nią posiedzieć dłuższy czas ale jest to fuul wypasik, bardzo wszechstronny i uniwersalny dla mniej zaawansowanych amatorów i także nadaje się dla zawodowców ze względu na obsługę, wygodną i szybką obsługę, wszechstronność i ma przede wszystkim małe wymiary a obsługę taką jak w lustrzankach, teraz to będzie już tanie, jest to Olympus SP 570 UZ z Pentaksem daj sobie spokuj. bajerów różnych ma ten model chyba najwięcej z dostępnych aktualnie w tej klasie aparatów.

angella

Ponadto matryca w lustrzankach (w tej cenie o której mówisz) wielkością się od tego modelu nie różni i konstrukcja jest o wiele bardziej nieciekawa. z tym olkiem dopiero może konkurować lustrzanka ( body) od 8000 zł plus obiektywy najtaniej 3x2000 to sobie policz. w różnych modelach i kombinowanych konfiguracjach to wychodzi od 12000 do 18000. Zresztą wejdz sobie na stronę olympusa chyba www.olympus.pl i tam możesz sobie w pdf-ie ściągnąć intrukcję użytkownika i poczytać, nadmieniam że tam wyszły jeszcze takie oboczne modele po tym jak 570 miał bardzo duże zainteresowanie o nr. 565 i 575 ale one chyba są troszkę tańsze i okrojone, przede wszystkim nie mają gorącej stopki, ściągnij sobie i poczytaj instrukcję to będziesz miał ciekawe zajęcie na święta.

angella

No ja kliknęłam w ten link co napisałeś i mi się otworzyło!!!!

angella

One mają fajne zomy super ściągają samolociki itp bo można tam uzyskać zomki x 100. to tak jak dobre lornetki, dużo tego używają ptasznicy i przyrodnicy.

angella

otpuść sobie stabilizacje w korpusie, bo tak naprawdze ona jest na matrycy co nie jest dobrym rozwiązaniem o ile wogóle jet potrzebna przy kitowym obiektywie, przy pożądnym tele <250 najlepszy i niezastąpiony jest statyw i wężyk spustowy, co do 450D to polecam, Sony nie

Co do M42 to Pentax bedzie najlepszy bo porobi Ci wszystkie pomiary, zmierzy swiatlo i potwierdzi ostrosc. Mowi sie, ze Pentax zrobi poprawne zdjecie po podpieciu sloika po musztardzie do aparatu ;)

Lepiej powiedz jakiego typu fotografia Cie interesuje. Latwiej bedzie Ci cos doradzic.

Swoją drogą ja na Twoim miejscu bym sprobowal kupic jakies tansze body. Zanim nauczysz sie z niego dobrze korzystac a nie bedziesz sie tak o niego bal chodzac po miescie. A po roku-poltora bedziesz wiedzial co Ci przeszkadza, czego brakuje i dokonasz dobrego swiadomego wyboru systemu ktory bedzie Ci sluzyl na dluzej.

R
-------------------
"Lepsze jest wrogiem dobrego"
"Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"

Witam, podpisuję się pod postem Raver.

Posiadam aparat Pentax km, wcześniej fociłam zenitem i zostały mi dwa szła m42, kupiłam więc adapter i jestem zachwycona. Aparat posiada stabilizację w korpusie oraz potwierdzenie ostrości nawet z manualnym obiektywem :) Do Pentaxa mam kitowy obiektyw 18-55 i nigdy nie narzekałam, ale fotografie wykonane starym heliosem, czy też pentaconem 135 to totalnie inna bajka :) Uważam, że pomysł z adapterem jest idealny dla ludzi mających sentyment do fotografii analogowej oraz których nie stać na dobre, jasne cyfrowe szkła.

Myślę, że Pentax k-m to bardzo dobre rozwiązanie dla artooro, aparat jest tani, ma przy tym bardzo dobry stosunek ceny do jakości.

Kupuj aparat i rób zdjęcia :)

pozdrawiam,
Daria

Leica S2 37.5MP Interchangeable Lens Camera with 3 inch LCD

pooszczedzaj troche i moze na to sie skusisz? :P
a tutaj przykladowe zdjecie:
http://dfarkas.blogspot.com/2009/09/leica-s2-sample-shot.html

Konica-Minolta lub obecnie Sony alfa : stabilizacja w body, świetna współpraca ze szkłami, potwierdzanie ostrości działa. Mam konica minolta i jestem zadowolony. Przejściówka na allegro 30 zł, pierścienie i obiektywy nawet z zenita do macro rewelacyjne

Sony raczej odpada. Trochę poszperałem po rożnych stronach zajmujących się testami sprzętu i forach i wybrałem 3 dostępne na moją kieszeń modele:
Canon 450D
Pentax k-m
Pentax K200D
No i teraz nie wiem na co się zdecydować. Używałem wcześniej kompaktu canona i jestem z niego zadowolony. Myślę, że warto wejść w canonowski system bo już na początku byłoby mnie stać na ciekawe portretowe szkło z AF, mówię tutaj o Canon 50 F1.8 II. Do tego jakiś zoom sigmy, adapter M42 z potwierdzeniem ostrości, parę szkieł od zenita i jakiś zestaw startowy jest. Do canona jest chyba większy wybór szkieł niż do pentaxa.
Pentax k-m- dla niego duży plus za stabilizację w matrycy.
Z kolei K200D prócz stabilizacji oferuje dodatkowo dobrze uszczelniony korpus.
Wybór jest trudny i jeszcze trochę chyba minie zanim na coś się zdecyduję, jednak chcę żeby był dobry, bo mam nadzieje korzystać z niego przez dłuższy czas.
Macie może jakieś zdjęcia (w pełnej rozdzielczości) z Waszych luster współpracujących z M42 (i nie tylko), którymi możecie się podzielić? Jeśli tak, oto mój mail: johny_kalesony@interia.eu

Z tego co napisałeś to raczej 450 D przoduje.

Nie wiedzialam w ktorym watku sie odezwac,a potrzebuje rady. Mam gimnazjaliste, ktory jest bardzo zainteresowany fotografia. Od dluzszego czasu juz obiecuje, ze dostanie aparat cyfrowy lustrzanke-duza i dobra. Tak sie umawialismy... nie mam niestety pojecia o takich aparatach zadnego. Sama mam prosty aparat cyfrowy casio , nawet nie wiem tak z biegu jaki model. Prosze o rady czy w taki aparat warto zainwestowac? http://audio-video-foto.hiperogloszenia.pl/aparaty-cyfrowe/ogloszenie/131415-canon-eos-450d-18-55mm-oferta/
Czy nie jest on aby sprzedawany, bo juz sie "zuzyl", a cena dla mnie tez wysoka, ale nie wiem-moze tyle wlasnie ma kosztowac? wybaczcie ignorancje i pomozcie

450 możesz smiało brać. ładne zdjęcia robi. Ta cena co pokazałaś dobra jest. W sumie taniej nawet na allegro nie widzę, no chyba, że komplet troszkę używany za 1600 - http://allegro.pl/canon-450d-18-55is-karta-torba-przebieg-4-tys-i1194755866.html

Z taką niewiedzą co byś nie kupił i tak będziesz zachwycony zdjęciami z lustra w porównaniu do kompaktu.

Nie ma sensu wyliczać wszystkich bzdur, które wypisano w tym wątku, ale pierwsza z brzegu 1000D jest nowszą wersją 450D! Radzę "znaffcom" poczytać sobie specyfikacje obu aparatów, a potem wypisywać głupoty. 1000D jest nowszy od 450D, ale to żaden jego następca. Jego następcą jak można domyślać się jest model 500D. 1000D to najuboższy model Canona. Zdjęcia robi bardzo ładne, choć to kawałek tandetnego plastiku, w porównaniu do 450d wycięto w nim 2 punkty af, zdalne odpalanie pilotem, filtr barw podstawowych, punktowy pomiar światła.

Jaki sens zastanawiać się nad starym Pentaxem k-m, skoro jest bardzo dobry, tańszy, nowszy Pentax k-x. Inna sprawa, że Pentax ma też swoje wady. Zasilanie paluszkami, nie lobię takich aparatów, nosisz ciężki klocek. Paluszki w porównaniu do akumulatora dedykowanego maja znacznie słabszą trwałość. Ale w Pentax np. k-x nawet nie pociągnie na byle paluszkach, czy akumulatorach, stąd ludzie szukają enloopów i lepszych ładowarek. To też trzeba wliczyć przy wyborze aparatu.

450D to już stary model, skoro to pierwsza lustrzanka, warto pomyśleć o nowym aparacie.

Nie jestem znawcą:) Ale ten aparat mam więc wypowiadam się na jego temat.

No i jeszcze jedno - znawco - gdzie jest napisane że 450 to nastepca 1000? Bo ja jakoś nie widzę? Dziewczyna zapytała o aparat podając konkretny link do 450D.

Jeżeli chcesz kogoś zrugać to najpierw zagłęb się porzadnie wvtreść czyjejś odpowiedzi, a nie bierzesz fakty z sufitu.

elo2 Zauważ jeszcze że ona ma ograniczony budżet i nie pozwoli sobie raczej na aparat powyżej 2000 tyś. Więc myślę, że lepszy starszy canon 450D niż coś innego marki np. sony.

>Autor: Brzeczyszczykiewicz (---.elomza.pl)
>Data: 26-08-10 16:21
>No i jeszcze jedno - znawco - gdzie jest napisane że 450 to nastepca 1000? Bo >ja jakoś nie widzę?

1
Autor: latozdurex (---.elomza.pl)
Data: 25-12-09 15:55
canon 1000d jest nowsza wersja canona 450d

2
Autor: artooro (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 25-12-09 17:50
Wiem, że Canon 450D jest starszym bratem 1000D i niewiele się od niego różni

Jeśli już ktoś zaczyna z lustrzanką, to warto zacząć z nową. Stara może mieć ukryte wady, rysy optyki, na początek nie ma sensu ryzykować. Przy budżecie do 2000zł jest spory wybór.
Kupując nowy sprzęt zacznij od porównywarki cen, wtedy masz pewność, że nie przepłacisz. Dodatkowo masz opinie ludzi, którzy kupili ten aparat.

http://www.ceneo.pl/Lustrzanki_cyfrowe;004+n2000.htm

Jak widać z nowych aparatów, najtańszy jest Canon 1000d, 1420zł za lustrzankę to niewiele, tyle kosztują niektóre hybrydy kompaktowe. Jeśli nie będzie Ci brakowało zdalnego odpalania pilotem, punktowego pomiaru światła, to warto zastanowić się nad tym aparatem. Do tego można później dokupić obiektyw np. 55-250IS i jest niezły zestaw dla amatora.

Za podobne pieniądze jest Nikon D3000 + 18-55 VR Co prawda to matryca CCD, ale aparat lepiej wykonany, ma więcej funkcji, choć jakość zdjęć na wyższych czułościach będzie odrobinę gorsza.

Jeśli drobny szum na wyższych czułościach nie przeszkadza, wolny af lub gubienie się autofokus przy słabym świetle, to czemu nie Olympus

Olympus E-420 + 14-42mm + 40-150mm za 1550zł

Pentax K-X + DAL 18-55mm za 1900zł jak ktoś wrażliwy na szumy, najlepsza czystość zdjęć do najwyższych wartości ISO, z wymienionych modeli, co widać na linku na końcu. O ograniczeniach Pentaxa pisałem, dedykowane najlepsze baterie, ładowarka, stąd duża waga, w porównaniu do aparatów z akumulatorem dedykowanym.

Tu strona, gdzie każdy może zobaczyć, która matryca, a co za tym idzie aparat dalej lepsze możliwości w 3 kategoriach: dynamika, oddanie barw i ISO. Im wyższe wyniki tym lepiej.

http://www.dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Sensor-rankings/Sheet-view

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org