wtorek, 08 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Zalew Łomżyński

Czasowo urealniła się wizja zalewu w dolinie Narwi. Piękny widok można oglądać z okolic ulic Woziwodzkiej i Kmiennych Schodków (Krzywe Koło).
Pięknie to wyglada, jeszcze lepiej byłoby gdyby kiedyś udało się zrealizować pomysł zalewu i był on stale realny przez cały rok.

czesław

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Zalew Łomżyński

tak popieram,
dzisiaj sie przeszłem nad rzeke i szłem przy okazji ulicą Woziwodzką, extra widok, polecam każdemu, z daleka to wygląda naprawde elegancko, ale przyjżeć sie z bliska: śmieci w rzece, jakiś rozlany olej itd, trzeba coś z tym zrobic, może ptysia zatrudnimy do oczyszczania :)

Łomża- OSTATNI BASTION PÓŁNOCNEGO MAZOWSZA

Piękne, bo tylko raz w roku.

"Nadmiar demokracji to anarchia"

Poczekamy zobaczymy wszystko okaże sie o jakimś czasie miejmy nadzieje ze ten plan wypali i bedzie chwalony przez Łomżan i turystów. Miejmy nadzieje że jak najszybciej zeobia co maja zrobic. Z 5 lat moze cos tam i zrobią.

Tak, a co myslicie o "psującym powietrze" zalewie w Łomży który jest na ulicy Poligonowej... mało kto o nim wie, ale jest dużo większy niż zalew w Stawiskach. Dziwne, że miasto nic z tym nie robi... Fotki zalewu dostępne są na stronie:

http://www.lomza.republika.pl/zalew/

Latam, Skaczę i jeżdżę

Bardzo by sie takie coś przydało w Łomży...

Popieram zalew w łomży napewno by skusił warszawiaków jadących na mazury do zatrzymania sie w łomży . Ale do tego potrzebne sa pieniądze i dobre zagospodarowanie i infrastruktóra

Trzeba uwzglednic fakt ze wiekszosc piwnic domow w Piatnicy , Lomzy , czy okolicznych wiosek jest corocznie zalewana i taki zalew raczej nie powstanie .. PSIKRO
Widok jest jednak naprawde ladny i sie podoba bo widac go jedynie raz na rok :) Gdyby byl codziennoscia to pewnie az takich wrazen by nie przynosil

a ja jestem temu przeciwny.
Faktycznie wygląda to niesamowicie, ale ... tylko przez kilka wiosennych tygodni.

A teraz uzasadnienie...
trzeba by całą dolinępogłębić, albo postawić tamę żeby zalać ją na wysokość conajmniej 2-3 metrów, co z tego że lustro wody nad dnem znajduje się na wysokości około 20 - 30 cm. Takie warunki są najlepsze do powstania bagna i zarastania, a co za tym idzie powstawania siedliska komarów, much i innych dręczących owadów.
Znając też nawyki okolicznych mieszkańców... a to szambo wyląduje w zalewie a to jakaś krowa... i już pożywka dla flory bakteryjnej ... i już cała masa innych wykwitów,glonów... i badziewia.
Poza tym jak to napisał Wadolek część (duża część) piwnic już w tej chwili jest zalewana, więc jeśli lustro wody miałoby zostać podniesione jeszcze bardziej to piątnica powinna zmienić nazwę z Poduchownej na Venecjańską (czy coś w tym stylu).
A patrząc na to od strony praktycznej... jakie korzyści mogły by płynąć z tego zalewu?? Ja jak narazie widze same minusy...

I żeby nie było że nie wiem o czym piszę ... mieszkam w takim miejscu że wodę z wylewu mam dosłownie 30 metrów od domu... po drugiej stronie ulicy, i wiem o czym pisałem powyżej...

Pozdrawiam.

pozdrawiam
M

Nie każdemu podoba sie taki pomysł...

Nie ma co o tym dyskutować bo nasz magistrat nigdy tego nie dokona. Zobaczcie jak ruszyło z kopyta zagospodarowanie brzegów Narwi (konkurs był) i co ? NIC! Nawiozą tylko gruzu i wytną krzaki, a potem powiedzą ludziom żeby sami inwestowali. Ale może to i dobrze bo nie zdążą spieprzyc kolejnej inwestycji i brzegów naszej Narwi. No cóz , czas się kończy a kabza pustawa więc cos trzeba "zadziałać"... może przy działkach pod budowę w mieście pokombinować by tak...

Zbych

zalew???
przez caly okres powojenny buduja bulwary i konca nie widac podobnie jak linie kolejową - w koncu zrezygnowano.

co do zalewu to zadam pytanie jakiej wielkosci mialby byc.
jesli jego powstanie mialoby zniszczyc krajobrazowy urok doliny Narwi, bogactwo flory i fauny to jestem przeciw.
Uwielbiam czasem pojsc na "Bone" i patrzyc na te rzeczne wykretasy i starorzecza.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

nieruchomości
Do wynajęcia 2 mieszkania dla 3-4 chłopców pracujących lub 3-4 dziewczyny pracujące lub studentki. Łomża, ul. Poznańska 28.
tel. 504125169
nieruchomości
Na sprzedaż mieszkanie w Łomży przy ul. Rycerska 2 pow. 60,60 m2, III piętro, 3 pokoje.
tel. 698506416
usługi
Wywóz gruzu, styropianu, starych gabarytów, kucie posadzek, sprzątanie piwnic, posesji itp. Prace ogrodnicze, przycinanie żywopłotu .Przeprowadzki.
tel. 500590581
Więcej ogłoszeń

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org